Online Education NCERT Solutions for Class 7 Hindi Vasant Chapter 14 खानपान की बदलती तसवीर (प्रयाग शुक्ल)

In Online Education NCERT Solutions for Class 7 Hindi Vasant Chapter 14 खानपान की बदलती तसवीर (प्रयाग शुक्ल) are part of NCERT Solutions for Class 7 Hindi. Here we have given NCERT Solutions for Class 7 Hindi Vasant Chapter 14 खानपान की बदलती तसवीर (प्रयाग शुक्ल).

Board CBSE
Textbook NCERT
Class Class 7
Subject Hindi Vasant
Chapter Chapter 14
Chapter Name खानपान की बदलती तसवीर (प्रयाग शुक्ल)
Number of Questions Solved 13
Category NCERT Solutions

Online Education NCERT Solutions for Class 7 Hindi Vasant Chapter 14 खानपान की बदलती तसवीर (प्रयाग शुक्ल)

पाठ्यपुस्तक के प्रश्न-अभ्यास
(पृष्ठ 105-07)

निबंध से

प्रश्न 1.
खानपान की मिश्रित संस्कृति से लेखक का क्या मतलब है? अपने घर के उदाहरण देकर इसकी व्याख्या करें? [Imp.]
उत्तर
खानपान की मिश्रित संस्कृति से लेखक का तात्पर्य है सभी प्रांतों में खानपान के आधार पर मेलजोल होना। भारत में आजादी के बाद उद्योग-धंधों, नौकरियों के तबादलों के कारण खानपान की चीजें एक प्रदेश से दूसरे प्रदेश में पहुँची हैं। लोगों ने अपनी पसंद के आधार पर एक-दूसरे प्रांत की खाने की चीजों को अपने भोज्य पदार्थों में शामिल किया है। जैसे आज दक्षिण भारत के व्यंजन इडली-डोसा-साँभर-रसम उत्तर भारत में चाव से खाए जाते हैं और उत्तर भारत के ढाबे सारे भारत में महत्त्व पाते हैं। यहाँ तक कि पश्चिमी सभ्यता के व्यंजन बर्गर, नूडल्स का चलन भी बहुत बढ़ा है।
मेरा घर महाराष्ट्र में है। मैं मराठी परिवार से हूँ। मछली-चावल हमारा मुख्य भोजन है लेकिन हमारे घर में मछली-चावल से ज्यादा इडली-साँभर, चावल-चने-राजमाँ, पूरी-आलू, बर्गर व नूडल्स आदि अधिक पसंद किए जाते हैं। यहाँ तक कि हम यह सब बाज़ार से न लाकर घर में ही बनाते हैं क्योंकि आज हर प्रदेश के व्यंजन बनाने की पुस्तकें भी बाजार में उपलब्ध रहती हैं।

प्रश्न 2.
खानपान में बदलाव के कौन से फायदे हैं? फिर लेखक इस बदलाव को लेकर चिंतित क्यों है?
उत्तर-
खानपान में बदलाव के अनेक फायदे हैं। मसलन इससे स्थानीय व्यंजनों का प्रचार-प्रसार बढ़ गया है। राष्ट्रीय एकता को बढ़ावा मिलता है। अब स्थानीय व्यंजन कभी भी किसी जगह ढाबों में उपलब्ध होता है। मसलन दक्षिण भारतीय व्यंजन इडली डोसा अब उत्तर भारत में हमें आसानी से मिल जाता है। राष्ट्रीय एकता को बढ़ाने में मदद मिली है।

अब हम एक प्रकार का ही खाना नहीं खाते, बल्कि उसमें विविधता का समावेश हो गया है।

समय की बचत होती है। जैसे फास्ट फूड तुरंत तैयार होता है। उपरोक्त फायदों के बावजूद लेखक इस परिवर्तन को लेकर काफ़ी चिंतित है, क्योंकि लोग स्थानीय व्यंजनों को भूलते जा रहे हैं। वे बाजारों से गायब होते जा रहे हैं।

नई पीढ़ी विदेशी व्यंजनों को खाना अधिक पसंद करती है और उसको अधिक महत्त्व देती है।

अब स्थानीय व्यंजन तथा पकवान होटलों की वस्तु बनते जा रहे हैं। इन व्यंजनों का चलन कम होता जा रहा है, जिससे स्थानीय व्यंजनों के बारे में जानकारी ही नहीं, खाद्य पदार्थों में शुद्धता और गुणवत्ता की कमी होती जा रही है। स्थानीय व्यंजनों के स्वरूप बदलते जा रहे हैं। जिससे स्वास्थ्य पर प्रतिकूल प्रभाव पड़ रहा है।

प्रश्न 3.
खानपान के मामले में स्थानीयता का क्या अर्थ है?
उत्तर
खानपान के मामले में स्थानीयता का अर्थ है, किसी विशेष स्थान के खाने-पीने का विशेष व्यंजन। जिसका प्रचलन दूर-दूर तक हो। जैसे-मुंबई की पाव-भाजी, दिल्ली के छोले-कुल्चे, मथुरा के पेडे व आगरे के पेठे-नमकीन आदि। पहले स्थानीय व्यंजनों का अत्यधिक चलन था। हर प्रदेश में किसी-न-किसी विशेष स्थान का कोई-न-कोई व्यंजन अवश्य प्रसिद्ध होता था लेकिन आज खानपान की मिश्रित संस्कृति ने लोगों को खाने-पीने के व्यंजनों में इतने विकल्प दे दिए हैं कि स्थानीय व्यंजन प्रायः लुप्त होते जा रहे हैं। आधुनिक पीढ़ी तो कई व्यंजनों के नामों से भी, अपरिचित है। दूसरी ओर महँगाई बढ़ने के कारण इन व्यंजनों की गुणवत्ता में कमी होने से भी लोगों का रुझान इनकी ओर कम होता जा रहा है।

निबंध से आगे

प्रश्न 1.
घर में बातचीत करके पता कीजिए कि आपके घर में क्या चीजें पकती हैं और क्या चीजें बनी-बनाई बाजार से आती हैं? इनमें से बाजार से आनेवाली कौन सी चीजें आपके माँ-पिता जी के बचपन में घर में बनती थीं?
उत्तर
मैं उत्तर भारत का रहने वाला हूँ। हमारे घर में काफी चीजें पकती हैं। जैसे-दालें, सब्जियाँ, कड़ी, राजमाँ-चावल, चने-भटूरे, मांसाहारी भोजन आदि। इसके अलावा मेरी माँ पकौड़े, दही-भल्ले, इडली-साँभर, डोसा, रसम, नूडल्स, बर्गर, खीर, हलवा भी बहुत अच्छा बनाती हैं।
बाजार से समोसे, कचौड़ी, जलेबियाँ, गुलाबजामुन, आइसक्रीम, काठीरोल, ढोकला आदि आता है। माँ-पिता जी कहते हैं कि पहले हम समोसे-कचौड़ियाँ, गुलाबजामुन आदि घर में बनाया करते थे।

प्रश्न 2.
यहाँ खाने, पकाने और स्वाद से संबंधित कुछ शब्द दिए गए हैं। इन्हें ध्यान से देखिए और इनका वर्गीकरण कीजिए-
उबालना,     तलना,     भूनना,       सेंकना,      दाल,      भात,    रोटी,     पापड,
आलू,          बैंगन,       खट्टा,        मीठा,        तीखा,     नमकीन,       कसैला
NCERT Solutions for Class 7 Hindi Vasant Chapter 14 खानपान की बदलती तसवीर (प्रयाग शुक्ल) 1
उत्तर-
NCERT Solutions for Class 7 Hindi Vasant Chapter 14 खानपान की बदलती तसवीर (प्रयाग शुक्ल) 2

प्रश्न 3.
छौंक, चावल, कढ़ी
• इन शब्दों में क्या अंतर है? समझाइए? इन्हें बनाने के तरीके विभिन्न प्रांतों में अलग-अलग हैं। पता करें कि आपके प्रांत में इन्हें कैसे बनाया जाता है।
उत्तर-
सभी विद्यार्थी अपने-अपने परिवार में माँ से इनके बारे में पता करें।
छौंक–छौंक में थोड़ा-घी-तेल डालकर हींग-जीरे के साथ तेज़ गर्म किया जाता है। फिर दाल में छौंक लगाया जाता है।
चावल-चावलों को उबाला जाता है। पुलाव के लिए उसमें कई सब्ज़ियाँ और मेवे-पनीर डाला जाता है।
कढ़ी-खट्टी दही या छाछ और बेसन को मिलाकर उबालकर बनाया जाता है।

प्रश्न 4.
पिछली शताब्दी में खानपान की बदलती हुई तसवीर का खाका खींचें तो इस प्रकार होगा
सन् साठ का दशक – छोले-भटूरे
सन् सत्तर का दशक – इडली, डोसा
सन् अस्सी का दशक – तिब्बती (चीनी) भोजन
सन् नब्बे का दशक – पीजा, पाव-भाजी
इसी प्रकार आप कुछ कपड़ों या पोशाकों की बदलती तस्वीर का खाका खींचिए।
उत्तर-

दशक महिलाओं की पोशाक पुरुषों की पोशाक
सन् साठ साड़ी-ब्लाउज/लहँगा चोली, सलवार, कमीज धोती-कुर्ता पायजामा
सन् सत्तर साड़ी-ब्लाउज/सलवार कमीज़ स्कर्ट टॉप/बेलबाटम/टॉप पैंट-शर्ट, कुर्ता-पाजामा
सन् अस्सी साड़ी-ब्लाउज/सलवार, कमीज/जींस टॉप कोट-पेंट टाई/ जींस, टी शर्ट पैंट-शर्ट, कुर्ता-पाजामा
सन् नब्बे साड़ी-ब्लाउज/सलवार कमीज/स्कर्ट टॉप, जींस-टॉप। पैंट-शर्ट, कुर्ता-पाजामा, जींस-टीशर्ट। कोट पैंट टाई, शेरवानी, पठानी-सूट।

नोट – अलग-अलग दशकों में प्रत्येक पोशाक के आकार-प्रकार और स्वरूप में परिवर्तन आता रहा है। पोशाकों के आकार और बनावट में परिवर्तन होता आ रहा है।

