MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 3 Atoms and Molecules with Answers

Check the below Online Education NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 3 Atoms and Molecules with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 9 Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Atoms and Molecules Class 9 Science MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well. https://ncertmcq.com/mcq-questions-for-class-9-science-with-answers/

You can refer to NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 3 Atoms and Molecules to revise the concepts in the syllabus effectively and improve your chances of securing high marks in your board exams.

Online Education for Atoms and Molecules Class 9 MCQs Questions with Answers

Atoms And Molecules Class 9 MCQ Question 1.
The chemical symbol for nitrogen gas is
(a) Ni
(b) N2
(c) N+
(d) N

Answer

Answer: (b) N2


Atoms And Molecules Class 9 MCQ With Answers Question 2.
The chemical symbol for sodium is
(a) So
(b) Sd
(c) NA
(d) Na

Answer

Answer: (d) Na


Converting grams to moles is super easy if you use mass to moles calculator above.

Class 9 Science Chapter 3 MCQ Question 3.
Which of the following would weigh the highest?
(a) 0.2 mole of sucrose (C12H22O11)
(b) 2 moles of CO2
(c) 2 moles of CaCO3
(d) 10 moles of H2O

Answer

Answer: (c) 2 moles of CaCO3


Class 9 Atoms And Molecules MCQ Question 4.
Which of the following has maximum number of atoms?
(a) 18 g of H2O
(b) 18 g of O2
(c) 18 g of CO2
(d) 18 g of CO4

Answer

Answer: (d) 18 g of CO4


Atom And Molecules Class 9 MCQ Question 5.
Which of the following correctly represents 360 g of water?
(i) 2 moles of H2O
(ii) 20 moles of water
(iii) 6.022 × 1023 molecules of water
(iv) 1.2044 × 1025 molecules of water
(a) (i)
(b) (i) and (iv)
(c) (ii) and (iii)
(d) (ii) and (iv)

Answer

Answer: (d) (ii) and (iv)


Heat & Mass Transfer MCQ with detailed explanation for interview, entrance and competitive exams.

MCQ On Atoms And Molecules Class 9 Question 6.
3.42 g of sucrose are dissolved in 18 g of water in a beaker. The number of oxygen atoms in the solution are
(a) 6.68 × 1023
(b) 6.09 × 1022
(c) 6.022 × 1023
(d) 6.022 × 102321

Answer

Answer: (a) 6.68 × 1023


MCQ Of Atoms And Molecules Of Class 9 Question 7.
A change in the physical state can be brought about
(a) only when energy is given to the system
(b) only when energy is taken out from the system
(c) when energy is either given to, or taken out from the system
(d) without any energy change

Answer

Answer: (c) when energy is either given to, or taken out from the system


Class 9 Science Ch 3 MCQ Question 8.
The relative molecular mass of Na2S2O3.5H2O is
(a) 250 amu
(b) 250 g
(c) 248 amu
(d) 248 g

Answer

Answer: (c) 248 amu


MCQ Atoms And Molecules Class 9 Question 9.
Which of the following has maximum number of atom?
(a) 18 g H2O
(b) 18 g of O2
(c) 18 g of CO2
(d) 18 g of CH4

Answer

Answer: (d) 18 g of CH4


Ch 3 Science Class 9 MCQ Question 10.
Percentage of calcium in calcium carbonate is
(a) 40
(b) 30
(c) 48
(d) 36

Answer

Answer: (a) 40


Atoms And Molecules MCQ Class 9 Question 11.
Which has maximum number of molecules?
(a) 1 g of CO2
(b) 1 g of N2
(c) 1 g of H2
(d 1 g of CH4

Answer

Answer: (c) 1 g of H2


Class 9 Chemistry Chapter 3 MCQ Question 12.
What mass of carbon dioxide (CO2) will contain 3.011 × 1023 molecules?
(a) 11.0 g
(b) 22.0 g
(c) 4.4 g
(d) 44.0 g

Answer

Answer: (b) 22.0 g


Class 9 Chapter 3 Science MCQ Question 13.
The value of Avogadro’s constant is:
(a) 6.0 × 1024
(b) 6.01 × 1022
(c) 6.022 × 1023
(d) 6.022 × 10-23

Answer

Answer: (c) 6.022 × 1023


Class 9 Science Chapter 3 MCQ With Answers Question 14.
How many times an atom of sulphur is heavier than an atom of carbon?
(a) 32 times
(b) 12 times
(c) 8/3 times
(d) 12/32 times

Answer

Answer: (c) 8/3 times


Chapter 3 Science Class 9 MCQ Question 15.
The number of oxygen atoms in 4.4 g of CO2 is approx.
(a) 6 × 1022
(b) 6
(c) 12 × 1023
(d) 1.2 × 1023

Answer

Answer: (d) 1.2 × 1023


Question 16.
Which of the following represents 12 u?
(a) Mass of 1 hydrogen atom
(b) Mass of C-12 atom
(c) Mass of 0-16 atom
(d) 1/12th of mass of C-12 atom.

