NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 3 Data Handling Ex 3.2

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 3 Data Handling Ex 3.2 are part of NCERT Solutions for Class 7 Maths. Here we have given NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 3 Data Handling Ex 3.2.

Board CBSE
Textbook NCERT
Class Class 7
Subject Maths
Chapter Chapter 3
Chapter Name Data Handling
Exercise Ex 3.2
Number of Questions Solved 5
Category NCERT Solutions

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 3 Data Handling Ex 3.2

Refer to our free online Polynomial in Ascending Order Calculator.

Question 1.
The scores in mathematics test (out of 25) of 15 students is as follows:
19, 25, 23, 20, 9, 20, 15, 10, 5, 16, 25, 20, 24, 12, 20
Find the mode and median of this data. Are they the same?
Solution:
For Median. We arrange the data in ascending order, we get
5, 9, 10, 12, 15, 16, 19, 20,
20, 20, 20, 23, 24, 25, 25
Median is the middle observation.
Therefore, 20 is the median.
For Mode.
Mode = Observation with highest frequency = 20
Yes, they are the same.

Question 2.
The runs scored in a cricket match by 11 players is as follows:
6, 15, 120, 50, 100, 80, 10, 15, 8, 10, 15.
Find the mean, mode, and median of this data. Are the three same?
Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 3 Data Handling Ex 3.2 1
(ii) For Median. We arrange the data in ascending order, we get
6, 8, 10, 10, 15, 15, 15, 50, 80, 100, 120
Median is the middle observation. Therefore, 15 is the median.

(iii) For Mode. Mode = observation with highest frequency = 15
No! They are not the same.

Question 3.
The weights (in kg.) of 15 students of a class are:
38, 42, 35, 37, 45, 50, 32, 43,
43, 40, 36, 38, 43, 38, 47

  1. Find the mode and median of this data.
  2. Is there more than one mode?

Solution:
(i) For Median. We arrange the data in ascending order, we get
32, 35, 36, 37, 38, 38, 38, 40, 42, 43, 43,
43, 45, 47, 50
Median is the middle observation.
Therefore, 40 kg is the median.
For Mode. Mode = observation with highest frequency = 38 kg and 43 kg.
(ii) Yes! there are 2 (more than one) modes.

Question 4.
Find the mode and median of the data:
13, 16, 12, 14, 19, 12, 14, 13, 14.
Solution:
For Median. We arrange the data in ascending order, we get 12, 12, 13, 13, 14, 14, 14, 16, 19.
Median is the middle observation.
Therefore, 14 is the median.
For Mode. Mode = observation with highest frequency = 14.

Question 5.
Tell whether the statement is true or false:

  1. The mode is always one of the numbers in data.
  2. The mean is one of the numbers in a data.
  3. The median is always one of the numbers in a data.
  4. The data 6, 4, 3, 8, 9, 12, 13, 9 has a mean of 9.

Solution:

  1. True
  2. False
  3. True
  4. False.

 

We hope the NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 3 Data Handling Ex 3.2 help you. If you have any query regarding NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 3 Data Handling Ex 3.2, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Online Education NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Ex 11.4

In Online Education NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Ex 11.4 are part of NCERT Solutions for Class 7 Maths. Here we have given NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Ex 11.4.

Board CBSE
Textbook NCERT
Class Class 7
Subject Maths
Chapter Chapter 11
Chapter Name Perimeter and Area
Exercise Ex 11.4
Number of Questions Solved 11
Category NCERT Solutions

Online Education NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Ex 11.4

Question 1.
A garden is 90 m long and 75 m broad. A path 5 m wide is to be built outside and around it. Find the area of the path. Also, find the area of the garden in a hectare.
Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Ex 11.4 1
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Ex 11.4 2

Question 2.
A 3 m wide path runs outside and around a rectangular park of length 125 m and breadth 65 m. Find the area of the path.
Solution:
PQ = 125 m + 3m + 3m = 131 m
QR = 65m + 3m + 3m = 71 m
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Ex 11.4 3

Question 3.
A picture is painted on a cardboard 8 cm long and 5 cm wide such that there is a margin of 1.5 cm along each of its sides. Find the total area of the margin.
Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Ex 11.4 4

Question 4.
A verandah of width 2.25 m is constructed all along the outside of a room which is 5.5 m long and 4 m wide. Find:
(i) the area of the verandah
(ii) the cost of cementing the floor of the verandah at the rate of ₹200 per m2.
Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Ex 11.4 5
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Ex 11.4 6

Question 5.
A path 1 rn wide is built along the border and inside a square garden of side 30 m. Find.
(i) the area of the path.
(ii) the cost of planting grass in the remaining portion of the garden at the rate of f 40 per m2.
Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Ex 11.4 7
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Ex 11.4 8

Question 6.
Two crossroads, each of width 10 m, cut at right angles through the centre of a rectangular park of the length 700 m and the breadth 300 m parallel to its sides. Find the area of the roads. Also, find the area of the park excluding crossroads. Give the answer in hectares.
Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Ex 11.4 9
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Ex 11.4 10

Question 7.
Through a rectangular field of length 90 m and breadth 60 m, two roads are constructed which are parallel to the sides and cut each other at right angles through the centre of the fields. If the width of each road is 3 m, find
(i) the area covered by the roads.
(ii) the cost of constructing the roads at the rate of ₹ 110 per m2.
Solution:
(i) Area covered by the roads = Area of the rectangle PQRS + Area of the rectangle EFGH – Area of the square KLMN
= (90 × 3 + 60 × 3 – 3 × 3) m2
= (270 + 180 – 9) m2
= 441 m2
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Ex 11.4 11
(ii) Cost of constructing the roads at the rate of ₹ 110 per m2 ₹ 441 × 110 = ₹ 48510.

Question 8.
Pragya wrapped a cord around the circular pipe of the radius 4 cm (adjoining figure) and cut off the length required of the cord. Then she wrapped it around the square box of the side 4 cm (also shown. Did she hate any cord left? = ( π = 3.14)
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Ex 11.4 12
Solution:
Radius of the circular pipe (r) = 4 cm
∴ Circumference of the circular pipe = 2πr = 2 × 3.14 × 4 cm = 25.12 cm
Perimeter of the square box of the side 4 cm = 4 × side = 4 × 4 cm = 16 cm
∵ 25.12 cm > 16 cm
∴ She had extra cord left and the length of the cord left = (25.12 – 16) cm = 9.12 cm.

Question 9.
The following figure represents a rectangular lawn with a circular flower bed in the middle. Find:
(i) the area of the whole land.
(ii) the area of the flower bed.
(iii) the area of the lawn excluding the area of the flower bed.
(iv) the circumference of the flower bed.
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Ex 11.4 13
Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Ex 11.4 14
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Ex 11.4 15

Question 10.
In the following figures, find the area of the shaded portions.
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Ex 11.4 16
Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Ex 11.4 17
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Ex 11.4 18
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Ex 11.4 19
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Ex 11.4 20

Question 11.
Find the area of the quadrilateral ABCD.
Here, AC = 22 cm, BM = 3 cm, DN = 3 cm, and BM ⊥ AC, DN ⊥ AC.
Solution:
Area of the quadrilateral ABCD = Area of the triangle ABC + Area of the triangle ADC
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Ex 11.4 21
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Ex 11.4 22

We hope the NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Ex 11.4 help you. If you have any query regarding NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Ex 11.4, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 5 Lines and Angles with Answers

Online Education MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 5 Lines and Angles with Answers

Check the below Online Education NCERT MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 5 Lines and Angles with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 7 Maths with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Lines and Angles Class 7 Maths MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well. https://ncertmcq.com/mcq-questions-for-class-7-maths-with-answers/

Students can also refer to NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 5 Lines and Angles for better exam preparation and score more marks.

Online Education for Lines and Angles Class 7 MCQs Questions with Answers

Lines And Angles Class 7 MCQ Question 1.
When the sum of the measures of two angles is 90°, the angles are called
(а) supplementary angles
(b) complementary angles
(c) adjacent angles
(d) vertically opposite angles

Answer

Answer: (b) complementary angles
Hint:
Definition of complementary angles


Class 7 Maths Chapter 5 MCQ Question 2.
The sum of the measures of two complementary angles is
(a) 180°
(b) 60°
(c) 45°
(d) 90°

Answer

Answer: (d) 90°
Hint:
Definition of complementary angles


MCQ On Lines And Angles For Class 7 Question 3.
The measure of the complement of the angle 30° is
(а) 30°
(b) 16°
(c) 60°
(d) 160°

Answer

Answer: (c) 60°
Hint:
90° – 30° = 60°.


Lines And Angles MCQ Class 7 Question 4.
Which of the following statements is true?
(a) Two acute angles can be complementary to each other
(b) Two obtuse angles can be complementary to each other
(c) Two right angles can be complementary to each other
(d) One obtuse angle and one acute angle can be complementary to each other

Answer

Answer: (a) Two acute angles can be complementary to each other


MCQ Questions For Class 7 Maths Chapter 5 Question 5.
The measure of the complement of the angle 46° is
(a) 90°
(b) 44°
(c) 16°
(d) 136°

Answer

Answer: (b) 46°
Hint:
Complementary angle = 90 − given angle
⇒ Complement of 46 = 90 − 46 = 44


Class 7 Lines And Angles MCQ Question 6.
What is the measure of the complement of the angle 80°?
(a) 10°
(b) 100°
(c) 36°
(d) 20°

Answer

Answer: (a) 10°
Hint:
90° – 80° = 10°.


Class 7 Maths Ch 5 MCQ Question 7.
Which pair of the following angles are complementary?
Class 7 Maths Ch 5 MCQ
MCQ Of Lines And Angles Class 7

Answer

Answer: (a)
Hint:
60°+ 30° = 90°.


MCQ Of Lines And Angles Class 7 Question 8.
The measure of the angle which is equal to its complement is
(a) 30°
(b) 60°
(c) 46°
(d) 90°

Answer

Answer: (c) 46°
Hint:
x° + x° = 90° ⇒ x° = 45°.


Class 7 Maths Chapter 5 MCQ With Answers Question 9.
Which of the following pairs of angles is not a pair of complementary angles?
(a) 60°, 30°
(b) 66°, 34°
(c) 0°, 90°
(d) 160°, 30°

Answer

Answer: (d) 160°, 30°
Hint:
150° + 30° = 180° ≠ 90°.


Ncert Class 7 Maths Chapter 5 MCQ Question 10.
What is the measure of the complement of the angle 90°?
(а) 90°
(b) 0°
(c) 180°
(d) 46°

Answer

Answer: (b) 0°
Hint:
90° – 90° = 0°.


Class 7 Chapter 5 Maths MCQ Question 11.
When the sum of the measures of two angles is 180°, the angles are called
(a) adjacent angles
(b) complementary angles
(c) vertically opposite angles
(d) supplementary angles

Answer

Answer: (d) supplementary angles
Hint:
Definition of supplementary angles.


Class 7 Math Chapter 5 MCQ Question 12.
The sum of the measures of two supplementary angles is
(a) 90°
(b) 180°
(c) 360°
(d) none of these

Answer

Answer: (b) 180°
Hint:
Definition of supplementary angles.


Lines And Angles Class 7 MCQ With Answers Pdf Question 13.
The measure of the supplement of the angle 120° is
(a) 30°
(b)45°
(c) 60°
(d) 90°

Answer

Answer: (c) 60°
Hint:
180° – 120° = 60°.


Lines And Angles Class 7 Extra Questions MCQ Question 14.
Which of the following statements is true?
(a) Two acute angles can be supplementary.
(b) Two right angles can be supplementary.
(c) Two obtuse angles can be supplementary.
(d) One obtuse angle and one acute angle cannot be supplementary

Answer

Answer: (b) Two right angles can be supplementary.


