Check the below NCERT MCQ Questions for Class 11 Sociology Chapter 1 Sociology and Society with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 11 Sociology with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Sociology and Society Class 11 Sociology MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Sociology and Society Class 11 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Sociology focuses on
(a) interactions between individuals
(b) animal behaviour
(c) environment
(d) peace and conflict

Answer

Answer: (a) interactions between individuals


Question 2.
Society is looked upon as
(a) caste and class
(b) social stratification
(c) simple society
(d) system of parts

Answer

Answer: (d) system of parts


Question 3.
Social control brings _____ to society.
(a) social order
(b) deviance
(c) disobedience
(d) violence

Answer

Answer: (a) social order


Question 4.
Slums in urban areas denote
(a) division of labour
(b) overpopulation and migration
(c) education and development
(d) illiteracy

Answer

Answer: (b) overpopulation and migration


Question 5.
A system of economic enterprise based on the economic exchange is known as
(a) capitalism
(b) industrialization
(c) modernization
(d) westernization

Answer

Answer: (a) capitalism


Question 6.
One of the features of modern societies is
(a) specialisation of work
(b) face to face interaction of members
(c) urbanisation and factory production
(d) agricultural production

Answer

Answer: (c) urbanisation and factory production


Question 7.
History is the study of
(a) contemporary society
(b) abstract and generalized reality
(c) our past
(d) gender relations

Answer

Answer: (c) our past


Question 8.
Who wrote the book “Sociological Imagination”?
(a) C.W. Mills
(b) August Comte
(c) Max Weber
(d) Karl Marx

Answer

Answer: (a) C.W. Mills


Question 9.
Industrial Revolution was characterised by ________
(a) migration to cities
(b) the emergence of clock time
(c) bad sanitation and general squalor
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 10.
Sociology is the study of
(a) human social behavior
(b) plants and animals
(c) man and environment
(d) earth

Answer

Answer: (a) human social behavior


Question 11.
Macro-sociology is the study of:
(a) small groups
(b) large groups
(c) minorities
(d) tribal groups

Answer

Answer: (b) large groups


Question 12.
Questions on common sense knowledge lead to the
(a) sociological knowledge
(b) social differentiation
(c) common sense knowledge
(d) sociological imagination

Answer

Answer: (a) sociological knowledge


Question 13.
Social problems can be understood in the realm of
(a) Chemistry
(b) Physics
(c) Sociology
(d) Psychology

Answer

Answer: (c) Sociology


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 11 Sociology Chapter 1 Sociology and Society with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 11 Sociology Sociology and Society MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.