प्रश्न 5.
मान लीजिए कि आपके घर कोई मेहमान आ रहे हैं जो आपके प्रांत का पारंपरिक भोजन करना चाहते हैं। उन्हें खिलाने के लिए घर के लोगों की मदद से एक व्यंजन-सूची ( मेन्यू) बनाइए।
उत्तर
पंजाब प्रांत की (मेन्यू) व्यंजन सूची
→ पानी व फल
→ चाय/कॉफी के साथ नमकीन एवं मीठा।
→ साग, मक्का की रोटी, पकौड़ी का रायता, मक्खन, अचार व लस्सी, मीठे में खीर।
→ शाम को चाय/कॉफी के साथ समोसा/कचौड़ी व बर्फी।

अनुमान और कल्पना

प्रश्न 1.
‘फ़ास्ट फूड’ यानी तुरंत भोजन के नफे-नुकसान पर कक्षा में वाद-विवाद करें।
उत्तर
कक्षा में करने योग्य है।

प्रश्न 2.
हर शहर कस्बे में कुछ ऐसी जगह होती हैं जो अपने किसी खास व्यंजन के लिए जानी जाती हैं। आप अपने शहर, कस्बे का नक्शा बनाकर उसमें ऐसी सभी जगहों को दर्शाइए।
उत्तर-
छात्र-स्वयं करें।

प्रश्न 3.
खानपान के मामले में शुद्धता का मसला काफ़ी पुराना है। आपने अपने अनुभव में इस तरह की मिलावट को देखा है? किसी फ़िल्म या अखबारी खबर के हवाले से खानपान में होनेवाली मिलावट के नुकसानों की चर्चा कीजिए।
उत्तर
खानपान के मामले में शुद्धता होनी अति आवश्यक है क्योंकि अशुद्धता बीमारियों को बुलावा देती है। हल्दी व कालीमिर्च ऐसे पदार्थ हैं जिनमें मिलावट आमतौर पर मिलती है। हल्दी में पीली मिट्टी व काली मिर्च में पपीते के बीज मिला दिए जाते हैं। पिछले दिनों समाचार पत्रों में यह बात स्पष्ट शब्दों में थी कि घीया जो एक सब्ज़ी है उसे इंजेक्शन देकर एक दिन में ही बड़ा कर दिया जाता है। वास्तव में ऐसा करने से यह सही पौध का नहीं रहता। ऐसा डॉक्टरों का मत है कि इससे स्वास्थ्य खराब हो जाता है। आँखों की रोशनी कम हो जाती है, साँस संबंधी रोग हो जाते हैं और शरीर में टेढ़ापन आने का कारण भी यह बन सकता है। पत्ता गोभी की खाद में गलत पदार्थ डालने से यह भी स्वास्थ्य हेतु हानिकारक होती जा रही है।

भाषा की बात

प्रश्न 1.
खानपान शब्द, खान और पान दो शब्दों को जोड़कर बना है। खानपान शब्द में और छिपा हुआ है। जिन शब्दों के योग में और, अथवा, या जैसे योजक शब्द छिपे हों, उन्हें द्वंद्व समास कहते हैं। नीचे द्वंद्व समास के कुछ उदाहरण दिए गए हैं। इनका वाक्यों में प्रयोग कीजिए और अर्थ समझिए।
सीना-पिरोना       भला-बुरा          चलना-फिरना
लंबा-चौड़ा          कहा-सुनी         घास-फूस
उत्तर
हर लड़की को सीना-पिरोना आना चाहिए।
मोहन ने कक्षा में झगड़ा होने पर मुझे भला-बुरा कहा।
रीढ़ की हड्डी पर चोट लग जाने के कारण स्नेहा को चलना-फिरना मना है।
मैंने जंगल में एक लंबा-चौड़ा वट वृक्ष देखा।
सास-बहू की कहा-सुनी होना तो आम बात है।
राम, लक्ष्मण और सीता वनवास में घास-फूस की झोंपड़ियों में रहे।

प्रश्न 2.
कंई बार एक शब्द सुनने या पढ़ने पर कोई और शब्द याद आ जाता है। आइए शब्दों की ऐसी कड़ी बनाएँ। नीचे शुरुआत की गई है। उसे आप आगे बढ़ाइए। कक्षा में मौखिक सामूहिक गतिविधि के रूप में इसे दिया जा सकता है
इडली-दक्षिण-केरल-ओणम्-त्योहार-छुट्टी-आराम।
उत्तर-
आराम-कुर्सी, तरण ताल-नहाना, नौका-दौड़, मौज-मस्ती, पेड़-जंगल, जानवर-चिड़ियाघर।

कुछ करने को

प्रश्न 1.
उन विज्ञापनों को इकट्ठा कीजिए जो हाल ही के ठंडे पेय पदार्थों से जुड़े हैं। उनमें स्वास्थ्य और सफ़ाई पर दिए गए ब्योरों को छाँटकर देखें कि हकीकत क्या है?
उत्तर-
छात्र स्वयं करें। समाचार-पत्र पत्रिकाओं के विज्ञापनों में देखें या पुस्तकालयों में पुराने पड़े समाचार पत्रों से एकत्रित कर उससे सहायता लें।

We hope the NCERT Solutions for Class 7 Hindi Vasant Chapter 14 खानपान की बदलती तसवीर (प्रयाग शुक्ल) help you. If you have any query regarding NCERT Solutions for Class 7 Hindi Vasant Chapter 14 खानपान की बदलती तसवीर (प्रयाग शुक्ल), drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Online Education NCERT Solutions for Class 7 Sanskrit Chapter 15 लालनगीतम्

We have given detailed Online Education NCERT Solutions for Class 7 Sanskrit Ruchira Chapter 15 लालनगीतम् Questions and Answers come in handy for quickly completing your homework.

Online Education NCERT Solutions for Class 7 Sanskrit Ruchira Chapter 15 लालनगीतम्

Class 7 Sanskrit Chapter 15 लालनगीतम् Textbook Questions and Answers

प्रश्न: 1.
गीतम् सस्वरं गायत। (गीत को लय में गाइए। Sing this song in rhythm (All the shlokas).
उत्तराणि:
गीत के सभी श्लोकों को छात्र लय में गाएँ।

प्रश्न: 2.
एकपदेन उत्तरत- (एक शब्द में उत्तर दीजिए। Answer in one word.)

(क) का विहसति?
उत्तराणि:
धरणी

(ख) किम् विकसति?
उत्तराणि:
कमलम्

(ग) व्याघ्रः कुत्र गर्जति?
उत्तराणि:
विपिने

(घ) हरिणः किं खादति?
उत्तराणि:
नवघासम्

(ङ) मन्दं कः गच्छति?
उत्तराणि:
उष्ट्रः

प्रश्न: 3.
रेखाङ्कितपदानि आधृत्य प्रश्ननिर्माणं कुरुत- (रेखांकित शब्दों के आधार पर प्रश्न निर्माण कीजिए Frame questions based on the underlined words.)

(क) सलिले नौका सेलति।
उत्तराणि:
सलिले का सेलति?

(ख) पुष्पेषु चित्रपतङ्गाः डयन्ते।
उत्तराणि:
केषु चित्रपतङ्गाः डयन्ते?

(ग) उष्ट्रः पृष्ठे भारं वहति ।
उत्तराणि:
कः पृष्ठे भारं वहति?

(घ) धावनसमये अश्वः किमपि न खादति ।
उत्तराणि:
कदा अश्वः किमपि न खादति?

(ङ) उदिते सूर्ये धरणी विहसति।
उत्तराणि:
कस्मिन् उदिते धरणी विहसति?

प्रश्न: 4.
मञ्जूषातः समानार्थकपदानि चित्वा लिखत- (मञ्जूषा से समान अर्थ वाले शब्द चुनकर लिखिए Write synonyms by choosing from the box.)

पृथिवी देवालये जले वने मृगः भयङ्करम्

धरणी – ………….
विपिने – …………..
करालम् – …………..
हरिणः – …………..
सलिले – …………..
मन्दिो – …………..
उत्तराणि:
धरणी – पृथिवी
विपिने – वने
करालम् – भयङ्करम्
हरिणः – मृगः
सलिले – जले
मन्दिरे – देवालये

प्रश्न: 5.
विलोमपदानि मेलयत- (विपरीतार्थक शब्द मिलाइए- Match with the opposite words.)

मन्दम् – नूतनम्
नीचैः – स्निग्धम्
कठोरः – पर्याप्तम
पुरातनम् – उच्चैः
अपर्याप्तम् – क्षिप्रम्

मन्दम् – क्षिप्रम्
नीचैः – उच्चैः
कठोरः – स्निग्धम्
पुरातनम् – नूतनम्
अपर्याप्तम् – पर्याप्तम

प्रश्नः 6.
उचितकथनानां समक्षम् ‘आम्’ अनुचितकथनानां समक्षं ‘न’ इति लिखत- (उचित कथनों के सामने ‘आम्’ और अनुचित कथनों के सामने ‘न’ लिखिए- Write आम्’ before a right sentence and ‘न’ before a wrong sentence.)

(क) धावनसमये अश्वः खादति।
(ख) उष्ट्रः पृष्ठे भारं न वहति ।
(ग) सिंहः नीचैः क्रोशति।
(घ) पुष्पेषु चित्रपतङ्गाः डयन्ते।
(ङ) वने व्याघ्रः गर्जति।
(च) हरिणः नवघासम् न खादति।
उत्तरम् –
(क) न
(ख) न
(ग) न
(घ) आम्
(ङ) आम्
(च) न।

प्रश्नः 7.
अधोलिखितानि पदानि निर्देशानुसारं परिवर्तयत। (निम्नलिखित शब्दों को निर्देश के अनुसार बदलिए। Change the words given below according to the instruction.)
NCERT Solutions for Class 7 Sanskrit Chapter 15 लालनगीतम् 1
उत्तराणि:
1. भल्लुकेन
2. उष्ट्राभ्याम्
3. हरिणेषु
4. व्याघ्रम्
5. हे घोटकराज !

प्रश्नः 8.
चित्रं दृष्ट्वा मञ्जूषातः पदानि च प्रयुज्य वाक्यानि रचयत- (चित्र को देखकर और मञ्जूषा से शब्दों को प्रयोग करके वाक्य बनाइए- See the picture and make sentences with the help of words from the box.)
NCERT Solutions for Class 7 Sanskrit Chapter 15 लालनगीतम् 2
उत्तराणि:

  1. प्रातः सूर्यः उदेति।
  2. गगने खगाः कूजन्ति।
  3. सरोवरे कमलानि विकसन्ति।
  4. पुष्पेषु चित्रपतङ्गाः डयन्ते।
  5. बालाः पादकन्दुकेन क्रीडन्ति ।

Class 7 Sanskrit Chapter 15 लालनगीतम् Additional Important Questions and Answers

(1) पाठांशं पठत प्रश्नान् च उत्तरत- (पाठांश को पढ़िए और प्रश्नों के उत्तर दीजिए- Read the extract and answer the questions that follow.)