Class 7 Maths Lines And Angles MCQ Question 15.
The measure of the supplement of the angle 90° is
(a) 45°
(b) 60°
(c) 30°
(d) 90°

Answer

Answer: (d) 90°
Hint:
180° – 90° = 90°.


Question 16.
The measure of the angle which is equal to its supplement is
(a) 30°
(b) 45°
(c) 90°
(d) 60°

Answer

Answer: (c) 90°
Hint:
x° + x° = 180° ⇒ x° = 90°.


Question 17.
Which of the following pairs of angles is not a pair of supplementary angles?
(a) 90°, 90°
(b) 32°, 58°
(c) 0°, 180°
(d) 76°, 104°

Answer

Answer: (b) 32°, 58°
Hint:
32° + 58° = 90° ≠ 180°.


Question 18.
What is the measure of the supplement of the angle 0°?
(a) 45°
(b) 90°
(c) 120°
(d) 180°

Answer

Answer: (d) 180°
Hint:
180° – 0° = 180°.


Question 19.
Which pair of the following angles are not supplementary?
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 5 Lines and Angles with Answers 3
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 5 Lines and Angles with Answers 4

Answer

Answer: (d)
Hint:
120° + 90° = 210° ≠ 180°.


Question 20.
The measure of the supplement of the angle 179° is
(a) 1°
(b) 2°
(c) 3°
(d) 4°

Answer

Answer: (a) 1°
Hint:
180° – 179° – 1°.


Question 21.
Which of the following statements is true?
(a) Two adjacent angles can be complementary.
(b) Two adjacent angles cannot be supplementary
(c) An acute angle cannot be adjacent to an obtuse angles.
(d) Two right angles cannot be adjacent angles

Answer

Answer: (a) Two adjacent angles can be complementary.


Question 22.
The angles in a linear pair are
(a) complementary
(b) supplementary
(c) not adjacent angles
(d) vertically opposite angles

Answer

Answer: (b) supplementary
Hint:
Definition of a linear pair of angles.


Question 23.
Which of the following statements is true?
(a) Two acute angles can form a linear pair.
(b) Two obtuse angles can form a linear pair
(c) Two right angles can form a linear pair
(d) One obtuse angle and one acute angle cannot form a linear pair

Answer

Answer: (c) Two right angles can form a linear pair


Question 24.
Which of the following pairs of angles form a linear pair?
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 5 Lines and Angles with Answers 5

Answer

Answer: (a)
Hint:
120° + 60° = 180°.


Question 25.
The sum of the measures of the angles in a linear pair is
(a) 90°
(b) 180°
(c) 360°
(d) none of these

Answer

Answer: (b) 180°
Hint:
Definition of a linear pair of angles.


Question 26.
Which of the following statements is false?
(a) Two vertically opposite angles can be acute
(b) Two vertically opposite angles can be obtuse
(c) Two vertically opposite angles can be right angles
(d) Two vertically opposite angles may be unequal

Answer

Answer: (d) Two vertically opposite angles may be unequal


Question 27.
Which of the following statements is false?
(a) When a transversal cuts two parallel lines, each pair of corresponding angles are equal.
(b) When a transversal cuts two parallel lines, each pair of alternate interior angles are equal.
(c) When a transversal cuts two parallel lines, each pair of interior angles on the same side of the transversal are supplementary.
(d) A transversal cuts two parallel lines in three points

Answer

Answer: (d) A transversal cuts two parallel lines in three points


Question 28.
In the following figure, ∠ AOB and ∠ BOC are
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 5 Lines and Angles with Answers 6
(a) complementary angles
(b) supplementary angles
(c) adjacent angles
(d) none of these

Answer

Answer: (d) none of these


Question 29.
In the following figure, reflex ∠ AOB is equal to
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 5 Lines and Angles with Answers 7
(a) 60°
(b) 120°
(c) 300°
(d) 360°

Answer

Answer: (c) 300°
Hint:
∠AOB = 360° – 60° = 300°.


Question 30.
Which of the following statements is false?
(a) When a transversal cuts two lines, such that pairs of corresponding angles are equal, then the lines have to be parallel.
(b) When a transversal cuts two lines such that pairs of alternate interior angles are equal, then the lines have to be parallel.
(c) When a transversal cuts two lines such that pairs of interior angles on the same side of the transversal are supplementary, then the lines have to be parallel.
(d) When a transversal cuts two lines such that pairs of interior angles on the same side of the transversal are complementary, then the lines have to be parallel

Answer

Answer: (d) When a transversal cuts two lines such that pairs of interior angles on the same side of the transversal are complementary, then the lines have to be parallel


Question 31.
In the following figure, two straight lines AB and CD are intersecting each other at the point 0 and the angles thus formed at 0 are marked, then the value of ∠x – ∠y is
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 5 Lines and Angles with Answers 8
(a) 56°
(b) 118°
(c) 62°
(d) 180°

Answer

Answer: (a) 56°
Hint:
∠x – ∠y = (180° – 62°) – 62° = 118° – 62° = 56°.


Question 32.
In the following figure, tell which pair of angles are not corresponding angles?
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 5 Lines and Angles with Answers 9
(a) ∠1, ∠5
(b) ∠2, ∠6
(c) ∠3, ∠7
(d) ∠3, ∠5

Answer

Answer: (d) ∠3, ∠5
Hint:
∠3, ∠5 are alternate interior angles.


Question 33.
See the figure of Q. 32 above. Which pair of angles are alternate interior angles?
(a) ∠1, ∠5
(b) ∠2, ∠6
(c) ∠3, ∠7
(d) ∠3, ∠5

Answer

Answer: (d) ∠3, ∠5
Hint:
Definition of alternate interior angles.


Question 34.
In the following figure, a transversal cuts two parallel lines l and m at points G and H respectively and the angles thus formed are marked. If ∠1 is an acute angle, then, which of the following statements is false?
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 5 Lines and Angles with Answers 10
(а) ∠1 + ∠2 = 180°
(b) ∠2 + ∠5 = 180°
(c) ∠3 + ∠8 = 180°
(d) ∠2 + ∠6 = 180°.

Answer

Answer: (d) ∠2 + ∠6 = 180°
Hint:
∠2 = ∠6, corresponding angles.


Question 35.
In the following figure, a transversal c intersects two parallel lines a and b at A and B respectively and the angles formed at A and B are marked. Tell which of the following pairs of angles need not be equal?
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 5 Lines and Angles with Answers 11
(a) ∠1, ∠2
(b) ∠1, ∠3
(c) ∠1, ∠5
(d) ∠2, ∠8

Answer

Answer: (a) ∠1, ∠2
Hint:
∠1, ∠2 simply make a linear pair.


Question 36.
Which of the following pairs of angles are not adjacent angles?
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 5 Lines and Angles with Answers 12

Answer

Answer: (d)


Question 37.
Find the measure of the angle which is double of its complementary angle?
(a) 60°
(b) 30°
(c) 45°
(d) 120°

Answer

Answer: (a) 60°
Hint:
x° = 2(90° – x°) ⇒ x° = 60°.


Question 38.
Find the measure of the angle which is half of its supplementary angle?
(a) 60°
(b) 120°
(c) 90°
(d) 45°

Answer

Answer: (a) 60°
Hint:
x° = \(\frac { 1 }{ 2 } \)(180° – x°) ⇒ x° = 60°.


Question 39.
In the following figure, if ∠1 + ∠3 = 120°, then ∠2 + ∠4 is equal to
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 5 Lines and Angles with Answers 13
(a) 60°
(b) 120°
(c) 240°
(d) 80°

Answer

Answer: (c) 240°
Hint:
∠2 + ∠4 = 360°- (∠1 + ∠3) = 360°- 120° = 240°


Question 40.
In the following figure, if ∠1 + ∠2 = 100°, then the measure of ∠4 is equal to
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 5 Lines and Angles with Answers 14
(a) 50°
(b) 100°
(c) 80°
(d) 130°

Answer

Answer: (d) 130°
Hint:
∠1 = ∠2; ∠1 + ∠2 = 100°
∴ ∠1 = 50°
∴ ∠4 = 180° – 50° = 130°.


Question 41.
In the following figure, ∠1 + ∠2 + ∠3 = 230°, then the measure of ∠4 is equal to
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 5 Lines and Angles with Answers 15
(a) 130°
(b) 80°
(c) 65°
(d) 90°

Answer

Answer: (a) 130°
Hint:
∠ 4 = 360° – 230° = 130°.


Question 42.
In the following figure EF || GH. Then, the measure of ∠x is equal to
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 5 Lines and Angles with Answers 16
(a) 30°
(b) 45°
(c) 60°
(d) 40°

Answer

Answer: (a) 30°
Hint:
(x + 30°) + 120° = 180° ⇒ x = 30°.


Question 43.
In the following figure, l || m. Find the measure of ∠ x.
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 5 Lines and Angles with Answers 17
(a) 60°
(b) 45°
(c) 30°
(d) none of these

Answer

Answer: (a) 60°
Hint:
x + x + 60° = 180° ⇒ x = 60°.


Question 44.
In the following figure, AB || DG and BC || EF. Also, ∠ABC = 60°. Then, the measure of ∠DEF is
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 5 Lines and Angles with Answers 18
(a) 30°
(b) 60°
(c) 45°
(d) 120°

Answer

Answer: (b) 60°
Hint:
∠DEF = ∠DGC = ∠ABC = 60°.


Question 45.
Find the value of x in the following figure, if l || m.
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 5 Lines and Angles with Answers 19
(a) 30°
(b) 45°
(c) 60°
(d) none of these

Answer

Answer: (c) 60°
Hint:
x + 120° = 180° ⇒ x = 60°.


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 5 Lines and Angles with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Lines and Angles CBSE Class 7 Maths MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Online Education NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1

In Online Education NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 are part of NCERT Solutions for Class 7 Maths. Here we have given NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1.

Board CBSE
Textbook NCERT
Class Class 7
Subject Maths
Chapter Chapter 9
Chapter Name Rational Numbers
Exercise Ex 9.1
Number of Questions Solved 10
Category NCERT Solutions

Online Education NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1

Question 1.
List five rational numbers between

  1. -1 and 0
  2. -2 and -1
  3. –\(\frac { 4 }{ 5 } \) and – \(\frac { 2 }{ 3 } \)
  4. –\(\frac { 1 }{ 2 } \) and \(\frac { 2 }{ 3 } \)

Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 1
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 2
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 3
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 4
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 5

Question 2.
Write four more rational numbers in each of the following patterns :
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 6
Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 7
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 8
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 9

Question 3.
Give four rational numbers equivalent to:
(i) \(\frac { -2 }{ 7 } \)
(ii) \(\frac { 5 }{ -3 } \)
(iii) \(\frac { 4 }{ 9 } \)

Solution:
(i) Four rational numbers equivalent to \(\frac { -2 }{ 7 } \) are
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 10

(ii) Four rational numbers equivalent to \(\frac { 5 }{ -3 } \) are
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 11
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 12

(iii) Four rational numbers equivalent to \(\frac { 4 }{ 9 } \) are
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 13

Question 4.
Draw the number line and represent the following rational numbers on it:

  1. \(\frac { 3 }{ 4 } \)
  2. \(\frac { -5 }{ 8 } \)
  3. \(\frac { -7 }{ 4 } \)
  4. \(\frac { 7 }{ 8 } \)

Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 14

Question 5.
The points P, Q, R, S, T, U, A, and B on this number line are such that, TR = RS = SU and AP = PQ = QB. Name the rational numbers represented by P, Q, R, and S.
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 15
Solution:
The rational number represented by P is 2 \(\frac { 1 }{ 3 } \) = \(\frac { 7 }{ 3 } \)
The rational number represented by Q is 2 \(\frac { 2 }{ 3 } \) = \(\frac { 8 }{ 3 } \)
The rational number represented by R is -1 \(\frac { 1 }{ 3 } \) = \(\frac { -4 }{ 3 } \)
The rational number represented by S is -1 \(\frac { 2 }{ 3 } \) = \(\frac { -5 }{ 3 } \)
The rational numbers represented by P, Q, R and S are 2 \(\frac { 1 }{ 3 } \), 2 \(\frac { 2 }{ 3 } \), -1 \(\frac { 1 }{ 3 } \) and – 1 \(\frac { 2 }{ 3 } \) respectively

Question 6.
Which of the following pairs represent the same rational number?
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 16
Solution:
(i) \(\frac { -7 }{ 21 } \) is a negative rational number and \(\frac { 3 }{ 9 } \) is a positive rational number. So, the given pair does not represent the same rational number.
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 17
So, the given pair represents the same rational number.
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 18
So, the given pair represents the same rational number.
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 19
So, the given pair represents the same rational number.
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 20
So, the given pair represents the same rational number.
(vi) \(\frac { 1 }{ 3 } \) is a positive rational number and \(\frac { -1 }{ 9 } \) is a negative rational number. So, the given pair does not present the same rational number.
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 21
Thus, \(\frac { -5 }{ -9 } \) is a positive rational number and \(\frac { 5 }{ -9 } \) is a negative rational number. So, the given pair does not represent the same rational number.

