Check the below NCERT MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 14 Movements of Ocean Water with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 11 Geography with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Movements of Ocean Water Class 11 Geography MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Movements of Ocean Water Class 11 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Seaward movement of water is known as:
(a) Undertow
(b) Ebb
(c) Current
(d) Flood

Answer

Answer: (a) Undertow


Question 2.
The most common tidal pattern, featuring two high tides and two low tides each day is called
(a) Neap tide
(b) Mixed tide
(c) semi-diurnal tide
(d) Diurnal tide

Answer

Answer: (c) Semi-diurnal tide


Question 3.
Huge masses of floating ice are known as:
(a) Current
(b) Ebb
(c) Icebergs
(d) Flood

Answer

Answer: (c) Icebergs


Question 4.
The factor that affects the origin and movement of currents is
(a) river flow
(b) salinity and density of water
(c) tides
(d) prevailing winds

Answer

Answer: (b) salinity and density of water


Question 5.
______causes waves to travel in the ocean and the energy is released on shorelines.
(a) Wind
(b) Land
(c) Water
(d) Soil

Answer

Answer: (a) Wind


Question 6.
Wave amplitude is:
(a) The height of the wave
(b) The breadth of the wave
(c) Half of the wave height
(d) It is the time interval between two successive waves

Answer

Answer: (c) Half of the wave height


Question 7.
The current of the Atlantic ocean is
(a) west wind drift
(b) Gulf stream
(c) Equatorial counter current
(d) Alaska current

Answer

Answer: (b) Gulf stream


Question 8.
The time between the high tide and low tide, when the water level is falling, is called:
(a) drift
(b) nab
(c) ebb
(d) current

Answer

Answer: (c) ebb


Question 9.
The current of the Indian Ocean is
(a) The west wind drift
(b) Labrador
(c) California
(d) Kuroshio

Answer

Answer: (a) The west wind drift


Question 10.
The Thermodynamics of the ocean are:
(a) Currents
(b) Waves
(c) Tides
(d) Salinity

Answer

Answer: (d) Salinity


Question 11.
The time between the low tide and high tide, when the tide is rising, is called:
(a) drift
(b) flood
(c) ebb
(d) current

Answer

Answer: (b) flood


Question 12.
Wave speed is the rate at which the wave moves through the water and is measured in
(a) Knots
(b) Miles
(c) Kilometer
(d) Kilogram

Answer

Answer: (a) Knots


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 14 Movements of Ocean Water with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 11 Geography Movements of Ocean Water MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.