(क) उष्ट्रः तुङ्गः मन्दं गच्छति।
पृष्ठे प्रचुरं भारं निवहति॥

(ख) घोटकराजः क्षिप्रं धावति।
धावनसमये किमपि न खादति॥

I. पूर्णवाक्येन उत्तरत- (पूर्ण वाक्य में उत्तर दीजिए- Answer in a complete sentence.)

(i) अश्वः कथं धावति?
उत्तराणि:
अश्वः क्षिप्रम् धावति।

(ii) उष्ट्रः कथं गच्छति?
उत्तराणि:
उष्ट्रः मन्दम् गच्छति।

(iii) अश्वः : कदा न खादति?
उत्तराणि:
अश्वः धावनसमये न खादति।

(iv) उष्ट्रः कम् निवहति?
उत्तराणि:
उष्ट्रः भारम् निवहति।

II. पूर्णवाक्येन उत्तरत-

(i) उष्ट्रः पृष्ठे किं करोति?
उत्तराणि:
उष्ट्रः पृष्ठे प्रचुरं भारं निवहति।

(ii) अश्वः धावनसमये किं न करोति?
उत्तराणि:
अश्वः धावनसमये न खादति।

III. भाषिककार्यम्
यथानिर्देशं उत्तरत- (निर्देशानुसार उत्तर दीजिए- Answer as directed.)
‘उष्ट्रः तुङ्गः मन्दम् गच्छति’ इति वाक्ये –

(i) ‘गच्छति’ क्रियापदस्य कः कर्ता?
उत्तराणि:
उष्ट्रः

(ii) ‘उष्ट्रः’ पदस्य किं विशेषणम्?
उत्तराणि:
तुङ्गः

(iii) अत्र किम् अव्ययपदम्?
उत्तराणि:
मन्दम्

(iv) ‘गच्छति’ अत्र कः धातुः?
उत्तराणि:
गम्

(v) ‘पृष्ठे’ अत्र किं विभक्तिः वचनम् च?
उत्तराणि:
सप्तमी एकवचनम्

(vi) ‘खादति’ क्रियापदस्य लङ्लकाररूपम् लिखत।
उत्तराणि:
अखादत्

(vii) रिक्तस्थानानि पूरयतयथा-
धावति – अधावत् – धाविष्यति
गच्छति – ……………… – …………………..
उत्तराणि:
गच्छति – अगच्छत् – गमिष्यति।

(2) निर्देशानुसारं परिवर्त्य वाक्यानि पुनः लिखत- (निर्देशानुसार परिवर्तन करके वाक्य पुनः लिखिए- Rewrite the sentences after making changes as per directions.)

(i) कमलम् विकसति। (बहुवचने)
उत्तराणि:
कमलानि विकसन्ति।

(ii) पुष्पे नानारङ्गाः सन्ति। (बहुवचने)
उत्तराणि:
पुष्पेषु नानारङ्गाः सन्ति।

(iii) उच्चैः तत्र सिंहः गर्जति। (द्विवचने)
उत्तराणि:
उच्चैः तत्र सिंहौ गर्जतः।

(iv) हरिणः नवघासम् खादति। (बहुवचने)
उत्तराणि:
हरिणाः नवघासम् खादन्ति।

(v) तुङ्गः उष्ट्रः मन्दं गच्छति। (द्विवचने)
उत्तराणि:
तुङ्गौः उष्ट्रौ मन्दं गच्छतः।

(3) परस्परम् मेलयत- (परस्पर मेल कीजिए- Match the following.)

(क) पर्यायपदानि

सलिले – खगः
तुङ्गः – पृथिवी
भयङ्करम् – शब्दं करोति
पक्षी – जले
धरणी – उच्चः
नदति करालम्
उत्तराणि:
सलिले – जले
तुङ्गः – उच्चः
भयङ्करम् – करालम्
पक्षी – खगः
धरणी – पृथिवी
नदति – शब्दं करोति

(ख) विपर्ययपदानि

स्वच्छम् – अल्पम्
प्रातः – पुरातनम्
उच्चैः – शीघ्रम्
नूतनम् – मलिनम्
प्रचुरम् – नीचैः
मन्दम् – सायम्
उत्तराणि:
स्वच्छम् – मलिनम्
प्रातः – सायम्
उच्चैः – नीचैः
नूतनम् – पुरातनम्
प्रचुरम् – अल्पम्
मन्दम् – शीघ्रम्

(4) कोष्ठकदत्तस्य शब्दस्य उचितं रूपं रिक्तस्थाने लिखत। (कोष्ठक में दिए शब्द का उचित रूप रिक्तस्थान में लिखिए। Fill in the blanks with the correct form of the word given in bracket.)

(i) …………….. जलम् अस्ति। (मेघ)
उत्तराणि:
मेघे

(ii) वानराः ……………..खादति। (कदलीफल / बहुवचन)
उत्तराणि:
कदलीफलानि

(iii) …………….. वने भ्रमन्ति। (वन्यपशु)
उत्तराणि:
वन्यपशवः

(iv) पत्राणि …………….. पतन्ति। (लता)
उत्तराणि:
लतायाः

(v) खगस्य नीडम् …………….. वृक्षे अस्ति। (सघन)
उत्तराणि:
सघने।

(1) उचितविकल्पं चित्वा एकपदेन प्रश्नान् उत्तरत- (उचित विकल्प चुनकर एक पद में प्रश्नों के उत्तर दीजिए- Pick out the correct option and answer the questions in one word only.)

(i) ढक्का कुत्र नदति? (उदिते, सूर्ये, मन्दिरे)
उत्तराणि:
मन्दिरे

(ii) चित्रपतङ्गाः कुत्र/केषु डयन्ते? (पुष्पेषु, वृक्षेषु, जलेषु)
उत्तराणि:
पुष्पेषु

(iii) व्याघ्रो कुत्र गर्जति? (गहने, विपिने, वृक्षे)
उत्तराणि:
विपिने

(iv) सरितः जले का सेलति? (ढक्का, धरणी, नौका)
उत्तराणि:
नौका

(v) कः क्षिप्रं धावति? (हरिणः, घोटकः, भल्लूक:)
उत्तराणि:
घोटक :

(vi) भल्लूकः कीदृशः अस्ति? (करालः, करतालः, विचित्रः)
उत्तराणि:
कराल:

(2) प्रदत्तविकल्पेभ्यः उचितं शब्दरूपम् चित्वा रिक्तस्थानपूर्ति कुरुत- (दिए गए विकल्पों से उचित शब्दरूप चुनकर रिक्तस्थानपूर्ति कीजिए- Fill in the blanks by picking out the correct word form from the options given.)

(i) ………………. खगाः मधुरम् कूजन्ति। (प्रात:कालम्, प्रात:काल, प्रात:काले)
उत्तराणि:
प्रात:काले

(ii) धेनुः ………………….. दुग्धम् यच्छति। (मधुरः, मधुरम्, मधुर)
उत्तराणि:
मधुरम्

(iii) …………….. नूतनपत्रम्। (वृक्षम् वृक्षम्, वृक्षः वृक्षः, वृक्षे वृक्षे)
उत्तराणि:
वृक्षे वृक्षे

(iv) सिंहः …………… गर्जति। (उच्चः, उच्चैः, उच्चम्)
उत्तराणि:
उच्चैः

(v) उद्यानं ………………….. पुष्पैः विभाति/शोभते। (विविध, विविधाः, विविधैः)
उत्तराणि:
विविधैः

Online Education NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Ex 11.4

In Online Education NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Ex 11.4 are part of NCERT Solutions for Class 7 Maths. Here we have given NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Ex 11.4.

Board CBSE
Textbook NCERT
Class Class 7
Subject Maths
Chapter Chapter 11
Chapter Name Perimeter and Area
Exercise Ex 11.4
Number of Questions Solved 11
Category NCERT Solutions

Online Education NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Ex 11.4

Question 1.
A garden is 90 m long and 75 m broad. A path 5 m wide is to be built outside and around it. Find the area of the path. Also, find the area of the garden in a hectare.
Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Ex 11.4 1
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Ex 11.4 2

Question 2.
A 3 m wide path runs outside and around a rectangular park of length 125 m and breadth 65 m. Find the area of the path.
Solution:
PQ = 125 m + 3m + 3m = 131 m
QR = 65m + 3m + 3m = 71 m
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Ex 11.4 3

Question 3.
A picture is painted on a cardboard 8 cm long and 5 cm wide such that there is a margin of 1.5 cm along each of its sides. Find the total area of the margin.
Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Ex 11.4 4

Question 4.
A verandah of width 2.25 m is constructed all along the outside of a room which is 5.5 m long and 4 m wide. Find:
(i) the area of the verandah
(ii) the cost of cementing the floor of the verandah at the rate of ₹200 per m2.
Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Ex 11.4 5
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Ex 11.4 6

Question 5.
A path 1 rn wide is built along the border and inside a square garden of side 30 m. Find.
(i) the area of the path.
(ii) the cost of planting grass in the remaining portion of the garden at the rate of f 40 per m2.
Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Ex 11.4 7
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Ex 11.4 8

Question 6.
Two crossroads, each of width 10 m, cut at right angles through the centre of a rectangular park of the length 700 m and the breadth 300 m parallel to its sides. Find the area of the roads. Also, find the area of the park excluding crossroads. Give the answer in hectares.
Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Ex 11.4 9
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Ex 11.4 10

Question 7.
Through a rectangular field of length 90 m and breadth 60 m, two roads are constructed which are parallel to the sides and cut each other at right angles through the centre of the fields. If the width of each road is 3 m, find
(i) the area covered by the roads.
(ii) the cost of constructing the roads at the rate of ₹ 110 per m2.
Solution:
(i) Area covered by the roads = Area of the rectangle PQRS + Area of the rectangle EFGH – Area of the square KLMN
= (90 × 3 + 60 × 3 – 3 × 3) m2
= (270 + 180 – 9) m2
= 441 m2
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Ex 11.4 11
(ii) Cost of constructing the roads at the rate of ₹ 110 per m2 ₹ 441 × 110 = ₹ 48510.

