Glimpses of the Past Class 8 MCQ Questions with Answers English Chapter 3

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 8 English Honeydew Chapter 3 Glimpses of the Past with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 8 English with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Glimpses of the Past Class 8 English MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well. https://ncertmcq.com/mcq-questions-for-class-8-english-with-answers/

Students can also visit the most accurate and elaborate NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 3 Glimpses of the Past. Every question in the textbook has been answered here.

MCQ Questions for Class 8 English Honeydew Chapter 3 Glimpses of the Past with Answers

Glimpses Of The Past MCQ Questions Class 8 Question 1.
In the year 1765, in India
(a) The British Govt, ruled most of the country
(b) East India Company ruled most parts of India
(c) Indian princes ruled most of the country
(d) The Mughals ruled the whole country

Answer

Answer: (c) Indian princes ruled most of the country


Glimpses Of The Past MCQ Class 8 Question 2.
From 1757 to 1849, there was no peace in India because
(a) the Indian Princes kept fighting each other
(b) the East India Company was cruel
(c) Tipu Sultan fought the British
(d) there were Hindu-Muslim riots

Answer

Answer: (a) the Indian Princes kept fighting each other


Class 8 English Chapter 3 MCQ Question 3.
The business community welcomed the British because
(a) they liked Europeans
(b) they disliked their own countrymen
(c) the British rule had brought a degree of peace
(d) they were afraid of the British

Answer

Answer: (c) the British rule had brought a degree of peace


Glimpses Of The Past Class 8 MCQ Question 4.
The worst sufferers under the British rule were
(a) who served in East India Company
(b) the business community
(c) the religious leaders
(d) the poor farmers and artisans

Answer

Answer: (d) the poor farmers and artisans


MCQ Questions For Class 8 English With Answers Chapter 3 Question 5.
In the early nineteenth century Raja Ram Mohan Roy was
(a) an able fighter
(b) an important reformer
(c) a great religious person
(d) a great king

Answer

Answer: (b) an important reformer


MCQ Of Glimpses Of The Past Class 8 Question 6.
Under Regulation III of the British rulers
(a) Indians were to pay higher taxes
(b) British goods became cheap
(c) cotton-wearers became poor
(d) Indians could be jailed without trial in a court.

Answer

Answer: (d) Indians could be jailed without trial in a court.


Class 8 English Ch 3 MCQ Question 7.
Between 1822 and 1836 ___ people died of starvation in India.
(a) ten thousand
(b) fifteen lakh
(c) fifty thousand
(d) forty lakh

Answer

Answer: (b) fifteen lakh


Ncert Class 8 English Chapter 3 MCQ Question 8.
What did the British impose on the Indian farmers?
(a) Heavy taxes
(b) Service taxes
(c) Regulation II
(d) Regulation III

Answer

Answer: (a) Heavy taxes


Glimpses Of Past MCQ Class 8 Question 9.
What was the value of the British goods exported to India in 1829?
(a) Five crores
(b) Six crores
(c) Seven crores
(d) Eight crores

Answer

Answer: (c) Seven crores


Question 10.
Which Englishman reported the plight of India to England?
(a) Babington Macaulay
(b) General Bentinck
(c) William Jones
(d) Simon John

Answer

Answer: (b) General Bentinck


Question 11.
What were the reasons behind the prospering British?
(a) Company’s loot
(b) Killing of Indians
(c) Divide and rule policy
(d) Missionary zeal

Answer

Answer: (a) Company’s loot


Question 12.
How does the speaker explain the problem to his wife?
(a) By giving the example of cows and milk
(b) By giving the example of great leader
(c) By giving the example of religious leaders
(d) By giving the example of different teachers

Answer

Answer: (a) By giving the example of cows and milk


Question 13.
Who killed the adjutant of his regiment?
(a) Bentinck
(b) Mangal Pandey
(c) Macaulay
(d) Kunwar Singh

Answer

Answer: (b) Mangal Pandey


Short Answer Type Questions

Question 1.
Name the three prime-ministers of Independent India whose pictures you have seen in this lesson.

Answer

Answer: These three prime ministers of India are : Pt. Jawahar Lai Nehru, Sh. Lai Bahadur Shastri and Smt. Indira Gandhi.


Question 2.
Name two things that helped the British to extend their power in 18th century India.

Answer

Answer: The British had superior weapons. There were the quarrels among Indian princes. These things helped the British to extend their power in 18th century India.


Question 3.
Why did some people thank God for sending the British ?

Answer

Answer: Many people had been fed up with the warring kings. Moreover, these kings did not care about their subjects. So they were glad that the English had subdued them. Moreover, the English gave better order and security to the common man.


Question 4.
Some people disliked Indian princes, yet they resented the English rule. Why ?

Answer

Answer: These people were patriots. They said that the bad kings were at least Indians. They did not like the foreign rule at any cost.


Question 5.
Name three absurd practices which the religious leaders preached in the latter half of the 17th century.

Answer

Answer: In the latter half of the 17th century, the religious leaders preached absurd practices. Three of them were—untouchability, child marriage and Sati-pratha.


Question 6.
What did these religious leaders of the 18th century say about women ?

Answer

Answer: These religious leaders said that all the misery of the world was due to women. They said that the women who died as Sati were fortunate.


Question 7.
What did the British think about the Indians of the 18th century ?

Answer

Answer: The British said that the natives were unworthy of trust. They called them dishonest.


Question 8.
What was the condition of the farmers under the British rule during 1765-18361

Answer

Answer: The farmers suffered greatly. They were very heavily taxed. Sometimes, their entire crop was taken as land-tax. Even this did not free them of the taxes. If they did not pay, they were sent to jail.


Question 9.
How did the British cripple the Indian Industry ?

Answer

Answer: The intention of the British was to make maximum profits. So the English goods were imported duty-free into India. The Indian goods were heavily taxed. Consequently, the goods manufactured in India could not stand competition and began to die. Not only this, the British cut the thumbs of expert artisans.


Question 10.
How did Ram Mohan Roy try to put confidence into Indians ?

Answer

Answer: Ram Mohan Roy was a learned man from Bengal. He asked Indians not to despise themselves. He said that India had a great culture. He assured them that they were capable of greater achievements.


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 English Honeydew Chapter 3 Glimpses of the Past with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 8 English Glimpses of the Past MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Reply