Check the below NCERT MCQ Questions for Class 12 Physics Chapter 6 Electromagnetic Induction with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 12 Physics with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Electromagnetic Induction Class 12 Physics MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Electromagnetic Induction Class 12 MCQs Questions with Answers

Question 1.
The coupling co-efficient of the perfectly coupled coils is:
(a) Zero
(b) 1
(c) slightly more than 1
(d) infinite

Answer

Answer: (b) 1


Question 2.
1 henry is equal to :
(a) \(\frac{weber}{ampere}\)
(b) \(\frac{weber}{Volt}\)
(c) weber ampere
(d) None of these

Answer

Answer: (a) \(\frac{weber}{ampere}\)


Question 3.
The magnetic field is parallel to a surface, then the magnetic flux through the surface is :
(a) zero
(b) small but not zero
(c) infinite
(d) large but not infinite

Answer

Answer: (b) small but not zero


Question 4.
In the expression e = –\(\frac{d∅}{dt}\), the -ve sign signifies:
(a) The induced emf is produced only when magnetic flux decreases
(b) The induced emf opposes the change in the magnetic flux
(c) The induced emf is opposite to the direction of the flux
(d) None of these

Answer

Answer: (b) The induced emf opposes the change in the magnetic flux


Question 5.
An e and a p are moving parallel to each other in a magnetic field. The magnetic force acting on the p+ is:
(a) 1840 times that on e
(b) less than that of e
(c) same as that of e
(d) slightly more than that of e

Answer

Answer: (c) same as that of e


Question 6.
Which of the following is not equal to a henry?
(a) \(\frac{Volt second}{ampere}\)
(b) \(\frac{Volt second^2}{Coulomb}\)
(c) \(\frac{Volt^2 second}{Coulomb}\)
(d) \(\frac{Jole second}{Coulomb^2}\)

Answer

Answer: (c) \(\frac{Volt^2 second}{Coulomb}\)


Question 7.
A transformer is used to light 100 W and 110 V lamp from a 220 V mains. If the main current is 0.5 A. Then the efficiency of the transformer is:
(a) 11%
(b) 50%
(c) 80%
(d) 90%

Answer

Answer: (d) 90%


Question 8.
The magnetic flux (∅) linked with a coil is related to the number of turns (N) ofthe coil as:
(a) f ∝ N
(b) f ∝ N-1
(c) f ∝ N2
(d) f ∝ N-2

Answer

Answer: (a) f ∝ N


Question 9.
The magnetic flux (∅) lined with a coil is related to its area (s) as:
(a) ∅ ∝ s
(b) ∅ ∝ s²
(c) ∅ ∝ s1/2
(d) ∅ ∝ s-1/2

Answer

Answer: (a) ∅ ∝ s


Question 10.
If the magnetic flux linked with a coil through which a current off ampere is set up is ∅, then the coefficient of self-inductance of the coil is:
(a) \(\frac{l}{∅}\)
(b) \(\frac{∅}{l}\)
(c) ∅l
(d) None of these

Answer

Answer: (b) \(\frac{∅}{l}\)


Question 11.
In a uniform magnetic field B, a wire in the form of a semicircle of radius r rotated about the diameter of the circle with angular frequency ‘ω’. The axis of rotation is perpendicular to the field. If the total resistance of the circuit is R the mean power generated per period of rotation is :
(a) \(\frac{Bπr^2ω}{2R}\)
(b) \(\frac{(Bπr^2ω)^2}{8R}\)
(c) \(\frac{(Bπrω)^2}{2R}\)
(d) \(\frac{(Bπrω^2)^2}{8R}\)

Answer

Answer: (b) \(\frac{(Bπr^2ω)^2}{8R}\)


Question 12.
The role of inductance is equivalent to:
(a) inertia
(b) force
(c) energy
(d) momentum

Answer

Answer: (a) inertia


Question 13.
A metal conductor of length 1 m rotates vertically about one of its ends at angular velocity 5 rad s-1 . If the horizontal component of earth’s magnetism is 2 × 10-5 T, then e.m.f. developed between the two ends of the conductor is:
(a) 5 µV
(b) 50 µV
(c) 5 mV
(d) 50 mV

Answer

Answer: (a) 5 µV


Question 14.
coil of L = 8.4 mH and R = 6 Ω is connected to a 12 V battery. The current in the coil is 1.0 A at approx’time of:
(a) 500 s
(b) 20 s
(c) 35 ms
(d) 1 ms

Answer

Answer: (d) 1 ms


Question 15.
If I current is flowing inductance L, then the dimension of \(\frac{3}{2}\) LI² is equivalent to:
(a) charge
(b) force
(c) momentum
(d) energy

Answer

Answer: (c) momentum


Question 16.
The phase difference between the flux linkage and the emf in a rotating coil in a uniform magnetic field is:
(a) zero
(b) \(\frac{π}{2}\)
(c) \(\frac{π}{4}\)
(d) π

Answer

Answer: (c) \(\frac{π}{4}\)


Question 17.
A choke is used as a resistance in :
(a) dc circuits
(b) ac circuits
(c) both ac and dc circuits
(d) neither (a) nor (b)

Answer

Answer: (b) ac circuits


Question 18.
The SI unit of magnetic flux is:
(a) T
(b) Tn-2
(c) Wb
(d) Wb m-2

Answer

Answer: (c) Wb


Question 19.
For purely capacitive circuits, power factor is:
(a) 0
(b) -1
(c) 1
(d) infinity

Answer

Answer: (a) 0


Question 20.
The magnetic flux linked with a coil is inversely proportional to the?
(a) magnetic field
(b) area of cross section
(c) number of turns
(d) none of these

Answer

Answer: (a) magnetic field


Question 21.
When the magnetic field is parallel to a surface, then the magnetic flux through the surface is:
(a) infinite
(b) zero
(c) small but not zero
(d) large but not infinite.

Answer

Answer: (b) zero


Question 22.
The energy stored in a 50 mH inductor carrying a current of 4 A is:
(a) 0.1 J
(b) 0.4 J
(c) 0.04 J
(d) 0.01 J

Answer

Answer: (b) 0.4 J


Question 23.
The flux linked with a coif at any instant t is given by ∅ = 10t² – 50t + 250. The induced emf at t = 35 is:
(a) 10 V
(b) 190 V
(c) -190 V
(d) -10 V

Answer

Answer: (d) -10 V


Question 24.
Two coils of self inductance 2 mil and 8 mil are placed so close together that the effective flux in one coil is completely linked with other. The mutual inductance between these coils is :
(a) 4 mH
(b) 16 mH
(c) 10 mH
(d) 6 mH

Answer

Answer: (c) 10 mH


Question 25.
The core of a transformer is laminated because:
(a) rusting of core may be prevented
(b) ratio of voltage in primary and secondary may be increased.
(c) energy losses due to eddy current may be minimised
(d) The weight of transformer may be reduced

Answer

Answer: (c) energy losses due to eddy current may be minimised


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 12 Physics Chapter 6 Electromagnetic Induction with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Electromagnetic Induction CBSE Class 12 Physics MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.