Check the below NCERT MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 13 Kinetic Theory with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 11 Physics with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Kinetic Theory Class 11 Physics MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Kinetic Theory Class 11 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Real gases show mark able deviation from that of ideal gas behavior at
(a) High temperature and low pressure
(b) Low temperature and high pressure
(c) High temperature and high pressure
(d) Low temperature and low pressure

Answer

Answer: (b) Low temperature and high pressure


Question 2.
One mole of mono atomic gas (g = 5/3) is mixed with one mole of diatomic gas (g = 7/5) what will be the value of g for the mixture?
(a) 1.5
(b) 2.5
(c) 1.0
(d) 2

Answer

Answer: (a) 1.5


Question 3.
A room temperature the r.m.s. velocity of the molecules of a certain diatomic gas is found to be 1930 m/sec. the gas is
(a) H²
(b) F²
(c) O²
(d) Cl²

Answer

Answer: (a) H²


Question 4.
The temperature at which the r.m.s. velocity of H² becomes escape velocity from the earth is,
(a) 10059°C
(b) 10059 K
(c) 10332°C
(d) 10332 K

Answer

Answer: (b) 10059 K


Question 5.
Moon has no atmosphere because
(a) It is far away form the surface of the earth
(b) Its surface temperature is 10°C
(c) The r.m.s. velocity of all the gas molecules is more then the escape velocity of the moons surface
(d) The escape velocity of the moons surface is more than the r.m.s velocity of all molecules

Answer

Answer: (c) The r.m.s. velocity of all the gas molecules is more then the escape velocity of the moons surface


Question 6.
At a certain temperature, hydrogen molecules have r.m.s. velocity of 3 km/s. what is the r.m.s velocity of the oxygen molecules at the same temperature?
(a) 0.25 km/s
(b) 0.5 km/s
(c) 0.75 km/s
(d) 6 km/s

Answer

Answer: (c) 0.75 km/s


Question 7.
Latent heat of ice is
(a) Less than external latent heat of fusion
(b) Equal to external latent heat of fusion
(c) More then external latent heat of fusion
(d) Twice the external latent heat of fusion

Answer

Answer: (c) More then external latent heat of fusion


Question 8.
Energy supplied to convert unit mass of substance from solid to liquid state at its melting point is called
(a) Latent heat of fusion
(b) Evaporation
(c) Solidification
(d) Latent heat of fission

Answer

Answer: (a) Latent heat of fusion


Question 9.
Which of the following is the unit of specific
(a) J kg/°c
(b) J/kg°c
(c) kg°c/J
(d) J kg/°c²

Answer

Answer: (b) J/kg°c


Question 10.
An ideal gas is that which can
(a) Be solidified
(b) Liquefied
(c) Not be liquefied
(d) Not be solidified

Answer

Answer: (c) Not be liquefied


Question 11.
One mole of an ideal gas requires 207 J heat to raise the temperature by 10 K, when heated at constant pressure. If the same gas is heated at constant volume to raise the temperature by 10K, then heat required is
(a) 96.6 J
(b) 124 J
(c) 198.8 J
(d) 215.4 J

Answer

Answer: (b) 124 J


Question 12.
If 2 kcal, of heat is supplied to a system cause to change the internal energy of a gas is 5030 J, and external work done is 3350 J, then what is mechanical equivalent of heat?
(a) 41.90 J/kcal
(b) 4190 J/cal
(c) 4.19 J/kcal
(d) 4.19 J/cal

Answer

Answer: (d) 4.19 J/cal


Question 13.
For a gas, the r.m.s. speed at 800K is
(a) Half the value at 200 K
(b) Double the value at 200 K
(c) Same as at 200 K
(d) Four times the value at 200 K

Answer

Answer: (b) Double the value at 200 K


Question 14.
The specific heat of a gas
(a) Has only one value
(b) Has two values CP and CV
(c) Is proportional to the square root of its absolute temperature
(d) Can have any value between 0 and infinity

Answer

Answer: (d) Can have any value between 0 and infinity


Question 15.
Average kinetic energy of molecules is
(a) Directly proportional to square root of temperature
(b) Directly proportional to absolute temperature
(c) Independent of absolute temperature
(d) Inversely proportional to absolute temperature

Answer

Answer: (b) Directly proportional to absolute temperature


Question 16.
The temperature of a gas is -68°C. to what temperature should it be heated, so that the r.m.s. velocity of the molecules be doubled?
(a) 357°C
(b) 457°C
(c) 547°C
(d) 820°C

Answer

Answer: (c) 547°C


Question 17.
Following gases are kept at the same temperature. Which gas possesses maximum r.m.s. speed?
(a) Oxygen
(b) Nitrogen
(c) Hydrogen
(d) Carbon dioxide

Answer

Answer: (c) Hydrogen


Question 18.
Which of the following is the unit of specific
(a) J kg/°c
(b) J/kg°c
(c) kg°c/J
(d) J kg/°c²

Answer

Answer: (b) J/kg°c


Question 19.
According to kinetic theory of gases, at absolute zero of temperature
(a) Water freezes
(b) Liquid helium freezes
(c) Molecular motion stops
(d) Liquid hydrogen freezes

Answer

Answer: (c) Molecular motion stops


Question 20.
The average kinetic energy of the molecules of a gas at 27°C is 9 10-20 J. what is its average K.E. at 227°C?
(a) 5 10-20 J
(b) 10 10-20 J
(c) 15 10-20 J
(d) 20 10-20 J

Answer

Answer: (c) 15 10-20 J


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 13 Kinetic Theory with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 11 Physics Kinetic Theory MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.