Check the below NCERT MCQ Questions for Class 10 Civics Chapter 3 Democracy and Diversity with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Democracy and Diversity Class 10 Civics MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Democracy and Diversity Class 10 MCQs Questions with Answers

Choose the correct option:

Question 1.
The Civil Rights Movement in the US was led by
(a) Martin Luther King Sr.
(b) Martin Luther King Jr.
(c) Nelson Mandela
(d) Abraham Lincoln

Answer

Answer: (b) Martin Luther King Jr.


Question 2.
Homogeneous societies exist in
(a) Germany
(b) Sweden
(c) both (a) and (b)
(d) neither (a) nor (b)

Answer

Answer: (c) both (a) and (b)


Question 3.
The Black Power Movement emerged in
(a) 1966
(b) 1970
(c) 1971
(d) 1990

Answer

Answer: (a) 1966


Question 4.
African-Americans were the descendants of
(a) Americans
(b) Africans
(c) Indians
(d) Germans

Answer

Answer: (b) Africans


Question 5.
The aim of the Civil Rights Movement was to end
(a) child abuse in the UK
(b) racism in the US
(c) slavery in France
(d) none of the above.

Answer

Answer: (b) racism in the US


Question 6.
Which one of the following statements is not correct about social division?
(a) Too many small divisions are better than a single big division.
(b) Politics is a force of unity when expressions of various kinds of social divisions occur.
(c) It is only in countries like India that we have social divisions.
(d) Assertion of social diversities in a country need not be seen as a source of danger.

Answer

Answer: (c) It is only in countries like India that we have social divisions.


Question 7.
What does the “Civil Rights Movement of USA” signify?
(a) A movement against the discrimination
(b) A reform movement for the Civil Rights of the citizens
(c) A reform movement against the social discriminations of Afro-Americans
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) A reform movement against the social discriminations of Afro-Americans


Question 8.
Which three countries faced the problem of social division?
(a) United Kingdom, USA and India
(b) Belgium, Sri Lanka and United Kingdom
(c) Sri Lanka, Canada and India
(d) Belgium, Germany and USA

Answer

Answer: (b) Belgium, Sri Lanka and United Kingdom


Question 9.
African – American is the term used for:
(a) Africans who were brought into America as slaves
(b) Black Americans of America
(c) Martin Luther and his group
(d) John Corlos and Smith

Answer

Answer: (a) Africans who were brought into America as slaves


Question 10.
To show his support to the protesting. American athletes during the award ceremony of Mexico Olympics, Peter Norman
(a) wore no socks
(b) wore a human right badge
(c) wore a black scarf
(d) wore a string of beads

Answer

Answer: (b) wore a human right badge


Question 11.
What is the society with similar kinds of people called?
(a) Homogeneous
(b) Heterogeneous
(c) Humane
(d) Humble

Answer

Answer: (a) Homogeneous
Explanation:
Homogeneous society are the society that has similar kinds of people, especially where there are no significant ethnic differences.


Question 12.
Name the prominent religious group in Northern Ireland and the Netherlands?
(a) Judaism
(b) Christianity
(c) Islam
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Christianity
Explanation:
Northern Ireland and the Netherlands both are predominantly Christian but divided between Catholics and Protestants.


Question 13.
Which of the sentence is correct?
(a) Every social difference does not lead to social division
(b) Social differences divide similar people from one another
(c) They also unite very different people
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above
Explanation:
Every social difference does not lead to social division. Social differences divide similar people from one another, but they also unite very different people.


Question 14.
Who led the Civil Rights Movement in USA?
(a) Martin Luther
(b) Martin Luther King Jr
(c) Martin Davis
(d) Benjamin Franklin

Answer

Answer: (b) Martin Luther King Jr
Explanation:
Civil Rights Movement in the USA (1954-1968) led by Martin Luther King Jr. refers to a set of events and reform movements aimed at abolishing legal racial discrimination against African-Americans.


