Check the below NCERT MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 6 Rural Administration with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Rural Administration Class 6 Civics MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Rural Administration Class 6 MCQs Questions with Answers

Choose the correct answer:

Question 1.
How many villages are there in India approximately?
(a) One lakh
(b) Three lakhs
(c) Four lakhs
(d) Six lakhs

Answer

Answer: (d) Six lakhs


Question 2.
Who is Mohan in this chapter?
(a) a farmer
(b) a doctor
(c) an engineer
(d) SHO

Answer

Answer: (a) a farmer


Question 3.
What was the occupation of Mohan’s friend?
(a) Running a post-office
(b) Running a cloth-shop
(c) Running a clinic
(d) Running a chemist shop

Answer

Answer: (a) Running a post-office


Question 4.
Where did Mohan go after being beaten up by Raghu?
(a) Hospital
(b) Clinic
(c) Police Station
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Police Station


Question 5.
To whom did Mohan meet at the Police station to complain about what had happened with him?
(a) SHO
(b) SI
(c) ASI
(d) None of these

Answer

Answer: (a) SHO


Question 6.
Who does the work of measuring land and keeping land record?
(a) Doctor
(b) Chemist
(c) Patwari
(d) All of these

Answer

Answer: (c) Patwari


Question 7.
Patwari is also known as
(a) lekhpal
(b) karamchari
(c) village officer
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 8.
What is other work of Patwari?
(a) Selling medicine
(b) Collection of land revenue
(c) Growing crops in a field
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Collection of land revenue


Question 9.
All the states of India are divided into?
(a) cities
(b) nagars
(c) grams
(d) districts

Answer

Answer: (d) districts


Question 10.
Who is the head of Tehsil?
(a) District collector
(b) Revenue collector
(c) Ticket collector
(d) All of these

Answer

Answer: (a) District collector


Question 11.
District collector is also known as
(a) Tehsildar
(b) Zamindar
(c) Sarpanch
(d) Panchs

Answer

Answer: (a) Tehsildar


Question 12.
Name the person/ persons who inherit the property of a person after his death,
(a) His sons
(b) His daughters
(c) His wife
(d) Sons, daughters and their mother

Answer

Answer: (d) Sons, daughters and their mother


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 6 Rural Administration with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Rural Administration CBSE Class 6 Civics MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.