Online Education for RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 11 Compound Interest Ex 11C

Online Education for RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 11 Compound Interest Ex 11C

These Solutions are part of Online Education RS Aggarwal Solutions Class 8. Here we have given RS Aggarwal Solutions Class 8 Chapter 11 Compound Interest Ex 11C.

Other Exercises

Question 1.
Solution:
Principal (P) = Rs. 8000
Rate (R) = 10% p.a. or 5% half yearly
Period (n) = 1 year or 2 half years
RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 11 Compound Interest Ex 11C 1.1

You can also Download NCERT Solutions for Class 8 Maths to help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Question 2.
Solution:
Principal (P) = Rs. 31250
Rate (R) = 8% p.a. or 4% half yearly
Period (n) = \(1\frac { 1 }{ 2 } \) years or 3 half years
RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 11 Compound Interest Ex 11C 2.1
= Rs 3902

Question 3.
Solution:
Principal (P) = Rs 12800
Rate (R) = \(7\frac { 1 }{ 2 } \)% p.a. = \(\\ \frac { 15 }{ 2 } \)% half yearly
Period (n) = 1 year or 2 half years
RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 11 Compound Interest Ex 11C 3.1

Question 4.
Solution:
Principal (P) = Rs. 160000
Rate (R) = 10% p.a. or 5% half yearly
Period (n) = 2 years or 4 half years
RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 11 Compound Interest Ex 11C 4.1

Question 5.
Solution:
Principal (P) = Rs. 40960
Rate (R) = \(12\frac { 1 }{ 2 } \) = \(\\ \frac { 25 }{ 2 } \)% p.a. or \(\\ \frac { 25 }{ 4 } \) % half yearly
RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 11 Compound Interest Ex 11C 5.1

Question 6.
Solution:
Loan received for the cost of the house (P) = Rs. 125000
Rate of interest (R) = 12% p.a. or 6% half yearly
RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 11 Compound Interest Ex 11C 6.1

Question 7.
Solution:
Amount deposit in the bank = Rs. 20000
Rate of interest (R) = 6% p.a. or 3% half-yearly
Period (n) = 1 year or 2 half years
Amount received after 1 year
= \({ \left( 1+\frac { R }{ 100 } \right) }^{ n }\)
RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 11 Compound Interest Ex 11C 7.1

Question 8.
Solution:
Amount of loan = Rs. 65536
Rate of interest (R) = 12 \(12\frac { 1 }{ 2 } \) % = \(\\ \frac { 25 }{ 2 } \)%
RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 11 Compound Interest Ex 11C 8.1
RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 11 Compound Interest Ex 11C 8.2

Question 9.
Solution:
Amount deposit in the bank (P)
= Rs. 32000
Rate of interest (R) = 5% p.a.
RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 11 Compound Interest Ex 11C 9.1

Question 10.
Solution:
Amount taken from finance company (P) = Rs. 390625
Rate of interest (R) = 16% p.a.
RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 11 Compound Interest Ex 11C 10.1

Hope given RS Aggarwal Solutions Class 8 Chapter 11 Compound Interest Ex 11C are helpful to complete your math homework.

If you have any doubts, please comment below. Learn Insta try to provide online math tutoring for you.

Online Education NCERT Solutions for Class 8 Sanskrit Chapter 14 आर्यभटः

We have given detailed Online Education NCERT Solutions for Class 8 Sanskrit Ruchira Chapter 14 आर्यभटः Questions and Answers come in handy for quickly completing your homework.

Online Education NCERT Solutions for Class 8 Sanskrit Ruchira Chapter 14 आर्यभटः

Class 8 Sanskrit Chapter 8 Chapter 14 आर्यभटः Textbook Questions and Answers

1. एकपदेन उत्तरत
(एकपद में उत्तर दो)

(क) सूर्यः कस्यां दिशायाम् उदेति?
उत्तराणि:
पूर्वस्याम्।

(ख) आर्यभटस्य वेधशाला कुत्र आसीत्?
उत्तराणि:
पाटलिपुत्रे।

(ग) महान् गणितज्ञः ज्योतिर्विच्च कः अस्ति?
उत्तराणि:
आर्यभटः।

(घ) आर्यभटेन कः ग्रन्थः रचित?
उत्तराणि:
आर्यभटीयम्।

(ङ) अस्माकं प्रथमोपग्रहस्य नाम किम् अस्ति?
उत्तराणि:
आर्यभटः।

2. पूर्णवाक्येन उत्तरत –
(पूर्ण वाक्य में उत्तर दो)

(क) कः सुस्थापितः सिद्धान्तः?
उत्तराणि:
सूर्योऽचलः पृथिवी च चलेति सुस्थापितः सिद्धान्तः।

(ख) चन्द्रग्रहणं कथं भवति?
उत्तराणि:
यदा पृथिव्याः छायया चन्द्रस्य प्रकाशः अवरुध्यते, तदा चन्द्रग्रहणं भवति।

(ग) सूर्यग्रहणं कथं दृश्यते?
उत्तराणि:
चन्द्रस्य छायया सूर्यग्रहणं भवति।

(घ) आर्यभटस्य विरोधः किमर्थमभवत्?
उत्तराणि:
नूतनविचाराणां स्थापनया आर्यभटस्य विरोधः अभवत्।

(ङ) प्रथमोपग्रहस्य नाम आर्यभटः इति कथं कृतम्?
उत्तराणि:
आर्यभटस्य योगदानम् अवलोक्य प्रथमोपग्रहस्य नाम आर्यभटः इति कृतम्।

3. रेखांकितपदानि आधृत्य प्रश्ननिर्माणं कुरुत –
(रेखांकित पदों के लिए प्रश्न निर्माण कीजिए)

(क) सूर्यः पश्चिमायां दिशायाम् अस्तं गच्छति।
उत्तराणि:
सूर्यः कस्यां दिशायाम् अस्तं गच्छति?

(ख) पृथिवी स्थिरा वर्तते इति परम्परया प्रचलिता रूढिः।
उत्तराणि:
पृथिवी स्थिरा वर्तते इति कथं प्रचलिता रूढिः?

(ग) आर्यभटस्य योगदानं गणितज्योतिषः संबद्धः वर्तते।
उत्तराणि:
आर्यभटस्य योगदान केन संबद्धः वर्तते?

(घ) समाजे नूतनविचाराणां स्वीकरणे प्रायः सामान्यजनाः काठिन्यमनुमवन्ति।
उत्तराणि:
समाजे नूतनविचाराणां स्वीकरणे प्रायः के काठिन्यमनुमवन्ति।

(ङ) पृथ्वीसूर्ययोः मध्ये चन्द्रस्य छाया पातेन सूर्य ग्रहणं भवति।
उत्तराणि:
कयोः मध्ये चन्द्रस्य छाया पातेन सूर्य ग्रहणं भवति?

4. मञ्जूषातः पदानि चित्वा रिक्तस्थानानि पूरयत –
(मंजूषा से पदों को लेकर रिक्तस्थानों को पूरा करो)

मञ्जूषा- [ नौकाम्, पृथिवी, तदा, चला, अस्तं]

(क) सूर्यः पूर्वदिशायाम् उदेति पश्चिमदिशायां च ………… गच्छति।
उत्तराणि:
सूर्यः पूर्वदिशायाम् उदेति पश्चिमदिशायां च अस्तं गच्छति।

(ख) सूर्यः अचलः पृथिवी च ………..
उत्तराणि:
सूर्यः अचलः पृथिवी च चला।

(ग) ……….. स्वकीये अक्षे घूर्णति।
उत्तराणि:
पृथिवी स्वकीये अक्षे घूर्णति।

(घ) यदा पृथिव्याः छायापातेन चन्द्रस्य प्रकाशः अवरुध्यते ……….. चन्द्रग्रहणं भवति।
उत्तराणि:
यदा पृथिव्याः छायापातेन चन्द्रस्य प्रकाशः अवरुध्यते तदा चन्द्रग्रहणं भवति।

(ङ) नौकायाम् उपविष्टः मानवः ………….. स्थिरामनुभवति।
उत्तराणि:
नौकायाम् उपविष्टः मानवः नौकां स्थिरामनुभवति ।

5. सन्धिविच्छेदं कुरुत
(सन्धिविच्छेद करो)

ग्रन्थोऽयम् = ……………… + ………………..
सूर्याचलः = ……………… + ………………..
तथैव = ……………… + ………………..
कालातिगामिनी = ……………… + ………………..
प्रथमोपग्रहस्य = ……………… + ………………..
उत्तराणि:
ग्रन्थोऽयम् = ग्रन्थः + अयम्।
सूर्याचलः = सूर्य + अचलः।
तथैव = तथा + एव।
कालातिगामिनी = काल + अतिगामिनी।
प्रथमोपग्रहस्य = प्रथम + उपग्रहस्य।

6. (अ) अधोलिखितपदानां विपरीतार्थकपदानि लिखत –
(निम्नलिखित पदों के विपरीतार्थक पद लिखो)

उदयः – ………………..
अचलः – ………………..
अन्धकारः – ………………..
स्थिरः – ………………..
समादरः – ………………..
आकाशस्य – ………………..
उत्तराणि:
उदयः – अस्तः ।
अचलः – चलः।
अन्धकारः – प्रकाशः।
स्थिरः – अस्थिरः।
समादरः – अनादरः।
आकाशस्य – धरायाः ।

6. (आ) अधोलिखितपदानां समानार्थकपदानि पाठात् चित्वा लिखत –
(निम्न पदों के समान अर्थ वाले पाठ में चुनकर लिखिए)

शब्दाः – अर्थाः
संसारे – ………………..
इदानीम् – ………………..
वसुन्धरा – ………………..
समीपम् – ………………..
गणनम् – ………………..
राक्षसौ – ………………..
उत्तराणि:
शब्दाः – अर्थाः
संसारे – लोके
इदानीम् – साम्प्रतम्
वसुन्धरा – पृथिवी
समीपम् – निकषा
गणनम् – आकलनम्
राक्षसौ – राहुकेतुनामानौ

7. अधोलिखितानि पदानि आधृत्य वाक्यानि रचयत –
(निम्नलिखित पदों के आधार पर वाक्यों की रचना करो)

साम्प्रतम् – …………………
निकषा – …………………
परितः – …………………
उपविष्टः – …………………
कर्मभूमिः – …………………
वैज्ञानिकः – …………………
उत्तराणि:
साम्प्रतम् विज्ञानस्य युगम् अस्ति।
ग्रामं निकषा तडागः अस्ति।
नगरं परितः जलं वर्तते।
वृक्षे एकः काकः उपविष्टः अस्ति।
श्रीकृष्णस्य कर्मभूमिः गोकुलम् आसीत् ।
आर्यभटः वैज्ञानिकः आसीत्।

