NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 are part of NCERT Solutions for Class 7 Maths. Here we have given NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1.

Board CBSE
Textbook NCERT
Class Class 7
Subject Maths
Chapter Chapter 9
Chapter Name Rational Numbers
Exercise Ex 9.1
Number of Questions Solved 10
Category NCERT Solutions

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1

Question 1.
List five rational numbers between

  1. -1 and 0
  2. -2 and -1
  3. –\(\frac { 4 }{ 5 } \) and – \(\frac { 2 }{ 3 } \)
  4. –\(\frac { 1 }{ 2 } \) and \(\frac { 2 }{ 3 } \)

Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 1
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 2
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 3
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 4
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 5

Question 2.
Write four more rational numbers in each of the following patterns :
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 6
Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 7
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 8
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 9

Question 3.
Give four rational numbers equivalent to:
(i) \(\frac { -2 }{ 7 } \)
(ii) \(\frac { 5 }{ -3 } \)
(iii) \(\frac { 4 }{ 9 } \)

Solution:
(i) Four rational numbers equivalent to \(\frac { -2 }{ 7 } \) are
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 10

(ii) Four rational numbers equivalent to \(\frac { 5 }{ -3 } \) are
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 11
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 12

(iii) Four rational numbers equivalent to \(\frac { 4 }{ 9 } \) are
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 13

Question 4.
Draw the number line and represent the following rational numbers on it:

  1. \(\frac { 3 }{ 4 } \)
  2. \(\frac { -5 }{ 8 } \)
  3. \(\frac { -7 }{ 4 } \)
  4. \(\frac { 7 }{ 8 } \)

Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 14

Question 5.
The points P, Q, R, S, T, U, A, and B on this number line are such that, TR = RS = SU and AP = PQ = QB. Name the rational numbers represented by P, Q, R, and S.
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 15
Solution:
The rational number represented by P is 2 \(\frac { 1 }{ 3 } \) = \(\frac { 7 }{ 3 } \)
The rational number represented by Q is 2 \(\frac { 2 }{ 3 } \) = \(\frac { 8 }{ 3 } \)
The rational number represented by R is -1 \(\frac { 1 }{ 3 } \) = \(\frac { -4 }{ 3 } \)
The rational number represented by S is -1 \(\frac { 2 }{ 3 } \) = \(\frac { -5 }{ 3 } \)
The rational numbers represented by P, Q, R and S are 2 \(\frac { 1 }{ 3 } \), 2 \(\frac { 2 }{ 3 } \), -1 \(\frac { 1 }{ 3 } \) and – 1 \(\frac { 2 }{ 3 } \) respectively

Question 6.
Which of the following pairs represent the same rational number?
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 16
Solution:
(i) \(\frac { -7 }{ 21 } \) is a negative rational number and \(\frac { 3 }{ 9 } \) is a positive rational number. So, the given pair does not represent the same rational number.
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 17
So, the given pair represents the same rational number.
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 18
So, the given pair represents the same rational number.
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 19
So, the given pair represents the same rational number.
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 20
So, the given pair represents the same rational number.
(vi) \(\frac { 1 }{ 3 } \) is a positive rational number and \(\frac { -1 }{ 9 } \) is a negative rational number. So, the given pair does not present the same rational number.
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 21
Thus, \(\frac { -5 }{ -9 } \) is a positive rational number and \(\frac { 5 }{ -9 } \) is a negative rational number. So, the given pair does not represent the same rational number.

Question 7.
Rewrite the following rational numbers in the simplest form :
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 22
Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 23
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 24

Question 8.
Fill in the boxes with the correct symbol out of >, < and =
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 25
Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 26
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 27
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 28

Question 9.
Which is greater in each of the following?
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 29
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 30
Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 31
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 32
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 33

Question 10.
Write the following rational numbers in ascending order :
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 34
Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 35
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 36
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 37

We hope the NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 help you. If you have any query regarding NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.