Question 8.
Pragya wrapped a cord around the circular pipe of the radius 4 cm (adjoining figure) and cut off the length required of the cord. Then she wrapped it around the square box of the side 4 cm (also shown. Did she hate any cord left? = ( π = 3.14)
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Ex 11.4 12
Solution:
Radius of the circular pipe (r) = 4 cm
∴ Circumference of the circular pipe = 2πr = 2 × 3.14 × 4 cm = 25.12 cm
Perimeter of the square box of the side 4 cm = 4 × side = 4 × 4 cm = 16 cm
∵ 25.12 cm > 16 cm
∴ She had extra cord left and the length of the cord left = (25.12 – 16) cm = 9.12 cm.

Question 9.
The following figure represents a rectangular lawn with a circular flower bed in the middle. Find:
(i) the area of the whole land.
(ii) the area of the flower bed.
(iii) the area of the lawn excluding the area of the flower bed.
(iv) the circumference of the flower bed.
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Ex 11.4 13
Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Ex 11.4 14
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Ex 11.4 15

Question 10.
In the following figures, find the area of the shaded portions.
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Ex 11.4 16
Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Ex 11.4 17
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Ex 11.4 18
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Ex 11.4 19
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Ex 11.4 20

Question 11.
Find the area of the quadrilateral ABCD.
Here, AC = 22 cm, BM = 3 cm, DN = 3 cm, and BM ⊥ AC, DN ⊥ AC.
Solution:
Area of the quadrilateral ABCD = Area of the triangle ABC + Area of the triangle ADC
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Ex 11.4 21
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Ex 11.4 22

We hope the NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Ex 11.4 help you. If you have any query regarding NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Ex 11.4, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Golu Grows a Nose Extra Questions and Answers Class 7 English An Alien Hand

Online Education for Golu Grows a Nose Extra Questions and Answers Class 7 English An Alien Hand

Here we are providing Online Education for Golu Grows a Nose Extra Questions and Answers Class 7 English An Alien Hand, Extra Questions for Class 7 English was designed by subject expert teachers. https://ncertmcq.com/extra-questions-for-class-7-english/

We have created the most comprehensive NCERT Solutions for Class 7 English Chapter 5 Golu Grows a Nose Question Answer. These Questions and Answers are help to score more marks in your board Exams.

Online Education for Golu Grows a Nose Extra Questions and Answers Class 7 English An Alien Hand

Golu Grows a Nose Extra Questions and Answers Short Answer Type

Golu Grows A Nose Extra Question Answer Class 7 Question 1.
Who had a bulgy nose?
Answer:
Golu had a bulgy nose as big as a boot.

Golu Grows A Nose Extra Questions Class 7 Question 2.
What did Golu ask from Mynah?
Answer:
Golu asked mynah about crocodile’s food.

Extra Questions Of Golu Grows A Nose Class 7 Question 3.
Where did mynah suggest him to go?
Answer:
Mynah suggested Golu to go to the banks of the great, grassy Limpopo River.

Golu Grows A Nose Question Answer Class 7 Question 4.
What did Golu take along?
Answer:
Golu took away a hundred sugar canes, fifty dozen bananas and twenty-five melons as food.

Golu Grows A Nose Class 7 Extra Question Answer Question 5.
How did Golu help the python?
Answer:
Golu helped the python to coil around the branch of a tree.

Golu Grows A Nose Questions Answers Class 7 Question 6.
How long did it take for Golu to reach the Limpopo River?
Answer:
It took a few days-for Golu to reach the Limpopo River.

Question 7.
What did crocodile do assure Golu of his being crocodile?
Answer:
The crocodile winked at first and later shed tears to assure Golu of his being a crocodile.

Question 8.
How did the crocodile reply to Golu about his dinner?
The crocodile caught hold of Golu’s nose when he asked about his dinner.

Question 9.
How did the python rescued Golu?
The python coiled himself round Golu’s stomach and asked him to pull himself from clutches of the crocodile.

Question 10.
How long was Golu’s nose after being pulled?
Golu’s nose was five feet long after being pulled.

Question 11.
What did Golu do to cool his nose?
Golu wrapped up his elongated nose in a big banana leaf and hung it in the great, grassy Limpopo River to cool.

Question 12.
What was ‘advantage number one’?
Golu hit the fly with his elongated nose which was disturbing him. Then python reacted by saying it to be his advantage number one.

Question 13.
What were the benefits of having of long trunk?
Golu could eat better and could throw mud at his opponent easily with his long trunk.

Golu Grows a Nose Extra Questions and Answers Long Answer Type

Question 1.
‘Co-existence and universal brotherhood can be learnt from the animals’. Comment in the . light of the lesson.
Answer:
Life on earth is always inter-dependent. Co-existence and interdependence bring together various spe-cious. Python was helped by the baby elephant that in turn saved his life from deadly beast, the crocodile. He also talked about the utility of his trunk. Thus he was helped in understanding himself by none other than a python who was unknown to him earlier. Golu was grateful to him.

Question 2.
‘Evolving is the natural phenomenon’ for the benefit for life on earth. Elucidate.
Answer:
The story talks about evolving of elephant’s trunk from a bulgy nose. This ignites curious and inquisitive minds of the reader. They might start associating evolution of human and other lives on earth. Thus these fictitious bring idea for better understanding to the young minds. They may start research at early age and may prove to be asset for the humanity in large.

Question 3.
Whom does Golu ask, “Why don’t you ever fly like other birds”?
Answer:
Golu asked his tall aunt, the ostrich that ‘Why don’t you ever fly like other birds?”

Question 4.
Which uncle of Golu had red eyes?
Answer:
Golu’s huge uncle hippopotamus had red eyes.

Question 5.
Golu’s realtives did not answer his questions because
(i) they were shy.
(ii) the questions were too difficult.
(iii) Golu was a naughty boy.
Answer:
(ii) The questions were too difficult.

Question 6.
Who advised Golu to go to the Limpopo River?
Answer:
The mynah advised Golu to go to the Limpopo River.

Question 7.
Why did Golu go to the river?
Answer:
Golu went to the river to know what the crocodile had for his dinner.

Question 8.
The crocodile lay on the bank of the Limpopo River. Golu thought it was:
(i) a living crocodile.
(ii) a dead crocodile.
(iii) a log of wood.
Answer:
Golu thought it was a log of wood.

Question 9.
What did the crocodile do to show that it was a real crocodile?
Answer:
The crocodile shed its false tears to show that it was a real one.

Question 10.
“Come here, little one, and I’ll whisper the answer to you”. The crocodile said this because
(i) he couldn’t stand up.
(ii) he wanted to eat Golu.
(iii) Golu was deaf.
Answer:
(ii) He wanted to eat Golu.

Question 11.
Who helped Golu on the bank of the river?
Answer:
The python helped Golu on the bank of the river.

Question 12.
Name two things the elephant can do with his trunk, and two he cannot.
Answer:
The elephant can lift his food with his trunk. The elephant can also put mud on his body with the half of the trunk. He cannot scratch himself with his trunk. He also cannot eat his food with his trunk

Class 7 Civics Chapter 1 Extra Questions and Answers On Equality

Online Education for Class 7 Civics Chapter 1 Extra Questions and Answers On Equality

Here we are providing Online Education for Class 7 Civics Chapter 1 Extra Questions and Answers On Equality was designed by subject expert teachers. https://ncertmcq.com/extra-questions-for-class-7-social-science/

Online Education for On Equality Class 7 Extra Questions Civics Chapter 1

Class 7 Civics Chapter 1 Extra Questions And Answers Question 1.
What is the essential condition for all democracies?
Answer:
Universal adult franchise is an essential condition for all democracies.

Ncert Class 7 Civics Chapter 1 Extra Questions Question 2.
On what idea is the universal adult franchise based?
Answer:
The universal adult franchise is based on the idea of equality.

On Equality Class 7 Extra Questions And Answers Question 3.
Which is one of the most common forms of inequality in India?
Answer:
Caste system is one of the most common forms of inequality in India.

Class 7 Civics Ch 1 Extra Questions Question 4.
What is ‘Joothan’?
Answer:
Joothan is an autobiography of a Dalit writer, Omprakash Valmiki.

Class 7 Civics Chapter 1 Extra Questions and Answers On Equality

Class 7 Civics Chapter 1 Extra Questions Question 5.
What did the property dealer tell Mr and Mrs Ansari? How did they respond to the property dealer’s suggestion?
Answer:
The property dealer told Mr and Mrs Ansari to change their names from Mr. and Mrs Ansari to Mr and Mrs Kumar for finding accommodation in the apartment. But, they refused to do this.

Civics Class 7 Chapter 1 Extra Questions Question 6.
What two steps did the government take to implement the equality guaranteed in the Constitution?
Answer:

  1. The first step that the government has taken to implement equality is through making the law. For example, there is a law made which declares untouchability as a crime in India.
  2. Second, the government has set up schemes or programmes to help disadvantaged communities. For example, midday meal scheme has been implemented in all government elementary schools.

Extra Questions On Equality Class 7 Question 7.
How were the African-Americans treated unequally in the United States of America?
Answer:
The African-Americans were treated unequally in a number of ways.

  • For example, when travelling by bus, they either had to take the back seats in the bus or get up from their seats whenever a white person wished to sit.
  • African-American children were not admitted in schools in which white men’s children studied. They attended separate schools specially set up for them.

On Equality Class 7 Extra Questions Question 8.
What is universal adult franchise?
Answer:

  • Universal adult franchise is the essential condition for all democracies.
  • It gives all adults, irrespective of what religion they belong to, how much educated, what caste they are from, or whether they are rich or poor, the right to vote.
  • It is based on the principle of equality, i.e., one person one vote, and one vote one value.

Class 7 Civics Chapter 1 Extra Questions and Answers On Equality

Civics Chapter 1 Class 7 Extra Questions Question 9.
Who was Rosa Parks? How did her action prove to be the cause of the Civil Rights Act, 1964?
Answer:

  • Rosa Parks was an African- American woman. On 1st December 1955, she was tired from a long day at work. While travelling by a bus, she refused to give up her seat to a white man.
  • Her refusal caused a huge agitation against unequal treatment of the African- Americans by the white person:
  • It took the form of the Civil Rights Movement. As a result, the Civil Rights Act was passed in 1964.
  • The Act prohibited discrimination on the basis of race, religion or national origin among the citizens.

Multiple Choice Questions (MCQs)

1. Which one of the following is a key feature of democracy?
(a) Law
(b) Constitution
(c) Equality
(d) Government.
Answer:
(c) Equality.

2. Which one of the following is an essential aspect of all democracies?
(a) Universal Adult Franchise
(b) Right to Speech
(c) Right to Journey
(d) Religion.
Answer:
(a) Universal Adult Franchise.