Class 8 Sanskrit Chapter 14 आर्यभटः Additional Important Questions and Answers

अधोलिखितं गद्यांशं पठित्वा निर्देशानुसारं प्रश्नान् उत्तरत –

476 तमे ख्रिस्ताब्दे आर्यभटः जन्म लब्धवानिति तेनैव विरचिते ‘आर्यभटीयम्’ इत्यस्मिन् ग्रन्थे उल्लिखितम्। ग्रन्थोऽयं तेन त्रयोविंशतितमे वयसि विरचितः। ऐतिहासिकस्रोतोभिः ज्ञायते यत् पाटलिपुत्रं निकषा आर्यभटस्य वेधशाला आसीत्।

I. एकपदेन उत्तरत

(i) आर्यभटः कदा जन्म लब्धवान्?
उत्तराणि:
476 तमे वर्षे ।

(ii) आर्यभटस्य वेधशाला कुत्र आसीत्?
उत्तराणि:
पाटलिपुत्रं निकषा।

II. पूर्णवाक्येन उत्तरत

(i) आर्यभटेन को ग्रन्थः लिखितः?
उत्तराणि:
आर्यभटेन ‘आर्यभटीयम्’ इति ग्रन्थो लिखितः।

III. निर्देशानुसारम् प्रदत्तविकल्पेभ्यः उचितं उत्तरं चित्वा लिखत –

(i) ‘विरचितः’ इति क्रियापदस्य कर्तृपदं किम्?
(क) अयं
(ख) तेन
(ग) वयसि
(घ) ग्रन्थः
उत्तराणि:
(ख) तेन

(ii) ‘लब्धवान्’ इत्यस्मिन् पदे कः प्रत्ययः?
(क) क्त
(ख) वान्
(ग) शानच्
(घ) क्तवतु
उत्तराणि:
(घ) क्तवतु

समुचितपदेन रिक्तस्थानानि पूरयत येन कथनानां भावः स्पष्टो भवेत् –

सूर्यो गतिशील इति अवबोध्यम्।
भाव:-……… भ्रमति इति ज्ञेयम्।
उत्तरम्-
सूर्यः भ्रमति इति ज्ञेयम् ।

अधोलिखितेषु भावार्थेषु समुचितभावार्थं लिखत

(क) पृथिव्याम् अवस्थितः मानवः पृथिवीं स्थिराम् अनुभवति।
भावार्थाः
(i) पृथिव्यां स्थितः जनः ‘पृथिवी स्थिरा अस्ति’ इति जानाति।
(ii) स्थिर पृथिव्यां मानवः तिष्ठति।
(iii) मानवः पृथिवीं स्थिरां मन्यते।
उत्तराणि:
(i) पृथिव्यां स्थितः जनः ‘पृथिवी स्थिरा अस्ति’ इति जानाति।

अधोलिखितेषु शुद्धकथनं ( ✓ ) चिह्नन अशुद्धकथनं (✗) चिह्नन अङ्कयत –

स पण्डितम्मन्यानाम् उपहासपात्रम् जातः

(i) पण्डितम्मन्याः जनाः आर्यभटस्य उपहासम् अकुर्वन् ।
(ii) सः पण्डितानाम् उपहासम् अकरोत् ।
उत्तराणि:
(i) (✓)
(ii) (✗)

अधोलिखितवाक्येषु स्थूलपदानि आधृत्य प्रश्ननिर्माणं कुरुत –

(i) आर्यभटस्य अपि विरोधः अभवत् ।
(क) कस्याः
(ख) कस्य
(ग) केषाम्
(घ) कस्मिन्
उत्तराणि:
कस्य विरोधः अभवत्?

(ii) सूर्यः पूर्वदिशायाम् उदेति।
(क) किम्
(ख) क:
(ग) का
(घ) कम्
उत्तराणि:
कः पूर्वदिशायाम् उदेति?

(iii) सूर्योऽचलः पृथिवी च चला।
(क) कः
(ख) कौ
(ग) का
(घ) के
उत्तराणि:
का चला अस्ति?

घटनाक्रमानुसारम् अधोलिखितानि वाक्यानि पुनः लेखनीयानि –

(i) आर्यभटस्य विरोधः अभवत् ।
उत्तराणि:
476 तमे ख्रिस्ताब्दे आर्यभटः जन्म लब्धवान्।

(ii) 476 तमे ख्रिस्ताब्दे आर्यभट: जन्म लब्धवान् ।
उत्तराणि:
तेन आर्यभटीयम् इति ग्रन्थः प्रणीतः।

(iii) तेन आर्यभटीयम् इति ग्रन्थः प्रणीतः।
उत्तराणि:
पाटलिपुत्रे आर्यभटस्य वेधशाला आसीत्।

(iv) अस्माकं प्रथमोपग्रहस्य नाम आर्यभट इति कृतम्।
उत्तराणि:
तस्य कर्मभूमिः पाटलिपुत्रमेव आसीत्।

(v) पाटलिपुत्रे आर्यभटस्य वेधशाला आसीत्।
उत्तराणि:
गणितपद्धत्या तेन ग्रहणस्य वैज्ञानिकं कारणं उपादिशत्।

(vi) गणितपद्धत्या तेन ग्रहणस्य वैज्ञानिकं कारणं उपादिशत्।
उत्तराणि:
आर्यभटस्य विरोधः अभवत्।

(vii) तस्य कर्मभूमिः पाटलिपुत्रमेव आसीत्।
उत्तराणि:
अस्माकं प्रथमोपग्रहस्य नाम आर्यभट इति कृतम्।

अधोलिखिते सन्दर्भे रिक्तस्थानानि मंजूषातः उचितपदैः पूरयत –

आर्यभटस्य …………… गणितज्योतिषा …….. ……. वर्तते यत्र …………… आकलनं ……………. आदधाति।
[महत्त्वम्, योगदानम्, सम्बद्धम्, संख्यानाम् ।]
उत्तराणि:
आर्यभटस्य योगदानम् गणितज्योतिषा सम्बद्धम् वर्तते यत्र संख्यानाम् आकलनं महत्त्वम् आदधाति।

अधोलिखितानां शब्दानां वाक्येषु प्रयोगं कुरुत –

उदेति, अनुभवति, निकषा।
उत्तराणि:
(i) उदेति = उदयः भवति।
सूर्यः पूर्वस्याम् उदेति।

(ii) अनुभवति = अनुभवं करोति।
सन्तुष्टः जनः सदा सुखम् अनुभवति।

(iii) निकषा = निकटे।
ग्रामं निकषा उपवनम् अस्ति।

अधोलिखितानां शब्दानां समक्षं दत्तैरथैः सह मेलनं कुरुत –

शब्दाः – अर्थाः
(i) नूतनः – प्राप्तः
(ii) निकषा – कठिनता
(iii) काठिन्यम् – अवस्था
(iv) समागतः – नवीनः
(v) वयः – समीपम्
(vi) लब्धः – आगतः।
उत्तराणि:
शब्दाः – अर्थाः
(i) नूतनः – नवीनः
(ii) निकषा – समीपम्
(iii) काठिन्यम् – कठिनता
(iv) समागतः – आगतः
(v) वयः – अवस्था
(vi) लब्धः – प्राप्तः।

1. निम्नलिखितगद्यांशद्वयं पठित्वा प्रश्नान् उत्तरत –

(क) समाजे नूतनानां विचाराणां स्वीकारे प्रायः सामान्यजनाः काठिन्यमनुभवन्ति। भारतीयज्योति:शास्त्रे तथैव आर्यभटस्यापि विरोधः अभवत्। तस्य सिद्धान्ताः उपेक्षिताः।

(i) एकपदेन उत्तरत-

कस्य सिद्धान्ताः उपेक्षिता:?
(क) आर्यभटः
(ख) आर्यभटस्य
(ग) आर्यभटे
(घ) आर्यभटाय
उत्तराणि:
(ख) आर्यभटस्य

(ii) पूर्णवाक्येन उत्तरत-

समाजे सामान्यजनाः केषाम् स्वीकारे काठिन्यम् अनुभवन्ति?
उत्तराणि:
समाजे नूतनानां विचाराणां स्वीकारे सामान्यजनाः काठिन्यमनुभवन्ति।

(iii) ‘तस्य’ इति सर्वनामपदं कस्मै प्रयुक्तः?
(क) आर्यभटाय
(ख) आर्यभटः
(ग) आर्यभटेन
(घ) आर्यभटस्य
उत्तराणि:
(घ) आर्यभटस्य

(iv) ‘नवीनानां’ इत्यर्थे किं पदं प्रयुक्तं?
(क) नूतनानां
(ख) प्राचीन
(ग) नूतन
(घ) नूतनानि
उत्तराणि:
(क) नूतनानां

(ख) ग्रन्थोऽयं तेन त्रयोविंशतितमे वयसि विरचितः। ऐतिहासिकस्रोतोभिः ज्ञायते यत् पाटलिपुत्रं निकषा आर्यभटस्य वेधशाला आसीत्। अनेन इदम् अनुमीयते यत् तस्य कर्मभूमिः पाटलिपुत्रमेव आसीत्।

(i) एकपदेन उत्तरत

पाटलिपुत्रम् कस्य कर्मभूमिः आसीत्?
(क) आर्यभटस्य
(ख) आर्यभटः
(ग) आर्यभटं
(घ) आर्यभटाः
उत्तराणि:
(क) आर्यभटस्य

(ii) पूर्णवाक्येन उत्तरत

आर्यभटेन कदा ग्रन्थः रचित?
उत्तराणि:
आर्यभटेन त्रयोविंशतितमे वयसि ग्रन्थः रचितः।

(iii) ‘समीपं’ इत्यस्य पर्यायपदं गद्यांशे किं प्रयुक्तं?
(क) निकषा
(ख) यत्
(ग) वयसि
(घ) ज्ञायते
उत्तराणि:
(क) निकषा

(iv) ‘वयसि’ अस्मिन् पदे का विभक्तिः किं वचनं च?
(क) प्रथमा, एकवचन
(ख) सप्तमी, बहुवचन
(ग) सप्तमी, एकवचन
(घ) षष्ठी, एकवचन
उत्तराणि:
(ग) सप्तमी, एकवचन

2. रेखाङ्कितपदानि आधृत्य प्रश्ननिर्माणं कुरुत –

(i) भारतस्य प्रथमोपग्रहस्य नाम आर्यभटः अस्ति?
(क) कस्याः
(ख) कस्य
(ग) कया
(घ) केन
उत्तराणि:
(ख) कस्य

(ii) पूर्वदिशायाम् उदेति सूर्यः।
(क) कः
(ख) कस्य
(ग) कस्याम्
(घ) का
उत्तराणि:
(ग) कस्याम्

Online Education NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.3

In Online Education NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.3 are part of NCERT Solutions for Class 8 Maths. Here we have given NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.3.