Question 15.
Which of these sentences is not correct about the “Black Power Movement”?
(a) It emerged in 1966
(b) It lasted till 1975
(c) It was a more militant movement
(d) It advocated peaceful methods

Answer

Answer: (d) It advocated peaceful methods
Explanation:
The Black Power movement emerged in 1966 and lasted till 1975, which was a more militant anti-racist movement, advocating even violence if necessary to end racism in the US.


Question 16.
Which one of these example of not accommodating other communities demands?
(a) Sri Lanka
(b) Yugoslavia
(c) Belgium
(d) Both a and b

Answer

Answer: (d) Both a and b
Explanation:
The Tamil community in Sri Lanka and in Yugoslavia, the leaders of different ethnic communities presented their demands in such a way that these could not be accommodated within a single country.


Question 17.
Dealing with social divisions which one of the following statement is not correct about democracy?
(a) Democracy is the best way to accommodate social diversity.
(b) Democracy always leads to disintegration of society on the basis of social divisions.
(c) In a democracy, it is possible for communities to voice their grievances in a peaceful manner.
(d) Due to political competition in a democracy, social divisions get reflected in politics.

Answer

Answer: (b) Democracy always leads to disintegration of society on the basis of social divisions.
Explanation:
Democracy is the best way to accommodate social diversity. In a democracy it is possible for communities to voice their grievances in a peaceful manner. Due to political competition in a democracy, social divisions get reflected in politics.


Question 18.
When did the Nationalists and the UK government arrive at an agreement?
(a) 1992
(b) 1995
(c) 1998
(d) 1999

Answer

Answer: (c) 1998
Explanation:
It was only in 1998 that the UK government and the Nationalists government arrive at an agreement.


Question 19.
Which of these sentence is correct?
(a) The Catholics in Northern Ireland were represented by Nationalist parties.
(b) They demand Northern Ireland should be unified with the Republic of Ireland.
(c) Republic of Ireland was a predominantly Catholic country.
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above
Explanation:
The Catholics were represented by Nationalist parties who demanded that Northern Ireland be unified with the Republic of Ireland, a predominantly Catholic country.


Question 20.
Which of these sentences is not true?
(a) Democracy involves competition among various political parties.
(b) Their competition tends to unite the country if they compete in terms of existing social divisions.
(c) Social divisions change into political division and lead to conflict, violence etc.
(d) It can even lead to the disintegration the country.

Answer

Answer: (b) Their competition tends to unite the country if they compete in terms of existing social divisions.
Explanation:
Democracy involves competition among various political parties. Social divisions change into political divisions and lead to conflict, violence etc. It can even lead to the disintegration the country.


Source-based Questions:

Read the following conversation taken from Textbook Page 31.

Let us Debate

Some Dalit groups decided to participate in the UN Conference Against Racism in Durban in 2001, demanding the inclusion of caste in the agenda of this conference. Here are three reactions to this move: Amandeep Kaur (a government official): Our Constitution declares caste discrimination to be illegal. If some caste discrimination continues, it is an internal matter. I am opposed to this being raised in an international forum.

Oinam (a sociologist): I am opposed to this because caste and race are not similar divisions. Caste is a social division, while race is a biological one. Raising caste in this conference on racism would mean equating the two.

Ashok (a Dalit activist): The argument about internal matter is a way of preventing open discussion of oppression and discrimination. Race is not purely biological. It is as much a legal and sociological category as caste. Caste discrimination must be raised in this conference.

Question:
Which of the three opinions do you agree with most and why?

Answer

Answer:
I do agree with the opinion expressed by Ashok who is a dalit activist. He is right in saying that the issue of caste discrimination need to be raised in an international forum along with the issue of racism. Unless there is an open discussion of oppression and discrimination, these issues continue to exist in our societies.


Picture-based Questions:

Look at the following cartoon taken from NCERT Textbook Page 32 and answer the question that follow:
MCQ Questions for Class 10 Civics Chapter 3 Democracy and Diversity with Answers 1

Answer

Answer: The above cartoon focuses on the difference between the Blacks and Whites that existed in the US some decades ago. The blacks were poor and discriminated against whereas the whites were all powerful and exploited the blacks.


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 10 Civics Chapter 3 Democracy and Diversity with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Democracy and Diversity CBSE Class 10 Civics MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.