Check the below NCERT MCQ Questions for Class 12 Maths Chapter 13 Probability with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 12 Maths with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Probability Class 12 Maths MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Probability Class 12 MCQs Questions with Answers

Question 1.
If A and B are two independent events, then
(a) P(A∩B) = P(a) × P(b)
(b) P(AB) = 1 – P(A’) P(B’)
(c) P(AB) = 1 + P (A’) P(B’) P(A’)
(d) P (AB) = \(\frac{P(A’)}{P(B’)}\)

Answer

Answer: (a) P(A∩B) = P(a) × P(b)


Question 2.
The probability of an event is \(\frac{3}{7}\). Then odd against the event is
(a) 4 : 3
(b) 7 : 3
(c) 3 : 7
(d) 3 : 4

Answer

Answer: (a) 4 : 3


Question 3.
A pair of dice are rolled. The probability of obtaining an even prime number on each die is
(a) \(\frac{1}{36}\)
(b) \(\frac{1}{12}\)
(c) \(\frac{1}{6}\)
(d) 0

Answer

Answer: (a) \(\frac{1}{36}\)


Question 4
If P(a) = \(\frac{3}{8}\), P(b) = \(\frac{1}{3}\) and P(A∩B) = — then P (A’ ∩B’)
(a) \(\frac{13}{24}\)
(b) \(\frac{13}{8}\)
(c) \(\frac{13}{9}\)
(d) \(\frac{13}{4}\)

Answer

Answer: (a) \(\frac{13}{24}\)


Question 5.
P(A∩B) = \(\frac{3}{8}\), P(b) = \(\frac{1}{2}\) and P(a) = \(\frac{1}{4}\) then P(\(\frac{B’}{A’}\)) =
(a) \(\frac{3}{5}\)
(b) \(\frac{5}{8}\)
(c) \(\frac{3}{8}\)
(d) \(\frac{5}{6}\)

Answer

Answer: (d) \(\frac{5}{6}\)


Question 6.
If A and B are two events such that P(a) ≠ 0 and P(\(\frac{B}{A}\)) = 1 then
(a) P(\(\frac{A}{B}\)) = 1
(b) P(\(\frac{B}{A}\)) = 1
(c) P(\(\frac{A}{B}\)) = 0
(d) P(\(\frac{B}{A}\)) = 0

Answer

Answer: (b) P(\(\frac{B}{A}\)) = 1


Question 7.
If P (a) = \(\frac{3}{8}\), P(b) = \(\frac{1}{2}\) and P(A∩B) = \(\frac{1}{4}\) then P(\(\frac{A’}{B’}\)) =
(a) \(\frac{1}{4}\)
(b) \(\frac{1}{3}\)
(c) \(\frac{3}{4}\)
(d) \(\frac{3}{8}\)

Answer

Answer: (b) \(\frac{1}{3}\)


Question 8.
If A and B are two events such that P(a) ≠ 0 and P(\(\frac{B}{A}\)) = 1, then
(a) B ⊂ A
(b) B = φ
(c) A ⊂ B
(d) A ∩ B = φ

Answer

Answer: (c) A ⊂ B


Question 9.
If A and B are any two events such that P(a) + P(b) – P(A∩B) = P(a) then
(a) P(\(\frac{B}{A}\)) = 1
(b) P(\(\frac{B}{A}\)) = 0
(c) P(\(\frac{A}{B}\)) = 1
(d) P(\(\frac{A}{B}\)) = 0

Answer

Answer: (c) P(\(\frac{A}{B}\)) = 1


Question 10.
If A and B are events such that P (A∪B) = \(\frac{3}{4}\). P(A∩B) = \(\frac{1}{4}\), P(a) = \(\frac{2}{3}\) then P(AB) is
(a) \(\frac{3}{8}\)
(b) \(\frac{5}{8}\)
(c) \(\frac{5}{12}\)
(d) \(\frac{1}{4}\)

