MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 1 Development with Answers

MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 1 Development with Answers

Students can also read Online Education MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 1 Development Questions with Answers hope will definitely help for your board exams. https://ncertmcq.com/mcq-questions-for-class-10-social-science-with-answers/

Online Education for Development Class 10 MCQs Questions with Answers

Development Class 10 MCQ Question 1.
The Literacy rate of Kerala in 2011 was ……………………….
(a) 82
(b) 94
(c) 62
(d) 50
Answer:
(b) 94

Class 10 Economics Chapter 1 MCQ With Answers Question 2.
Fill in the bLank with respect to the correct criterion of comparison by choosing the most appropriate option:
Students – Height and Weight;
Countries – …………………….
(o) Number of Cities
(b) Size of the Territory
(c) Per Capita Income
(d) Population
Answer:
(c) Per Capita Income

Class 10 Development MCQ Question 3.
In which state of India is the infant mortality rate highest?
(a) Goa
(b) Bihar
(c) Uttar Pradesh
(d) Kerala
Answer:
(b) Bihar

Development MCQ Class 10 Question 4.
Which one of the following actions enhances environmental degradation?
(a) Planting of trees along the roadsides.
(b) Prevention of sewage disposal into water bodies
(c) Ban on use of plastic bags.
(d) Allowing the level of exhaust fumes emitted by cars, buses, trucks, etc., to rise.
Answer:

Class 10 Economics Chapter 1 MCQ Question 5.
Per capita income is:
(a) Income per State
(b) Income per Earning and Non-Earning Members of a family
(c) Income of each female in a house
(d) Income per person
Answer:
(d) Income per person

MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 1 Development with Answers

MCQ Of Development Class 10 Question 6.
What will be the top priority in the developmental goal of jobless youth?
(a) More employment opportunities
(b) More days of work and better wages
(c) Metal roads for transportation
(d) Establishment of a high school
Answer:
(a) More employment opportunities

Class 10 Economics Chapter 1 Development MCQ Online Test Question 7.
Which one of the following is not a feature of an underdeveloped country?
(a) Agriculture as the major occupation
(b) High technological development
(c) Mass poverty
(d) Mass illiteracy
Answer:
(b) High technological development

Explanation: Any underdeveloped country does not have access to high technology because of its economic inadequacy.

Economics Class 10 Chapter 1 MCQ Question 8.
……………… will be the aspiration of a working woman.
(a) To have a garden
(b) To have a safe and secure work environment at the office.
(c) To have good job opportunities where her education can be made use of.
(d) To have better technologies that can make data storing easy.
Answer:
(b) To have a safe and secure work environment at the office.

MCQ On Development Class 10 Question 9.
For each of the sectors, that we come across we should focus on employment and:
(a) GDP
(b) GNP
(c) NNP
(d) NI
Answer:
(a) GDP

Explanation: The other quantities have been associated with the nation and not with individual sectors.

MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 1 Development with Answers

Economics Chapter 1 Class 10 MCQ Question 10.
Which of the following factors are important for development other than income? [Diksha]
(a) Per Capita Income
(b) Literacy
(c) Net Attendance Ratio
(d) All of the above
Answer:

Class 10 Economics Chapter 1 Development MCQ With Answers Question 11.
Which of the following neighboring country of India has a higher HDI rank than India?
(a) Sri Lanka
(b) Nepal
(c) Pakistan
(d) None of the above
Answer:
(a) Sri Lanka

MCQ Development Class 10 Question 12.
Which of the following states has the highest literacy rate according to 2018 study reports?
(a) Haryana
(b) Bihar
(c) Punjab
(d) Kerala
Answer:
(d) Kerala

Get UML full form and full name in details.

Class 10 Economics Chapter 1 One Word Questions And Answers Question 13.
What is the full form of PDS?
(a) Public Distribution System
(b) Public Development System
(c) Public Division System
(d) Public discussion System
Answer:
(a) Public Distribution System

Explanation: Public Distribution System is a scheme run by the government to provide essential food grains like rice, wheat, pulses, oil at very affordable to the disadvantaged classes to ensure their healthy development.