Board CBSE
Textbook NCERT
Class Class 8
Subject Maths
Chapter Chapter 8
Chapter Name Comparing Quantities
Exercise Ex 8.3
Number of Questions Solved 12
Category NCERT Solutions

Online Education NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.3

Question 1.
Calculate the amount and compound interest on
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.3 1
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.3 1 2
Solution.
(a) By using year by year calculation
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.3 2
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.3 3

(b) By using year by year calculation
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.3 4
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.3 5
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.3 6
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.3 7

(c) By using half year by half year calculation
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.3 8
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.3 9

(d) By using half-year by half-year calculation
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.3 10
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.3 11
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.3 12

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.3 13
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.3 14
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.3 38

Question 2.
Kamala borrowed ₹ 26,400 from a Bank to buy a scooter at a rate of 15% p.a. compounded yearly. What amount will she pay at the end of 2 years and 4 months to clear the loan?
(Hint: Find A for 2 years if interest is compounded yearly and then find SI on the 2nd year amount for \(\frac { 4 }{ 12 } \) year)
Solution.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.3 15

Question 3.
Fabina borrows ₹ 12,500 at 12% per annum for 3 years at simple interest and Radha borrows the same amount for the same time period at 10% per annum, compounded annually. Who pays more interest and by how much ?
Solution.
For Fabina
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.3 16

Question 4.
I borrowed ₹ 12,000from Jamshed at 6% per annum simple interest for 2 years. Had I borrowed this sum at 6% per annum compound interest, what excess amount would I have to pay?
Solution.
At simple interest
P = ₹ 12000
R = 6% per annum
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.3 17

Question 5.
Vasudevan invested ₹ 60,000 on interest at the rate of 12% per annum compounded half yearly. What amount would he get
(i) after 6 months?
(ii) after 1 year?
Solution.
(i) after 6 months
P = ₹ 60,000
R = 12% per annum
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.3 18

(ii) after 1 year
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.3 19

Question 6.
Arif took a loan of ₹ 80,000 from a bank. If the rate of interest is 10% per annum, find the difference in amounts he would be paying after \(1\frac { 1 }{ 2 } \) years if the interest is
(i) compounded annually
(ii) compounded half yearly
Solution.
(i) compounded annually
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.3 20

(ii) compounded half yearly
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.3 21
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.3 22

Question 7.
Maria invested ₹ 8,000 in business. She would be paid interest at the rate of 5% per annum compounded annually. Find
(i) the amount credited against her name at the end of the second year.
(ii) the interest for the 3rd year.
Solution.
(i)
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.3 23

(ii)
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.3 24
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.3 25
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.3 26

Question 8.
Find the amount and the compound interest on ₹ 10,000 for \(1\frac { 1 }{ 2 } \) years at 10% per annum, compounded half yearly. Would this interest be more than the interest he would get if it was compounded annually?
Solution.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.3 27
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.3 28
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.3 29

Question 9.
Find the amount which Ram will get on ₹ 4,096 if he gave it for 18 months at \(12\frac { 1 }{ 2 } % \) per annum, interest being compounded half yearly.
Solution.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.3 30
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.3 31

Question 10.
The population of a place increased to 54,000 in 2003 at a rate of 5% per annum.
(i) find the population in 2001.
(ii) what would he its population in 2005?
Solution.
(i)
Let the population in 2001 be P.
R = 5% p.a.
n = 2 years
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.3 32

(ii)
initial population in 2003
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.3 33

Question 11.
In a Laboratory, the count of bacteria in a certain experiment was increasing at the rate of 2.5% per hour. Find the bacteria at the end of 2 hours, if the count was initially 5,06,000.
Solution.
Initial count of bacteria
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.3 34
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.3 35

Question 12.
A scooter was bought at ₹ 42,000. It’s value depreciated at the rate of 8% per annum. Find its value after one year.
Solution.
Initial value of the scooter
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.3 36
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.3 37

We hope the NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.3 help you. If you have any query regarding NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.3, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Online Education NCERT Solutions for Class 8 Hindi Vasant Chapter 18 टोपी

In Online Education NCERT Solutions for Class 8 Hindi Vasant Chapter 18 टोपी are part of NCERT Solutions for Class 8 Hindi. Here we have given NCERT Solutions for Class 8 Hindi Vasant Chapter 18 टोपी.

Board CBSE
Textbook NCERT
Class Class 8
Subject Hindi Vasant
Chapter Chapter 18
Chapter Name टोपी
Number of Questions Solved 12
Category NCERT Solutions

Online Education NCERT Solutions for Class 8 Hindi Vasant Chapter 18 टोपी

प्रश्न-अभ्यास
(पाठ्यपुस्तक से)

कहानी से

प्रश्न 1. गवरइया और गवरा के बीच किस बात पर बहस हुई और गवरइया को अपनी इच्छा पूरी करने का अवसर कैसे मिला?
उत्तर :
गवरइया और गवरा के बीच आदमियों के द्वारा रंग-बिरंगे और सुंदर कपड़े पहनने की बात पर बहस हुई। गवरा कह रहा था कि कपड़े से आदमी की खूबसूरती बढ़ जाती है तथा वह सर्दी, गर्मी एवं वर्षा की मार से बचता है। इसके विपरीत गवरा कहता था कि आदमी कपड़े पहनने से बदसूरत लगने लगता है। उसकी शारीरिक क्षमता प्रभावित होती है। इसके अलावा कपड़ों से आदमी की हैसियत का पता चल जाता है। गवरइया को अपनी इच्छा पूरी करने का अवसर तब मिला जब वे दोनों घूरे पर दाना चुनने गए थे, जहाँ उन्हें रुई का फाहा मिला था। उसने उससे सूत कतवाया, कपड़े बनवाए तथा टोपी सिलाकर अपनी इच्छा पूरी की।

प्रश्न 2. गवरइया और गवरे की बहस के तर्को को एकत्र करें और उन्हें संवाद के रूप में लिखें।
उत्तर :
गवरइया और गवरे की बहस निम्नलिखित चार तर्कों पर हुई –

  1. आदमियों द्वारा कपड़े पहनने पर।
  2. गवरइया द्वारा टोपी पहनने पर।
  3. रुई का फाहा मिलने पर।
  4. गवरइया द्वारा टोपी पहनने के बाद।

इनके बीच हुई बहस को संवाद के रूप में इस प्रकार लिखा जा सकता है

  1. आदमियों द्वारा कपड़े पहनने पर
    गवरइया – देखते हो, आदमी रंग बिंरगे कपड़े पहनकर कितना सुंदर दिखाई देता है।
    गवरा – पागल हो रही है क्या? आदमी कपड़े पहनकर बदसूरत दिखता है।
    गवरइया – लगता है आज लटजीरा चुग आए हो क्या? आदमी पर कपड़ा कितना फबता है?
    गवरा – खाक फबता है। कपड़े से मनुष्य की खूबसूरती ढक जाती है। अब तुम्हारे शरीर का एक-एक कटाव मैं जो देख रहा हूँ, कपड़े पहनने पर कैसे देख पाता।
    गवरइया – पर आदमी मौसम की मार से भी बचने के लिए कपड़े पहनता
    गवरा – कपड़े पहनने से आदमी की सहनशक्ति भी तो प्रभावित होती है। कपड़े पहनने से आदमी की हैसियत में भी तो फर्क दिखने लगता है। इसके अलावा उनकी हैसियत का भी पता चल जाता है।
  2. गवरइया द्वारा टोपी पहनने पर
    गवरइया – आदमी की टोपी तो सबसे अच्छी होती है। मेरा भी मन टोपी पहनने को करता है।
    गवरी – तू टोपी की बात कर रही है। टोपी की तो बहुत मुसीबतें हैं। कितने राज-पाट बदल जाते हैं। लोग अपनी टोपी बचाने के लिए कितनों को टोपी पहनाते हैं। जरा-सी चूक हुई और टोपी उछलते देर नहीं लगती है। मेरी मान तो तू इस चक्कर में पड़ ही मत।
  3. रुई का फाहा मिलने पर
    गवरइया – मिल गया, मिल गया! मुझे रुई का फाहा मिल गया।
    गवरा – लगता है तू पगला गई है। रुई से टोपी बनवाने का सफर कितना कठिन है।
    गवरइया – टोपी तो बनवानी है चाहे जैसे भी बने।
  4. गवरड्या द्वारा टोपी पहने के बाद
    गवरइया – (गवरे से) देख मेरी टोपी सबसे निराली… पाँच हुँदने वाली।
    गवरा – वाकई तू तो रानी लग रही है।
    गवरइया – ‘‘रानी नहीं, राजा कहो मेरे राजा। अब कौन राजा मेरा मुकाबला करेगा।”

प्रश्न 3. टोपी बनवाने के लिए गवरइया किस-किसके पास गई? टोपी बनने तक के एक-एक कार्य को लिखें।
उत्तर :
टोपी बनवाने के लिए गवरइया निम्नलिखित चार लोगों के पास गई –

  1. धुनिया के पास – घूरे पर मिला रुई का फाहा लेकर गवरइया सबसे पहले धुनिए के पास गई। वह पहले तो गवरइया का काम करने को तैयार न था पर आधी रुई मेहनताने के रूप में पाने पर काम करने के लिए तैयार हो गया और रुई धुन दी।
  2. कोरी के पास – धुनिया से रुई धुनवाकर गवरइया सूत कतवाने धुनिए के पास गई। कोरी ने पहले तो मुफ्त में काम करने से मना कर दिया पर आधा सूत मेहनताना के रूप में पाने पर महीन सूत कात दिया।
  3. बुनकर के पास – कोरी द्वारा काता महीन सूत लेकर गवरइया बुनकर के पास गई। बुनकर ने आधे कपड़े को पारिश्रमिक के रूप में लेकर महीन कपड़ा बुन दिया।
  4. दर्जी के पास – पहले तो दर्जी गवरइया का काम करने को तैयार न था, परंतु जब गवरइया ने उससे कहा कि दो टोपियाँ सिलकर एक उसे दे दे तथा एक स्वयं ले ले तब वह सहर्ष काम करने को तैयार हो गया।

प्रश्न 4. गवरइया की टोपी पर दर्जी ने पाँच हुँदने क्यों जड़ दिए?
उत्तर :
गवरइया जब बुनकर द्वारा बुना महीन कपड़ा लेकर दर्जी के पास गई तो उसने दर्जी से कहा कि इस कपड़े से दो टोपियाँ सिल दे। उनमें से एक को अपने पारिश्रमिक के रूप में रख ले। इतनी अच्छी मजूरी मिलने की बात दर्जी सोच भी नहीं सकता था। वह बहुत खुश हुआ। उसने अपनी खुशी से गवरइया की टोपी पर पाँच हुँदने जड़ दिए।