Answer

Answer: (d) 1/12th of mass of C-12 atom.


Question 17.
Which of the following would weigh the highest?
(a) 0.2 mole of sucrose (C12H22O11)
(b) 2 moles of CO2
(c) 2 moles of CaCO3
(d) 10 moles of H2O

Answer

Answer: (c) 2 moles of CaCO3


Question 18.
The molecule having an atomicity of 4 is:
(a) Sulphate molecule
(b) Ozone molecule
(c) Phosphorus molecule
(d) Methane molecule

Answer

Answer: (c) Phosphorus molecule


Fill in the blanks

1. In a chemical reaction, the sum of the masses of the reactants and products remain unchanged. This is called ……………

Answer

Answer: Law of Conservation of Mass


2. A group of atoms carrying a fixed charge on them is called …………..

Answer

Answer: Polyatomic ion


3. The formula unit mass of Ca3(PO4)2 is ……………

Answer

Answer: (3 × atomic mass of calcium) + (2 × atomic mass of phosphorus) + (8 × atomic mass of oxygen) = 310


4. Formula of sodium carbonate is ………….. and that of ammonium sulphate is ……………

Answer

Answer: Na2CO3 (NH4)2 SO4


5. Elements are represented by symbols and molecules by …………….

Answer

Answer: Chemical formula


6. The combining power of an element is known as its …………….

Answer

Answer: Valency


7. An atom or a group of atoms which carries positive or negative charge is called an ……………..

Answer

Answer: ion


8. The volume occupied by one mole of a gas under standard conditions of temperature and pressure is called ……………..

Answer

Answer: molar volume


9. The number of atoms present in one molecule of the substance is called its ……………

Answer

Answer: atomicity


10. Atomicity of H2SO4 is …………….

Answer

Answer: 7


Match the following columns
1.

Column I Column II
(a) 28 g of He (i) 58.54
(b) 0.5 mole of O2 (ii) 7 mol
(c) Molecular mass of common salt (iii) 60 g
(d) 1.5 mole of Ca (iv) 16 g
Answer

Answer:

Column I Column II
(a) 28 g of He (ii) 7 mol
(b) 0.5 mole of O2 (iv) 16 g
(c) Molecular mass of common salt (i) 58.54
(d) 1.5 mole of Ca (iii) 60 g

2.

Column I Column II
(a) Sodium carbonate (i) NaHCO3
(b) Sodium bicarbonate (ii) Na3PO4
(c) Sodium sulphate (iii) Na2CO3
(d) Sodium phosphate (iv) Na2SO4
Answer

Answer:

Column I Column II
(a) Sodium carbonate (iii) Na2CO3
(b) Sodium bicarbonate (i) NaHCO3
(c) Sodium sulphate (iv) Na2SO4
(d) Sodium phosphate (ii) Na3PO4

3.

Column I Column II
(a) Silver (i) Na
(b) Sodium (ii) Ag
(c) Gold (iii) K
(d) Potassium (iv) Au
Answer

Answer:

Column I Column II
(a) Silver (ii) Ag
(b) Sodium (i) Na
(c) Gold (iv) Au
(d) Potassium (iii) K

Answer the questions in one word:

1. Smallest particle which cannot be divided into simpler parts.

Answer

Answer: Parmanu (Atom)


2. Which experiment led to the discovery of the atomic nucleus?

Answer

Answer: Rutherford’s alpha particle scattering experiment


3. What is the mass of a proton and a neutron?

Answer

Answer: 1 amu


4. What do the species \(_{1}^{3}\)A and \(_{2}^{3}\)B represent?

Answer

Answer: Isobars


5. What is the formula of hydrogen carbonate?

Answer

Answer: HCO3


6. What is the chemical formula of aluminium sulphate?

Answer

Answer: Al2(SO4)3


7. What is the formula unit mass of CaCl2?

Answer

Answer: 111 u


8. What is the mass of 5 moles H2O?

Answer

Answer: 90 g


1. Complete the following crossword puzzle by using the name of the chemical elements. Use the data given in table mentioned below.

MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 3 Atoms and Molecules with Answers MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 3 Atoms and Molecules with Answers

Answer

Answer:
Down:
2. Gold
3. Iron
5. Phosphorus
7. Hydrogen

Across:
1. Silver
4. Copper
6. Mercury
8. Lead


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 3 Atoms and Molecules with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Atoms and Molecules CBSE Class 9 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.