MCQ Questions For Class 10 Economics Chapter 1 Question 14.
…………. is an example of a renewable resource.
(a) Petroleum
(b) Crude oil
(c) Groundwater
(d) Coal resources
Answer:
(c) Groundwater

Explanation: Groundwater is a renewable resource and can be renewed through natural processes. Other renewable resources are Solar Energy, wind energy, etc.

Non-Renewable Resources, once exhausted can not be renewed naturally. For example, Coal, minerals, and petroleum.

Class 10 Eco Ch 1 MCQ Question 15.
Literacy rate measures the proportion of the Literate population in the Age group:
(a) Above 5 years
(b) Above 12 years
(c) Above 7 years
(d) Above 6 years
Answer:

MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 1 Development with Answers

Question 16.
The average income of a person is called:
(a) Total income
(b) Per capita income
(c) Gross income
(d) Per nation income
Answer:
(b) Per capita income

Explanation: The average income of a person in a country is known as per capita income. It is calculated by dividing the total income of the country by its total population.

Related Theory

  • The total income of a person is the sum of his income from all sources in a particular time period i.e. monthly or annually.
  • The value of the total goods and services produced within a country in a year is called the National income of a country.

Full form of DSLR is Digital Single-lens Reflex Camera.

Question 17.
UNDP can be expanded as:
(a) United Nations Development Programme
(b) United Nations Diversity Playground
(c) United Nations Democratic Programme
(d) None of these
Answer:
(a) United Nations Development Programme

Explanation: United Nations Development Programme is a United Nations Agency that studies, looks after the development of member countries by holding annual discussions and programs. It releases a human development report where it measures various countries on scale of a few of its indicators.

Question 18.
Based on Per capita income, India comes in the category of:
(a) Middle-income group
(b) Low-income group
(c) High-income group
(d) Low middle-income group
Answer:

Question 19.
Which of the following statement defines Sustainable Development?
(a) Sustainable use of natural resources without considering the need of the future generation.
(b) Present generation fulfills its needs while considering the needs of the future generation as well.
(c) It means utilization of natural resources by the past, present and future generation.
(d) To meet the needs of the future generations even if the needs of the present generation go unmet.
Answer:
(A) Present generation fulfils its needs while considering the needs of the future generation as well.

Identify

Question 20.
Identify the object on the basis of the hints given:
(1) The resource is renewable.
(2) Its overuse is found in the agriculturally prosperous regions of Punjab and Western U.P.
Answer:
Groundwater
Correct and Rewrite

MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 1 Development with Answers

Question 21.
Rewrite the statement after correcting the underlined phrase.
A country having a high standard of living and a better environment in terms of health and safety is known as a developing country.
Answer:
A country having a high standard of living and a better environment in terms of health and safety is known as a developed country.

Fill in the Blanks

Question 22.
USA has low reserves of oil and secures it through ………………………
Answer:
Economic power.

Question 23.
Observe the source given below and answer the question that follows:
MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 1 Development with Answers 1
Complete the following sentence based on your observation.
The idea of …………….. can be depicted from the cartoon.

Question 24.
……………. is a new-renewable resource.
Answer:
Coal or Crude Oil

Question 25.
The present Levels of development are
Answer:
not sustainable

MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 1 Development with Answers

Question 26.
The number of deaths of children less than one year of age per 1000 live births is referred as ………….
Answer:
Infant mortality rate (IMR).

Question 27.
One of the best ways to reduce over-usage of groundwater is …………
Answer:
Implementation of stringent policies to control misuse of water.

Question 28.
……………… is an example of renewable resource.
Answer:
Groundwater

Explanation: Renewable resource are replenished by nature as in the case of crops and plants. However even these resources may be overused. Groundwater is renewable but highly overused in states of Punjab, Haryana and Western UP.

Question 29.
Human Development Index (HDI) in India can be improved through ……………….
Answer:
(1) Provision of free educational facilities for children up to 16 years of age to improve literacy rate.
(2) Provision of better and more robust health care services.
(Mention any 1)

Match the Columns Choose the correct pairs:

Question 30.
Choose the incorrect option from Column A and Column B.

Column A (Category of person) Column B (Developmental goats/Aspirations)
(a) Landless rural Labourers (i) More days of work and better wages
(b) Prosperous farmers from Punjab (ii) Availability of other sources of irrigation
(c) Farmers who depend only on rain for growing crops (iii) Assured higher support prices for their crops
(d) A rural woman from a Land- owning family (iv) Regular job and high wages to increase her income

Answer:
(c) Farmers who depend only on rain for growing crops (iii) Assured higher support prices for their crops.

