Check the below NCERT MCQ Questions for Class 10 English First Flight Chapter 7 Glimpses of India with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 10 English with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Glimpses of India Class 10 English MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

MCQ Questions for Class 10 English First Flight Chapter 7 Glimpses of India with Answers

Question 1.
How many tea plants grew out of the eyelids?
(a) Five tea plants
(b) Ten tea plants
(c) Twenty tea plants
(d) Thirty tea plants

Answer

Answer: (b) Ten tea plants


Question 2.
Why was Rajvir excited?
(a) because he had spotted coffee garden.
(b) because he had spotted tea garden.
(c) because he had spotted wheat garden.
(d) None of the Above

Answer

Answer: (b) because he had spotted tea garden.


Question 3.
Which plantation is popular there?
(a) Tea Plantation
(b) Coffee Plantation
(c) Wheat Plantation
(d) None of the Above

Answer

Answer: (b) Coffee Plantation


Question 4.
What covers thirty percent area of the district of Kodagu?
(a) Deciduous Forests
(b) Evergreen Forests
(c) Mountains
(d) None of the Above

Answer

Answer: (b) Evergreen Forests


Question 5.
What is referred to as ‘a piece of heaven’?
(a) Swimming Pool
(b) Coorg
(c) Night
(d) None of the Above

Answer

Answer: (b) Coorg


Question 6.
Which word in the following means the same as ‘sweet smell’?
(a) Good morning
(b) Loaves
(c) Fragrance
(d) None of the Above

Answer

Answer: (c) Fragrance


Question 7.
Which one of the following task is done by bakers?
(a) Bake the loaves
(b) Bake the dough
(c) Bake the mould
(d) None of the Above

Answer

Answer: (a) Bake the loaves


Question 8.
Why do the elders think about their past?
(a) They miss the good old days.
(b) They remember their bad days.
(c) They think younger are slow.
(d) None of the Above

Answer

Answer: (a) They miss the good old days.


Question 9.
Where did Rajvir and Pranjol study?
(a) Assam
(b) Coorg
(c) Goa
(d) Delhi

Answer

Answer: (d) Delhi


Question 10.
What is the duration of the second flush or sprouting period?
(a) June-August
(b) October-December
(c) May-July
(d) August-November

Answer

Answer: (c) May-July


Question 11.
In Europe, tea was drunk as more of a _____ than _____.
(a) medicine, beverage
(b) beverage, medicine
(c) sleep waver, medicine
(d) sleep banisher, medicine

Answer

Answer: (a) medicine, beverage


Question 12.
What is Assam popularly known as?
(a) Tea country
(b) Coffee country
(c) Green country
(d) Plantation country

Answer

Answer: (a) Tea country


Question 13.
“Almost everyone in the compartment was drinking _____ too”
(a) Coffee
(b) Juice
(c) Tea
(d) Water

Answer

Answer: (c) Tea others from bullying


Question 14.
What is rappelling?
(a) travelling in a river in a canoe
(b) travelling in a river in a raft
(c) going down a cliff by sliding down a rope
(d) None of the Above

Answer

Answer: (c) going down a cliff by sliding down a rope


Question 15.
“The climb to the _____hills brings you into a panoramic view of the entire misty landscape of Coorg.”
(a) Brahmagiri
(b) Himalayan
(c) Nilgiri
(d) Parvati

Answer

Answer: (a) Brahmagiri


Question 16.
The first chief of the Indian Army is from _____.
(a) coorg
(b) Goa
(c) Mysore
(d) Punjab

Answer

Answer: (a) coorg


Question 17.
Coorg is a _________country.
(a) tea
(b) bread
(c) coffee
(d) green

Answer

Answer: (c) coffee


Question 18.
How many times did the baker come everyday?
(a) Once
(b) Twice
(c) Thrice
(d) varies daily

Answer

Answer: (b) Twice


Question 19.
The baker was also their ______.
(a) friend
(b) companion
(c) guide
(d) all of the above

Answer

Answer: (d) all of the above


Question 20.
Who is the author of “Tea from Assam”?
(a) Arup Kumar Datta
(b) Lokesh Abrol
(c) Lucio Rodrigues
(d) None of the Above

Answer

Answer: (a) Arup Kumar Datta


Question 21.
Who is the author of “A Baker from Goa”?
(a) Arup Kumar Datta
(b) Lokesh Abrol
(c) Lucio Rodrigues
(d) None of the Above

Answer

Answer: (c) Lucio Rodrigues


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 10 English First Flight Chapter 7 Glimpses of India with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 10 English Glimpses of India MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.