कहानी से आगे

प्रश्न 1. किसी कारीगर से बातचीत कीजिए और परिश्रम का उचित मूल्य नहीं मिलने पर उसकी प्रतिक्रिया क्या होगी? ज्ञात कीजिए और लिखिए।
उत्तर :
मेरे घर के निकट एक बढ़ई रहता है। वह अपने काम के लिए प्रसिद्ध है। उसका बनाया सामान भी सुंदर, मजबूत तथा टिकाऊ होता है। एक बार एक धनी व्यक्ति ने काम के लिए उसे बुलाया। आधा काम हो जाने के बाद उसे पारिश्रमिक मिला जो बाजार रेट से काफी कम था। उस बढ़ई का वहाँ सामान लग चुका था, इसलिए काम करना उसकी मजबूरी थी। उससे जब मैंने बात की तो बढ़ई ने बताया कि उचित पारिश्रमिक न मिलने पर काम में मन नहीं लगता है। मन चिड़चिड़ा सा हुआ रहता है तथा काम में सुंदरता नहीं आ पाती है।

प्रश्न 2. गवरइया की इच्छा पूर्ति का क्रम घूरे पर रुई के मिल जाने से प्रारंभ होता है। उसके बाद वह क्रमशः एक-एक कर कई कारीगरों के पास जाती है और उसकी टोपी तैयार होती है। आप भी अपनी कोई इच्छा चुन लीजिए। उसकी पूर्ति के लिए योजना और कार्य-विवरण तैयार कीजिए।
उत्तर :
मैंने परीक्षा में प्रथम स्थान प्राप्त किया। मुझे उपहार स्वरूप 501 रुपये तथा सभी विषयों की किताबें एवं सी.डी. मिली। अब समस्या थी कि इस सी.डी. को मैं कहाँ देखें। घर में सी.डी. प्लेयर नहीं था। मैंने माँ से कुछ रुपये माँगे तथा कुछ पिताजी से। मैंने अपनी और भाई की गुल्लक से पैसे निकाले । एक मित्र से भी दो सौ रुपये लिए। अब मेरे पास कुल दो हजार दो सौ रुपये थे। मैं अपने पिताजी को पुस्तकें दिलाने के बहाने साथ ले गया और किताब की दुकान पर न जाकर इलैक्ट्रानिक्स की दुकान से सी.डी. प्लेयर दो हजार तीन सौ रुपये में खरीदा। एक सौ रुपये पिताजी ने दे दिए। इस प्रकार अपनी आवश्यक वस्तु पाकर मैं बहुत खुश हुआ।

प्रश्न 3. गवरइया के स्वभाव से यह प्रमाणित होता है कि कार्य की सफलता के लिए उत्साह आवश्यक है। सफलता के लिए उत्साह की आवश्यकता क्यों पड़ती है, तर्क सहित लिखिए।
उत्तर :
यह सत्य है कि कार्य की सफलता हेतु उत्साह की आवश्यकता होती है। उत्साह ही काम करने के लिए व्यक्ति को प्रेरित करता है तथा मार्ग में आने वाली बाधाओं से लड़ने की प्रेरणा देता है। उत्साह के अभाव में काम नीरस प्रतीत होता है तथा काम की सफलता संदिग्ध होती है। गवरइया भी फाहा मिलने के बाद उत्साह से भर उठी। वह धुनिए, कोरी तथा बुनकर के काम से उत्साहित हो उठी और दर्जी से अपनी टोपी बनवाने में कामयाब रही।

अनुमान और कल्पना

प्रश्न 1. टोपी पहनकर गवरइया राजा को दिखाने क्यों पहुँची जबकि उसकी बहस गवरा से हुई और वह गवरा के मुँह से अपनी बड़ाई सुन चुकी थी। लेकिन राजा से उसकी कोई बहस हुई ही नहीं थी। फिर भी वह राजा को चुनौती देने को पहुँची। कारण का अनुमान लगाइए।
उत्तर :
अपनी सुंदर सी टोपी पहन गवरइया ने गवरे को दिखाया। गवरे ने उसकी प्रशंसा की किंतु गवरइया टोपी दिखाने राजा के पास गई वह राजा को यह अहसास करवाना चाहती थी कि राजा ! तू प्रजा को बिना पारिश्रमिक दिए काम करवाता है। प्रजा को राजा के अलावा किसी का सहारा नहीं होता। यदि इन्हें उचित पारिश्रमिक न मिला तो ये लोग भूखों मर जाएँगे। गवरइया राजा की कार्यप्रणाली को भली प्रकार समझ चुकी थी। उसने धुनिए, कोरी एवं दर्जी को काम करते हुए यह सब प्रत्यक्ष देख लिया था कि वे राजा के काम को स्वेच्छा से नहीं बल्कि डर से कर रहे हैं, जबकि पारिश्रमिक पाने पर यही काम अच्छी तरह से करते हैं। इसके अलावा पारिश्रमिक देने पर काम जल्दी भी होता है। गवरइया राजा को यही सब एहसास करवाने एवं चुनौती देने गई थी।

प्रश्न 2. यदि राजा के राज्य के सभी कारीगर अपने-अपने श्रम का उचित मूल्य प्राप्त कर रहे होते तब गवरइया के साथ उन कारीगरों का व्यवहार कैसा होता?
उत्तर :
यदि राजा के राज्य के सभी कारीगर अपने-अपने श्रम का उचित मूल्य पाते तो वे राजा का काम पहले करते तथा उनका काम पूरा होने तक गवरइया के काम को हाथ न लगाते हाँ राजा का काम पूरा होने के बाद ही वे भले उसका काम करते अंन्यथा मना कर देते।

प्रश्न 3. चारों कारीगर राजा के लिए काम कर रहे थे। एक रजाई बना रहा था। दूसरा अचकन के लिए सूत कात रहा था। तीसरा बागी बुन रहा था। चौथा राजा की सातवीं रानी की दसवीं संतान के लिए झब्बे सिल रहा था। उन चारों ने राजा का काम रोककर गवरइया का काम क्यों किया?
उत्तर :
धुनिया, कोरी, बुनकर और दर्जी राजा का काम डर कर कर रहे थे, अपनी रुचि से नहीं। उन्हें राजा द्वारा कोई पारिश्रमिक भी नहीं दिया जा रहा था। गवरइया ने उन कारीगरों को उनकी कल्पना से भी अधिक मजदूरी दी, इसलिए उन्होंने राजा का काम रोककर गवरइया का काम पहले किया।

भाषा की बात

प्रश्न 1. गाँव की बोली में कई शब्दों का उच्चारण अलग होता है। उनकी वर्तनी भी बदल जाती है; जैसे – गवरइया, गौरैया का ग्रामीण उच्चारण है। उच्चारण के अनुसार इस शब्द की वर्तनी लिखी गई है। पूँदना, फुलगेंदा का बदला हुआ रूप है। कहानी में अनेक शब्द हैं जो ग्रामीण उच्चारण में लिखे गए हैं, जैसेमुलुक-मुल्क, खमी-क्षमा, मजूरी-मजदूरी, मल्लार-मल्हार इत्यादि। आप क्षेत्रीय या गाँव की बोली में उपयोग होने वाले कुछ ऐसे शब्दों को खोजिए और उनका मूल रूप लिखिए, जैसे-टेम-टाइम, टेसन/स्टेशन।
उत्तर :
क्षेत्रीय या गाँव की बोली में उपयोग होने वाली कुछ शब्द तथा उनके मूल रू
NCERT Solutions for Class 8 Hindi Vasant Chapter 18 टोपी 1
प्रश्न 2.
मुहावरों के प्रयोग से भाषा आकर्षक बनती है। मुहावरे वाक्य के अंग होकर प्रयुक्त होते हैं। इनका अक्षरश: अर्थ नहीं बल्कि लाक्षणिक अर्थ लिया जाता है। पाठ में अनेक मुहावरे आए हैं। टोपी को लेकर तीन मुहावरे हैं; जैसेकितनों को टोपी पहनानी पड़ती है। शेष मुहावरों को खोजिए और उनका अर्थ ज्ञात करने का प्रयास कीजिए।
उत्तर :
टोपी से संबंधित मुहावरे एवं अर्थ ।

  • टोपी उछलना – बेइज्जती या बदनामी हो जाना।
  • टोपी के लिए टाट उलटना – इज्जत बचाने हेतु दल-बदल लेना।
  • टोपी सलामत रखना – इज्जत बचाए रखना।
  • टोपी पहनाना – खुशामद करना या चापलूसी करना।

We hope the NCERT Solutions for Class 8 Hindi Vasant Chapter 18 टोपी help you. If you have any query regarding NCERT Solutions for Class 8 Hindi Vasant Chapter 18 टोपी, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Class 8 Civics Chapter 1 Extra Questions and Answers The Indian Constitution

Class 8 Civics Chapter 1 Extra Questions and Answers The Indian Constitution

Check the below Online Education NCERT MCQ Questions for Class 8 Civics Chapter 1 Extra Questions and Answers The Indian Constitution with Answers Pdf free download. https://ncertmcq.com/extra-questions-for-class-8-social-science/

Online Education for The Indian Constitution Class 8 Extra Questions Civics Chapter 1

(1) The caste system is an example of …………………. .
Answer:
inequality

Class 8 Civics Chapter 1 Extra Questions And Answers

(2) The sheep in the region of Ladakh are very important because they produce …………………. .
Answer:
pashmina wool

Class 8 Civics Chapter 1 Worksheet With Answers

(3) Local versions of the Tibetan national epic is …………………. .
Answer:
Kesar saga

The Indian Constitution Class 8 Extra Questions And Answers

(4) wrote in his travelogue that Muslims were a highly respected community …………………. .
Answer:
Ibn Battuta

Class 8 Civics Chapter 1 Short Questions

(5) Our national anthem was composed by …………………. .
Answer:
Rabindranath Tagore.

Class 8 Civics Chapter 1 Extra Questions and Answers The Indian Constitution

The Indian Constitution Class 8 Worksheets With Answers Question 1.
Why was the newspaper boy disappointed?
Answer:
Newspaper boy was disappointed and the cyclist boy asked for a Hindi newspaper, while he thought the boy will read the English newspaper.

Ncert Solutions For Class 8 Civics Chapter 1 Extra Questions Question 2.
What did the newspaper boy do the next day?
Answer:
Next day the newspaper boy brought a Hindi newspaper.

Class 8 Civics Chapter 1 Short Questions And Answers Question 3.
What are communal riots?
Answer:
When arson, looting, fire and killing break out between two communities due to different reasons it is called communal riots.

Class 8 Civics Chapter 1 Very Short Questions And Answers Question 4.
Samir Do belonged to which community?
Answer:
Samir Do was a Muslim boy.

Class 8 Civics Chapter 1 Extra Questions Very Short Question 5.
What is inequality? Give one example of inequality.
Answer:
Inequality comes about when a person does not have the resources and opportunities that are available to other persons.
Samir Do did not have the opportunity to go to school, because his parents are poor and do not have enough to eat and wear.

