Check the below NCERT MCQ Questions for Class 12 Economics Unit 7 Current Challenges Facing Indian Economy with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 12 Economics with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Current Challenges Facing Indian Economy Class 12 Economics MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Current Challenges Facing Indian Economy Class 12 MCQs Questions with Answers

Question 1.
It is found in rural areas of India:
(a) Educated unemployment
(b) Disguised unemployment
(c) Seasonal unemployment
(d) Frictional unemployment.

Answer

Answer: (b) Disguised unemployment


Question 2.
What is important in organic farming:
(a) Crop rotation
(b) Animal manure
(c) Mechanical agriculture and Natural fertilizer control
(d) All of the above.

Answer

Answer: (d) All of the above.


Question 3.
Fair in villages are held:
(a) Weekly
(b) Fortnightly
(c) Daily
(d) On special occasions.

Answer

Answer: (a) Weekly


Question 4.
In 1951 number of universities in country:
(a) 25
(b) 27
(c) 36
(d) 53.

Answer

Answer: (b) 27


Question 5.
When was state of Madhya Pradesh established:
(a) 1948
(b) 1956
(c) 1961
(d) 1856.

Answer

Answer: (b) 1956


Question 6.
When price index increases it means:
(a) Value of currency increases
(b) Value of currency decreases
(c) No effect of value of currency
(d) None of the these.

Answer

Answer: (b) Value of currency decreases


Question 7.
Element of commercial energy:
(a) Coal
(b) Petroleum
(c) Gas and electricity
(d) All.

Answer

Answer: (d) All.


Question 8.
Energy from hot spring:
(a) Small hydro power
(b) Biomass
(c) Geothermal energy
(d) Hydro – electricity

Answer

Answer: (c) Geothermal energy


Question 9.
In India supply of electricity started first:
(a) In Delhi
(b) In Chennai
(c) In Darjeeling
(d) In Bhopal.

Answer

Answer: (c) In Darjeeling


Question 10.
National literacy mission is related to:
(a) Primary education
(b) High education
(c) Rural
(d) Adult education.

Answer

Answer: (d) Adult education.


Fill in the blanks:

1. Economic development is ……………………..

Answer

Answer: Continuous


2. Percapita income = ……………………….. /Total population.

Answer

Answer: National income


3. Universal indicator of Quality of life is ………………………….

Answer

Answer: Three


4. Economic development leads to …………………….. pollution.

Answer

Answer: Environment


5. In approx ……………………….. % cities of India amount of sulphur – dioxide and S.P.M. is maximum.

Answer

Answer: 20


6. …………………… is a challenge for Indian economy.

Answer

Answer: Unemployment


7. For poverty eradication in Aug 1979 ………………………… plan was started.

Answer

Answer: Trisem


8. Nehru employment plan was started in …………………………

Answer

Answer: 28 April 1989


9. …………………………… % of Indian population lives in villages.

Answer

Answer: 74 – 3%


10. Main problems of farmers is …………………….. and ………………………..

Answer

Answer: Agriculture finance


11. Duration of ………………………….. loan is 15 months to 5 years.

Answer

Answer: Temporary


12. ………………………. is physical capital.

Answer

Answer: Dynamic


13. In order to improve quality of school education ……………………….. is the best organisation.

Answer

Answer: NCERT


14. In India for every 100 people there are ………………………………

Answer

Answer: 40


15. Repo Rate causes increase in consumption expenditure and …………………………… expenditure.

Answer

Answer: Investment


State true or false:

1. Poverty line is same for rural and urban areas.

Answer

Answer: False


2. Trisem plan is working at present.

Answer

Answer: False


3. Bio farming and organic farming are different.

Answer

Answer: False


4. Proportion of man in working population is higher to woman.

Answer

Answer: False


5. Rate of participation of women in rural areas as compared to urban area is higher.

Answer

Answer: True


6. By the end of 11 plan no. of unemployed people will be 480 lakh.

Answer

Answer: True


7. Inflation results in favourable settlement.

Answer

Answer: False


8. Economic development is a short term process.

Answer

Answer: False


9. Indian medical has six recognition system.

Answer

Answer: True


10. With the passing time use of electricity is decreasing in agriculture.

Answer

Answer: False


11. Life expectancy of women is less as compared to man.

Answer

Answer: False


12. Forest destruction is a result of soil erosion.

Answer

Answer: True


13. Environment includes biological and non – biological elements.

Answer

Answer: True


14. Midday meal programme started from 15 August 1995.

Answer

Answer: True


Match the columns:

Column A Column B
1. Employment Insurance Policy (a) 69%
2. Reason for poverty in India (b) 1994
3. Agriculture marketing (c) Natural reasons
4. Agriculture input (d) 16
5. According to 2011 least women women literacy rate in India (e) Biomass
6. According to 2011 Rural literacy rate (f) Shendi
7. Jawahar employment plan (g) Hybrid seed
8. Prime minister Gramoday ¥ojna (h) 64 years
9. Contingent unemployment (i) 69%
10. Non-conventional energy (j) Increase in living standard
11. Indicator of good health (k) High life expectancy
12. Life expectancy of women (l) 28 April, 1989
13. Sustainable development (m) Industrialization
14. Non-renewable resources (n) 2000-2001
15. Reasons for environment degration (o) Get finished with use.
Answer

Answer:

Column A Column B
1. Employment Insurance Policy (b) 1994
2. Reason for poverty in India (d) 16
3. Agriculture marketing (f) Shendi
4. Agriculture input (g) Hybrid seed
5. According to 2011 least women women literacy rate in India (a) 69%
6. According to 2011 Rural literacy rate (i) 69%
7. Jawahar employment plan (l) 28 April, 1989
8. Prime minister Gramoday yojna (n) 2000-2001
9. Contingent unemployment (c) Natural reasons
10. Non-conventional energy (e) Biomass
11. Indicator of good health (k) High life expectancy
12. Life expectancy of women (h) 64 years
13. Sustainable development (j) Increase in living standard
14. Non-renewable resources (o) Get finished with use.
15. Reasons for environment degration (m) Industrialization

Answer in one word:

1. Reason for poverty in India.

Answer

Answer: Increase in population


2. Person who is willing to work and have qualification too but could not get job.

Answer

Answer: Unemployed


3. Farming were chemical fertilizer and insecticides are not used.

Answer

Answer: Organic farming


4. This type of marketing started in 1912 in India.

Answer

Answer: Agriculture


5. Reason for rural unemployment.

Answer

Answer: Mechanization of agriculture


6. When was NABARD was established.

Answer

Answer: 12 July


7. Define Poverty?

Answer

Answer: Poverty refers to a state in which an individual is unable to fulfill even the basic necessities of life.


8. What are the two sources of Human capital of a nation?

Answer

Answer: 1. Investment in Education
2. Investment in health.


9. Name two indicators of educational achievement of a nation?

Answer

Answer: 1. Primary Education
2. Youth literacy rate
3. Adult literacy rate.


10. What is worker?

Answer

Answer: All those persons who are engaged in various economic activities and hence . contribute to gross domestic products, are workers.


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 12 Economics Unit 7 Current Challenges Facing Indian Economy with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 12 Economics Current Challenges Facing Indian Economy MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.