Explanation: A large amount of water is required for the cultivation of crops of the farmers, who are primarily dependent on rain. Hence, their primary need is the availability of irrigation facilities to support their crops in the absence of rain.

MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 1 Development with Answers

Question 31.
Match the countries given with their HDI Rank according to Human Development Report, UNDP, 2018.

Column A Column B
(a) Sri Lanka (i) 150
(b) India (ii) 149
(c) Pakistan (iii) 130
(d) Nepal (iv) 76

Answer:

Column A Column B
(a) Sri Lanka (iv) 76
(b) India (iii) 130
(c) Pakistan (i) 150
(d) Nepal (ii) 149

Explanation: Human Development Report published by UNDP annually compares countries based on the educational levels of the people their health status and per capita income. It calculates a cumulative score by measuring GNI. life expectancy at birth and mean years of schooling (literacy and accessibility to educational facilities). All member countries are compared and ranks are given according to their score. Higher rank means greater human development.

Question 32.
Choose the correctly matched option from the following:

Column I (Category of person) Column II (Development goat)
(a) Farmers who depend only on  rain for growing crops More days of work and better wages
(b) Landless rural Labourers Higher support prices for their crops
(c) Prosperous farmers from Punjab Regular wages
(d) An adivosi from Narmada volley To fulfill Livelihood

Assertion Reasoning questions Class 10 Economics Chapter 1

In each of the following questions, a statement of Assertion (A) is given followed by a corresponding statement of Reason (R). Select the correct answer to codes (a), (b) (c) or (d) as given below:
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(b) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).
(c) (A) is correct but (R) is wrong.
(d) (A) is wrong but (R) is correct.

Question 33.
Assertion (A): Increase in population, urbanization and industrialization lead to increased use for fossil fuels.
Reason (R): Overuse of conventional energy resources has resulted in the phenomenon of greenhouse effect.
Answer:
(b) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

Question 34.
Assertion (A): Groundwater is under serious threat of overuse in many parts of the country.
Reason (R): About 300 districts have reported a water level decline of over 4 meters during the past 20 years.
Answer:
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 1 Development with Answers

Question 35.
Assertion (A): Development involves thinking about the ways in which we can work towards achieving goals of holistic growth.
Reason (R): Holistic growth is economic growth.
Answer:

Question 36.
Assertion (A): Kerala has a better net attendance ratio than Bihar.
Reason (R): Kerala has less female children than Bihar hence the attendance ratio is better.
Answer:
(c) (A) is correct but (R) is wrong.

Explanation: Kerala has better infrastructure and educational facilities for students. This makes it easier to attend school and study.

Question 37.
Assertion (A): People not only think of better income but also have goals such as security, respect for others, equal treatment, freedom, etc. in mind.
Reason (R): Money cannot buy everything.
Answer:

(Competency Based Questions (CBQs))

Question 1.
The given picture shows an overuse of which of the following resources?
MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 1 Development with Answers 2
(a) Soil
(b) Air
(c) Woman Power
(d) Groundwater
Answer:
(d) Groundwater

Question 2.
Read the given source and answer the question that follows:
The idea of development or progress has always been with us. We have aspirations or desires about what we would like to do and how we would like to live. Similarly, we have ideas about what a country should be like. Which of the following is the right replacement for the underlined sentence?
(a) We have community goals.
(b) We have occupational goals.
(c) We have developmental goals.
(d) We have society goals.
Answer:
(c) We have developmental goals.

Question 3.
Match the items in Column A to that of Column B and choose the right option:

Column A

Column B

(A) Girl in an urban family  (I) Regular wages and more job days
(B) A minister  (II) Equal opportunities just like her brother
(C) A laborer  (III) More profit, more projects
(D) A businessman  (IV) More votes

(a) (A)-(II),(B)-(IV),(C)-(I),(D)-(III)
(b) (A)-(III),(B)-(IV),(C)-(II),(D)-(I)
(c) (A)-(III),(B)-(I),(C)-(IV),(D)-(II)
(d) (A)-(I),(B)-(III),(C)-(II),(D)-(I)
Answer:
(a) (A)-(II),(B)-(IV),(C)-(I),(D)-(III)

MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 1 Development with Answers

Question 4.
Study the picture and answer the question that follows:
MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 1 Development with Answers 3
What could be the development goal for the shown area?
Answer:

Question 5.
Study the picture given below. Ident fy an appropriate developmental goal foe the characters.
MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 1 Development with Answers 4
Answer:
An appropriate developmental goal for the poor lady would be to have a stable job and affordable house for her small family. For the rich man, his developmental goal can be more opportunities for profit and investment from foreign countries, more luxurious Life or even a bigger car.