Class 8 Civics Chapter 1 Extra Questions and Answers The Indian Constitution

Class 8 Civics Chapter 1 Extra Questions And Answers Pdf Question 6.
What is caste system? Write about it.
Answer:
Caste system is an example of inequality. According to this, the society was divided into different groups depending upon the work that people did and they were supposed to regain in those groups. So if the father was a potter, the son couch only becomes a potter. This system considered irreversible.

Ncert Class 8 Civics Chapter 1 Extra Questions Question 7.
How did the caste system create inequality?
Answer:
In the caste system, a person could not change his profession, it was not considered necessary for him to know anything more than what was needed in the profession. This created a situation of inequality.

Civics Class 8 Chapter 1 Extra Questions Question 8.
What does diversity add to our lives?
Answer:
Diversity adds variety in our lives. We learn to do things differently and come to know more about different people. People eat different food, wear different clothes and speak different languages, people narrate different experiences.

Indian Constitution Class 8 Extra Questions Question 9.
How can we explain diversity?
Answer:
Diversity can be explained in many ways, e.g.,

  • Two hundred years before people travelled from one part of the world to another, in ships, on horses or camels or on foot. But after the advent of aeroplanes and trains, buses and cars people want to travel by them as journey is comfortable and takes less time.
  • Often people went in search of new lands or for trade. Because it took long to reach the destination, people stayed there for a long time. Sometimes people left their homes because of natural calamities, some went in search of work.
  • People come from villages to cities to find work, In cities, it is often easy to forget how their lives revolved around the surroundings. In villages they grow their own vegetables and grain. In the cities, they depend on the market to buy things.
  • Sometimes when people make their homes in new places, they begin to change. Their languages, food, music and religion become a mix of old and new.
  • Similarly, people have to adapt themselves to geographical surroundings, e.g. „ living near the sea is very different living in a mountainous region.

Class 8 Civics Chapter 1 Short Answers Question 10.
Write about the life of the people in Ladakh, pointing out historical and geographical factors have influenced the lives of the people.
Answer:
Ladakh is a mountainous country in the eastern part of Jammu and Kashmir. This region does not receive any rain and is covered with snow for large part of the year. Agriculture is not possible under such conditions. There are very few trees that grow here. People get water when snow melts during the summer reason.

People eat meat and milk and its products. People domesticate sheep, which give special wool called the pashmina wool. Ladakh lies on the trade route and has many passes. Caravans travelled to Tibet from here. They carried textiles and spices, raw silk and carpets Buddhism reached Tibet through Ladakh. Islam was introduced by the Arab travellers.

Class 8 Civics Chapter 1 Extra Questions and Answers The Indian Constitution

Multiple Choice Questions

1. How did people travel around two hundred years ago?
(a) In ships and on horses and elephants
(b) On camels and foot
(c) By train or bus
(d) Both (a) and (b)
Answer:
(d) Both (a) and (b).

2. How did people of Ladakh get drinking water?
(a) Tubewells
(b) Ponds
(c) Melting snow during the summer months
(d) Lakes
Answer:
(c) Melting snow during the summer months.

3. Which of the following did caravans carry through Ladakh trade route?
(a) Textiles
(b) Spices
(c) Raw’ silk and carpets
(d) All of these.
Answer:
(d) All of these.

4. Which of the following is called Little Tibet?
(a) Katra
(b) Ladakh
(c) Srinagar
(d) Kargil
Answer:
(b) Ladakh.

5. Which of the following statement is correct?
(a) The caste system is an example of equality
(b) Our national anthem was composed by Bankim Chandra Chatterjee
(c) The sheep in the region of Ladakh are very important because they produce Pashmina wool
(d) Local version of the Tibetan national epic is Ibn Battuta
Answer:
(c) The sheep in the region of Ladakh are very important because they produce Pashmina wool.

Class 8 Civics Chapter 1 Extra Questions and Answers The Indian Constitution

6. Which of the following spices are grown on the Kerala hills?
(a) Pepper
(b) Cloves
(c) Cardamoms
(d) All ot these
Answer:
(d) All ot these.

7. Who is credited with bringing Christianity to India?
(a) St. Thomas
(b) St. Stephens
(c) St. Francis
(d) Joseph Marry.
Answer:
(a) St. Thomas

8. Who discovered the sea route to India from Europe?
(a) The Chinese travellers I-Qing
(b) The Portuguese navigator Vasco-da Gama
(c) The Arab invader Babur
(d) St. Thomas
Answer:
(b) The Portuguese navigator Vasco-da Gama.

Extra Questions for Class 8 Social Science

Online Education NCERT Solutions for Class 8 Social Science Civics Chapter 9 Public Facilities

Online Education NCERT Solutions for Class 8 Social Science Civics Chapter 9 Public Facilities

These Solutions are part of Online Education NCERT Solutions for Class 8 Social Science. Here we have given. NCERT Solutions for Class 8 Social Science Civics Chapter 9 Public Facilities

Question 1.
Why do you think there are so few cases of private water supply in the world?
Answer:
Water is an essential public facility that, needs to be provided for everyone without considering the aspect of profit or loss. But, the private companies operate mainly for-profit motives. They hardly care whether the product is within the reach of every person or not. Therefore, there are few cases of private water supply in the world. Since water is an essential facility, it becomes important for the government to ensure that this public facility is made available to everyone.

Question 2.
Do you think the water in Chennai is available and affordable by all? Discuss.
Answer:
Water in Chennai is not available and affordable by all.

  • Water supply is marked by shortages especially. The municipality is able to meet only about half of the total need.
  • Some areas have a regular supply, some close to storage points gets more water than others.
  • The burden of shortfall falls mainly on the poor. The middle class is able to cope through private means like water tankers or bottled water. The wealthy have more choices.
  • Even in the case of access to ‘safe’ water—the wealthy and middle class has options, like mineral water, and the poor again left out.

Question 3.
How is the sale of water by the farmer to water dealers in Chennai affecting the local people? Do you think local people can object to such exploitation of groundwater? Can the government do anything in this regard?
Answer:
Due to the sale of water by farmers to water dealers, the groundwater levels have dropped drastically in all these towns and villages. Local people are facing severe shortages of water. Local people can object to such exploitation of groundwater. Being, a natural resource, under-ground water should not be overused. The government can penalize the farmers as well as water dealers.

Question 4.
Why are most of the private hospitals and private schools located in major cities and not in towns or rural areas?
Answer:
Private hospitals and private schools are located only in major cities as the services they offer are very costly and only the affluent city dweller will be able to afford it.

Question 5.
Do you think the distribution of public facilities in our country is adequate and fair? Give an example of your own to explain.
Answer:
The distribution of public facilities in our country is not adequate and fair. For example, in Delhi, all public facilities like water, healthcare, and sanitation, electricity, public transport, schools, and colleges are available. But if we go few kilometers away, for example, Mathura or Aligarh the public facilities are not adequate. Electricity cut-offs, water shortages are normal routines of life. Public transport is also not properly developed.

Question 6.
Take some of the public facilities in your area, such as water, electricity, etc. Is there scope to improve these? What is your opinion should be done? Complete the table.

Is it available? How can it be improved?
Water
Electricity
Roads
Public Transport

Answer:

Is it available? How can it be improved?
Water No, only one hour supply

By extending the hours of supply.
quality of water should be checked regularly.

Electricity No, 8 hours daily cut

strict action should be taken to prevent wastage of electricity such as
-street lights are on in the daytime.
– Public appeal to prevent wastage.

Roads Yes

By making the roads with proper and good quality material.
By regular repair and maintenance.
By making footpath on both sides of the road to prevent breakage on the side.

Public Transport No, fewer buses

By running more buses on busy routes.
By deputing trained drivers.
By arranging the service at the proper intervals.

Question 7.
Are the above public facilities shared equally by all the people in your area? Elaborate.
Answer:
Yes, the above public facilities are shared equally by all the people in our area.

Question 8.
Data on some of the public facilities are collected as part of the Census. Discuss with your teacher when and how the Census is conducted.
Answer:
Conduction of Census

  • House listing one year before the actual Census.
  • Census every 10 years.
  • Target date: 1 March.
  • Enumerators visiting each and every household.
  • Collects information in a prescribed form.
  • Compile them and handover them same to the cluster in-charge.
  • He compiles them and sends them to the District office.
  • After the collection Census Deptt. publishes the data.

Question 9.
Private educational institutions—schools, colleges, universities, technical and vocational training institutes are coming up in our country in a big way. On the other hand, educational institutes run by the government are becoming relatively less important. What do you think would be the impact of this? Discuss.
Answer:
Private educational institutions are coming up in a big way while educational institutes run by the government are becoming relatively less important. The impact of this Would be as follows:

  1. Government institutions will gradually lose importance.
  2. The poor people will not be able to get higher education since they cannot afford high fees in private institutions.
  3. It will be unjust for the economically poor and weaker sections of our society.

We hope the NCERT Solutions for Class 8 Social Science Civics Chapter 9 Public Facilities, help you. If you have any query regarding NCERT Solutions for Class 8 Social Science Civics Chapter 9 Public Facilities, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Online Education NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers Ex 12.1

In Online Education NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers Ex 12.1 are part of NCERT Solutions for Class 8 Maths. Here we have given NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers Ex 12.1.

Board CBSE
Textbook NCERT
Class Class 8
Subject Maths
Chapter Chapter 12
Chapter Name Exponents and Powers
Exercise Ex 12.1
Number of Questions Solved 7
Category NCERT Solutions

Online Education NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers Ex 12.1

Question 1.
Evaluate :
(i) \({ 3 }^{ -2 }\)
(ii) \({ -4 }^{ -2 }\)
(iii) \(({ \frac { 1 }{ 2 } ) }^{ -5 }\)
Solution.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers Ex 12.1 1
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers Ex 12.1 2

Question 2.
Simplify and express the result in power notation with positive exponent.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers Ex 12.1 3
Solution.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers Ex 12.1 4
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers Ex 12.1 5
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers Ex 12.1 6

Question 3.
Fmd the value of:
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers Ex 12.1 7
Solution.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers Ex 12.1 8
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers Ex 12.1 9
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers Ex 12.1 10
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers Ex 12.1 11

Question 4.
Evaluate
(i) \(\frac { { 8 }^{ -1 }\times { 5 }^{ 3 } }{ { 2 }^{ -4 } } \)
(ii) \(({ 5 }^{ -1 }\times { 2 }^{ -1 })\times { 6 }^{ -1 }\)
Solution.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers Ex 12.1 12

Question 5.
Find the value of m for which \({ 5 }^{ m }+{ 5 }^{ -3 }={ 5 }^{ 5 }\)
Solution.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers Ex 12.1 13
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers Ex 12.1 14

Question 6.
Evaluate :
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers Ex 12.1 15
Solution.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers Ex 12.1 16
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers Ex 12.1 17
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers Ex 12.1 18

Question 7.
Simplify:
(i) \(\frac { 25\times { t }^{ -4 } }{ { 5 }^{ -3 }\times 10\times { t }^{ -8 } } \) (t ≠ 0)
(ii) \(\frac { { 3 }^{ -5 }\times { 10 }^{ -5 }\times 125 }{ { 5 }^{ -7 }\times { 6 }^{ -5 } } \)
Solution.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers Ex 12.1 19
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers Ex 12.1 20
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers Ex 12.1 21
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers Ex 12.1 22

 

We hope the NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers Ex 12.1 help you. If you have any query regarding NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers Ex 12.1, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Microorganisms: Friend and Foe Class 8 Extra Questions and Answers Science Chapter 2

Microorganisms: Friend and Foe Class 8 Extra Questions and Answers Science Chapter 2

Check the below Online Education NCERT MCQ Questions for Microorganisms: Friend and Foe Class 8 Extra Questions and Answers Science Chapter 2 Pdf free download. https://ncertmcq.com/extra-questions-for-class-8-science/

Online Education for Class 8 Science Chapter 2 Extra Questions and Answers Microorganisms: Friend and Foe

Class 8 Science Chapter 2 Extra Questions Question 1.
Write the agent that is responsible for the spread of following diseases :
Polio = …………………….
Tuberculosis = …………………….
Answer:
Polio = Viruses
Tuberculosis = Bacteria.