3. Which one of the following is more common forms of inequality in India?
(a) Discrimination on the basis of work
(b) Caste system
(c) Unemployment
(d) Discrimination on the basis of colour.
Answer:
(b) Caste system.

Class 7 Civics Chapter 1 Extra Questions and Answers On Equality

4. Why are Om Prakash and Valmiki treated unequally?
(a) On the basis of employment
(b) On the basis of work experience
(c) On the basis of differences of caste and religion
(d) On the basis of education.
Answer:
(c) On the basis of differences of caste and religion.

5. The Indian Constitution recognises every person as;
(a) unequal on the basis of employment
(b) unequal on the basis of education
(c) unequal on the basis of caste
(d) equal on all basis.
Answer:
(d) equal on all basis.

6. What do you mean by the mid-day meal scheme?
(a) It is a scheme related to food for all citizens.
(b) It is a programme introduced in all government elementary schools to provide children with cooked lunch.
(c) It is a food-related scheme introduced by non-government agencies.
(d) It is introduced by private agencies.
Answer:
(b) It is a programme introduced in all government elementary schools to provide children with cooked lunch.

7. Which one of the following states was the first state in India to introduce the mid-day meal scheme?
(a) Maharashtra
(b) Orissa
(c) Tamil Nadu
(d) Kerala.
Answer:
(c) Tamil Nadu.

Class 7 Civics Chapter 1 Extra Questions and Answers On Equality

8. Which one of the following statements is false about the mid-day meal programme?
(a) It is not beneficial to students.
(b) Due to this programme, children have enrolling and regularly attending school.
(c) The attendance of students has improved.
(d) This programme has helped reduce caste prejudice.
Answer:
(a) It is not beneficial to students.

9. Who was Rosa Parks?
(a) An American woman
(b) An African-American woman
(c) An Australian woman
(d) An Indian woman.
Answer:
(b) An African-American woman.

10. Which one of the following acts are used to prohibit discrimination in America?
(a) Civil Rights Act (1964)
(b) Speech Rights Act
(c) Religion Act
(d) Education Act.
Answer:
(a) Civil Rights Act (1964).

11. Which one of the following is true about the Civil Rights Act of 1964?
(a) Discrimination on the basis of race
(b) Discrimination on the basis of caste
(c) Discrimination on the basis of education
(d) Prohibited discrimination on the basis of race, religion or national origin.
Answer:
(d) Prohibited discrimination on the basis of race, religion or national origin.

12. Discrimination is prohibited in which one of the following articles of the Indian Constitution?
(a) Article 14
(b) Article 15
(c) Article 10
(d) Article 12
Answer:
(b) Article 15.

Class 7 Civics Chapter 1 Extra Questions and Answers On Equality

Important Terms:

Universal adult franchise: This is an important aspect of every democratic society. It means that all adult (those who are 18 and above) citizens have the right to vote irrespective of their social, religious or economic backgrounds.

Dignity: This refers to thinking oneself and others as worthy of respect.

Constitution: This is a document that lays down the basic rules and regulations for people and the government in the country to follow.

Civil Rights Movement: A movement that began in the USA in 1950s in which African-American people demanded equal rights and an end to racial discrimination.

Extra Questions for Class 7 Social Science

Online Education for Class 7 Sanskrit Grammar Book Solutions अव्ययाः

We have given detailed Online Education NCERT Solutions for Class 7 Sanskrit Grammar Book अव्ययाः Questions and Answers come in handy for quickly completing your homework.

Online Education for Sanskrit Vyakaran Class 7 Solutions अव्ययाः

अव्यय – जो शब्द विभक्ति, वचन, लिंग एवं काल के अनुसार परिवर्तित नहीं होते हैं, अव्यय कहलाते हैं। इन शब्दों में कोई व्यय (विकार) नहीं होता, इसीलिए उन्हें ‘अव्यय’ कहा जाता है।
यथा- बालकः अधुना पठति।
वयम् अधुना पठामः।
मीता अधुना पठति।

यहाँ ‘अधुना’ में लिंग अथवा पुरुष से कोई परिवर्तन नहीं आया।
सः कुत्र गच्छति?
सः कुत्र अगच्छत्?
ते कुत्र अगच्छन्?
यहाँ ‘अधुना और कुत्र’ में काल अथवा वचन के कारण कोई विकार नहीं आया। अतः ‘अधुना’, ‘कुत्र’ जैसे शब्द अव्यय कहलाते हैं। अब निम्नलिखित अव्ययों को देखें और प्रयोग समझें।
Class 7 Sanskrit Grammar Book Solutions अव्ययाः 1
Class 7 Sanskrit Grammar Book Solutions अव्ययाः 2
Class 7 Sanskrit Grammar Book Solutions अव्ययाः 3

अभ्यासः

प्रश्न 1.
(क) अव्ययपदं चित्वा लिखत। (अव्ययपद चुनकर लिखिए।) Pick out the indeclinables.
1. जलम् नीचैः वहति।
2. अलं कोलाहलेन।
3. शशक: शीघ्रं धावति।
4. वृद्धः शनैः चलति।
5. अहम् अपि तेन सह गमिष्यामि।
उत्तरम्-
नीचैः, अलम्, शीघ्रम्, शनैः, अपि, सह।

(ख) उचितेन अव्यय-पदेन रिक्तस्थानपूर्ति कुरुत- (उचित अव्यय पद द्वारा रिक्त स्थान पूर्ति कीजिए- Fill in the blanks with the appropriate indeclinables.)
यत्र-तत्र, यदा-तदा, एकदा ह्यः, तत्र
1. ___________ अहं विदेशम् अगच्छम्।
2. ___________ बालकाः ___________ कोलाहलः।
3. ___________ अहम् जन्तुशालाम् अगच्छम्।
4. ___________ अहम् विविधान् जन्तून् अपश्यम्।
5. ___________ वृष्टिः भवति ___________ मयूरः नृत्यति।
उत्तरम्-
1. एकदा
2. यत्र-तत्र
3. ह्यः
4. तत्र
5. यदा-तदा

(ग) प्रदत्तविकल्पेभ्यः उचितं पदं चित्वा वाक्यानि पूरयत-
(दिए गए विकल्पों से उचित पद चुनकर वाक्य पूरे कीजिए- Pick out the appropriate word from the options given and complete the sentences.)
1. अधुना वयम् क्रीडामः, त्वम् ___________ आगच्छ। (एव, अपि, मा)
2. ___________ वयम् खो-खो खेलम् खेलिष्यामः। (अद्य, ह्यः, श्व:)
3. ते बालकाः ___________ इतस्ततः भ्रमन्ति। (मृषा, वृथा, कुतः)
4. विद्यालयात् ___________ बसयानम् तिष्ठति। (अधुना, सर्वदा, बहि:)
5. पुत्र! अधुना त्वं ___________ आगच्छसि? (कुत्र, कुतः, कदा)
उत्तरम्-
1. अपि
2. श्वः
3. वृथा
4. बहिः
5. कुतः

Online Education NCERT Solutions for Class 7 Hindi Vasant Chapter 17 वीर कुंवर सिंह (विभागीय)

In Online Education NCERT Solutions for Class 7 Hindi Vasant Chapter 17 वीर कुंवर सिंह (विभागीय) are part of NCERT Solutions for Class 7 Hindi. Here we have given NCERT Solutions for Class 7 Hindi Vasant Chapter 17 वीर कुंवर सिंह (विभागीय).

Board CBSE
Textbook NCERT
Class Class 7
Subject Hindi Vasant
Chapter Chapter 17
Chapter Name वीर कुंवर सिंह (विभागीय)
Number of Questions Solved 11
Category NCERT Solutions

Online Education NCERT Solutions for Class 7 Hindi Vasant Chapter 17 वीर कुंवर सिंह (विभागीय)

पाठ्यपुस्तक के प्रश्न-अभ्यास
(पृष्ठ 127-28)

निबंध से

प्रश्न 1.
वीर कुंवर सिंह के व्यक्तित्व की कौन-कौन-सी विशेषताओं ने आपको प्रभावित किया?
उत्तर-
वीर कुंवर सिंह के व्यक्तित्व की निम्नलिखित विशेषताओं ने हमें प्रभावित किया है

  • वीर कुंवर सिंह महान एवं वीर योद्धा थे। 1857 विद्रोह में उन्होंने बढ़-चढ़कर भाग लिया व अंग्रेजों को कदम-कदम पर पराजित किया।
  • वे युद्ध कला में पूरी तरह कुशल थे। उन्हें छापामार युद्ध में महारत हासिल थी।
  • उनमें देशभक्ति और स्वाधीनता की भावना कूट-कूटकर भरी हुई थी।
  • वे जरूरतमंद गरीब एवं निर्धनों को सदैव मदद किया करते थे।
  • वे हिंदू और मुसलमानों में भेद-भाव नहीं किया करते थे। वे समाजसेवी एवं परोपकारी भी थे। यद्यपि उनकी आर्थिक स्थिति बहुत अचछी नहीं थी।

प्रश्न 2.
कुँवर सिंह को बचपन में किन कामों में मज़ा आता था? क्या उन्हें उन कामों से स्वतंत्रता सेनानी बनने में कुछ मदद मिली?
उत्तर
बचपन में कुंवर सिंह को पढ़ने-लिखने से अधिक घुड़सवारी, तलवारबाजी और कुश्ती लड़ने में मजा आता था। जब वे बड़े होकर स्वतंत्रता सेनानी बने तो इन कार्यों से उन्हें बहुत मदद मिली। तलवार चलाने व तेज घुड़सवारी से ही तो वे कदम-कदम पर अंग्रेजों को मात दे सके।

प्रश्न 3.
सांप्रदायिक सद्भाव में कुँवर सिंह की गहरी आस्था थी-पाठ के आधार पर कथन की पुष्टि कीजिए। [Imp.]
उत्तर
कुँवर सिंह की सांप्रदायिक सद्भावना में गहरी आस्था थी। इसका अनुमान इस बात से लगाया जा सकता। है कि जिस समय कुँवर सिंह हुए उस समय भारत में हिंदू और मुसलमान दोनों जातियों का समान प्रभुत्व था। वे सभी को समान समझते थे तभी तो उन्होंने सामाजिक कार्यों में पाठशालाएँ व मदरसे समान रूप में बनवाए। उनकी सेना में भी उच्च पदों पर मुसलमान सैनिक इब्राहिम खाँ और किफायत हुसैन आसीन थे।

