Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 5 Quadratic Equations Ex 5C

These Solutions are part of Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions. Here we have given Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 5 Quadratic Equations Ex 5C.

Other Exercises

Question 1.
Solve each of the following equations, using the formula:
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 5 Quadratic Equations Ex 5C Q1.1
Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 5 Quadratic Equations Ex 5C Q1.2
Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 5 Quadratic Equations Ex 5C Q1.3
Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 5 Quadratic Equations Ex 5C Q1.4
Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 5 Quadratic Equations Ex 5C Q1.5
Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 5 Quadratic Equations Ex 5C Q1.6
Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 5 Quadratic Equations Ex 5C Q1.7
Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 5 Quadratic Equations Ex 5C Q1.8
Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 5 Quadratic Equations Ex 5C Q1.9
Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 5 Quadratic Equations Ex 5C Q1.10
Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 5 Quadratic Equations Ex 5C Q1.11
Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 5 Quadratic Equations Ex 5C Q1.12
Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 5 Quadratic Equations Ex 5C Q1.13
Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 5 Quadratic Equations Ex 5C Q1.14
Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 5 Quadratic Equations Ex 5C Q1.15
Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 5 Quadratic Equations Ex 5C Q1.16

Question 2.
Solve each of the following equations for x and give, in each case, your answer correct to one decimal place :
(i) x² – 8x + 5 = 0
(ii) 5x² + 10x – 3 = 0
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 5 Quadratic Equations Ex 5C Q2.1
Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 5 Quadratic Equations Ex 5C Q2.2

Question 3.
Solve each of the following equations for x and give, in each case, your answer correct to 2 decimal places :
(i) 2x² – 10x + 5 = 0
(ii) 4x² + \(\frac { 6 }{ x }\) + 13 = 0
(iii) x² – 3x – 9 = 0 [2007]
(iv) x² – 5x – 10 = 0 [2013]
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 5 Quadratic Equations Ex 5C Q3.1
Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 5 Quadratic Equations Ex 5C Q3.2
Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 5 Quadratic Equations Ex 5C Q3.3
Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 5 Quadratic Equations Ex 5C Q3.4

Question 4.
Solve each of the following equations for x, giving your answer correct to 3 decimal places:
(i) 3x² – 12x – 1 = 0
(ii) x² – 16x + 6 = 0
(iii) 2x² + 11x + 4 = 0
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 5 Quadratic Equations Ex 5C Q4.1
Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 5 Quadratic Equations Ex 5C Q4.2
Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 5 Quadratic Equations Ex 5C Q4.3

Question 5.
Solve:
(i) x4 – 2x² – 3 = 0
(ii) x4 – 10x² + 9 = 0
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 5 Quadratic Equations Ex 5C Q5.1
Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 5 Quadratic Equations Ex 5C Q5.2

Question 6.
Solve:
(i) (x² – x)² + 5 (x² – x) + 4 = 0
(ii) (x² – 3x)² – 16 (x² – 3x) – 36 = 0
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 5 Quadratic Equations Ex 5C Q6.1
Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 5 Quadratic Equations Ex 5C Q6.2
Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 5 Quadratic Equations Ex 5C Q6.3

Question 7.
Solve :
Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 5 Quadratic Equations Ex 5C Q7.1
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 5 Quadratic Equations Ex 5C Q7.2
Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 5 Quadratic Equations Ex 5C Q7.3
Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 5 Quadratic Equations Ex 5C Q7.4
Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 5 Quadratic Equations Ex 5C Q7.5
Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 5 Quadratic Equations Ex 5C Q7.6
Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 5 Quadratic Equations Ex 5C Q7.7

Question 8.
Solve the equation : 2x – \(\frac { 1 }{ x }\) = 7. Write your answer correct to two decimal places.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 5 Quadratic Equations Ex 5C Q8.1
Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 5 Quadratic Equations Ex 5C Q8.2

Question 9.
Solve the following equation and give your answer correct to 3 significant figures : 5x² – 3x – 4 = 0
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 5 Quadratic Equations Ex 5C Q9.1

Question 10.
Solve for x using the quadratic formula. Write your answer correct to two significant figures, (x – 1)² – 3x + 4 = 0
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 5 Quadratic Equations Ex 5C Q10.1

Question 11.
Solve the quadratic equation x² – 3 (x + 3) = 0; Give your answer correct to two significant figures.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 5 Quadratic Equations Ex 5C Q11.1
Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 5 Quadratic Equations Ex 5C Q11.2

Hope given Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 5 Quadratic Equations Ex 5C are helpful to complete your math homework.

If you have any doubts, please comment below. Learn Insta try to provide online math tutoring for you.

Leave a Reply