Class 8 Science Chapter 2 Extra Questions And Answers Question 2.
Write the name of bacteria which converts milk into curd.
Answer:
Lactobacillus.

Class 8 Science Ch 2 Extra Questions Question 3.
Name two diseases caused by protozoans.
Answer:
Diseases like dysentery and malaria are caused by protozoans.

Ncert Class 8 Science Chapter 2 Extra Questions Question 4.
Name two diseases caused by bacteria.
Answer:
Typhoid and tuberculosis (T.B.).

Microorganisms: Friend and Foe Class 8 Extra Questions and Answers Science Chapter 2

Ncert Solutions For Class 8 Science Chapter 2 Extra Questions Question 5.
Where are microbes found?
Answer:

  • They are present everywhere because they can survive under all types of environments.
  • They are also found inside human body.

Ch 2 Science Class 8 Extra Questions Question 6.
What are the commercial uses of yeast?
Answer:
Yeast is used for commercial production of alcohol and wine.

Extra Questions For Class 8 Science Chapter 2 Question 7.
Name the process of conversion of sugar into alcohol.
Answer:
Fermentation.

Chapter 2 Science Class 8 Extra Questions Question 8.
Who discovered the process of fermentation ?
Answer:
Louis Pasteur in 1857.

Class 8 Chapter 2 Extra Questions Question 9.
Who discovered Penicillin?
Answer:
Alexander Fleming discovered the antibiotic called Penicillin in 1929.

Microorganisms: Friend and Foe Class 8 Extra Questions and Answers Science Chapter 2

Microorganisms Class 8 Extra Questions Question 10.
Name some of the diseases that can be prevented by vaccination.
Answer:
Cholera, tuberculosis, smallpox, hepatitis, etc.

Class 8 Chapter 2 Science Extra Questions Question 11.
Who discovered the vaccine for smallpox?
Answer:
Edward Jenner discovered the vaccine for smallpox in 1798.

Science Class 8 Chapter 2 Extra Questions Question 12.
Can you name some diseases for which you have been given injections in your childhood to protect you from them?
Answer:
They are diphtheria, tuberculosis, chickenpox, cholera, etc.

Class 8th Science Chapter 2 Extra Questions Question 13.
What is the most prominent role of microorganisms in pollution control?
Answer:
They degrade the harmful substances and thereby play prominent role in pollution control.

Science Chapter 2 Class 8 Extra Questions Question 14.
Define microorganisms with two examples.
Answer:
A microorganism is a living thing that is too small that it can’t be seen with the naked eye. Microorganisms can be found in air, water and in the bodies of plants and animals. They may be unicellular or multi cellular.
For Example :
Bacteria : Lactobacillus
Protozoa : Amoeba, Paramecium.

Microorganisms: Friend and Foe Class 8 Extra Questions and Answers Science Chapter 2

Class 8 Science Chapter 2 Extra Question Answer Question 15.
How do microorganisms help to improve the fertility of soil?
Answer:
Rhizobium bacteria present in the nodules of the roots of leguminous plants helps in the replenishment of the soil with nitrogen. Rhizobium bacteria takes nitrogen from the atmosphere and fix it directly into nitrogenous compounds and increase the fertility of the soil.

Questions On Microorganisms Class 8 Question 16.
Seema took 50 gm of flour (atta) and added some sugar and mixed it with warm water„ and also added small amount of yeast powder into it :
(i) Write the observation noted by her after two hours.
(ii) What is the function of yeast in this activity?
Answer:
(i) After two hours the flour (atta) is found to be raised a little bit.
(ii) Yeast reproduces rapidly and produces carbon dioxide during respiration. Bubbles of the carbon dioxide gas fill the flour mix and increase its volume. This is the basis of the use of yeast in the baking industry for making breads, pastries and cakes.

Class 8 Microorganisms Friend And Foe Extra Questions Question 17.
What is pseudopodia? Write down two examples.
Answer:
Pseudopodia: A pseudopodium is a temporary arm-like projection of the cell of a microorganism.
Examples :

  • Pseudopodia are used for motility.
  • Pseudopodia are used for ingestion.

Microorganisms Friend And Foe Class 8 Extra Questions Answers Question 18.
(a) What are antibiotics?
(b) Name any two antibiotics?
(c) How are antibiotics manufactured?
Answer:
(a) Antibiotics are the medicines which kill or stop the growth of the disease-causing microorganisms. The source of these medicines is micro-organisms.

(b) Streptomycin, Tetracycline.

(c) The antibiotics are manufactured by growing specific microorganisms which checks the growth of some other bacteria or microorganisms. Antibiotics are used to cure a variety of diseases. They are also used to control many plant diseases.

Microorganisms: Friend and Foe Class 8 Extra Questions and Answers Science Chapter 2

Extra Questions Of Chapter 2 Science Class 8 Question 19.
How are bacteria beneficial to us? Explain by giving any three examples.
Answer:
Bacteria are very useful to human beings though some other bacteria are harmful too.
Following are some examples that are very useful to us :

  1. Rhizobium: Rhizobium bacteria and blue-green algae present in the soil fix nitrogen from the atmosphere and convert into nitrogenous compounds.
  2. Lactobacillus: Lactobacillus bacteria is useful in making curd from milk.
  3. Decomposers: Bacteria play an important role in cleaning the environment by decomposing the dead organic matter.

Class 8 Science Chapter 2 Important Questions Question 20.
How can nitrogen be replenished in soil? Explain with an example.
Answer:
Nitrogen in the soil can be replenished by two different ways :
Rhizobium bacteria present in the nodules of the roots of leguminous plants helps in the replenishment of the soil with nitrogen. Rhizobium bacteria takes nitrogen from the atmosphere and fix it directly into nitrogenous compounds. These crops are like beans and peas which with which it has a symbiotic relationship Rhizobium.
Nitrogen sometimes gets fixed through the action of lightning in the clouds. High temperature generated in the lightning fixes the nitrogen to nitrogenous compounds.

Question 21.
What is nitrogen cycle? Describe with the help of a diagram how nitrogen- cycle works.
Answer:
The process of consumption of nitrogen by living beings (animals and plants), taking it from the atmosphere and returning back to the atmosphere by various processes, is called nitrogen cycle.
Nitrogen-cycle :

  • Nitrogen is one of the essential constituents of all living organisms as part of proteins, chlorophyll, nucleic acids and vitamins.
  • The atmospheric nitrogen cannot be taken directly by plants and animals.
  • The nitrogen-fixing bacteria and algae present in the soil fix nitrogen from the atmosphere and convert into nitrite and nitrate forms.
  • Once nitrogen is converted into these usable forms, it can be utilized by plants through their roots. This is called the process of ‘fixing5 of nitrogen. Fig. Nitrogen cycle
  • Nitrogen is then used for the synthesis of amino acids, proteins, etc. in plants. Animals feeding on the plants thus get these nitrogen-containing compounds.
  • When plants and animals die, bacteria and fungi present in the soil convert the various compounds of nitrogen back to nitrates and nitrites. Certain specialized bacteria convert nitrates and nitrites into nitrogen gas which goes back into the atmosphere. As a result, the percentage of nitrogen in the atmosphere remains more or less constant. This is how nitrogen cycle works.

Microorganisms: Friend and Foe Class 8 Extra Questions and Answers Science Chapter 2

Multiple Choice Questions (MCQs)

1. Rhizobium bacteria present in root nodules of leguminous crops help in
(a) crop-rotation
(b) transplantation
(c) transpiration
(d) nitrogen fixation.
Answer:
(d) nitrogen fixation.

2. The following is a communicable disease :
(a) Tetanus
(b) Common cold
(c) Rabies
Answer:
(b) Common cold.

Extra Questions for Class 8 Science

Class 8 Civics Chapter 2 Extra Questions and Answers Understanding Secularism

Class 8 Civics Chapter 2 Extra Questions and Answers Understanding Secularism

Check the below Online Education NCERT MCQ Questions for Class 8 Civics Chapter 2 Extra Questions and Answers Understanding Secularism Pdf free download. https://ncertmcq.com/extra-questions-for-class-8-social-science/

Online Education for Understanding Secularism Class 8 Extra Questions Civics Chapter 2

(1) The term is prefered to …………………. .
Answer:
Dalit, untouchables

(2) …………………. one of the great leaders of India shares his experience of caste based discrimination.
Answer:
Dr. Bhimrao Ambedkar

(3) Dr. Bhim Kao Ambedkar belonged to …………………. community, which were treated as …………………. in Maharashtra
Answer:
Mahar, untouchables

(4) Dr, Bhim Rao Ambedkar is considered as the father of …………………. .
Answer:
Indian Constitution,

(5) He converted to …………………. in search for a religion.
Answer:
Buddhism.

Class 8 Civics Chapter 2 Extra Questions and Answers Understanding Secularism

Question 1.
Mention two factors which lead to differences in the way of living of the people.
Answer:
The two factors which lead to differences in the way of living of the people are :

  1. geography of a place makes the people eat different kind of food and wear different type of clothes.
  2. the history of the place influences the religion and language of the people.

Question 2.
Why are differences among the people not always good ?
Answer:
Differences among the people are not always good, if we have low opinion about them and think negatively about them.

Question 3.
What is meant by prejudice ?
Answer:
Prejudice means to judge others negatively or see them as inferior. When we think that only one particular way is the best and right way to do things we end up not respecting others, who may prefer to do things differently.

