RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 12 Direct and Inverse Proportions Ex 12A

These Solutions are part of RS Aggarwal Solutions Class 8. Here we have given RS Aggarwal Solutions Class 8 Chapter 12 Direct and Inverse Proportions Ex 12A.

Other Exercises

Question 1.
Solution:
(i) \(\\ \frac { x }{ y } \) = \(\\ \frac { 3 }{ 9 } \) = \(\\ \frac { 1 }{ 3 } \)
RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 12 Direct and Inverse Proportions Ex 12A 1.1
RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 12 Direct and Inverse Proportions Ex 12A 1.2
RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 12 Direct and Inverse Proportions Ex 12A 1.3

Question 2.
Solution:
x and y are directly proportional
\(\\ \frac { x }{ y } \) = \(\\ \frac { 3 }{ 72 } \) = \(\\ \frac { 1 }{ 24 } \)
RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 12 Direct and Inverse Proportions Ex 12A 2.1

Question 3.
Solution:
RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 12 Direct and Inverse Proportions Ex 12A 3.1

Question 4.
Solution:
RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 12 Direct and Inverse Proportions Ex 12A 4.1

Question 5.
Solution:
Let distance covered = x then
RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 12 Direct and Inverse Proportions Ex 12A 5.1

Question 6.
Solution:
Let no. of dolls = x, then
RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 12 Direct and Inverse Proportions Ex 12A 6.1

Question 7.
Solution:
Let x kg of sugar will be bought
RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 12 Direct and Inverse Proportions Ex 12A 7.1

Question 8.
Solution:
Let cloth bought = x m
RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 12 Direct and Inverse Proportions Ex 12A 8.1

Question 9.
Solution:
Let length of model ship = x m
RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 12 Direct and Inverse Proportions Ex 12A 9.1

Question 10.
Solution:
Let x kg dust will be picked up
RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 12 Direct and Inverse Proportions Ex 12A 10.1

Question 11.
Solution:
A speed of car = 50 km/hr
Distance travelled in 1 hr. = 5 m
Let required distance travelled in 1 hr. 12 min.
RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 12 Direct and Inverse Proportions Ex 12A 11.1

Question 12.
Solution:
Let required distance covered = x km
Speed of man = 5 km/hr
RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 12 Direct and Inverse Proportions Ex 12A 12.1

Question 13.
Solution:
Let required thickness = x mm
RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 12 Direct and Inverse Proportions Ex 12A 13.1

Question 14.
Solution:
Let men required = x
RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 12 Direct and Inverse Proportions Ex 12A 14.1

Question 15.
Solution:
Let no. of words type in 8 minutes = x
RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 12 Direct and Inverse Proportions Ex 12A 15.1

 

Hope given RS Aggarwal Solutions Class 8 Chapter 12 Direct and Inverse Proportions Ex 12A are helpful to complete your math homework.

If you have any doubts, please comment below. Learn Insta try to provide online math tutoring for you.

Leave a Reply