Question 6.
Study the table and answer the question tnat follows :
MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 1 Development with Answers 5
Sources: Economic Survey, 2017-18 VoL 2, Government of India; National Sample Survey Organisation (Report No. 575)
In comparison to Kerala, which state has the highest infant mortality rate ?
Answer:
Bihar
Explanation: As Bihar lacks health and proper education facilities, the mortality rate is highest there.

Question 7.
Study the table and answer the question that follows:
MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 1 Development with Answers 6
Which State has the lowest net attendance ratio at the secondary stage?
Answer:
Bihar

Explanation: The table shows the lowest statistics for net attendance ratio in Bihar.

Related Theory
Net attendance ratio is the total number of children of age group 14 and 15 years attending school as a percentage of the total number of children in the same age group.

Question 8.
Based on the data given in the following table, calculate the average income for both countries:
MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 1 Development with Answers 7
Which country has more equitable distribution of income?
Answer:

MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 1 Development with Answers

Question 9.
Study the statistics in the table and answer the question that follows:
MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 1 Development with Answers 8
Calculate the average income of the family.
Answer:
₹10,000

Explanation: Average Income of the family: 7,000 + 8,000 + 10,000 + 15,000 = 40,000
Sum of incomes = 40,000
MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 1 Development with Answers 9
Answer:

Question 10.
Read the source given below and answer the questions that follow:
A vessel dumped 500 tonnes of liquid toxic wastes into open-air dumps in a city and in the surrounding sea. This happened in a city called Abidjan in Ivory Coast, a country in Africa. The fumes from the highly toxic waste caused nausea, skin rashes, fainting, diarrhoea etc. After a month seven persons were dead, twenty in hospital and twenty six thousand treated for symptoms of poisoning. A multinational company dealing in petroleum and metals had contracted a local company of the Ivory Coast to dispose the toxic waste from its ship.
(A) Which of the following would be an ideal goal for natives of Abidjan?
(a) Free Healthcare, healthier environ-ment.
(b) More space
(c) More houses
(d) More factories and hence more jobs
Answer:
(a) Free Healthcare, healthier environment.

(B) Which of the following would be an ideal goal for the multinational company?
(I) More money
(II) To get rid of its waste without having to pay for its disposal.
(III) More employees
(IV) More profit
(a) (I) only
(b) (II) only
(c) (III) only
(d) (I) (II) & (IV)
Answer:

(C) Which resource was severely affected in the given source?
Answer:
Water in the sea bodies.

(D) Assertion (A): Different people may have different and conflicting interests.
Reason (R): They belong to different continents.
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(b) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).
(c) (A) is correct but (R) is wrong.
(d) (A) is wrong but (R) is correct.

MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 1 Development with Answers

Question 11.
Read the source given below and answer the questions that follow:
Once it is realised that even though the level of income is important, yet it is an inadequate measure of the level of development, we begin to think of other criteria. There could be a long list of such criteria but then it would not be so useful. What we need is a small number of the most important things. Health and education indicators, such as the ones we used in comparison of Kerala and Haryana, are among them. Over the past decade or so, health and education indicators have come to be widely used along with income as a measure of development For instance, the Human Development Report published by UNDP compares countries based on the educational levels of the people, their health status and per capita income. It would be interesting to look at certain relevant data regarding India and its neighbours from the Human Development Report 2019.

Answer the following MCQs by choosing the most appropriate option:
(A) Which of the following countries has a better rank than India in Human Development Report for 2018?
(a) Pakistan
(b) Sri Lanka
(c) Bangladesh
(d) Nepal
Answer:
(b) Sri Lanka

Explanation: Sri Lanka is at rank 76 while India is at rank 130.