Question 7.
Rewrite the following rational numbers in the simplest form :
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 22
Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 23
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 24

Question 8.
Fill in the boxes with the correct symbol out of >, < and =
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 25
Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 26
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 27
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 28

Question 9.
Which is greater in each of the following?
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 29
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 30
Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 31
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 32
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 33

Question 10.
Write the following rational numbers in ascending order :
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 34
Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 35
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 36
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 37

We hope the NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 help you. If you have any query regarding NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers with Answers

Online Education MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers with Answers

Check the below Online Education NCERT MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 7 Maths with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Rational Numbers Class 7 Maths MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well. https://ncertmcq.com/mcq-questions-for-class-7-maths-with-answers/

Students can also refer to NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers for better exam preparation and score more marks.

Online Education for Rational Numbers Class 7 MCQs Questions with Answers

Rational Numbers Class 7 MCQ Question 1.
The numerator of the rational number \(\frac { 3 }{ 5 } \) is
(a) 3
(b) 5
(c) 2
(d) 8

Answer

Answer: (a) 3


Rational Numbers MCQ Class 7 Question 2.
The numerator of the rational number \(\frac { 1 }{ 100 } \) is
(a) 100
(b) 1
(c) 10
(d) 99

Answer

Answer: (b) 1


MCQ On Rational Numbers For Class 7 Question 3.
The denominator of the rational number \(\frac { 4 }{ 7 } \) is
(a) 7
(b) 4
(c) 3
(d) 11

Answer

Answer: (a) 7


Class 7 Maths Chapter 9 MCQ Question 4.
The denominator of the rational number \(\frac { 7 }{ 13 } \) is
(a) 13
(b) 7
(c) 6
(d) 91

Answer

Answer: (a) 13


Class 7 Rational Numbers MCQ Question 5.
The numerator of the rational number \(\frac { -3 }{ 4 } \) is
(a) -3
(b) 3
(c) 4
(d) -4

Answer

Answer: (a) -3


MCQ Of Rational Numbers Class 7 Question 6.
The numerator of the rational number \(\frac { -2 }{ 9 } \) is
(a) -2
(b) 2
(c) -9
(d) 9

Answer

Answer: (a) -2


MCQ Questions On Rational Numbers For Class 7 Question 7.
The denominator of the rational number \(\frac { 5 }{ -3 } \) is
(a) 5
(b) -3
(c) 3
(d) 8

Answer

Answer: (b) -3


MCQ Questions For Class 7 Maths Rational Numbers Question 8.
The denominator of the rational number \(\frac { 3 }{ -7 } \) is
(a) 7
(b) -7
(c) 3
(d) -3

Answer

Answer: (b) -7


Class 7 Maths Chapter 9 MCQ With Answers Question 9.
The numerator of the rational number \(\frac { -2 }{ -5 } \) is
(a) 2
(b) -2
(c) 5
(d) -5

Answer

Answer: (b) -2


Class 7 Maths Ch 9 MCQ Question 10.
the numerator of the rational number \(\frac { -5 }{ -3 } \) is
(a) -5
(b) 5
(c) -3
(d) 3

Answer

Answer: (a) -5


MCQ Rational Numbers Class 7 Question 11.
The denominator of the rational number \(\frac { -2 }{ -9 } \) is
(a) -2
(b) 2
(c) 9
(d) -9

Answer

Answer: (d) -9


Class 7 Maths Rational Numbers MCQ Question 12.
The denominator of the rational number \(\frac { -6 }{ -5 } \) is
(a) 6
(b) -6
(c) 5
(d) -5

Answer

Answer: (d) -5


Class 7th Maths Chapter 9 MCQ Question 13.
The denominator of the rational number \(\frac { -13 }{ -11 } \) is
(a) -13
(b) 13
(c) 11
(d) -11

Answer

Answer: (d) -11


MCQ Questions On Rational Numbers For Class 7 With Answers Question 14.
The numerator of the rational number 0 is
(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) 3

Answer

Answer: (a) 0


Ncert Class 7 Maths Chapter 9 MCQ Question 15.
The denominator of the rational number 0 is
(a) 0
(b) 1
(c) -1
(d) any non-zero integer

Answer

Answer: (d) -1


Question 16.
The numerator of a rational number 8 is
(a) 2
(b) 4
(c) 6
(d) 8

Answer

Answer: (d) 8


Question 17.
The denominator of the rational number 8 is
(a) 8
(b) 2
(c) 4
(d) 1

Answer

Answer: (d) 1


Question 18.
The numerator of the rational number – 9 is
(a) -9
(b) 9
(c) 1
(d) -1

Answer

Answer: (a) -9


Question 19.
The denominator of the rational number – 9 is
(a) -9
(b) 9
(c) -1
(d) 1

Answer

Answer: (d) 1


Question 20.
If \(\frac { 3 }{ 4 } \) = \(\frac { ? }{ 12 } \), then ? =
(a) 3
(b) 6
(c) 9
(d) 12

Answer

Answer: (c) 9
Hint:
\(\frac{3}{4}\) = \(\frac{3×3}{4×3}\) = \(\frac{9}{12}\)


Question 21.
if \(\frac { 4 }{ 5 } \) = \(\frac { 12 }{ ? } \), then ? =
(a) 5
(b) 10
(c) 15
(d) 25

Answer

Answer: (c) 15
Hint:
\(\frac{4}{5}\) = \(\frac{4×3}{5×3}\) = \(\frac{12}{15}\)


Question 22.
if \(\frac { -4 }{ 7 } \) = \(\frac { ? }{ 14 } \), then ? =
(a) -4
(b) -8
(c) 4
(d) 8

Answer

Answer: (b) -8
Hint:
\(\frac{-4}{7}\) = \(\frac{-4×2}{7×2}\) = \(\frac{-8}{14}\)


Question 23.
if \(\frac { -7 }{ 11 } \) = \(\frac { 14 }{ ? } \), then ? =
(a) 11
(b) -11
(c) 22
(d) -22

Answer

Answer: (d) -22
Hint:
\(\frac{-7}{11}\) = \(\frac{-7×-2}{11×-2}\) = \(\frac{14}{-22}\)


Question 24.
if \(\frac { -3 }{ -5 } \) = \(\frac { 9 }{ ? } \), then ? =
(a) 15
(b) -15
(c) 9
(d) -9

Answer

Answer: (a) 15
Hint:
\(\frac{-3}{-5}\) = \(\frac{-3×-3}{-5×-3}\) = \(\frac{9}{15}\)


Question 25.
if \(\frac { -8 }{ -9 } \) = \(\frac { -16 }{ ? } \), then ? =
(a) 18
(b) -18
(c) 9
(d) -9

Answer

Answer: (b) -18
Hint:
\(\frac{-8}{-9}\) = \(\frac{-8×3}{-9×2}\) = \(\frac{-16}{-18}\)


Question 26.
Which of the following is a negative rational number?
(a) \(\frac { 1 }{ 2 } \)
(b) \(\frac { 3 }{ 4 } \)
(c) \(\frac { -4 }{ -5 } \)
(d) \(\frac { 2 }{ -3 } \)

Answer

Answer: (d) \(\frac { 2 }{ -3 } \)
Hint:
\(\frac{-4}{-5}\) = \(\frac{4}{5}\)


Question 27.
Which of the following is a positive rational number?
(a) \(\frac { -1 }{ 2 } \)
(b) \(\frac { 2 }{ -3 } \)
(c) \(\frac { -3 }{ -4 } \)
(d) -5

Answer

Answer: (c) \(\frac { -3 }{ -4 } \)
Hint:
\(\frac{-3}{-4}\) = \(\frac{3}{4}\)


Question 28.
The rational number \(\frac { 12 }{ 40 } \) in standard 40 form is
(a) \(\frac { 3 }{ 10 } \)
(b) \(\frac { 6 }{ 10 } \)
(c) \(\frac { 3 }{ 20 } \)
(d) \(\frac { 6 }{ 20 } \)

Answer

Answer: (a) \(\frac { 3 }{ 10 } \)
Hint:
\(\frac{12}{40}\) = \(\frac{12÷4}{40÷4}\) = \(\frac{3}{10}\)


Question 29.
The rational number \(\frac { -21 }{ 28 } \) in standard form is
(a) \(\frac { -3 }{ 4 } \)
(b) \(\frac { 3 }{ 4 } \)
(c) \(\frac { 3 }{ 7 } \)
(d) \(\frac { -3 }{ 7 } \)

Answer

Answer: (a) \(\frac { -3 }{ 4 } \)
Hint:
\(\frac{-21}{28}\) = \(\frac{-21÷7}{28÷7}\) = \(\frac{-3}{4}\)


Question 30.
The rational number \(\frac { -6 }{ -25 } \) in standard form is
(a) \(\frac { 6 }{ 25 } \)
(b) \(\frac { -6 }{ 25 } \)
(c) \(\frac { 6 }{ -25 } \)
(d) \(\frac { -6 }{ 25 } \)

Answer

Answer: (a) \(\frac { 6 }{ 25 } \)
Hint:
\(\frac{-6}{-25}\) = \(\frac{-6×-1}{-25×-1}\) = \(\frac{6}{25}\)


Question 31.
Which of the following rational numbers -2 is equivalent to \(\frac { -2 }{ 5 } \) ?
(a) \(\frac { -4 }{ 10 } \)
(b) \(\frac { -2 }{ 10 } \)
(c) \(\frac { -4 }{ 5 } \)
(d) \(\frac { -6 }{ 25 } \)

Answer

Answer: (a) \(\frac { -4 }{ 10 } \)
Hint:
\(\frac{-2}{5}\) = \(\frac{-2×2}{5×2}\) = \(\frac{-4}{10}\)


Question 32.
Which of the following rational numbers is not equivalent to \(\frac { 7 }{ -4 } \) ?
(a) \(\frac { 14 }{ -8 } \)
(b) \(\frac { 21 }{ -12 } \)
(c) \(\frac { 28 }{ -16 } \)
(d) \(\frac { 7 }{ -8 } \)

Answer

Answer: (d) \(\frac { 7 }{ -8 } \)
Hint:
\(\frac{7}{-4}\) = \(\frac{7×2}{-4×2}\) = \(\frac{14}{-8}\) ≠ \(\frac{7}{-8}\)