प्रश्न 4.
पाठ के किन प्रसंगों से आपको पता चलता है कि कुँवर सिंह साहसी, उदार एवं स्वाभिमानी व्यक्ति थे?
उत्तर-
वीर कुंवर सिंह जगदीशपुर हार जाने के बाद भी संघर्ष को जारी रखा और अंततः उन्होंने जगदीशपुर पर पुनः अधिकार कर लिया। इतना ही नहीं, वे वीर एवं बहादुर भी थे। उन्होंने गंगा की तेज़ धारा में गोली से जख्मी अपने हाथ को काटने में जरा भी संकोच नहीं किया। वे एक उदार व्यक्ति थे। अपनी कमजोर आर्थिक स्थिति होने के बाद भी वे निर्धनों की। सहायता से पीछे नहीं हटते थे। उनमें स्वाभिमान कूट-कूट कर भरा था। देशवासियों पर अंग्रेजों के जुर्म और अत्याचार बर्दाश्त नहीं कर सके और वे अंग्रेजों से युद्ध करने के लिए तैयार हो गए।

प्रश्न 5.
आमतौर पर मेले मनोरंजन, खरीद फ़रोख्त एवं मेलजोल के लिए होते हैं। वीर कुंवर सिंह ने मेले का उपयोग किस रूप में किया?
उत्तर
आमतौर पर मेले मनोरंजन, खरीद-फ़रोख्त एवं मेल-जोल के लिए होते हैं लेकिन वीर कुंवर सिंह ने सोनपुर के मेले का उपयोग अंग्रेजों के विरूद्ध अपनी गुप्त बैठकों की योजनाओं के लिए किया। सोनपुर के मेले को एशिया का सबसे बड़ा पशु मेला माना जाता है। यह कार्तिक पूर्णिमा के अवसर पर लगता था। इसमें हाथियों को क्रय-विक्रय होता था। इसी ऐतिहासिक मेले में स्वाधीनता के लिए लोग एकत्रित होते ताकि अंग्रेजी सरकार को किसी प्रकार का शक न हो।

निबंध से आगे

प्रश्न 1.
सन् 1857 के आंदोलन में भाग लेनेवाले किन्हीं चार सेनानियों पर दो-दो वाक्य लिखिए।
उत्तर

  1. लक्ष्मीबाई-झाँसी की रानी लक्ष्मीबाई स्वाधीनता संग्राम की प्रथम वीरांगना थीं। स्वाभिमानिनी, कुशल योद्धा, कुशल प्रशासिका, विदुषी, भगवत गीता को मानने वाली थीं। अंत तक अंग्रेजों से लड़ती रहीं।
  2. ताँत्या टोपे-कुशल सेनापति, स्वाभिमानी, प्रखर देशभक्त, वीर योद्धा व अंग्रेजों से टक्कर लेने वाला था। राष्ट्रीय स्वाधीनता के स्वप्न देखते-देखते फाँसी के फंदे पर झूल गया।
  3. नाना साहेब पेशवा-ईस्ट इंडिया कंपनी अर्थात् अंग्रेजों द्वारा निर्वासित मराठा पेशवा, स्वाभिमानी, कुशल सेनानी, प्रखर योद्धा व पक्के राष्ट्रभक्त थे। ताँत्या टोपे व लक्ष्मीबाई के प्रेरक रहे।
  4. अजीमुल्लाह खान-मौलवी अजीमुल्लाह खान नाना साहेब के विधिवेत्ता, प्रखर देशभक्त, धर्मनिरपेक्ष, वीर योद्धा व प्रखर स्वाधीनता सेनानी थे। अंत में अंग्रेज़ों के हाथों पकड़े गए।

प्रश्न 2.
सन् 1857 के क्रांतिकारियों से संबंधित गीत विभिन्न भाषाओं और बोलियों में गाए जाते हैं। ऐसे कुछ गीतों को संकलित कीजिए।
उत्तर-
छात्र स्वयं पुस्तकालय से पुस्तक लेकर कविता खोजकर लिख सकते हैं।

अनुमान और कल्पना

प्रश्न 1.
वीर कुंवर सिंह को पढ़ने के साथ-साथ कुश्ती और घुड़सवारी में अधिक मन लगता था। आपको पढ़ने । के अलावा और किन-किन गतिविधियों या कामों में खूब मज़ा आता है? लिखिए।
उत्तर
हमें पढ़ने के साथ-साथ मॉल में घूमना, टी.वी. देखना, कंप्यूटर पर खेल खेलना, नए-नए बैटरी चालित खिलौनों से खेलना अच्छा लगता है। इनके अलावा विभिन्न खेलों जैसे क्रिकेट, बैडमिंटन व कभी-कभी शौक से घुड़सवारी करना भी अच्छा लगता है।

प्रश्न 2.
सन् 1857 में अगर आप 12 वर्ष के होते तो क्या करते? कल्पना करके लिखिए।
उत्तर-
यदि मैं 1857 में 12 वर्ष का होता तो अंग्रेजों के विरुद्ध भारतीयों को एकजुट करने का प्रयास करता। घुड़सवारी और तलवारबाज़ी की ट्रेनिंग लेकर अंग्रेजों के विरुद्ध संग्राम में सम्मिलित होता।

प्रश्न 3.
अनुमान लगाइए, स्वाधीनता की योजना बनाने के लिए सोनपुर मेले को क्यों चुना गया होगा?
उत्तर
स्वाधीनता की योजना बनाने हेतु सोनपुर के मेले को चुना गया क्योंकि यह मेला एक पशु मेला होता था जिसमें अधिकतर हाथियों का क्रय-विक्रय होता था। इस मेले में इतनी भीड़ होती थी कि यदि स्वतंत्रता सेनानी यहाँ कोई योजना बनाने हेतु एकत्रित हो भी जाए तो अंग्रेज़ी सरकार को कभी शक नहीं हो सकता था।

भाषा की बात

आप जानते हैं कि किसी शब्द को बहुवचन में प्रयोग करने पर उसकी वर्तनी में बदलाव आता है। जैसे–सेनानी एक व्यक्ति के लिए प्रयोग करते हैं और सेनानियों एक से अधिक के लिए। सेनानी शब्द की वर्तनी में बदलाव यह हुआ है कि अंत के वर्ण ‘नी’ की मात्रा दीर्घ ‘ी’ (ई) से ह्रस्व ‘ि’ (इ) हो गई है। ऐसे शब्दों को, जिनके अंत में दीर्घ ईकार होता है, बहुवचन बनाने पर वह इकार हो जाता है, यदि शब्द के अंत में ह्रस्व इकार होता है, तो उसमें परिवर्तन नहीं होता जैसे-दृष्टि से दृष्टियों।
नीचे दिए गए शब्दों का वचन बदलिए-
नीति………… ज़िम्मेदारियों……….. सलामी…………..
स्थिति……….. स्वाभिमानियों……….. गोली……………
उत्तर

नीति                –   नीतियों
स्थिति              –   स्थितियों
ज़िम्मेदारियों     –    जिम्मेदारी
स्वाभिमानियों    –   स्वाभिमानी
सलामी            –  सलामियों
गोली              –   गोलियों

We hope the NCERT Solutions for Class 7 Hindi Vasant Chapter 17 वीर कुंवर सिंह (विभागीय) help you. If you have any query regarding NCERT Solutions for Class 7 Hindi Vasant Chapter 17 वीर कुंवर सिंह (विभागीय), drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Online Education NCERT Solutions for Class 7 Hindi Vasant Chapter 15 नीलकंठ (महादेवी वर्मा)

In Online Education NCERT Solutions for Class 7 Hindi Vasant Chapter 15 नीलकंठ (महादेवी वर्मा) are part of NCERT Solutions for Class 7 Hindi. Here we have given NCERT Solutions for Class 7 Hindi Vasant Chapter 15 नीलकंठ (महादेवी वर्मा).

Board CBSE
Textbook NCERT
Class Class 7
Subject Hindi Vasant
Chapter Chapter 15
Chapter Name नीलकंठ (महादेवी वर्मा)
Number of Questions Solved 15
Category NCERT Solutions

Online Education NCERT Solutions for Class 7 Hindi Vasant Chapter 15 नीलकंठ (महादेवी वर्मा)

पाठ्यपुस्तक के प्रश्न-अभ्यास
(पृष्ठ 116-118)

निबंध से

प्रश्न 1.
मोर-मोरनी के नाम किस आधार पर रखे गए?
उत्तर
नीलाभ ग्रीवा अर्थात् नीली गर्दन के कारण मोर का नाम रखा गया नीलकंठ। मोरनी सदा उसकी छाया के समाने उसके साथ-साथ ऐसे रहती जैसे राधा श्री कृष्ण के साथ रहती थी इसलिए उसका नाम राधा रखा गया।

प्रश्न 2.
जाली के बड़े घर में पहुँचने पर मोर के बच्चों का किस प्रकार स्वागत हुआ?
उत्तर
मोर और मोरनी को जब जाली के बड़े घर में पहुँचाया गया तो दोनों का स्वागत ऐसे किया गया जैसे नववधू के आगमन पर किया जाता है। लक्का कबूतर नाचना छोड़ उनके चारों ओर घूम-घूमकर गुटरगूं-गुटरगूं करने लगा, बड़े खरगोश गंभीर रूप से उनका निरीक्षण करने लगे, छोटे खरगोश उनके चारों ओर उछलकूद मचाने लगे, तोते एक आँख बंद करके उनका परीक्षण करने लगे।

प्रश्न 3.
लेखिका को नीलकंठ की कौन-कौन-सी चेष्टाएँ बहुत भाती थीं?
उत्तर-
लेखिका को नीलकंठ का गरदन ऊँची कर देखना, मेघों की साँवली छाया में अपने इंद्रधनुष के गुच्छे जैसे पंखों को मंडलाकार बनाकर नाचना, विशेष भंगिमा के साथ उसे नीची कर दाना चुगना और पानी-पीना तथा गरदन टेढ़ी कर शब्द सुनना आदि चेष्टाएँ बहुत भाती थीं।