(B) Which of the following criteria is common in the assessment of development in the reports of the World Bank and UNDP?
(a) Educational levels
(b) Health Status
(c) Gold Reserves
(d) Per Capita Income
Answer:
(d) Per Capita Income

(C) Where is the UNDP headquartered?
(a) London
(b) New York
(c) Burns
(d) Geneva
Answer:
(b) New York

(D) Which of the Asian country is lower in HDI?
(a) Myanmar
(b) Pakistan
(c) India
(d) Bangladesh
Answer:
(b) Pakistan
Explanation: Pakistan is at rank 150 according to the list of 2018.

Question 12.
Read the source given below and answer the questions that follow:
Recent evidence suggests that the groundwater is under serious threat of overuse in many parts of the country. About 300 districts have reported a water level decline of over 4 metres during the past 20 years. Nearly one-third of the country is overusing their groundwater reserves. In another 25 years,
60 per cent of the country would be doing the same if the present way of using this resource continues. Groundwater overuse is particularly found in the agriculturally prosperous regions of Punjab and Western U.P., hard rock plateau areas of central and south India, some coastal areas and the rapidly growing urban settlements.

Answer the following MCQs by choosing the most appropriate option:
(A) Which of the following resources are renewable but excessively used?
(a) Solar Energy
(b) Wind Energy
(c) Air
(d) Trees
Answer:
(d) Trees
Explanation: Trees are heavily deforested and uprooted for various industrial and construction projects.

(B) What proportion of the country is over using their groundwater reserves?
(a) One-Fourth
(b) One-Third
(c) One-Tenth
(d) One-Eighth
Answer:
(b) One-Third

(C) Which of the following options is a reason for Groundwater overuse?
(I) Usage at homes
(II) Usage at Agricultural sites
(III) Watering plants
(IV) Pollution through chemicals and solid wastes
(V) Drinking
(a) (I) only
(b) (II) & (IV)
(c) (III), (IV) & (V)
(d) (I), (II) & (IV)
Answer:

(D) Which of the following is a solution to prevent Groundwater overuse?
(a) Stop drinking groundwater
(b) Stop irrigating plants and crops
(c) Rainwater harvesting
(d) Use river water for domestic usage
Answer:
(c) Rainwater harvesting

MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 1 Development with Answers

Question 13.
Read the source given below and answer the questions that follow:
Do all of these persons have the same notion of development or progress? Most likely not. Each one of them seeks different things. They seek things that are most important for them, i.e., that which can fulfil their aspirations or desires. In fact, at times, two persons or groups of persons may seek things which are conflicting. A girl expects as much freedom and opportunity as her brother, and that he also shares in the household work. Her brother may not like this. Similarly, to get more electricity, industrialists may want more dams. But this may submerge the land and disrupt the lives of people who are displaced – such as tribals. They might resent this and may prefer small check dams or tanks to irrigate their land. Answer the following MCQs by choosing the most appropriate option:
(A) Which one of the following is a developmental goal for labour unions?
(a) To get labour rules which benefit the labourers if implemented
(b) To get more buildings made
(c) To get more electricity
(d) To get more money
Answer:
(a) To get labour rules which benefit the labourers if implemented

(B) which of the following statements is correct about developmental goals?
(a) They are the same for all the citizens of a country.
(b) They are different and sometimes even contradictory for different groups and people.
(c) There are no developmental goals.
(d) These goals do not matter.
Answer:

(C) What will be the top priority in the developmental goal of a native craftsman?
(a) Expansion of rural banking
(b) More days of work and better wages
(c) Metal roads for transportation
(d) More demand of local and handmade goods
Answer:
(d) More demand of local and handmade goods

(D) Which two groups have conflicting interests according to the source?
(a) The girls and the boy
(b) The tribals and the industrialists
(c) Companies fighting for one project
(d) The tribals against one another
Answer:
(b) The tribals and the industrialists

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
Suggest any one way to create employment in Semi-rural areas.
Answer:
Capacity building and establishing of food processing units in Semi Rural areas can help create employment in Semi-Rural areas.

Question 2.
State any two goals of development other than Income.
Answer:
Values like Peace and Freedom; Healthy environment.

MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 1 Development with Answers

Question 3.
Why does Kerala have a Low Infant Mortality Rate?
Answer:
Availability of Healthcare and medical facilities helps it have a low mortality rate.