Question 33.
Which of the following rational numbers is not to equivalent to \(\frac { 3 }{ 5 } \) ?
(a) \(\frac { 6 }{ 10 } \)
(b) \(\frac { -3 }{ -5 } \)
(c) \(\frac { 9 }{ 15 } \)
(d) \(\frac { 12 }{ 24 } \)

Answer

Answer: (d) \(\frac { 12 }{ 24 } \)
Hint:
\(\frac{3}{5}\) = \(\frac{3×4}{5×4}\) = \(\frac{12}{20}\) ≠ \(\frac{12}{24}\)


Question 34.
Which of the following is correct?
(a) \(\frac { 1 }{ -2 } \) > \(\frac { -1 }{ 3 } \)
(b) \(\frac { 1 }{ -2 } \) < \(\frac { -1 }{ 3 } \)
(c) \(\frac { 1 }{ -2 } \) = \(\frac { -1 }{ 3 } \)
(d) None of these

Answer

Answer: (b) \(\frac { 1 }{ -2 } \) < \(\frac { -1 }{ 3 } \)


Question 35.
Which of the following is correct?
(a) 0 > \(\frac { -4 }{ 9 } \)
(b) 0 < \(\frac { -4 }{ 9 } \)
(c) 0 = \(\frac { 4 }{ 9 } \)
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 0 > \(\frac { -4 }{ 9 } \)


Question 36.
Which of the following is correct?
(a) –\(\frac { 4 }{ 5 } \) < – \(\frac { 3 }{ 10 } \)
(b) –\(\frac { 4 }{ 5 } \) > – \(\frac { 3 }{ 10 } \)
(c) –\(\frac { 4 }{ 5 } \) = – \(\frac { 3 }{ 10 } \)
(d) None of these

Answer

Answer: (a) –\(\frac { 4 }{ 5 } \) < – \(\frac { 3 }{ 10 } \)


Question 37.
The reciprocal of \(\frac { -2 }{ 5 } \) is
(a) \(\frac { -5 }{ 2 } \)
(b) \(\frac { 5 }{ 2 } \)
(c) \(\frac { 2 }{ 5 } \)
(d) \(\frac { -2 }{ 5 } \)

Answer

Answer: (a) \(\frac { -5 }{ 2 } \)


Question 38.
The sum \(\frac { 5 }{ 4 } \) + (- \(\frac { 25 }{ 4 } \)) =
(a) -5
(b) 5
(c) 4
(d) -4

Answer

Answer: (a) -5
Hint:
\(\frac{5}{4}\) + (\(\frac{-25}{4}\)) = \(\frac{5+(-25)}{4}\) = \(\frac{-20}{4}\) = -5


Question 39.
The sum –\(\frac { 3 }{ 4 } \) + 0 =
(a) \(\frac { 3 }{ 4 } \)
(b) –\(\frac { 3 }{ 4 } \)
(c) 1
(d) 0

Answer

Answer: (b) –\(\frac { 3 }{ 4 } \)


Question 40.
\(\frac { 17 }{ 11 } \) – \(\frac { 6 }{ 11 } \) =
(a) 1
(b) -1
(c) 6
(d) 3

Answer

Answer: (a) 1
Hint:
\(\frac{17}{11}\) – \(\frac{6}{11}\) = \(\frac{17-6}{11}\) = \(\frac{11}{11}\) = 1


Question 41.
\(\frac { 2 }{ -5 } \) × \(\frac { -5 }{ 2 } \) =
(a) 1
(b) -1
(c) 2
(d) -5

Answer

Answer: (a) 1


Question 42.
–\(\frac { 6 }{ 5 } \) × 1 =
(a) –\(\frac { 6 }{ 5 } \)
(b) \(\frac { 6 }{ 5 } \)
(c) –\(\frac { 5 }{ 6 } \)
(d) \(\frac { 5 }{ 6 } \)

Answer

Answer: (a) –\(\frac { 6 }{ 5 } \)


Question 43.
–\(\frac { 6 }{ 5 } \) + 1 =
(a) –\(\frac { 6 }{ 5 } \)
(b) \(\frac { 6 }{ 5 } \)
(c) \(\frac { 5 }{ 6 } \)
(d) –\(\frac { 5 }{ 6 } \)

Answer

Answer: (a) –\(\frac { 6 }{ 5 } \)


Question 44.
\(\frac { 2 }{ 9 } \) × \(\frac { 27 }{ 8 } \) =
(a) \(\frac { 4 }{ 3 } \)
(b) \(\frac { 3 }{ 4 } \)
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (b) \(\frac { 3 }{ 4 } \)


Question 45.
\(\frac { 7 }{ 12 } \) ÷ ( –\(\frac { 7 }{ 12 } \)) =
(a) 1
(b) -1
(c) 7
(d) -7

Answer

Answer: (b) -1


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Rational Numbers CBSE Class 7 Maths MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 6 The Triangle and its Properties with Answers

Online Education MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 6 The Triangle and its Properties with Answers

Check the below Online Education NCERT MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 6 The Triangle and its Properties with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 7 Maths with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided The Triangle and its Properties Class 7 Maths MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well. https://ncertmcq.com/mcq-questions-for-class-7-maths-with-answers/

Students can also refer to NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 6 The Triangles and its Properties for better exam preparation and score more marks.

Online Education for The Triangle and its Properties Class 7 MCQs Questions with Answers

Class 7 Maths Chapter 6 MCQ Question 1.
How many elements are there in a triangle?
(a) 3
(b) 6
(c) 4
(d) None of these.

Answer

Answer: (b) 6
Hint:
See a triangle.


Triangle And Its Properties Class 7 MCQ Question 2.
How many vertices does a triangle have?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (c) 3
Hint:
See a triangle.


Class 7 Maths Chapter 6 MCQ With Answers Question 3.
How many sides are there in a triangle?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (c) 3
Hint:
See a triangle.


MCQ Questions For Class 7 Maths Chapter 6 Question 4.
How many angles are there in a triangle?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (c) 3
Hint:
See a triangle.


Class 7 Maths Ch 6 MCQ Question 5.
If two sides of a triangle are not equal, the triangle is called
(a) scalene
(b) isosceles
(c) equilateral
(d) right-angled

Answer

Answer: (a) scalene
Hint:
Definition of a scalene triangle.


Class 7 Math Chapter 6 MCQ Question 6.
If two sides of a triangle are equal, the triangle is called
(a) isosceles
(b) equilateral
(c) scalene
(d) right-angled

Answer

Answer: (a) isosceles
Hint:
Definition of an isosceles triangle.


MCQ On Triangle And Its Properties Class 7 Question 7.
If all the three sides of a triangle are equal, the triangle is called
(a) equilateral
(b) right-angled
(c) isosceles
(d) scalene

Answer

Answer: (a) equilateral
Hint:
Definition of an equilateral triangle.


Class 7 Chapter 6 Maths MCQ Question 8.
If all the angles of a triangle are acute, the triangle is called
(a) obtuse-angled
(b) acute-angled
(c) right-angled
(d) none of these

Answer

Answer: (b) acute-angled
Hint:
Definition of an acute-angled triangle.


MCQ On Triangles Class 7 Question 9.
If one angle of a triangle measures 90°, the triangle is called
(a) acute-angled
(b) obtuse-angled
(c) right-angled
(d) none of these

Answer

Answer: (c) right-angled
Hint:
Definition of a right triangle.


Triangles And Its Properties Class 7 MCQ Question 10.
If one angle of a triangle is obtuse, the triangle is called
(a) acute-angled
(b) obtuse-angled
(c) right-angled
(d) none of these

Answer

Answer: (b) obtuse-angled
Hint:
Definition of an obtuse angled triangle.


Ncert Class 7 Maths Chapter 6 MCQ Question 11.
How many medians can a triangle have?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (c) 3
Hint:
Draw medians and count.


Class 7th Maths Chapter 6 MCQ Question 12.
How many altitudes can a triangle have?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (c) 3
Hint:
Draw altitudes and count.


MCQ Questions For Class 7 Maths Triangle And Its Properties Question 13.
The total measure of the three angles of a triangle is
(a) 360°
(b) 90°
(c) 180°
(d) none of these

Answer

Answer: (c) 180°
Hint:
Angle Sum Property of a triangle.


Class 7 Triangle And Its Properties MCQ Question 14.
The measure of each angle of an equilateral triangle is
(a) 30°
(b) 45°
(c) 90°
(d) 60°

Answer

Answer: (d) 60°
Hint:
x° + x° + x° = 180° ⇒ x° = 60°.


MCQ Class 7 Maths Chapter 6 Question 15.
Which of the following statements is true?
(a) A triangle can have two right angles
(b) A triangle can have two obtuse angles
(c) A triangle can have two acute angles
(d) A triangle can have all the three angles less than 60°

Answer

Answer: (c) A triangle can have two acute angles


Question 16.
Which of the following statements is true?
(a) A triangle can have all the three angles equal to 60°.
(b) A triangle can have all the three angles greater than 60°.
(c) The sum of any two angles of a triangle is always greater than the third angle.
(d) The difference between the lengths of any two sides of a triangle is greater than the length of the third side

Answer

Answer: (a) A triangle can have all the three angles equal to 60°.


Question 17.
Which of the following statement is false?
(a) The sum of the lengths of any two sides of a triangle is less than the third side.
(b) In a right-angled triangle, the square on the hypotenuse = sum of the squares on the legs.
(c) If the Pythagorean property holds, the triangle must be right-angled.
(d) The diagonal of a rectangle produce ‘by itself the same area as produced by its length and breadth

Answer

Answer: (a) The sum of the lengths of any two sides of a triangle is less than the third side.


Question 18.
Two angles of a triangle measure 90° and 30°. The measure of the third angle is
(a) 90°
(b) 30°
(c) 60°
(d) 120°

Answer

Answer: (c) 60°
Hint:
Third angle = 180° – (90° + 30°) = 60°.


Question 19.
The ratio of the measures of the three angles of a triangle is 2 : 3 : 4. The measure of the largest angle is
(a) 80°
(b) 60°
(c) 40°
(d) 180°

Answer

Answer: (a) 80°
Hint:
Largest angle = \(\frac { 4 }{ 2+3+4 } \) × 180° = 80°.


Question 20.
In the following figure, the side BC of ∆ ABC is extended up to the point D. If ∠A = 55° and ∠B = 60°, then the measure of ∠ACD is
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 6 The Triangle and its Properties with Answers 1
(a) 120°
(b) 110°
(c) 115°
(d) 125°

Answer

Answer: (c) 115°
Hint:
∠ACD = 60° + 55° = 115°.


Question 21.
In the following figure, the measure of ∠A is
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 6 The Triangle and its Properties with Answers 2
(a) 30°
(b) 45°
(c) 90°
(d) 30°

Answer

Answer: (d) 30°
Hint:
∠A – 180° – [(180° – 120°) + (180° – 120°)] = 60°.


Question 22.
In the following figure, the measure of ∠A is
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 6 The Triangle and its Properties with Answers 3
(a) 70°
(b) 90°
(c) 80°
(d) 100°

Answer

Answer: (c) 80°
Hint:
∠A – 180° – (60° + 40°) = 80°


Question 23.
In the following figure, m || QR. Then, the measure of ∠QPR is
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 6 The Triangle and its Properties with Answers 4
(a) 80°
(b) 85°
(c) 75°
(d) 70°

Answer

Answer: (b) 85°
Hint:
∠PQR = 50°
∴ ∠QPR – 180° – (50° + 45°) = 85°.


Question 24.
In the following figure, find ∠ x and ∠ y, if ∠x – ∠y – 10°
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 6 The Triangle and its Properties with Answers 5
(a) 65°, 55°
(b) 55°, 45°
(c) 45°, 35°
(d) 60°, 60°

Answer

Answer: (a) 65°, 55°
Hint:
∠x + ∠y = 120°; ∠x – ∠y = 10° Solve to get ∠x = 65°, ∠y = 55°.


Question 25.
In the following figure, find ∠ B.
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 6 The Triangle and its Properties with Answers 6
(a) 30°
(b) 45°
(c) 40°
(d) 60°

Answer

Answer: (d) 60°
Hint:
∠B = 180° – [(180° – 110°) + 50°] = 60°.


Question 26.
In the following figure, ∆ ABC is an equilateral triangle. Find ∠x.
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 6 The Triangle and its Properties with Answers 7
(a) 30°
(b) 45°
(c) 60°
(d) 90°

Answer

Answer: (a) 30°
Hint:
∠ABC = 60°.
∴ ∠ABD = 180° – 60° = 120°
∴ x = 180° – (120° + 30°) = 30°.


Question 27.
In the following figure, one angle of triangle ABC is 40°. If the difference of the other two angles is 30°, find the larger of the other two angles.
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 6 The Triangle and its Properties with Answers 8
(a) 85°
(b) 80°
(c) 75°
(d) 70°

Answer

Answer: (a) 85°
Hint:
x + y = 180° – 40° = 140° x – y = 30°. Solve to get x = 85°.


Question 28.
In the following figure, find
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 6 The Triangle and its Properties with Answers 9
(a) 60°
(b) 70°
(c) 80°
(d) 75°

Answer

Answer: (b) 70°
Hint:
x + x = 140° ⇒ x = 70°.


Question 29.
In the following figure, find x if BA || CE.
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 6 The Triangle and its Properties with Answers 10
(a) 60°
(b) 40°
(c) 45°
(d) 65°

Answer

Answer: (d) 65°
Hint:
∠ECD = ∠ABC = 50°;
∴ x = 180° – (65° + 50°) = 65°.


Question 30.
Find the value of the unknown interior angle x in the following figure:
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 6 The Triangle and its Properties with Answers 11
(a) 30°
(b) 35°
(c) 40°
(d) 45°

Answer

Answer: (c) 40°
Hint:
x + 90° = 130° ⇒ x = 40°.


Question 31.
Find the value of unknown x in the following figure:
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 6 The Triangle and its Properties with Answers 12
(a) 40°
(b) 50°
(c) 45°
(d) 55°

Answer

Answer: (b) 50°
Hint:
x + 40° + 90° = 180° ⇒ x = 50°.


Question 32.
Find the value of unknown x in the following figure:
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 6 The Triangle and its Properties with Answers 13
(a) 10°
(b) 15°
(c) 20°
(d) 25°

Answer

Answer: (b) 15°
Hint:
x + 5x + 90° = 180° ⇒ x = 15°.


Question 33.
Find angle x in the following figure:
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 6 The Triangle and its Properties with Answers 14
(a) 90°
(b) 80°
(c) 95°
(d) 100°

Answer

Answer: (a) 90°
Hint:
x + 45 + 45° = 180° ⇒ x = 90°.


Question 34.
Find angle x in the following figure:
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 6 The Triangle and its Properties with Answers 15
(a) 40°
(b) 50°
(c) 45°
(d) 60°

Answer

Answer: (b) 50°
Hint:
x = 50°.


Question 35.
Find angle x in the following figure:
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 6 The Triangle and its Properties with Answers 16
(a) 40°
(b) 30°
(c) 25°
(d) 35°

Answer

Answer: (b) 30°
Hint:
x + x + 120° = 180° ⇒ x = 30°.


Question 36.
Find angle x in the following figure:
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 6 The Triangle and its Properties with Answers 17
(a) 40°
(b) 45°
(c) 35°
(d) 50°

Answer

Answer: (a) 40°
Hint:
x + 140° = 180° ⇒ x = 40°.


Question 37.
Find angle x in the following figure:
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 6 The Triangle and its Properties with Answers 18
(a) 58°
(b) 59°
(c) 57°
(d) 56°

Answer

Answer: (a) 58°
Hint:
x + x = 116° ⇒ x = 58°.


Question 38.
Find angle x in the following figure:
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 6 The Triangle and its Properties with Answers 19
(a) 45°
(b) 40°
(c) 35°
(d) 50°

Answer

Answer: (a) 45°
Hint:
x = 45°.


Question 39.
In which case of the following lengths of sides of a triangle, is it possible to draw a triangle?
(а) 3 cm, 4 cm, 7 cm
(b) 2 cm, 3 cm, 7 cm
(c) 3 cm, 4 cm, 5 cm
(d) 3 cm, 3 cm, 7 cm

Answer

Answer: (c) 3 cm, 4 cm, 5 cm
Hint:
3 + 4 > 5; 4 + 5 > 3; 5 + 3 > 4.


Question 40.
Which of the following cannot be the sides of a right triangle?
(а) 2 cm, 2 cm, 4 cm
(b) 5 cm, 12 cm, 13 cm
(c) 6 cm, 8 cm, 10 cm
(d) 3 cm, 4 cm, 5 cm

Answer

Answer: (а) 2 cm, 2 cm, 4 cm
Hint:
2² + 2² = 8;
4² = 16
∴ 2² + 2² ≠ 4²


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 6 The Triangle and its Properties with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding The Triangle and its Properties CBSE Class 7 Maths MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 12 Algebraic Expressions with Answers

Online Education MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 12 Algebraic Expressions with Answers

Check the below Online Education NCERT MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 12 Algebraic Expressions with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 7 Maths with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Algebraic Expressions Class 7 Maths MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well. https://ncertmcq.com/mcq-questions-for-class-7-maths-with-answers/

Students can also refer to NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 12 Algebraic Expressions for better exam preparation and score more marks.

Online Education for Algebraic Expressions Class 7 MCQs Questions with Answers

Algebraic Expressions Class 7 MCQ Question 1.
How many terms are there in the expression 2x2y?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (a) 1


MCQ On Algebraic Expressions For Class 7 Question 2.
How many terms are there in the expression 2y + 5?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (b) 2


MCQ Of Algebraic Expressions Class 7 Question 3.
How many terms are there in the expression 1.2ab – 2.4b + 3.6a?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (c) 3


Algebraic Expressions MCQ Class 7 Question 4.
How many terms are there in the expression – 2p3 – 3p2 + 4p + 7?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (d) 4


Class 7 Algebraic Expressions MCQ Question 5.
What is the coefficient of x in the expression 4x + 3y?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (d) 4


Class 7 Maths Chapter 12 MCQ Question 6.
What is the coefficient of x in the expression 2 – x + y?
(a) 2
(b) 1
(c) -1
(d) None of these

Answer

Answer: (c) -1


MCQ Questions For Class 7 Maths Algebraic Expressions Question 7.
What is the coefficient of x in the expression y2x + y?
(a) y2
(b) y
(c) 1
(d) 0

Answer

Answer: (a) y2


MCQ Algebraic Expressions Class 7 Question 8.
What is the coefficient of x in the expression 2z – 3xz?
(a) 3
(b) z
(c) 3z
(d) -3z

Answer

Answer: (d) -3z


Class 7 Maths Algebraic Expressions MCQ Question 9.
What is the coefficient of x in the expression 1 + x + xz?
(a) z
(b) 1 + z
(c) 1
(d) 1 + x

Answer

Answer: (b) 1 + z


MCQ Questions On Algebraic Expressions For Class 7 Question 10.
What is the coefficient of x in the expression 2x + xy2?
(a) 2 + y2
(b) 2
(c) y2
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 2 + y2


Class 7 Maths Ch 12 MCQ Question 11.
What is the coefficient of y2 in the expression 4 – xy2?
(a) 4
(b) x
(c) -x
(d) None of these

Answer

Answer: (c) -x


Algebraic Expressions Class 7 Extra Questions Question 12.
What is the coefficient of y2 in the expression 3y2 + 4x?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (c) 3


Algebraic Expressions Class 7 MCQ With Answers Question 13.
What is the coefficient of y2 in the expression 2x2y – 10xy2 + 5y2?
(a) 5 – 10x
(b) 5
(c) -10 x
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 5 – 10x


Class 7 Maths Chapter 12 MCQ With Answers Question 14.
What is the coefficient of x in the expression ax3 + bx2 + d?
(a) a
(b) b
(c) d
(d) 0

Answer

Answer: (d) 0


MCQs On Algebraic Expressions For Class 7 Question 15.
What is the coefficient of x2 in the expression ax + b?
(a) a
(b) b
(c) a + b
(d) 0

Answer

Answer: (d) 0


Question 16.
Which of the following pairs of terms is a pair of like terms?
(a) 1, 10
(b) y, -xy
(c) z2, Z
(d) Z2, 8

Answer

Answer: (a) 1, 10


Question 17.
Which of the following pairs of terms is a pair of like terms?
(a) 7xy, 14yx
(b) m2p, mp2
(c) 6xz, 12 xz2
(d) -13x, -13y

Answer

Answer: (a) 7xy, 14yx


Question 18.
Which of the following pairs of terms is a pair of like terms?
(a) 3x, 2xy
(b) -xy2, – 2xy2
(c) -6x2, 20x2y
(d) 8x2, 7y

Answer

Answer: (b) -xy2, – 2xy2


Question 19.
Which of the following pairs of terms is a pair of like terms?
(a) 7p, 8q
(b) 10pq, -7qp
(c) 12qp2, -5p2
(d) 2405p, 78qp

Answer

Answer: (b) 10pq, -7qp


Question 20.
Which of the following pairs of terms is a pair of unlike terms?
(a) -p2q2, 12q2p2
(b) 41, 100
(c) qp2, 13p2q
(d) -4yx2, -4xy2

Answer

Answer: (d) -4yx2, -4xy2


Question 21.
Add 2 mn, -4 mn, 8 mn, -6 mn
(a) 0
(b) 2 mn
(c) 8 mn
(d) 10 mn

Answer

Answer: (a) 0
Hint:
2 + (-4) + 8 + (-6) = 0


Question 22.
Add a + b – 1, b – a + 1, 1 – 26
(a) 1
(b) -1
(c) 2
(d) -2

Answer

Answer: (a) 1
Hint:
Sum = (1 – 1)a + (1 + 1 – 2)b – 1 + 1 + 1 = 1


Question 23.
Add 4x2y, -3x2y, -7xy2, 7xy2
(a) x2y
(b) xy2
(c) xy
(d) -x2 y

Answer

Answer: (a) x2y
Hint:
(4 – 3)xy + (-7 +7)xy2 = x2y


Question 24.
Simplify : p + (p – q) + q + (q – p)
(a) p
(b) q
(c) p + q
(d) p – q

Answer

Answer: (c) p + q
Hint:
p + p – q + q + q – p = p + q


Question 25.
Simplify : z2 + 11z2 – 5z – 11z2 + 5z
(a) z2
(b) -z2
(c) 5z
(d) -5z

Answer

Answer: (b) -z2
Hint:
(-1 + 11 – 11)z2 + (5 – 5)z = -z2


Question 26.
Subtract – xy from xy
(a) xy
(b) 2xy
(c) 3xy
(d) 4xy

Answer

Answer: (b) 2xy
Hint:
xy – (-xy) = xy + xy = 2xy


Question 27.
Subtract y2 from – 5y2
(a) -6y2
(b) 6y2
(c) y2
(d) -5y2

Answer

Answer: (a) -6y2
Hint:
-5y2 – y2 = -6y2


Question 28.
What should be added to x2 + y2 to get x2 + y2 + 2 xy?
(a) xy
(b) 2xy
(c) 4xy
(d) -2xy

Answer

Answer: (b) 2xy
Hint:
x2 + y2 + 2xy – (x2 + y2) = 2xy


Question 29.
What should be subtracted from x2 + y2 – 2xy to get x2 + y2?
(a) 2xy
(b) -2xy
(c) xy
(d) – xy

Answer

Answer: (b) -2xy
Hint:
x2 +y2 – 2xy – (x2 + y2) = -2xy


Question 30.
Find the value of the expression x + 2 for x = -2
(a) 0
(b) 2
(c) -2
(d) 4

Answer

Answer: (a) 0
Hint:
-2 + 2 = 0


Question 31.
Find the value of the expression 4x – 3 for x = 1
(a) 4
(b) -3
(c) 3
(d) 1

Answer

Answer: (d) 1
Hint:
4(1) – 3 = 1


Question 32.
Find the value of the expression 100 – 10 x 3 for x = 0
(a) 10
(b) -10
(c) 100
(d) -100

Answer

Answer: (c) 100
Hint:
100 – 10(0)3 = 100


Question 33.
Find the value of the expression 5n – 3 for n = -1
(a) 5
(b) -3
(c) -8
(d) 8

Answer

Answer: (c) -8
Hint:
5(-1) -3 = -8


Question 34.
Find the value of the expression x2 + 2x + 1 for x = – 1
(a) 0
(b) 1
(c) -1
(d) 2

Answer

Answer: (a) 0
Hint:
(-1)2 + 2(-1) + 1 = 0


Question 35.
Find the value of the expression a + b for a = 1, b = 2
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (c) 3
Hint:
1 + 2 = 3


Question 36.
Find the value of the expression a2 – 2ab + b2 for a = 1, b = 1
(a) 1
(b) 0
(c) -1
(d) 2

Answer

Answer: (b) 0
Hint:
(1)2 -2(1)(1) + (1)2 = 0


Question 37.
Find the value of the expression a2 – b2 for a = 2, b = 1
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (c) 3
Hint:
(2)2 – (1)2 = 3


Question 38.
Find the value of the expression a2 + b2 for a = 1, b = 0
(a) 1
(b) 0
(c) 2
(d) 4

Answer

Answer: (a) 1
Hint:
(1)2 + (0)2 = 1


Question 39.
Find the value of the expression a2 + ab + 1 for a = 0, b = 1
(a) 0
(b) 1
(c) -1
(d) 2

Answer

Answer: (b) 1
Hint:
(o)2 + (o)(1) + 1 = 1


Question 40.
Find the value of the expression 3x + 5 (x – 2) for x = 2
(a) 2
(b) 4
(c) 5
(d) 6

Answer

Answer: (d) 6
Hint:
3(2)+ 5(2 – 2) = 6


Question 41.
Find the value of the expression z3 – 2(z – 10) for z = 10
(a) 10
(b) 100
(c) 1000
(d) 10000

Answer

Answer: (c) 1000
Hint:
(10)3 – 2(10 – 10) = 1000


Question 42.
Find the value of the expression – x + 2 for x = -2
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (d) 4
Hint:
-(-2) + 2 = 2 + 2 = 4


Question 43.
Find the value of the expression 3p + 7 for p = -2
(a) 1
(b) -1
(c) 2
(d) -2

Answer

Answer: (a) 1
Hint:
3(-2) + 7 = 1


Question 44.
Find the value of the expression a3 + b3 + c3 – 3abc for a = 2, b = 3, c = 4
(a) 3
(b) 6
(c) 9
(d) 27

Answer

Answer: (d) 27
Hint:
(2)3 + (3)3 + (4)3 – 3(2)(3)(4)
= 8 + 27 + 64 – 72 = 27


Question 45.
If the value of the expression x2 – 5x + k for x = 0 is 5, then the value of k is
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5

Answer

Answer: (d) 5
Hint:
(0)2 – 5(0) + k = 5
⇒ k = 5


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 12 Algebraic Expressions with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Algebraic Expressions CBSE Class 7 Maths MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 7 Congruence of Triangles with Answers

Online Education MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 7 Congruence of Triangles with Answers

Check the below Online Education NCERT MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 7 Congruence of Triangles with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 7 Maths with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Congruence of Triangles Class 7 Maths MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well. https://ncertmcq.com/mcq-questions-for-class-7-maths-with-answers/

Students can also refer to NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 7 Congruence of Triangles for better exam preparation and score more marks.

Online Education for Congruence of Triangles Class 7 MCQs Questions with Answers

Congruence Of Triangles Class 7 MCQ Question 1.
‘Under a given correspondence, two triangles are congruent if the three sides of the one are equal to the three corresponding sides of the other.’
The above is known as
(a) SSS congruence of two triangles
(b) SAS congruence of two triangles
(c) ASA congruence of two triangles
(d) RHS congruence of two right-angled triangles

Answer

Answer: (a) SSS congruence of two triangles


Class 7 Maths Chapter 7 MCQ Question 2.
‘Under a given correspondence, two triangles are congruent if two sides and the angle included between them in one of the triangles are equal to the corresponding sides and the angle included between them of the other triangle.’
The above is known as
(a) SSS congruence of two triangles
(b) SAS congruence of two triangles
(c) ASA congruence of two triangles
(d) RHS congruence of two right-angled triangles

Answer

Answer: (b) SAS congruence of two triangles


MCQ On Congruence Of Triangles Class 7 Question 3.
‘Under a given correspondence, two triangles are congruent if two angles and the side included between them in one of the triangles are equal to the corresponding angles and the side included between them of the other triangle.’
The above is known as
(а) SSS congruence of two triangles
(b) SAS congruence of two triangles
(c) ASA congruence of two triangles
(d) RHS congruence of two right-angled triangles

Answer

Answer: (c) ASA congruence of two triangles


MCQ Questions For Class 7 Maths Chapter 7 Question 4.
‘Under a given correspondence, two right-angled triangles are congruent if the hypotenuse and a leg of one of the triangles are equal to the hypotenuse and the corresponding leg of the other triangle.’
The above is known as
(а) SSS congruence of two triangles
(b) SAS congruence of two triangles
(c) ASA congruence of two triangles
(d) RHS congruence of two right-angled triangles

Answer

Answer: (d) RHS congruence of two right-angled triangles


MCQ Questions On Congruence Of Triangles Class 7 Question 5.
For two given triangles ABC and PQR, how many matchings are possible?
(a) 2
(b) 4
(c) 6
(d) 3

Answer

Answer: (c) 6
Hint:
ABC ↔ PQR, ABC ↔ PRQ,
ABC ↔ QRP, ABC ↔ QPR,
ABC ↔ RPQ, ABC ↔ RQP.


Class 7 Maths Ch 7 MCQ Question 6.
The symbol for congruence is
(a) ≡
(b) ≅
(c) ↔
(d) =

Answer

Answer: (b) ≅


Class 7 Math Chapter 7 MCQ Question 7.
The symbol for correspondence is
(a) =
(b) ↔
(c) ≡
(d) ≅

Answer

Answer: (b) ↔


Class 7 Maths Chapter 7 MCQ With Answers Question 8.
If ∆ ABC = ∆ PQR, then \(\overline { AB } \) corresponds to
(a) \(\overline { PQ } \)
(b) \(\overline { QR } \)
(c) \(\overline { RP } \)
(d) none of these

Answer

Answer: (a) \(\overline { PQ } \)


MCQ Of Congruence Of Triangles Class 7 Question 9.
If ∆ ABC = ∆ PQR, then \(\overline { BC } \) corresponds to
(a) \(\overline { PQ } \)
(b) \(\overline { QR } \)
(c) \(\overline { RP } \)
(d) none of these

Answer

Answer: (b) \(\overline { QR } \)


Class 7th Maths Chapter 7 MCQ Question 10.
If ∆ ABC = ∆ PQR, then \(\overline { CA } \) corresponds to
(a) \(\overline { PQ } \)
(b) \(\overline { QR } \)
(c) \(\overline { RP } \)
(d) none of these

Answer

Answer: (c) \(\overline { RP } \)


Class 7 Chapter 7 Maths MCQ Question 11.
If ∆ ABC = ∆ PQR, then ∠A corresponds to
(a) ∠P
(b) ∠Q
(c) ∠R
(d) none of these

Answer

Answer: (a) ∠P


Ncert Class 7 Maths Chapter 7 MCQ Question 12.
If ∆ ABC = ∆ PQR, then ∠B corresponds to
(a) ∠P
(b) ∠Q
(c) ∠R
(d) none of these

Answer

Answer: (b) ∠Q


Class 7 Congruence Of Triangles MCQ Question 13.
If ∆ ABC= ∆ PQR, then ∠C corresponds to
(a) ∠P
(b) ∠Q
(c) ∠R
(d) none of these

Answer

Answer: (c) ∠R


MCQ Questions For Class 7 Maths Congruence Of Triangles Question 14.
We want to show that ∆ ART = ∆ PEN and we have to use SSS criterion. We have AR = PE and RT = EN. What more we need to show?
(a) AT = PN
(b) AT = PE
(c) AT = EN
(d) none of these

Answer

Answer: (a) AT = PN


Class 7 Congruence Of Triangles Extra Questions Question 15.
We want to show that ∆ ART = ∆ PEN. We have to use SAS criterion. We have ∠T = ∠N, RT = EN. What more we need to show?
(a) PN = AT
(b) PN = AR
(c) PN = RT
(d) None of these

Answer

Answer: (a) PN = AT


MCQ Class 7 Maths Chapter 7 Question 16.
We want to show that ∆ ART = ∆ PEN. We have to use ASA criterion. We have AT = PN, ∠A = ∠P. What more we need to show?
(a) ∠T = ∠N
(b) ∠T = ∠E
(c) ∠T = ∠P
(d) None of these

Answer

Answer: (a) ∠T = ∠N


Question 17.
Which congruence criterion do you use in the following?
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 7 Congruence of Triangles with Answers 1
Given AC = DF
AB = DE
BC = EF
So, ∆ ABC ≅ ∆ DEF
(a) SSS
(b) SAS
(c) ASA
(d) RHS

Answer

Answer: (a) SSS


Question 18.
Which congruence criterion do you use in the following?
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 7 Congruence of Triangles with Answers 2
Given : ZX = RP
RQ = ZY
∠ PRQ = ∠ XZY
So, ∆ PRQ = ∆ XYZ
(a) SSS
(b) SAS
(c) ASA
(d) RHS

Answer

Answer: (b) SAS


Question 19.
Which congruence criterion do you use in the following?
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 7 Congruence of Triangles with Answers 3
(a) SSS
(b) SAS
(c) ASA
(d) RHS

Answer

Answer: (c) ASA


Question 20.
Which congruence criterion do you use in the following?
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 7 Congruence of Triangles with Answers 4
(a) SSS
(b) SAS
(c) ASA
(d) RHS

Answer

Answer: (d) RHS


Question 21.
In the following figure, the two triangles are congruent. The corresponding parts are marked. We can write ∆ RAT = ?
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 7 Congruence of Triangles with Answers 5
(a) ∆ WON
(b) ∆ WNO
(c) ∆ OWN
(d) ∆ ONW

Answer

Answer: (a) ∆ WON


Question 22.
Complete the congruence statement ∆ BCA = ?
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 7 Congruence of Triangles with Answers 6
(a) ∆ BTA
(b) ∆ BAT
(c) ∆ ABT
(d) ∆ ATB

Answer

Answer: (a) ∆ BTA


Question 23.
Complete the congruence statement ∆ QRS
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 7 Congruence of Triangles with Answers 7
(a) ∆ TPQ
(b) ∆ TQP
(c) ∆ QTP
(d) ∆ QPT

Answer

Answer: (a) ∆ TPQ


Question 24.
If ∆ ABC and ∆ PQR are to be congruent, name one additional pair of corresponding parts
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 7 Congruence of Triangles with Answers 8
(a) BC = QR
(b) BC = PQ
(c) BC = PR
(d) none of these

Answer

Answer: (a) BC = QR


Question 25.
By which congruence, is ∆ ABC = ∆ FED?
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 7 Congruence of Triangles with Answers 9
(a) SSS
(b) SAS
(c) ASA
(d) RHS

Answer

Answer: (c) ASA
Hint:
∠B = ∠E, BC = ED, ∠D = ∠C
(By angle sum property of a triangle).


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 7 Congruence of Triangles with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Congruence of Triangles CBSE Class 7 Maths MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area with Answers

Online Education MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area with Answers

Check the below Online Education NCERT MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 7 Maths with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Perimeter and Area Class 7 Maths MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well. https://ncertmcq.com/mcq-questions-for-class-7-maths-with-answers/

Students can also refer to NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area for better exam preparation and score more marks.

Online Education for Perimeter and Area Class 7 MCQs Questions with Answers

Perimeter And Area Class 7 MCQ Question 1.
Perimeter of a square =
(a) side × side
(b) 3 × side
(c) 4 × side
(d) 2 × side

Answer

Answer: (c) 4 × side
Hint:
Formula


Class 7 Maths Chapter 11 MCQ Question 2.
Perimeter of a rectangle of length Z and breadth 6 is
(a) l + b
(b) 2 × (l + b)
(c) 3 × (l + b)
(d) l × b

Answer

Answer: (b) 2 × (l + b)
Hint:
Formula


MCQ Of Perimeter And Area Class 7 Question 3.
Area of a square =
(a) side × side
(b) 2 × side
(c) 3 × side
(d) 4 × side

Answer

Answer: (a) side × side
Hint:
Formula


MCQ On Perimeter And Area For Class 7 Question 4.
Area of a rectangle of length l and breadth b is
(a) l × b
(b) l + b
(c) 2 × (l + b)
(d) 6 × (l + b)

Answer

Answer: (a) l × b
Hint:
Formula


MCQ Questions On Area And Perimeter For Class 7 Question 5.
Area of a parallelogram =
(а) base × height
(b) \(\frac { 1 }{ 2 } \) × base × height
(c) \(\frac { 1 }{ 3 } \) × base × height
(d) \(\frac { 1 }{ 4 } \) × base × height

Answer

Answer: (а) base × height
Hint:
Formula


Class 7 Maths Chapter 11 MCQ With Answers Question 6.
Area of a triangle =
(а) base × height
(b) \(\frac { 1 }{ 2 } \) × base × height
(c) \(\frac { 1 }{ 3 } \) × base × height
(d) \(\frac { 1 }{ 4 } \) × base × height

Answer

Answer: (b) \(\frac { 1 }{ 2 } \) × base × height
Hint:
Formula


Class 7 Maths Ch 11 MCQ Question 7.
The circumference of a circle of radius r is
(a) πr
(b) 2πr
(c) πr2
(d) \(\frac { 1 }{ 4 } \) πr2

Answer

Answer: (b) 2πr
Hint:
Formula


Class 7 Perimeter And Area MCQ Question 8.
The circumference of a circle of diameter d is
(a) πd
(b) 2πd
(c) \(\frac { 1 }{ 2 } \) πd
(d) πd2

Answer

Answer: (a) πd
Hint:
Formula


Perimeter And Area MCQ Class 7 Question 9.
If r and d are the radius and diameter of a circle respectively, then
(a) d = 2 r
(b) d = r
(C) d = \(\frac { 1 }{ 2 } \) r
(d) d = r2

Answer

Answer: (a) d = 2 r
Hint:
Formula


Class 7 Maths Chapter 11 Extra Questions Question 10.
The area of a circle of radius r is
(a) πr2
(b) 2πr2
(c) 2πr
(d) 4πr2

Answer

Answer: (a) πr2
Hint:
Formula


MCQ On Area And Perimeter Class 7 Question 11.
The area of a circle of diameter d is
(a) πd2
(b) 2πd2
(c) \(\frac { 1 }{ 4 } \) πd2
(d) 2πd

Answer

Answer: (c) \(\frac { 1 }{ 4 } \) πd2
Hint:
Formula


Perimeter And Area Class 7 Extra Questions Question 12.
1 cm2 =
(a) 10 mm2
(b) 100 mm2
(c) 1000 mm2
(d) 10000 mm2

Answer

Answer: (b) 100 mm2
Hint:
Formula


Class 7 Math Chapter 11 MCQ Question 13.
1 m2 =
(a) 10 cm2
(b) 100 cm2
(c) 1000 cm2
(d) 10000 cm2

Answer

Answer: (d) 10000 cm2
Hint:
Formula


Class 7 Perimeter And Area Extra Questions Question 14.
1 hectare =
(a) 10 m2
(b) 100 m2
(c) 1000 m2
(d) 10000 m2

Answer

Answer: (d) 10000 m2
Hint:
Formula


MCQ Questions For Class 7 Maths Chapter 11 Question 15.
1 are =
(a) 10 m2
(b) 100 m2
(c) 1000 m2
(d) 10000 m2

Answer

Answer: (b) 100 m2
Hint:
Formula


Question 16.
The area of a square plot is 1600 m2. The side of the plot is
(a) 40 m
(b) 80 m
(c) 120 m
(d) 160 m

Answer

Answer: (a) 40 m
Hint:
Side = \(\sqrt{1600}\) = 40 m


Question 17.
The area of a square is 121 m2. Its side is
(a) 11 m
(b) 21 m
(c) 31 m
(d) 41 m

Answer

Answer: (a) 11 m
Hint:
Side = \(\sqrt{121}\) = 11 m


Question 18.
The area of a square is 625 m2. Find its side
(a) 25 m
(b) 50 m
(c) 125 m
(d) 5 m

Answer

Answer: (a) 25 m
Hint:
Side = \(\sqrt{625}\) = 25 m


Question 19.
The area of a rectangular field is 250 m2. If the breadth of the field is 10 m, find its length.
(a) 25 m
(b) 50 m
(c) 100 m
(d) 125 m

Answer

Answer: (a) 25 m
Hint:
Length = \(\frac{250}{10}\) = 25 m


Question 20.
The perimeter of a rectangle is 30 m. Its length is 10 m. Its breadth is
(a) 5 m
(b) 10 m
(c) 15 m
(d) 3 m

Answer

Answer: (a) 5 m
Hint:
30 = 2 (Length + Breadth)
⇒ 30 = 2 (10 + Breadth)
⇒ Breadth = 5 m


Question 21.
The perimeter of a square is 48 cm. Its area is
(a) 144 cm2
(b) 12 cm2
(c) 48 cm2
(d) 100 cm2

Answer

Answer: (a) 144 cm2
Hint:
Side = \(\frac{48}{4}\) = 12 cm
∴ Area = 12 × 12 = 144 cm2


Question 22.
The area of a rectangular room is 150 m2. If its breadth is 10 m, then find its length.
(a) 15 m
(b) 25 m
(c) 50 m
(d) 55 m

Answer

Answer: (a) 15 m
Hint:
Length = \(\frac{150}{10}\) = 15 m


Question 23.
A rectangular wire of length 40 cm and breadth 20 cm is bent in the shape of a square. The side of the square is
(a) 10 cm
(b) 20 cm
(c) 30 cm
(d) 40 cm

Answer

Answer: (c) 30 cm
Hint:
Side of square = \(\frac{2(40+20)}{4}\) = 30 cm


Question 24.
The area of a parallelogram of base 5 cm and height 3.2 cm is
(a) 8 cm2
(b) 12 cm2
(c) 16 cm2
(d) 20 cm2

Answer

Answer: (c) 16 cm2
Hint:
Area = 5 × 3.2 = 16 cm2


Question 25.
Find the area of the following ; parallelogram:
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area with Answers 1
(a) 12 cm2
(b) 6 cm2
(c) 24 cm2
(d) 8 cm2

Answer

Answer: (a) 12 cm2
Hint:
Area = 6 × 2 = 12 cm2


Question 26.
Find the area of the following parallelogram:
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area with Answers 2
(a) 6 cm2
(b) 12 cm2
(c) 16 cm2
(d) 9 cm2

Answer

Answer: (b) 12 cm2
Hint:
Area = 4 × 3 = 12 cm2


Question 27.
The area of the parallelogram ABCD in which AB = 6.2 cm and the perpendicular from C on AB is 5 cm is
(a) 30 cm2
(b) 29 cm2
(c) 28 cm2
(d) 31 cm2

Answer

Answer: (d) 31 cm2
Hint:
Area = 6.2 × 5 = 31 cm2


Question 28.
One of the sides and the corresponding height of a parallelogram are 3 cm and 1 cm respectively. The area of the parallelogram is
(a) 1 cm2
(b) 3 cm2
(c) 6cm2
(d) 12 cm2

Answer

Answer: (b) 3 cm2
Hint:
Area = 3 × 1 = 3 cm2


Question 29.
If the area of a parallelogram is 16 cm2 and base is 8 cm, find the height.
(a) 1 cm
(b) 2 cm
(c) 3 cm
(d) 4 cm

Answer

Answer: (b) 2 cm
Hint:
Height = \(\frac{16}{8}\) = 2 cm


Question 30.
The area of a parallelogram is 20 cm2 and height is 2 cm. Find the corresponding base.
(a) 3 cm
(b) 4 cm
(c) 5 cm
(d) 2.4 cm

Answer

Answer: (d) 2.4 cm
Hint:
Base = \(\frac{20}{2}\) = 10 cm


Question 31.
Find AD in the following figure :
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area with Answers 3
(a) 3 cm
(b) 4 cm
(c) 5 cm
(d) 2.4 cm

Answer

Answer: (d) 2.4 cm
Hint:
Area of Δ ABC = \(\frac{3×4}{2}\)
= \(\frac{5×AD}{2}\) ⇒ AD = 2.4


Question 32.
Find the area of ∆ ABC :
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area with Answers 4
(a) 1 cm2
(b) 2 cm2
(c) 4 cm2
(d) \(\frac { 1 }{ 2 } \) cm2

Answer

Answer: (d) \(\frac { 1 }{ 2 } \) cm2
Hint:
Area = \(\frac{1×1}{2}\) = \(\frac{1}{2}\) cm2


Question 33.
Find the area of ∆ ABC
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area with Answers 5
(a) 3 cm2
(b) 4 cm2
(c) 6 cm2
(d) 12 cm2

Answer

Answer: (c) 6 cm2
Hint:
Area = \(\frac{4×3}{2}\) = 6 cm2


Question 34.
Find the area of ∆ ABC
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area with Answers 6
(a) 1 cm2
(b) 2 cm2
(c) 3 cm2
(d) 4 cm2

Answer

Answer: (c) 3 cm2
Hint:
Area = \(\frac{3×2}{2}\) = 3 cm2


Question 35.
Which of the following is not the value of π ?
(a) \(\frac { 22 }{ 7 } \)
(b) \(\frac { 7 }{ 22 } \)
(c) \(\frac { 355 }{ 113 } \)
(d) 3.14

Answer

Answer: (b) \(\frac { 7 }{ 22 } \)


Question 36.
The radius of a circle is 7 cm. Its circumference is
(a) 22 cm
(b) 44 cm
(c) 11 cm
(d) 66cm

Answer

Answer: (b) 44 cm
Hint:
Circumference = 2 × \(\frac{22}{7}\) × 7 = 44 cm


Question 37.
The diameter of a circle is 14 cm. Find its circumference
(a) 44 cm
(b) 22 cm
(c) 11 cm
(d) 55 cm

Answer

Answer: (a) 44 cm
Hint:
Circumference = \(\frac{22}{7}\) × 14 = 44 cm


Question 38.
The radius of a circle is 7 cm. Find its area
(a) 154 cm2
(b) 77 cm2
(c) 11 cm2
(d) 22 cm2

Answer

Answer: (a) 154 cm2
Hint:
Area = \(\frac{22}{7}\) × 7 × 7 = 154 cm2


Question 39.
The diameter of a circle is 7 cm. Find its area
(a) 154 cm2
(b) 38.5 cm2
(c) 22 cm2
(d) 11 cm2

Answer

Answer: (b) 38.5 cm2
Hint:
Area = \(\frac{22}{7}\) × \(\frac{7}{2}\) × \(\frac{7}{2}\) = 38.5 cm2


Question 40.
The perimeter of the following figure is
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area with Answers 7
(a) 27 cm
(b) 28 cm
(c) 36 cm
(d) 40 cm

Answer

Answer: (c) 36 cm
Hint:
Perimeter = 2 × 7 + \(\frac{22}{7}\) × 7
= 14 + 22 = 36 cm.


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Perimeter and Area CBSE Class 7 Maths MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 15 Visualising Solid Shapes with Answers

MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 15 Visualising Solid Shapes with Answers

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 15 Visualising Solid Shapes with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 7 Maths with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Visualising Solid Shapes Class 7 Maths MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well. https://ncertmcq.com/mcq-questions-for-class-7-maths-with-answers/

Students can also refer to NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 15 Visualising Solid Shapes for better exam preparation and score more marks.

Visualising Solid Shapes Class 7 MCQs Questions with Answers

Visualising Solid Shapes Class 7 MCQ Question 1.
The name of the solid shape is
Visualising Solid Shapes Class 7 MCQ
(a) cone
(b) cylinder
(c) sphere
(d) cube

Answer

Answer: (b) cylinder


MCQ On Visualising Solid Shapes Class 7 Question 2.
The name of the solid shape is
MCQ On Visualising Solid Shapes Class 7
(a) cuboid
(b) cube
(c) pyramid
(d) cone

Answer

Answer: (a) cuboid


MCQ Questions On Visualising Solid Shapes Class 7 Question 3.
The name of the solid shape is
MCQ Questions On Visualising Solid Shapes Class 7
(a) cylinder
(b) cone
(c) sphere
(d) cube

Answer

Answer: (c) sphere


Class 7 Maths Chapter 15 MCQ With Answers Question 4.
The name of the solid shape is
Class 7 Maths Chapter 15 MCQ With Answers
(a) cube
(b) cylinder
(c) cone
(d) sphere

Answer

Answer: (a) cube


Class 7 Maths Chapter 15 Extra Questions Question 5.
The name of the solid shape is
Class 7 Maths Chapter 15 Extra Questions
(a) cylinder
(b) cone
(c) cuboid
(d) sphere

Answer

Answer: (b) cone


Visualising Solid Shapes Class 7 Extra Questions Question 6.
The name of the solid shape is
Visualising Solid Shapes Class 7 Extra Questions
(a) cylinder
(b) cone
(c) sphere
(d) pyramid

Answer

Answer: (d) pyramid


Class 7 Maths Chapter 15 MCQ Question 7.
The number of vertices of a cube is
(a) 8
(b) 12
(c) 6
(d) 3

Answer

Answer: (a) 8


MCQ Questions For Class 7 Maths Question 8.
The number of edges of a cube is
(a) 8
(b) 12
(c) 6
(d) 3

Answer

Answer: (b) 12


MCQ Questions For Class 7 Maths With Answers Pdf Question 9.
The number of faces of a cube is
(a) 8
(b) 12
(c) 6
(d) 3

Answer

Answer: (c) 6


MCQ Questions Class 7 Maths Question 10.
The number of vertices of the solid shape is
MCQ Questions Class 7 Maths
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (d) 4


Question 11.
The number of faces of the solid shape is
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 15 Visualising Solid Shapes with Answers 8
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (d) 4


Question 12.
The number of edges of the solid shape is
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 15 Visualising Solid Shapes with Answers 9
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 6

Answer

Answer: (d) 6


Question 13.
The number of vertices of the solid shape is
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 15 Visualising Solid Shapes with Answers 10
(a) 9
(b) 4
(c) 6
(d) 8

Answer

Answer: (a) 9


Question 14.
The number of faces of the solid shape is
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 15 Visualising Solid Shapes with Answers 11
(a) 4
(b) 6
(c) 9
(d) 8

Answer

Answer: (c) 9


Question 15.
The number of edges of the solid shape is
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 15 Visualising Solid Shapes with Answers 12
(a) 16
(b) 9
(c) 6
(d) 4

Answer

Answer: (a) 16


Question 16.
Two cubes of edge length 2 cm are placed side by side. The length of the resulting cuboid is
(a) 2 cm
(b) 4 cm
(c) 1 cm
(d) none of these

Answer

Answer: (b) 4 cm


Question 17.
What cross-section do you get when you give a horizontal cut to a die?
(a) Square
(b) Rectangle
(c) Triangle
(d) Circle

Answer

Answer: (a) Square


Question 18.
What cross-section do you get when you give a vertical cut to a brick?
(a) Square
(b) Rectangle
(c) Triangle
(d) Circle

Answer

Answer: (a) Square


Question 19.
What cross-section do you get when you give a horizontal cut to a brick?
(a) Triangle
(b) Circle
(c) Square
(d) Rectangle

Answer

Answer: (d) Rectangle


Question 20.
What cross-section do you get when you give a vertical cut to a round apple?
(a) Circle
(b) Triangle
(c) Square
(d) Rectangle

Answer

Answer: (a) Circle


Question 21.
What cross-section do you get when you give a horizontal cut to a round apple?
(a) Circle
(b) Square
(c) Rectangle
(d) Triangle

Answer

Answer: (a) Circle


Question 22.
What cross-section do you get when you give a vertical cut to an ice-cream cone?
(a) Triangle
(b) Circle
(c) Rectangle
(d) Square

Answer

Answer: (a) Triangle


Question 23.
What cross-section do you get when you give a horizontal cut to an ice-cream cone?
(a) Triangle
(b) Circle
(c) Rectangle
(d) Square

Answer

Answer: (b) Circle


Question 24.
The shadow of the lamp of an a cube when seen under overhead projector is
(a) square
(b) circle
(c) triangle
(d) rectangle

Answer

Answer: (a) square


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 15 Visualising Solid Shapes with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Visualising Solid Shapes CBSE Class 7 Maths MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 14 Symmetry with Answers

MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 14 Symmetry with Answers

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 14 Symmetry with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 7 Maths with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Symmetry Class 7 Maths MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well. https://ncertmcq.com/mcq-questions-for-class-7-maths-with-answers/

Students can also refer to NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 14 Symmetry for better exam preparation and score more marks.

Symmetry Class 7 MCQs Questions with Answers

Symmetry Class 7 MCQ Chapter 14  Question 1.
How many lines of symmetry are there in an equilateral triangle?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (c) 3


MCQ On Symmetry For Class 7 Chapter 14  Question 2.
How many lines of symmetry are there in a square?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (d) 4


Class 7 Symmetry MCQ Chapter 14  Question 3.
How many lines of symmetry are there in a rectangle?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (b) 2


Symmetry MCQ Class 7 Chapter 14  Question 4.
How many lines of symmetry are there in a regular pentagon?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 5

Answer

Answer: (d) 5


MCQ Questions On Symmetry For Class 7 Chapter 14  Question 5.
How many lines of symmetry are there in a regular hexagon?
(a) 2
(b) 4
(c) 6
(d) 3

Answer

Answer: (c) 6


MCQ Of Symmetry Class 7 Chapter 14  Question 6.
How many lines of symmetry are there in the following figure?
MCQ Of Symmetry Class 7 Chapter 14
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (a) 1


MCQ Questions For Class 7 Maths Symmetry Chapter 14  Question 7.
How many lines of symmetry are there in the following figure?
MCQ Questions For Class 7 Maths Symmetry Chapter 14
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (a) 1


Class 7 Maths Chapter 14 MCQ  Question 8.
How many lines of symmetry are there in the following figure?
Class 7 Maths Chapter 14 MCQ
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (a) 1


Class 7 Maths Chapter 14 MCQ With Answers Question 9.
How many lines of symmetry are there in the following figure?
Class 7 Maths Chapter 14 MCQ With Answers
(a) 4
(b) 3
(c) 2
(d) 1

Answer

Answer: (d) 1


Symmetry Multiple Choice Questions Chapter 14  Question 10.
How many lines of symmetry are there in the following figure?
Symmetry Multiple Choice Questions Chapter 14
(a) 2
(b) 1
(c) 4
(d) 3

Answer

Answer: (b) 1


Class 7 Maths Ch 14 MCQ  Question 11.
How many lines of symmetry are there in following figure?
Class 7 Maths Ch 14 MCQ
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 1


MCQ Symmetry Class 7 Chapter 14  Question 12.
How many lines of symmetry are there in the following figure?
MCQ Symmetry Class 7 Chapter 14
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) Infinitely many

Answer

Answer: (d) Infinitely many


Symmetry Class 7 Extra Questions Chapter 14  Question 13.
How many lines of symmetry are there in an isosceles triangle?
(a) 4
(b) 3
(c) 1
(d) 2

Answer

Answer: (c) 1


Symmetry MCQ Chapter 14  Question 14.
How many lines of symmetry are there in a scalene triangle?
(a) 1
(b) 0
(c) 2
(d) 4

Answer

Answer: (b) 0


Questions On Symmetry For Class 7 With Answers Chapter 14  Question 15.
How many lines of symmetry are there in a rhombus?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (b) 2


Class 7 Maths Symmetry MCQ Chapter 14  Question 16.
How many lines of symmetry are there in a parallelogram?
(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 0


MCQ Questions For Class 7 Maths Chapter 14 Question 17.
How many lines of symmetry are there in a quadrilateral?
(a) 0
(b) 2
(c) 4
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 0


Questions On Symmetry For Class 7 Chapter 14  Question 18.
The order of rotational symmetry of an equilateral triangle is
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (c) 3


Symmetry Questions For Class 7 Chapter 14  Question 19.
The order of rotational symmetry of a square is
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (d) 4


Question 20.
What is the order of the rotational symmetry of the following figure?
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 14 Symmetry with Answers 8
(a) 4
(b) 3
(c) 2
(d) 1

Answer

Answer: (a) 4


Question 21.
The order of the rotational symmetry of the following figure about the point marked x (cross) is
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 14 Symmetry with Answers 9
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (d) 4


Question 22.
The order of the rotational symmetry of the following figure about the point marked x is
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 14 Symmetry with Answers 10
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (c) 3


Question 23.
The order of the rotational symmetry of the following figure about the point marked x is
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 14 Symmetry with Answers 11
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 1

Answer

Answer: (a) 2


Question 24.
Which of the following letters of English alphabet has reflectional symmetry about a vertical mirror?
(a) H
(b) J
(c) Z
(d) P

Answer

Answer: (a) H


Question 25.
Which of the following letters of English alphabet has reflectional symmetry about a horizontal mirror?
(a) H
(b) K
(c) M
(d) W

Answer

Answer: (a) H


Question 26.
Which of the following letters of English alphabet has reflectional symmetry about both horizontal and vertical mirrors?
(a) O
(b) Y
(c) T
(d) L

Answer

Answer: (a) O


Question 27.
The quadrilateral which has both line and rotational symmetry of order more than 1 is
(a) isosceles triangle
(b) rhombus
(c) scalene triangle
(d) square

Answer

Answer: (d) square


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 14 Symmetry with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Symmetry CBSE Class 7 Maths MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.