प्रश्न 4.
‘इस आनंदोत्सव की रागिनी में बेमेल स्वर कैसे बज उठा’-वाक्य किस घटना की ओर संकेत कर रहा है?
उत्तर
‘इस आनंदोत्सव की रागिनी में बेमेल स्वर कैसे बज उठा’ यह इस घटना की ओर संकेत करता है कि नीलकंठ और राधा सदा साथ-साथ रहते थे। घर के सभी जीव-जंतुओं का भी आपस में अनन्य प्रेम था। एक दिन महादेवी वर्मा नखासकोने’ से निकली तो चिड़िया बेचने वाले बड़े मियाँ ने उन्हें एक मोरनी के बारे में बताया जिसका पाँव घायल था। लेखिका उसे सात रुपए में खरीदकर घर ले आई और उसकी देखभाल की। वह कुछ ही दिनों में स्वस्थ हो गई। उसका नाम कुब्जा रखा गया। वह स्वभाव से मेल-मिलाप वाली न थी। वह नीलकंठ और राधा को साथ-साथ न देख पाती। जब भी उन्हें साथ देखती तो राधा को नोंच डालती वह स्वयं नीलकंठ के साथ रहना चाहती थी। एक बार उसने राधा के अंडे भी तोड़ डाले।
इसी कोलाहल व राधा की दूरी ने नीलकंठ को अप्रसन्न कर दिया जो उसकी मृत्यु का कारण बना।

प्रश्न 5.
वसंत ऋतु में नीलकंठ के लिए जालीघर में बंद रहना असहनीय क्यों हो जाता था?
उत्तर
नीलकंठ को फलों के वृक्षों से भी अधिक पुष्पित व पल्लवित (सुगंधित व खिले पत्तों वाले) वृक्ष भाते थे। इसीलिए जब वसंत में आम के वृक्ष सुनहली मंजरियों से लद जाते और अशोक (वृक्ष का नाम) लाल पत्तों से ढक जाता तो नीलकंठ के लिए जालीघर में रहना असहनीय हो जाता। वह बार-बार बाहर जाने का प्रयास करता तब महादेवी को उसे बाहर छोड़ देना पड़ता।

प्रश्न 6.
जालीघर में रहनेवाले सभी जीव एक-दूसरे के मित्र बन गए थे, पर कुब्जा के साथ ऐसा संभव क्यों नहीं हो पाया?
उत्तर
जालीघर में रहने वाले सभी जीव एक-दूसरे के मित्र थे। कबूतर, खरगोश, तोते, मोर, मोरनी सभी मिल-जुलकर रहते थे। लेकिन कुब्जा का स्वभाव मेल-मिलाप का नहीं था। वह हरदम सबसे झगड़ा करती थी और सभी को अपनी चोंच से नोंच डालती थी। यही कारण था कि वह किसी की मित्र न बन सकी।

प्रश्न 7.
नीलकंठ ने खरगोश के बच्चे को साँप से किस तरबंचाया? इस घटना के आधार पर नीलकंठ के स्वभाव की विशेषताओं का उल्लेख कीजिए।
उत्तर-
एक दिन एक साँप जाली के भीतर पहुँच गया। सब जीव-जंतु भागकर इधर-उधर छिप गए, केवल एक शिशु खरगोश साँप की पकड़ में आ गया। निगलने के प्रयास में साँप ने उसका आधा पिछला शरीर तो मुँह में दबा रखा था, शेष आधा जो बाहर था, उससे चींची का स्वर भी इतना तीव्र नहीं निकल सकता था कि किसी को स्पष्ट सुनाई दे सके। नीलकंठ दूर ऊपर झूले में सो रहा था। उसी के चौकन्ने कानों ने उस मंद स्वर की व्यथा पहचानी और वह पूँछ-पंख समेटकर सर से एक झपट्टे में नीचे आ गया। संभवतः अपनी सहज चेतना से ही उसने समझ लिया होगा कि साँप के फन पर चोंच मारने से खरगोश भी घायल हो सकता है।

उसने साँप को फन के पास पंजों से दबाया और फिर चोंच से इतने प्रहार किए कि वह अधमरा हो गया। ढीली पड़ते ही खरगोश का बच्चा मुँह से निकल गया। इस प्रकार नीलकंठ ने खरगोश के बच्चे को बचाया।

इस घटना से नीलकंठ के स्वभाव की कई विशेषताओं का पता चलता है। वह वीर था, साहसी था। उसमें मानवीय भावनाएँ भी विद्यमान थीं। अपने मित्रों के प्रति प्रेम और उसकी रक्षा करने का खयाल भी था।

निबंध से आगे

प्रश्न 1.
यह पाठ एक ‘रेखाचित्र’ है। रेखाचित्र की क्या-क्या विशेषताएँ होती हैं? जानकारी प्राप्त कीजिए और लेखिका के लिखे किसी अन्य रेखाचित्र को पढ़िए।
उत्तर
रेखाचित्र एक सीधी कहानी न होकर जीवन के कुछ मुख्य अंश प्रस्तुत करने वाली रचना होती है। इसमें संवेदना व भावात्मकता होती है। ये अत्यंत स्वाभाविक और सरल होते हैं इनमें बनावट लेशमात्र भी नहीं होती। अन्य रेखाचित्र महादेवी के संग्रह से पढ़िए।

प्रश्न 2.
वर्षा ऋतु में जब आकाश में बादल घिर आते हैं तब मोर पंख फैलाकर धीरे-धीरे मचलने लगता है-यह मनमोहक दृश्य देखने का प्रयास कीजिए।
उत्तर-
अभयारण्य में इस तरह के दृश्य देखे जा सकते हैं।
NCERT Solutions for Class 7 Hindi Vasant Chapter 15 नीलकंठ (महादेवी वर्मा) 2

प्रश्न 3.
पुस्तकालय से ऐसी कहानियों, कविताओं या गीतों को खोजकर पढ़िए जो वर्षा ऋतु और मोर के नाचने से संबंधित हों।
उत्तर
वर्षा ऋतु
NCERT Solutions for Class 7 Hindi Vasant Chapter 15 नीलकंठ (महादेवी वर्मा) 1

अनुमान और कल्पना

प्रश्न 1.
निबंध में आपने ये पंक्तियाँ पढ़ी हैं-‘मैं अपने शाल में लपेटकर उसे संगम ले गई। जब गंगा की बीच धार में उसे प्रवाहित किया गया तब उसके पंखों की चंद्रिकाओं से बिंबित-प्रतिबिंबित होकर गंगा का चौड़ा पाट एक विशाल मयूर के समान तरंगित हो उठा।’-इन पंक्तियों में एक भावचित्र है। इसके आधार पर कल्पना कीजिए और लिखिए कि मोरपंख की चंद्रिका और गंगा की लहरों में क्या-क्या समानताएँ लेखिका ने देखी होंगी जिसके कारण गंगा का चौड़ा पाट एक विशाल मयूर पंख के समान तरंगित हो उठा।
उत्तर
गंगा और यमुना के श्वेत-श्याम जल का मिलन प्रात:काल के सूर्य की किरणों से जब सतरंगी दिखाई देता है तो दूर-दूर तक किसी मयूर के नृत्य का दृश्य प्रस्तुत करता है। जो अत्यंत लुभावना व मनमोहक होता है। मानो महादेवी को अपने नीलकंठ का नृत्य स्मरण हो आया हो जो लहरों में सजीव हो उठा।

प्रश्न 2.
नीलकंठ की नृत्य-भंगिमा का शब्दचित्र प्रस्तुत करें।
उत्तर-
नीलकंठ को वर्षा ऋतु सबसे प्रिय है। वर्षा ऋतु के मेघों का उमड़ना-घुमड़ना उसके मन के भावों को आंदोलित कर देता है। मेघों की बरसती बूंदें उसके पैरों में गति ला देती है। मेघ जितना अधिक गरजता है बिजली उतनी अधिक चमकती है, बूंदों की रिमझिम जितनी अधिक तीव्र होती थी उतनी ही नीलकंठ का नृत्य तीव्र होता जाता था। वह अपने इंद्रधनुषी गुच्छे जैसे पंखों को मंडलाकार बना कर नाचता था। उसके नृत्य में एक सहजात लय-ताल रहता था।

भाषा की बात

प्रश्न 1.
‘रूप’ शब्द से कुरूप, स्वरूप, बहुरूप आदि शब्द बनते हैं। इसी प्रकार नीचे लिखे शब्दों से अन्य शब्द बताओ
गंध, रंग, फल, ज्ञान
उत्तर-
गंध – गंधहीन, सुगंध, दुर्गंध
रंग – रंगहीन, रंगीला, रंगीन, बदरंग
फल – फलहीन, फलदार, सफल, निष्फल
ज्ञान – ज्ञानहीन, ज्ञानवान, विज्ञान, ज्ञानी अज्ञानी।

प्रश्न 2.
विस्मयाभिभूत शब्द विस्मय और अभिभूत दो शब्दों के योग से बना है। इसमें विस्मय के यु के साथ अभिभूत के अ के मिलने से या हो गया है। अ आदि वर्ण हैं। ये सभी वर्ण-ध्वनियों में व्याप्त हैं। व्यंजन वर्गों में इसके योग को स्पष्ट रूप से देखा जा सकता है, जैसे—क् + अ = क इत्यादि। अ की मात्रा के चिह्न (T) से आप परिचित हैं। अ की भाँति किसी शब्द में आ के भी जुड़ने से अकार की मात्रा ही लगती है, जैसे-मंडल + आकार = मंडलाकार। मंडल और आकार की संधि करने पर (जोड़ने पर) मंडलाकार शब्द बनता है और मंडलाकार शब्द का विग्रह करने पर (तोड़ने पर) मंडल और आकार दोनों अलग होते हैं। नीचे दिए गए शब्दों के संधि-विग्रह कीजिए-
संधि                                                                                विग्रह
नील + आभ = …………..                                                     सिंहासन = ………………
नव + आगंतुक = …………..                                                 मेघाच्छन्न = ………………
उत्तर
नील + आभ = नीलाभ                                                      सिंहासन = सिंह + आसन
नव + आगंतुक = नवागंतुक                                               मेघाच्छन्न = मेघ+आच्छन्न

कुछ करने को

प्रश्न 1.
चयनित व्यक्ति/पशु/पक्षी की खास बातों को ध्यान में रखते हुए एक रेखा चित्र बनाइए।
उत्तर-
छात्र स्वयं करें।

We hope the NCERT Solutions for Class 7 Hindi Vasant Chapter 15 नीलकंठ (महादेवी वर्मा) help you. If you have any query regarding NCERT Solutions for Class 7 Hindi Vasant Chapter 15 नीलकंठ (महादेवी वर्मा), drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Class 7 Civics Chapter 4 Extra Questions and Answers Growing Up as Boys and Girls

Online Education for Class 7 Civics Chapter 4 Extra Questions and Answers Growing Up as Boys and Girls

Here we are providing Online Education for Class 7 Civics Chapter 4 Extra Questions and Answers Growing Up as Boys and Girls was designed by subject expert teachers. https://ncertmcq.com/extra-questions-for-class-7-social-science/

Online Education for Growing Up as Boys and Girls Class 7 Extra Questions Civics Chapter 4

Class 7 Civics Chapter 3 Extra Questions And Answers Question 1.
Where are the Samoan Islands situated?
Answer:
The Samoan Islands are situated in the southern Pacific Ocean.

Chapter 3 Civics Class 7 Extra Questions Question 2.
What are the main work of the Samoan people?
Answer:
The main work of the Samoan people are fishing and planting coconuts.

Ncert Class 7 Civics Chapter 3 Extra Questions Question 3.
Write a brief note on the life of Samoan children.
Answer:

  • The Samoan children did not go to school.
  • They learnt to take care of children and do housework.
  • They learnt to undertake fishing.

Class 7 Civics Chapter 4 Extra Questions and Answers Growing Up as Boys and Girls

Class 7 Civics Chapter 3 Extra Questions Question 4.
What has the Government done for girls to attend school, and the women to work outside the home?
Answer:
The Government has set up ‘Anganwadi or childcare centre by passing laws to provide creche facilities.

  • Creche is a day nursery for children when their parents are at work.
  • Thus, the provision of creches helps women to work outside the home. It also provides opportunities to more girls to attend school.

Class 7 Civics Ch 3 Extra Questions Question 5.
What did Melani say about her experience of working in Delhi?
Answer:

  • Melani said that her Memsahib always shouted to get work done.
  • I started my work at 5 o’clock in the kitchen.
  • I was given a cup of tea and two dry rotis and never could get third roti in the breakfast.
  • I took an extra roti secretly in the evening.
  • I could not wear chappals in the house. As a result, my feet would swell up in the winter.

Class 7 Civics Chapter 4 Extra Questions and Answers Growing Up as Boys and Girls

Multiple Choice Questions (MCQs)

1. Where is the Samoan island located?
(a) Indian Ocean
(b) Atlantic Ocean
(c) Southern part of the Pacific Ocean
(d) Caribbean sea.
Answer:
(c) Southern part of the Pacific Ocean.

2. Which one of the following is an important activity of the Samoan island?
(a) Agriculture
(b) Fishing
(c) Cattle rearing
(d) Animal grazing.
Answer:
(b) Fishing.

3. What was the main activity of the children of Samoan island?
(a) They looked after their younger siblings.
(b) They went to school.
(c) They went for fishing.
(d) They worked as domestic workers.
Answer:
(a) They looked after their younger siblings.

Class 7 Civics Chapter 4 Extra Questions and Answers Growing Up as Boys and Girls

4. Which one of the following is different from the other three with reference to the responsibilities of women?
(a) Looking after the family
(b) Only office work
(c) Cleaning home
(d) Washing clothes.
Answer:
(b) Only office work.

5. All the household tasks actually require;
(a) mental work
(b) physical work
(c) continuous work
(d) more power.
Answer:
(b) physical work.

6. Discrimination between men and women is a part of a large system of;
(a) inequality
(b) religion
(c) work experience
(d) caste.
Answer:
(a) inequality.

7. Which one of the following is an important principle of our Constitution?
(a) Religion
(b) Caste
(c) Inequality
(d) Education.
Answer:
(c) Inequality.

8. Which one of the following is set up by the government in the several villages of India?
(a) Pubic hospitals
(b) Private hospitals
(c) Gyms
(d) Anganwadis/child-care centres.
Answer:
(d) Anganwadis/child-care centres.

Class 7 Civics Chapter 4 Extra Questions and Answers Growing Up as Boys and Girls

9. Which one of the following is mandatory for organisations?
(a) 20 woman employees to provide creche facilities
(b) 30 woman employees to provide creche facilities
(c), 40 woman employees, to provide child care
(d), 50 woman employees, to provide child care
Answer:
(b) 30 woman employees to provide creche facilities.

Important Terms:

Identity: Identity is a sense of self-awareness of who one is. Typically, a person can have several identities. For example, a person can be a girl, sister and a musician.

Double-burden: Literally means a double load. This term is commonly used to describe the women’s work situations. It has emerged from a recognition that women typically labour both inside the home (housework) and outside.

Care-giving: Caregiving refers to a range of tasks related to looking after and nurturing. Besides physical tasks, they also involve a strong emotional aspect

De-valued: When someone is not given due recognition for a task or job they have done, they can feel de-valued. For example, if a boy has put in a lot of effort into making a special birthday gift for his friend and this friend does not say anything about this, then the boy may feel de-valued.

Extra Questions for Class 7 Social Science

Online Education Extra Questions for Class 7 Maths with Answers Chapter Wise

Online Education Extra Questions for Class 7 Maths: Here we are providing NCERT Extra Questions for Class 7 Maths with Solutions Answers Chapter Wise Pdf free download. Students can get Class 7 Maths NCERT Solutions, CBSE Class 7 Maths Important Extra Questions and Answers designed by subject expert teachers.

Important Maths Questions for Class 7 CBSE with Answers Chapter Wise gives you chapter wise tactics to prepare yourself for the CBSE Class 7 final examination. Daily practicing NCERT Class 7 Maths Extra Questions will help you secure better marks in the annual exams. Also, it assists you to solve any type of questions in the final exam with speed & accuracy. Check out the subject teachers provided CBSE Class 7 Maths Extra Questions from the below sections and download them for more practice.

Online Education for CBSE Class 7 Maths Extra Questions with Answers Solutions

Subject teachers prepared CBSE NCERT Extra Questions for Class 8 Maths with answers and solutions are given here in pdf links, access them & prepare well for CBSE 7th Maths Board Exam.

  1. Integers Class 7 Extra Questions
  2. Fractions and Decimals Class 7 Extra Questions
  3. Data Handling Class 7 Extra Questions
  4. Simple Equations Class 7 Extra Questions
  5. Lines and Angles Class 7 Extra Questions
  6. The Triangles and its Properties Class 7 Extra Questions
  7. Congruence of Triangles Class 7 Extra Questions
  8. Comparing Quantities Class 7 Extra Questions
  9. Rational Numbers Class 7 Extra Questions
  10. Practical Geometry Class 7 Extra Questions
  11. Perimeter and Area Class 7 Extra Questions
  12. Algebraic Expressions Class 7 Extra Questions
  13. Exponents and Powers Class 7 Extra Questions
  14. Symmetry Class 7 Extra Questions
  15. Visualising Solid Shapes Class 7 Extra Questions

We hope the given NCERT Extra Questions for Class 7 Maths with Solutions Answers Chapter Wise Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 7 Maths Important Extra Questions and Answers, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Online Education NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1

In Online Education NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 are part of NCERT Solutions for Class 7 Maths. Here we have given NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1.

Board CBSE
Textbook NCERT
Class Class 7
Subject Maths
Chapter Chapter 9
Chapter Name Rational Numbers
Exercise Ex 9.1
Number of Questions Solved 10
Category NCERT Solutions

Online Education NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1

Question 1.
List five rational numbers between

  1. -1 and 0
  2. -2 and -1
  3. –\(\frac { 4 }{ 5 } \) and – \(\frac { 2 }{ 3 } \)
  4. –\(\frac { 1 }{ 2 } \) and \(\frac { 2 }{ 3 } \)

Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 1
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 2
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 3
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 4
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 5

Question 2.
Write four more rational numbers in each of the following patterns :
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 6
Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 7
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 8
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 9

Question 3.
Give four rational numbers equivalent to:
(i) \(\frac { -2 }{ 7 } \)
(ii) \(\frac { 5 }{ -3 } \)
(iii) \(\frac { 4 }{ 9 } \)

Solution:
(i) Four rational numbers equivalent to \(\frac { -2 }{ 7 } \) are
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 10

(ii) Four rational numbers equivalent to \(\frac { 5 }{ -3 } \) are
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 11
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 12

(iii) Four rational numbers equivalent to \(\frac { 4 }{ 9 } \) are
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 13

Question 4.
Draw the number line and represent the following rational numbers on it:

  1. \(\frac { 3 }{ 4 } \)
  2. \(\frac { -5 }{ 8 } \)
  3. \(\frac { -7 }{ 4 } \)
  4. \(\frac { 7 }{ 8 } \)

Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 14

Question 5.
The points P, Q, R, S, T, U, A, and B on this number line are such that, TR = RS = SU and AP = PQ = QB. Name the rational numbers represented by P, Q, R, and S.
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 15
Solution:
The rational number represented by P is 2 \(\frac { 1 }{ 3 } \) = \(\frac { 7 }{ 3 } \)
The rational number represented by Q is 2 \(\frac { 2 }{ 3 } \) = \(\frac { 8 }{ 3 } \)
The rational number represented by R is -1 \(\frac { 1 }{ 3 } \) = \(\frac { -4 }{ 3 } \)
The rational number represented by S is -1 \(\frac { 2 }{ 3 } \) = \(\frac { -5 }{ 3 } \)
The rational numbers represented by P, Q, R and S are 2 \(\frac { 1 }{ 3 } \), 2 \(\frac { 2 }{ 3 } \), -1 \(\frac { 1 }{ 3 } \) and – 1 \(\frac { 2 }{ 3 } \) respectively

Question 6.
Which of the following pairs represent the same rational number?
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 16
Solution:
(i) \(\frac { -7 }{ 21 } \) is a negative rational number and \(\frac { 3 }{ 9 } \) is a positive rational number. So, the given pair does not represent the same rational number.
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 17
So, the given pair represents the same rational number.
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 18
So, the given pair represents the same rational number.
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 19
So, the given pair represents the same rational number.
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 20
So, the given pair represents the same rational number.
(vi) \(\frac { 1 }{ 3 } \) is a positive rational number and \(\frac { -1 }{ 9 } \) is a negative rational number. So, the given pair does not present the same rational number.
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 21
Thus, \(\frac { -5 }{ -9 } \) is a positive rational number and \(\frac { 5 }{ -9 } \) is a negative rational number. So, the given pair does not represent the same rational number.

Question 7.
Rewrite the following rational numbers in the simplest form :
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 22
Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 23
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 24

Question 8.
Fill in the boxes with the correct symbol out of >, < and =
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 25
Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 26
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 27
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 28

Question 9.
Which is greater in each of the following?
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 29
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 30
Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 31
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 32
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 33

Question 10.
Write the following rational numbers in ascending order :
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 34
Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 35
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 36
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 37

We hope the NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 help you. If you have any query regarding NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.