Question 4.
Qive an example of prejudice,
Answer:
If we think English is the best language and other lan-guages are not important, we are judging other languages differently. As a result we may not respect people who speak languages other than English.

Question 5.
Discuss the behaviour of the person influenced by prejudice.
Answer:
A person may be prejudiced about people’s religion, their beliefs, the colour of their skin, the region they come from. Often our prejudices are so strong that we refuse to form friendships with them. We may even act in a way that hurt them.

Class 8 Civics Chapter 2 Extra Questions and Answers Understanding Secularism

Question 6.
Give reasons why discrimination takes place in the society ?
Answer:
Discrimination takes place in the society due to several reasons.

  • People may belong to different religions, people may speak different languages, live in specific regions, may be discriminated and considered as inferior.
  • The people may belong to different economic back-grounds. People who are poor do not have the resources or the money to meet their basic needs of food, clothing and shelter. They are discriminated because they are poor.
  • Some people experience both kind of discrimination. They are poor and belong to groups whose culture is not valued. These people are discriminated.

Question 7.
Name the goals set up in the Consitution of India, by the people who wrote it. Write about them.
Answer:
The goals which were set up in the Constitution, by the framers are :
1. Equality :

  • Everyone has equal rights and opportunities.
  • Untouchability has been abolished by law.
  • People are free to choose their profession.
  • It is the responsibility of the government to ensure that poor and marginal communities are not deprived on their rights.

2. Freedom : People must have the freedom to follow their religion, speak their language, celebrate their festivals and express themselves freely. They said no one religion, language or festival should become compulsory for all to follow.

3. Secular : India is a secular country where people of different religions and faiths have the freedom to practise and follow their religion without fear of discrimination. Government must treat all religions equally.

Class 8 Civics Chapter 2 Extra Questions and Answers Understanding Secularism

Multiple Choice Questions

1. What factors influence what we are, how we live, the language we speak, what we eat, wear, etc.?
(а) The geography and history of the place
(b) Economic conditions of the place
(c) Moral values of the people
(d) Religious beliefs of the people.
Answer:
(b) To judge other people negatively.

2. Which one of the following refers to prejudice?
(а) To think other people poor
(b) To judge other people negatively
(c) To insult other people
(d) To pray religious leaders.
Answer:
(b) To judge other people negatively.

Class 8 Civics Chapter 2 Extra Questions and Answers Understanding Secularism

3. Which one of the following refers to untouchables?
(a) Those groups of people who placed themselves at the top of the caste ladder
(b) Those groups of people who saw themselves as superior
(c) The groups of people who were placed at the bottom of the caste ladder and seen as unworthy
(d) Those who are above poverty line
Answer:
(c) The groups of people who were placed at the bottom of the caste ladder and seen as unworthy.

4. Which one of the following refers to the Constitution of a country?
(a) A religious book
(b) The national epic
(c) A document that lays out the rules by which the nation would be governed
(d) A set of moral laws
Answer:
(c) A document that lays out the rules by which the nation would be governed.

Extra Questions for Class 8 Social Science

Class 8 History Chapter 9 Extra Questions and Answers Women, Caste and Reform

Online Education for Class 8 History Chapter 9 Extra Questions and Answers Women, Caste and Reform

Here we are providing Online Education Class 8 History Chapter 9 Extra Questions and Answers Women, Caste and Reform was designed by subject expert teachers. https://ncertmcq.com/class-8-history-chapter-9-extra-questions/

Online Education for Women, Caste and Reform Class 8 Extra Questions History Chapter 9

Question 1.
Till when is Indian National Congress said to be moderate in its objectives and methods?
Answer:
The Congress in the first twenty years was moderate in its objectives and methods.

Question 2.
What was the main objective of moderate leaders?
Answer:
The main objective of moderate leaders was to express their demands and make the government aware of the feelings of Indians.

Question 3.
Who were the main leaders of radicals?
Answer:

  • Bal Gangadhar Tilak
  • Lala Lajpat Raj
  • Bipin Chandra Pal.

Question 4.
What was the famous slogan of % Bal Gangadhar Tilak?
Answer:
Tilak raised the slogan, “Freedom is my birthright and I shall have it.”

Question 5.
When was Bengal partitioned?
Answer:
Bengal was partitioned in 1905.

Question 6.
Who was the Viceroy of India when Bengal was partitioned?
Answer:
Viceroy Curzon.

Class 8 History Chapter 9 Extra Questions and Answers Women, Caste and Reform

Question 7.
What do you mean by Swadeshi Movement?
Answer:
The struggle that unfolded after the partition of Bengal, came to be known as the Swadeshi movement.

Question 8.
What is Vandemataram Movement?
Answer:
The struggle that unfolded in deltaic Andhra after the partition of Bengal was known as the Vandemataram Movement.

Question 9.
When was the All India Muslim League established?
Answer:
The All India Muslim League was established at Dacca in 1906.

Question 10.
While the Congress opposed the partition of Bengal, which national organisation supported it?
Answer:
The All India Muslim League.

Question 11.
When did the Congress split?
Answer:
The Congress split in 1907.

Question 12.
When did the two groups of the Congress reunite?
Answer:
The two groups of the Congress reunited in December 1915.

Question 13.
Since when did the struggle against British rule become a mass movement?
Answer:
After 1919, the struggle against British rule gradually became a mass movement.

Question 14.
When did Gandhiji come in India from South Africa?
Answer:
Gandhiji arrived in India in 1915 from South Africa.

Question 15.
State the earliest interventions in the British rule by Mahatma Gandhi.
Answer:
His earliest interventions were in local movements in Champaran, Kheda and Ahmedabad.

Question 16.
What was the role of Gandhiji in Ahmedabad movement of 1918?
Answer:
In Ahmedabad, Gandhiji led a successful millworkers’ strike in 1918.

Class 8 History Chapter 9 Extra Questions and Answers Women, Caste and Reform

Question 17.
What is Rowlatt Satyagraha?
Answer:
In 1919, Gandhiji gave a call for a Satyagraha against the Rowlatt Act that is called the Rowlatt Satyagraha.

Question 18.
Which struggle is considered to be the first all-India struggle against the British government?
Answer:
The Rowlatt Satyagraha.

Question 19.
Why did Rabindranath Tagore renounce his Knighthood?
Answer:
On learning about the Jallianwala Bagh massacre, Rabindranath Tagore expressed the pain and anger of the country by renouncing his knighthood.

Question 20.
Who were the leaders of the Khilafat agitation?
Answer:

  • Mohammad Ali,
  • Shaukat Ali.

Question 21.
Which movement was fought for Hindu-Muslim unity?
Answer:
Khilafat-Non-Cooperation Movement.

Question 22.
What do you mean by Akali agitation?
Answer:
This was the agitation of Sikhs in Punjab which sought to remove corrupt mahants from their gurudwaras.

Question 23.
When did the Civil Disobedience Movement launch?
Answer:
In 1930.

Question 24.
Name the national organisations which came into existence in mid-1920s.
Answer:

  • The Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS)
  • The Communist Party of India.

Question 25.
When did the Congress resolve to fight for Purna Swaraj? Who was the president of the Congress at the time?
Answer:

  • In 1929
  • Pandit Jawaharlal Nehru.

Question 26.
What is the importance of 26 January 1930 in Indian freedom struggle?
Answer:
As the Congress resolved to fight for Purtia Swaraj in 1929, “Independence Day” was observed on 26 January 1930 all over the country.

Question 27.
Who led a march to break the salt law?
Answer:
Mahatma Gandhi in 1930.

Question 28.
What was salt law?
Answer:
According to the law, the state had a monopoly on the manufacture and sale of salt.

Question 29.
Why did Gandhiji oppose the salt law?
Answer:
Gandhiji along with other nationalists reasoned that it was sinful to tax salt since it is such an essential item of our food.

Question 30.
Who was Ambabai?
Answer:
Ambabai was an active woman participant in the national movement.

Class 8 History Chapter 9 Extra Questions and Answers Women, Caste and Reform

Question 31.
Who persuaded Gandhiji to allow women to join the national movement?
Answer:
Sarojini Naidu.

Question 32.
Who was the first Indian woman to become president of the Indian National Congress?
Answer:
Smt. Sarojini Naidu in 1925.

Question 33.
What did the Congress do when the British refused to concede its demand of independence after the Second World War?
Answer:
The Congress ministries resigned in protest.

Question 34.
Who was Veer Lakhan Nayak?
Answer:
He was a legendary tribal leader who defied the British and later was hanged.

Question 35.
What was Quit India Movement?
Answer:
It was the movement initiated by Mahatma Gandhi in 1942 in which he told that the British must quit India immediately.

Question 36.
Who gave the famous slogan “do or die” during Quit India Movement?
Answer:
Mahatma Gandhi.

Question 37.
Who founded the Azad Hind Fauj or the Indian National Army (INA)?
Answer:
Subhas Chandra Bose in 1941.

Question 38.
Who is called the father of Indian Constitution?
Answer:
Dr. B.R. Ambedkar is called the father of Indian Constitution.

Question 39.
What awareness came in the mind of Indians with the idea that India was the people of India?
Answer:
With this idea came the awareness that the British were exercising control over the resources of Indians and the lives of its people and until this control was ended India could not be for Indians.

Question 40.
What were the main motives of the British with regard to partition of Bengal?
Answer:
Though British argued for dividing Bengal for reasons of administrative convenience, but the main British motives were, perhaps, to curtail the influence of Bengali politicians and to split the Bengali people.

Class 8 History Chapter 9 Extra Questions and Answers Women, Caste and Reform

Question 41.
What were the objectives of the Swadeshi Movement?
Answer:
The main objectives of the Swadeshi Movement were to oppose British rule and encourage the ideas of self-help, Swadeshi enterprise, national education and use of Indian languages.

Question 42.
What is meant by Lucknow Pact?
Answer:
In 1916, the Congress and the Muslim League signed the historic Lucknow Pact and decided to work together for representative government in the country.

Question 43.
How did Gandhiji spend his first year in India?
Answer:
He spent his first year in India travelling throughout the country, understanding the people, their needs and the overall situation.

Question 44.
What was the Rowlatt Act?
Answer:
The Rowlatt Act was the Act passed by the British government in 1919 which curbed fundamental rights such as the freedom of expression and strengthened police powers.

Question 45.
Why did Gandhiji ask the Indian people to observe 6 April 1919 as a day of “humiliation and prayer”?
Answer:
Gandhiji asked the Indian people to observe 6 April 1919 as a day of “humiliation and prayer” and strike in order to do nonviolent opposition to this Act.

Question 46.
Why is Indian National Congress said to be moderate in its first twenty years?
Answer:

  • The Congress SI the first twenty years was moderate in its objectives and methods.
  • During this period, it was doing “politics of prayers”.
  • It demanded a greater voice for Indians in the government and in administration.
  • It demanded that Indians be placed in high positions in the government.