Question 4.
What is the development goal of rural people of India as per your viewpoint?
Answer:
To have access to better resources like food, transportation and communication facilities.

Question 5.
What is the advantage of knowing per capita income? Mention any one.
Answer:
Knowing per capita income for a country helps to compare and analyze wealth of different countries and measure their,. economic development. It can be used as a measure of nation’s standard of living.

Question 6.
What is the full form of HDI?
Answer:
Human Development Index.

Question 7.
According to the World Bank (2004), which country would be classified as a low income country?
Answer:

MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 1 Development with Answers

Question 8.
If there are 4 families in a country with per capita income of 15,000 $. The income of 3 families is $10,000, $ 20,000 and $12,000. What is the income of the 4th family?
Answer:
Per Capita Income = Average Income = Sum of income of all units/Total units
= 10,000 + 20,000 + 12,000 + A/4 = 15,000
= 15,000 x 4 = 10,000+20,000+12,000 + A
= 60,000 – (10,000 + 20,000 + 12,000 + A)
A = 60,000 – 42,000
A = Rs. 18,000

Question 9.
“There is enough for everybody’s need but not for everybody’s greed.” Who said these words? [CBSE 2014]
Answer:
Mahatma Gandhi

Question 10.
Why do some people oppose dams? Give one reason.
Answer:
Displacement of homes, destruction of natural habitat makes adivasis in India oppose the construction of dams.

Question 11.
How can development be made sustainable? Illustrate with examples from everyday life.
Answer:
Development can be made sustainable if the existing resources are used in a planned manner. Emphasis should be developing renewable sources of energy and recycling of metals.

Question 12.
Define the term ‘literacy rate’.
Answer:

MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 1 Development with Answers

Question 13.
Defirle the term ‘Uteracy rate’.
Answer:

Question 14.
What may be one of the developmental goals of a girl who belongs to a rich urban family? [CBSE 2019,14,11]
Answer:
the developmental goals of a girl who belongs to a rich urban family may be getting the same freedom as her brother, pursue higher studies and a high standard of living.

Related Theory
A development goal is a target or an aim that a person wants to achieve by developing himself/ herself. Alt people have different development goals according to the situation they are in or the work they do.

Question 15.
How can two people have different developmental goals ? [CBSE 2018]
Answer:
Different people have different developmental goals because people come from different backgrounds and have different dreams and aspirations.

Related Theory
People set their goals according to the changing circumstances and the prevailing situation and may also change the goal with the change in situation which could be contradictory to the previous goal.

Question 16.
Define IMR.
Answer:
The number of children that die before the age of one year as a proportion of 1000 live children born in that particular year, is called infant mortality rate or IMR.

Question 17.
What may be one of the developmental goals of b rich farmer? [CBSE 2019,15]
Answer:
The developmental goals of a rich farmer might be gaining high profits on the produce or availability of cheap labour to work in the farm.

MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 1 Development with Answers

Question 18.
Define the term ‘per capita income’.
Answer:
Per capita income is calculated as the average income of a citizen of a country. Per capita Income = total income of a country/total population

Question 19.
What may be a developmental goal of farmers who depend only on rain for growing crops?
Answer:
The development goal of a farmer who is only dependent on rain for growing crop, would be a good and sufficient monsoon season so that his crops get the required irrigation and he can benefit from the good produce.

Related Theory
Developmental goal is a target or an aim that a person wants to achieve by developing himself/ herself. All people have different development goals according to the situation they are in or the work they do.

Question 20.
Mention the formula to calculate the BMI (Body Mass Index).
Answer:
BMI: (BODY MASS INDEX)
Weight of person in kg and height in metres is taken. Divide the weight by the square of the height.

Question 21.
What may be a developmental goal of the urban unemployed youth? [CBSE 2019,12]
Answer:
The development goal of an urban unemployed youth would be to find a good job and earn a decent wage with that work. He/she will aspire to maintain a good standard of living.

MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 1 Development with Answers

Question 22.
What criteria does UNDP compare to measure the human development index?
Answer:
UNDP compares countries based on the educational levels of the people, their health status and per capita income.

Related Theory
UNDP compares countries based on these aspects and prepares a Human Development Report.

MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers