NCERT Solutions for Class 8 Social Science Civics Chapter 9 Public Facilities

These Solutions are part of NCERT Solutions for Class 8 Social Science. Here we have given. NCERT Solutions for Class 8 Social Science Civics Chapter 9 Public Facilities

Question 1.
Why do you think there are so few cases of private water supply in the world?
Answer:
Water is an essential public facility that, needs to be provided for everyone without considering the aspect of profit or loss. But, the private companies operate mainly for-profit motives. They hardly care whether the product is within the reach of every person or not. Therefore, there are few cases of private water supply in the world. Since water is an essential facility, it becomes important for the government to ensure that this public facility is made available to everyone.

Question 2.
Do you think the water in Chennai is available and affordable by all? Discuss.
Answer:
Water in Chennai is not available and affordable by all.

  • Water supply is marked by shortages especially. The municipality is able to meet only about half of the total need.
  • Some areas have a regular supply, some close to storage points gets more water than others.
  • The burden of shortfall falls mainly on the poor. The middle class is able to cope through private means like water tankers or bottled water. The wealthy have more choices.
  • Even in the case of access to ‘safe’ water—the wealthy and middle class has options, like mineral water, and the poor again left out.

Question 3.
How is the sale of water by the farmer to water dealers in Chennai affecting the local people? Do you think local people can object to such exploitation of groundwater? Can the government do anything in this regard?
Answer:
Due to the sale of water by farmers to water dealers, the groundwater levels have dropped drastically in all these towns and villages. Local people are facing severe shortages of water. Local people can object to such exploitation of groundwater. Being, a natural resource, under-ground water should not be overused. The government can penalize the farmers as well as water dealers.

Question 4.
Why are most of the private hospitals and private schools located in major cities and not in towns or rural areas?
Answer:
Private hospitals and private schools are located only in major cities as the services they offer are very costly and only the affluent city dweller will be able to afford it.

Question 5.
Do you think the distribution of public facilities in our country is adequate and fair? Give an example of your own to explain.
Answer:
The distribution of public facilities in our country is not adequate and fair. For example, in Delhi, all public facilities like water, healthcare, and sanitation, electricity, public transport, schools, and colleges are available. But if we go few kilometers away, for example, Mathura or Aligarh the public facilities are not adequate. Electricity cut-offs, water shortages are normal routines of life. Public transport is also not properly developed.

Question 6.
Take some of the public facilities in your area, such as water, electricity, etc. Is there scope to improve these? What is your opinion should be done? Complete the table.

Is it available? How can it be improved?
Water
Electricity
Roads
Public Transport

Answer:

Is it available? How can it be improved?
Water No, only one hour supply

By extending the hours of supply.
quality of water should be checked regularly.

Electricity No, 8 hours daily cut

strict action should be taken to prevent wastage of electricity such as
-street lights are on in the daytime.
– Public appeal to prevent wastage.

Roads Yes

By making the roads with proper and good quality material.
By regular repair and maintenance.
By making footpath on both sides of the road to prevent breakage on the side.

Public Transport No, fewer buses

By running more buses on busy routes.
By deputing trained drivers.
By arranging the service at the proper intervals.

Question 7.
Are the above public facilities shared equally by all the people in your area? Elaborate.
Answer:
Yes, the above public facilities are shared equally by all the people in our area.

Question 8.
Data on some of the public facilities are collected as part of the Census. Discuss with your teacher when and how the Census is conducted.
Answer:
Conduction of Census

  • House listing one year before the actual Census.
  • Census every 10 years.
  • Target date: 1 March.
  • Enumerators visiting each and every household.
  • Collects information in a prescribed form.
  • Compile them and handover them same to the cluster in-charge.
  • He compiles them and sends them to the District office.
  • After the collection Census Deptt. publishes the data.

Question 9.
Private educational institutions—schools, colleges, universities, technical and vocational training institutes are coming up in our country in a big way. On the other hand, educational institutes run by the government are becoming relatively less important. What do you think would be the impact of this? Discuss.
Answer:
Private educational institutions are coming up in a big way while educational institutes run by the government are becoming relatively less important. The impact of this Would be as follows:

  1. Government institutions will gradually lose importance.
  2. The poor people will not be able to get higher education since they cannot afford high fees in private institutions.
  3. It will be unjust for the economically poor and weaker sections of our society.

We hope the NCERT Solutions for Class 8 Social Science Civics Chapter 9 Public Facilities, help you. If you have any query regarding NCERT Solutions for Class 8 Social Science Civics Chapter 9 Public Facilities, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.