Check the below NCERT MCQ Questions for Class 12 Physics Chapter 14 Semiconductor Electronics: Materials, Devices and Simple Circuits with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 12 Physics with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Semiconductor Electronics: Materials, Devices and Simple Circuits Class 12 Physics MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Semiconductor Electronics: Materials, Devices and Simple Circuits Class 12 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Bonds in a semiconductor :
(a) trivalent
(b) covalent
(c) bivalent
(d) monovalent

Answer

Answer: (b) covalent


Question 2.
Number of electrons in the valence shell of a semiconductor is:
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (d) 4


Question 3.
Semiconductors of both p-type and n-type are produced by:
(a) ionic solids
(b) covalent solids
(c) metallic solids
(d) molecular solids

Answer

Answer: (b) covalent solids


Question 4.
With fall of temperature, the forbidden energy gap of a semiconductor
(a) increases
(b) decreases
(c) sometimes increases and sometimes decreases
(d) remains unchanged

Answer

Answer: (d) remains unchanged


Question 5.
In a p-type semiconductor, current conduction is by:
(a) atoms
(b) holes
(c) electrons
(d) protons

Answer

Answer: (b) holes


Question 6.
The relation between number of free electrons (n) in a semiconductor and temperature (T) is given by:
(a) n ∝ T
(b) n ∝ T²
(c) n ∝ T1/2
(d) n ∝ T3/2

Answer

Answer: (d) n ∝ T3/2


Question 7.
In reverse biasing:
(a) large amount of current flows
(b) no current flows
(c) potential barrier across junction increases
(d) depletion layer resistance increases

Answer

Answer: (c) potential barrier across junction increases


Question 8.
Main function of a transistor is to :
(a) rectify
(b) simplify
(c) amplify
(d) all the above

Answer

Answer: (c) amplify


Question 9.
To obtain p-type silicon semiconductor, we need to dope pure silicon with:
(a) aluminium
(b) phosphorus
(c) oxygen
(d)germanium

Answer

Answer: (a) aluminium


Question 10.
On applying reverse bias to a junction diode, it:
(a) lowers the potential barrier
(b) raise the potential barrier
(c) increases the majority carrier current
(d) increases the minority carrier current

Answer

Answer: (b) raise the potential barrier


Question 11.
For germanium crystal, the forbidden energy gap in joules
(a) 1.216 × 10-19
(b) 1.76 × 10-19
(c) 1.6 × 10-19
(d) zero

Answer

Answer: (a) 1.216 × 10-19


Question 12.
To obtain electrons as majority charge carriers in a semiconductors the impurity mixed is:
(a) monovalent
(b) divalent
(c) trivalent
(d) pentavalent

Answer

Answer: (b) divalent


Question 13.
In the middle of the depletion layer of a reverse biased p-n junction, the:
(a) electric field is zero
(b) potential is maximum
(c) electric field is maximum
(d) potential zero.

Answer

Answer: (d) potential zero.


Question 14.
In a common base amplifier the phase difference between the input signal voltage and output voltage is :
(a) π/2
(b) 0
(c) π/4
(d) π

Answer

Answer: (b) 0


Question 15.
Energy bands in solids are a consequence of:
(a) Ohm’s Law
(b) Pauli’s exclusion principle
(c) Bohr’s theory
(d) Heisenberg’s uncertainty principle

Answer

Answer: (b) Pauli’s exclusion principle


Question 16.
In semi conductor which are responsible for conduction:
(a) only electron
(b) electron and hole both
(c) only hole
(d) None of these

Answer

Answer: (b) electron and hole both


Question 17.
In binary system III represents:
(a) 1
(b) 3
(c) 7
(d) 100

Answer

Answer: (c) 7


Question 18.
On heating, resistance of semiconductors:
(a) decreases
(b) increases
(c) remains same
(d) first increases then decreases

Answer

Answer: (a) decreases


Question 19.
p-n junction diode can be used as:
(a) amplifier
(b) oscillator
(c) detector
(d) modulator

Answer

Answer: (c) detector


Question 20.
In intrinsic semiconductor at room temperature, the number of electrons and holes are:
(a) equal
(b) unequal
(c) infinite
(d) zero

Answer

Answer: (a) equal


Question 21.
A forward biased diode is:
MCQ Questions for Class 12 Physics Chapter 14 Semiconductor Electronics Materials Devices and Simple Circuits with Answers 1

Answer

Answer: (a)


Question 22.
In full wave rectifier, input a.c. current has a frequency v. The output frequency of current is :
(a) V/2
(b) V
(c) 2V
(d) None

Answer

Answer: (c) 2V


Question 23.
Winch of the following gate is not an universal gate?
(a) OR
(b) NOT
(c) AND
(d) NAND

Answer

Answer: (d) NAND


Question 24.
Zener diode is used for:
(a) producing oscillations in a oscillator
(b) amplification
(c) stabilisation
(d) rectification

Answer

Answer: (c) stabilisation


Question 25.
In semi conductor, at room temperature :
(a) the valence bond is partially empty and the conduction band is partially filled
(b) the valence band is completely filled and the conduction band is partially filled
(c) the valence band is completely filled
(d) the conduction band is completely empty

Answer

Answer: (a) the valence bond is partially empty and the conduction band is partially filled


Question 26.
Crystal diode is:
(a) amplifying device
(b) fluctuating device
(c) non-linear device
(d) linear device

Answer

Answer: (c) non-linear device


Question 27.
The part of a transistor which is heavily doped to produce a large number of majority carriers is :
(a) base
(b) emitter
(c) collector
(d) None of these

Answer

Answer: (b) emitter


Question 28.
A p-type semiconductor is:
(a) negatively charged
(b) positively charged
(c) uncharged
(d) None of these

Answer

Answer: (c) uncharged


Question 29.
The material most commonly used to manufacture electronic solid state devices is :
(a) copper
(b) silicon
(c) germanium
(d) aluminium

Answer

Answer: (b) silicon


Question 30.
What is the number of possible crystal systems?
(a) 5
(b) 7
(c) 14
(d) 16

Answer

Answer: (b) 7


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 12 Physics Chapter 14 Semiconductor Electronics: Materials, Devices and Simple Circuits with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Semiconductor Electronics: Materials, Devices and Simple Circuits CBSE Class 12 Physics MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.