Answer

Answer: (b) \(\frac{5}{8}\)


Question 11.
If one card is drawn out of 52 playing cards, the probability that it is an dice is
(a) \(\frac{1}{26}\)
(b) \(\frac{1}{13}\)
(c) \(\frac{1}{52}\)
(d) \(\frac{1}{4}\)

Answer

Answer: (b) \(\frac{1}{13}\)


Question 12.
The chance of getting a doublet with 2 dice is
(a) \(\frac{2}{3}\)
(b) \(\frac{1}{6}\)
(c) \(\frac{5}{6}\)
(d) \(\frac{5}{36}\)

Answer

Answer: (b) \(\frac{1}{6}\)


Question 13.
Two number are chosen, one by one without replacement from the set of number A = {1, 2, 3, 4, 5, 6} then the probability that minimum value of two number chosen is less than 4 is
(a) \(\frac{14}{15}\)
(b) \(\frac{1}{15}\)
(c) \(\frac{1}{5}\)
(d) \(\frac{8}{5}\)

Answer

Answer: (b) \(\frac{1}{15}\)


Question 14.
If P(x) = \(\frac{2}{15}\); y = 1, 2, 3, 4, 5, 0 otherwise then P|x = 1 or 2| is
(a) \(\frac{1}{15}\)
(b) \(\frac{2}{15}\)
(c) \(\frac{1}{5}\)
(d) None of these

Answer

Answer: (c) \(\frac{1}{5}\)


Question 15.
Five horse are in a race. Mr. A select two of the horses at random and best on them. The probability that Mr. A select the winning horses is
(a) \(\frac{4}{5}\)
(b) \(\frac{3}{5}\)
(c) \(\frac{1}{5}\)
(d) \(\frac{2}{5}\)

Answer

Answer: (d) \(\frac{2}{5}\)


Question 16.
The probability of India w inning a test match against. West Indies is \(\frac{1}{2}\). Assuming independence from match to match the probability that in a match series India second win occurs at the third test is
(a) \(\frac{1}{6}\)
(b) \(\frac{1}{4}\)
(c) \(\frac{1}{2}\)
(d) \(\frac{2}{3}\)

Answer

Answer: (b) \(\frac{1}{4}\)


Question 17.
Three distinct numbers.are selected from First 100 natural numbers. The probability divisible by 2 and 3 is
(a) \(\frac{9}{25}\)
(b) \(\frac{4}{35}\)
(c) \(\frac{4}{55}\)
(d) \(\frac{4}{1155}\)

Answer

Answer: (d) \(\frac{4}{1155}\)


Question 18.
The probability that A speaks truth is \(\frac{4}{5}\) while this probability for B is \(\frac{3}{4}\). The probability that they contradict each others when asked to speak ana fact is
(a) \(\frac{7}{20}\)
(b) \(\frac{1}{5}\)
(c) \(\frac{3}{20}\)
(d) \(\frac{4}{5}\)

Answer

Answer: (d) \(\frac{4}{5}\)


Question 19.
Two dice are tossed once. The probability of getting an even number at the first dice ora total of 8 is
(a) \(\frac{1}{36}\)
(b) \(\frac{3}{36}\)
(c) \(\frac{11}{36}\)
(d) \(\frac{5}{9}\)

Answer

Answer: (d) \(\frac{5}{9}\)


Question 20.
The mean and the variance of binomial distribution are 4 and 2, respectively. Then the probability of 2 success
(a) \(\frac{128}{256}\)
(b) \(\frac{219}{256}\)
(c) \(\frac{7}{64}\)
(d) \(\frac{28}{256}\)

Answer

Answer: (c) \(\frac{7}{64}\)


Question 21.
A pair of dice are rolled. The probability of obtaining an even prime number on each dice is
(a) \(\frac{1}{36}\)
(b) \(\frac{1}{12}\)
(c) \(\frac{1}{6}\)
(d) 0

Answer

Answer: (a) \(\frac{1}{36}\)


Question 22.
If A, B are two events associated with same random experiment such that P(a) = 0.4, P(b) = 0.8 and P(B/A) = 0.6 then P(A/B) is
(a) 0.3
(b) 0.4
(c) 0.5
(d) 0.6

Answer

Answer: (a) 0.3


Question 23.
If P(a) = \(\frac{3}{8}\), P(b) = \(\frac{5}{8}\), P(A∪B) = \(\frac{3}{4}\) then p(\(\frac{B}{A}\)) is
(a) \(\frac{3}{47}\)
(b) \(\frac{5}{49}\)
(c) \(\frac{2}{3}\)
(d) \(\frac{1}{4}\)

Answer

Answer: (c) \(\frac{2}{3}\)


Question 24.
An urn contain’s balls of which 3 are red, 4 are blue and 2 are green, 3 balls are drawn at random without replacement from the urn. The probability that the 3 balls haye different colours is
(a) \(\frac{1}{3}\)
(b) \(\frac{2}{7}\)
(c) \(\frac{1}{21}\)
(d) \(\frac{2}{23}\)

Answer

Answer: (b) \(\frac{2}{7}\)


Question 25.
An experiment has 10 equally likely outcomes. Let A and B be two non-empty events of the experiment. A consists 4 outcomes, the number of outcomes that B must have so that A and B are independent is
(a) 2, 4 or 8
(b) 36 or 9
(c) 4 or 8
(d) 5 or 10

Answer

Answer: (d) 5 or 10


Question 28.
If P(a) = \(\frac{4}{5}\) and P(A∩B) = \(\frac{7}{10}\), then P(B/A) is equal
(a) \(\frac{1}{10}\)
(b) \(\frac{1}{8}\)
(c) \(\frac{7}{8}\)
(d) \(\frac{17}{20}\)

Answer

Answer: (d) \(\frac{17}{20}\)


Question 29.
If P(A∩B) = \(\frac{7}{10}\) and P(b) = \(\frac{17}{20}\), then P(A|B) equals
(a) \(\frac{14}{17}\)
(b) \(\frac{17}{20}\)
(c) \(\frac{7}{8}\)
(d) \(\frac{1}{8}\)

Answer

Answer: (a) \(\frac{14}{17}\)


Question 30.
If P(a) = \(\frac{7}{10}\) P(b) = \(\frac{7}{10}\) and P(A∪B) = \(\frac{7}{10}\) then P (B|A) + P(A|B) equals
(a) \(\frac{1}{4}\)
(b) \(\frac{1}{3}\)
(c) \(\frac{5}{12}\)
(d) \(\frac{7}{12}\)

Answer

Answer: (d) \(\frac{7}{12}\)


Question 31.
If P(a) = \(\frac{2}{5}\), P(b) = \(\frac{3}{10}\) and P (A∩B) = \(\frac{1}{5}\), then P (A’|B’). P(B’|A’) is equal to
(a) \(\frac{5}{6}\)
(b) \(\frac{5}{7}\)
(c) \(\frac{25}{42}\)
(d) 1

Answer

Answer: (c) \(\frac{25}{42}\)


Question 32.
If P(a) = 0,4, P(b) = 0.8 and P(B|A) = 0.6 then P(A∪B) is equal to
(a) 0.24
(b) 0.3
(c) 0.48
(d) 0.96

Answer

Answer: (d) 0.96


Question 33.
If A and B are two events and A ≠ Φ, B ≠ Φ, then
(a) P (A|B) = P (a). P (b)
(b) P (A|B) = \(\frac{P(A∩B)}{P(B)}\)
(c) P (A + B). P (B|A) = 1
(d) P (A|B) = P (a) | P (b)

Answer

Answer: (b) P (A|B) = \(\frac{P(A∩B)}{P(B)}\)


Question 34.
A and B are events such that P(a) = 0.4, P(b) = 0.3 and P(A∪B) = 0.5. Then P(B∩A) equals
(a) \(\frac{2}{3}\)
(b) \(\frac{1}{2}\)
(c) \(\frac{3}{10}\)
(d) \(\frac{1}{5}\)

Answer

Answer: (d) \(\frac{1}{5}\)


Question 35.
You are given that A and B are two events such that P(b) = \(\frac{3}{5}\), P(A|B) = \(\frac{1}{2}\) and P (A∪B) = \(\frac{4}{5}\), then P(a) equals
(a) \(\frac{3}{10}\)
(b) \(\frac{1}{5}\)
(c) \(\frac{1}{2}\)
(d) \(\frac{3}{5}\)

Answer

Answer: (c) \(\frac{1}{2}\)


Question 36.
You are given that A and B are two events such that P(b) = \(\frac{3}{5}\), P(A|B) = \(\frac{1}{2}\) and P (A∪B) = then P(B|A’) equals
(a) \(\frac{1}{5}\)
(b) \(\frac{3}{10}\)
(c) \(\frac{1}{2}\)
(d) \(\frac{3}{5}\)

Answer

Answer: (d) \(\frac{3}{5}\)


Question 37.
If P(b) = \(\frac{1}{5}\), P(A|B) = \(\frac{1}{2}\) and P(A∪B) = \(\frac{4}{5}\) then P (A∪B)’ + P (A’∪B) =
(a) \(\frac{1}{5}\)
(b) \(\frac{4}{5}\)
(c) \(\frac{1}{2}\)
(d) \(\frac{3}{5}\)

Answer

Answer: (d) \(\frac{3}{5}\)


Question 38.
Let P (a) = \(\frac{7}{13}\), P(b) = \(\frac{9}{13}\) and P (A∪B) = \(\frac{9}{13}\), Then P(A’|B) is equal to
(a) \(\frac{6}{13}\)
(b) \(\frac{4}{13}\)
(c) \(\frac{4}{9}\)
(d) \(\frac{5}{9}\)

Answer

Answer: (d) \(\frac{5}{9}\)


Question 39.
If A and B are such that events that P(a) > 0 and P(b) ≠ 1, then P (A’|B’) equal
(a) 1 – P (A|B)
(b) 1 – P(A’|B)
(c) \(\frac{1-P(A∪B)}{P(B’)}\)
(d) p(A’) | P(B’)

Answer

Answer: (c) \(\frac{1-P(A∪B)}{P(B’)}\)


Question 40.
If two events are independent, then
(a) they must be mutually exclusive
(b) the sum of their probabilities must be equal to 1
(c) (a) and (b) both are correct
(d) None of the above is correct

Answer

Answer: (d) None of the above is correct


Question 41.
If A and B are two independent events with P(a) = \(\frac{3}{5}\) and P (b) = \(\frac{4}{9}\), then P (A’∩B’) equals
(a) \(\frac{4}{15}\)
(b) \(\frac{8}{15}\)
(c) \(\frac{1}{3}\)
(d) \(\frac{2}{9}\)

Answer

Answer: (d) \(\frac{2}{9}\)


Question 42.
Let A and B two event such that P(a) = \(\frac{3}{8}\), P(b) = \(\frac{5}{8}\) and P(A∪B) = \(\frac{3}{4}\). Then P(A|B).P(A’|B) is equal to
(a) \(\frac{2}{5}\)
(b) \(\frac{3}{8}\)
(c) \(\frac{3}{20}\)
(d) \(\frac{6}{25}\)
Ans. (d)

Answer

Answer: (d) \(\frac{6}{25}\)


Question 43.
If the event A and B are independent, then P(A∩B) is equal to
(a) P(a) + P(b)
(b) P(a) – P(b)
(c) P(a). P(b)
(d) P(a) | P(b)

Answer

Answer: (c) P(a). P(b)


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 12 Maths Chapter 13 Probability with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Probability CBSE Class 12 Maths MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.