Question 47.
What were the economic demands of the Congress in its early years?
Answer:
The following were the economic demands of early leadership of the Congress :

  • The Congress believed that the increase in the land revenue by the British government had impoverished peasants and zamindars. So, it demanded reduction of revenue.
  • It demanded to cut in military expenditure.
  • It also demanded more funds for irrigation.
  • Moreover, it passed many resolutions on the salt tax, treatment of Indian labourers abroad and the sufferings of forest dwellers.

Question 48.
What was Swadeshi Movement? What were its objectives?
Answer:

  • The struggle that unfolded after the partition of Bengal, came to be known as the Swadeshi Movement.
  • The main objectives of the Movement were to oppose British rule and encourage the ideas of self-help, swadeshi enterprise, national education and use of Indian languages. To fight for Swaraj, the radicals advocated mass mobilisation and boycott of British institutions and goods.

Class 8 History Chapter 9 Extra Questions and Answers Women, Caste and Reform

Question 49.
How did Khilafat-Non- Cooperation alliance work?
Answer:

  • The Muslim leaders and brothers Mohammad Ali and Shaukat Ali discussed the Khilafat issue with Gandhi and wished to initiate a full-fledged Non-Cooperation Movement.
  • Gandhiji supported their call and urged the Congress to campaign against’ Punjab wrongs, the Khilafat wrong and demand swaraj.

Question 50.
What was Chauri Chaura incidence? Why did it happen?
Answer:

  • In February 1922, a crowd of peasants set fire to a police station in which twenty-two policemen were killed.
  • The peasants were provoked because the police had fired on their peaceful demonstration.

Question 51.
Explain the term “The Simon Commission”.
Answer:
In 1927, the British government in England decided to send a commission headed by Lord Simon to decide India’s political future. The Commission had no Indian representative. The decision created an outrage in India.

Question 52.
Who threw a bomb in the Central Legislative Assembly on 8 April 1929? What was the aim behind this act?
Answer:

1.

  • Bhagat Singh,
  • B.K. Dutt.

2. The aim of this act was not to kill but, “to make the deaf hear”, to remind the foreign government of its callous exploitation.

Question 53.
Where and how did Gandhiji break the salt law?
Answer:

  • Gandhiji and his followers marched for over 240 miles from Sabarmati to the coastal town of Dandi where they broke the salt law on 6 April 1930.
  • They broke the law by gathering natural salt found on the seashore, and boiling seawater to produce salt.

Question 54.
What were the result of the combined struggles of salt satyagraha?
Answer:

  • The Government of India Act of 1935 came into existence.
  • The Act prescribed provincial autonomy.
  • The government announced elections to the provincial legislatures in 1937.
  • The Congress formed governments in 7 out of 11 provinces.

Class 8 History Chapter 9 Extra Questions and Answers Women, Caste and Reform

Question 55.
Why did the Congress support the British in the Second World War? What did it demand in return?
Answer:

  • Congress leaders were critical of Hitler, so they became ready to support the British war effort.
  • In return, they wanted that India be granted independence after the war.

Question 56.
Explain the British repression during Quit India Movement.
Answer:

  • The first response of the British was severe repression.
  • Over 90,000 people were arrested by the end of 1943.
  • Around 1,000 were killed in police firing.
  • In many areas, orders were given to machine-gun crowds from aeroplanes.

Question 57.
What were the main demands of the Congress in its first twenty years?
Answer:

  • The Congress demanded that Indians be placed in high positions in the government since most important jobs at that time were monopolised by British officials. It called for civil service examinations to be held in India as well as in London.
  • It also demanded the separation of the judiciary from the executive.
  • There should be repeal of the Arms Act.
  • It demanded the freedom of speech and expression.
  • Since, the increase in the land revenue had impoverished peasants and zamindars, the Congress demanded reduction of revenue.
  • Moreover, it demanded to cut in military expenditure and more funds for irrigation.

Question 58.
What political impact did the First World War have on India?
Answer:
The First World War had the following political impact on India :

  • The First World War led to a huge rise in the defence expenditure which, in turn, increased taxes on individual incomes and business profits. This agitated the people.
  • Increased military expenditure and the demands of war supplies led to a sharp rise in prices which created great difficulties for the common people.
  • The war created a demand for industrial goods such as jute bags, cloth, rails, etc. So, Indian industries expanded during the war and Indian business groups began to demand greater opportunities for development.
  • A large number of Indian soldiers were sent to serve abroad. Many returned after the war with an understanding that the British were exploiting the peoples of Asia and Africa and with a desire to oppose colonial rule in India.
  • As a result of Russian Revolution in 1917, the ideas of socialism circulated widely and inspired Indian nationalists.

Question 59.
Why did the League ask for an autonomous arrangement for the Muslims of the subcontinent?
Answer:
This had the following reasons :

  • From the late 1930s, the League began viewing the Muslims as a separate nation from the Hindus.
  • It may have been influenced by the history of tension between some Hindu and Muslim groups in the 1920s and 1930s.
  • The provincial elections of 1937 convinced the League that Muslims were a minority and they would always have to play second fiddle in any democratic structure.
  • It feared that Muslims may even go unrepresented.
  • The Congress’s rejection of the League’s. desire to form a joint Congress-League government in the United Provinces in 1937 also annoyed the League.

Question 60.
In which circumstances did the Indian National Congress establish?
Answer:
People were dissatisfied with British rule in the 1870s and 1880s :

  • The Arms Act, 1878 disallowed Indians from possessing arms.
  • The Vernacular Press Act, 1878 was also enacted in an effort to silence the critics.
  • The government withdrew Ilbert Bill as a result of white opposition.
  • The need for an all-India organisation of educated Indians had been felt since 1880, but the Ilbert Bill controversy deepened this desire.

The Indian National Congress was established when 72 delegates from all over the country met at Bombay in December 1885. A retired British official, A.O. Hume became its first president.

Class 8 History Chapter 9 Extra Questions and Answers Women, Caste and Reform

Multiple Choice Questions (MCQs)

1. Which of the following political associations was an all-India organisation of educated Indians?
(a) The Poona Sarvajanik Sabha
(b) The Indian Association
(c) The Madras Mahajan Sabha
(d) the Indian National Congress.
Answer:
(d) the Indian National Congress.

2. The early leadership of the Indian National Congress was largely from:
(а) Bombay and Delhi
(b) Bombay and Calcutta
(c) Calcutta and Madras
(d) Delhi and Madras.
Answer:
(b) Bombay and Calcutta.

3. Which of the following pairs is not correct?
(a) The Arms Act – 1878
(b) The Vernacular Press Act -1878
(c) Partition of Bengal – 1906
(d) The Ilbert Bill -1883.
Answer:
(c) Partition of Bengal – 1906.

Class 8 History Chapter 9 Extra Questions and Answers Women, Caste and Reform

4. The Congress in the first twenty years was moderate in its objectives and methods. What did it not demand in the following?
(a) It wanted the Legislative Councils to be made more representatives.
(b) It demanded that Indians be placed in high positions in the government.
(c) It wanted the separation of judiciary from the executive.
(d) They argued that people must rely on their own strength and fight for swaraj.
Answer:
(d) They argued that people must rely on their own strength and fight for swaraj.

5. Who said, “Freedom is my birthright and I shall have it”?
(а) Lala Lajpat Rai
(b) Bal Gangadhar Tilak
(c) Bipin Chandra Pal
(d) Mahatma Gandhi
Answer:
(b) Bal Gangadhar Tilak.

Glossary:

→ Sovereign -This is the capacity to act independently without outside interference.

→ Publicist- It refers to someone who publicises an idea by circulating information, writing reports, speaking at meetings.

→ Repeal – This is to undo law; to officially end the validity of something such as a law.

→ Revolutionary violence – This means the use of violence to make a radical change within society.

→ Council -An appointed or elected body of people with an administrative advisory or representative function.

→ Knighthood – This was an honour granted by the British Crown for exceptional personal achievement or public service.

→ Picket – People protesting outside a building or shop to prevent others from entering,

→ Mahants – This refers to religious functionaries of Sikh gurudwaras.

→ Illegal eviction – It means forcible and unlawful throwing out of tenants from the land they rent.

→ Provincial autonomy-Capacity of the provinces to make relatively independent decisions while remaining within a federation.

Extra Questions for Class 8 Social Science

Extra Questions for Class 8 English Honeydew, It So Happened

Online Education Extra Questions for Class 8 English Honeydew, It So Happened

Online Education Download Extra Questions for Class 8 English: Here we are providing NCERT Extra Questions for Class 8 English Class 8 English Honeydew, It So Happened. Students can get Class 8 English NCERT Solutions, Chapter Wise CBSE Class 8 English Extra Important Questions and Answers were designed by subject expert teachers.

Students can get Class 8 English NCERT Solutions, Class 8 English Important Questions and Answers in PDF format designed by subject expert teachers for free. Utilize these listed important CBSE Extra Questions for Class 8 English during your exam preparation & score more marks in the examination. https://ncertmcq.com/ncert-solutions-for-class-8-english/

Online Education Extra Questions for Class 8 English Honeydew, It So Happened Important Questions

We have focused to prepare you for your class 8th English examination based on the CBSE syllabus by providing these access links on extra questions for class 8 English.

Extra Questions for Class 8 English Honeydew Prose

  1. The Best Christmas Present in the World Extra Questions
  2. The Tsunami Extra Questions
  3. Glimpses of the Past Extra Questions
  4. Bepin Choudhury’s Lapse of Memory Extra Questions
  5. The Summit Within Extra Questions
  6. This is Jody’s Fawn Extra Questions
  7. A Visit to Cambridge Extra Questions
  8. A Short Monsoon Diary Extra Questions
  9. The Great Stone Face 1 Extra Questions
  10. The Great Stone Face 2 Extra Questions

Extra Questions for Class 8 English Honeydew Poem

  1. The Ant and the Cricket Extra Questions
  2. Geography Lesson Extra Questions
  3. Macavity: The Mystery Cat Extra Questions
  4. The Last Bargain Extra Questions
  5. The School Boy Extra Questions
  6. The Duck and the Kangaroo Extra Questions
  7. When I Set Out for Lyonnesse Extra Questions
  8. On the Grasshopper and Cricket Extra Questions

Extra Questions for Class 8 English It So Happened

  1. How the Camel Got His Hump Extra Questions
  2. Children at Work Extra Questions
  3. The Selfish Giant Extra Questions
  4. The Treasure Within Extra Questions
  5. Princess September Extra Questions
  6. The Fight Extra Questions
  7. The Open Window Extra Questions
  8. Jalebis Extra Questions
  9. The Comet 1 Extra Questions
  10. The Comet 2 Extra Questions

If you have any doubts or questions regarding Extra Questions for Class 8 English Honeydew, It So Happened, you can reach out to us in the comment section below and we will get back to you as soon as possible.