MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 5 Consumer Rights with Answers

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 5 Consumer Rights with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Consumer Rights Class 10 Economics MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well. https://ncertmcq.com/mcq-questions-for-class-10-social-science-with-answers/

Consumer Rights Class 10 MCQs Questions with Answers

Choose the correct option:

Consumer Rights Class 10 MCQ Question 1.
Which one of the following days is being observed as ‘National Consumers Day’ in India?
(a) 24 December
(b) 25 December
(c) 10 December
(d) 31 december

Answer

Answer: (a) 24 December


Class 10 Economics Chapter 5 MCQ With Answers Question 2.
ISI mark can be seen on which of the following items?
(a) Jewellery
(b) Edible oil
(c) Electrical appliances
(d) Cereals

Answer

Answer: (c) Electrical appliances


Consumer Rights MCQ Question 3.
‘Hallmark’ is used as a logo for which one of the following?
(a) Agricultural products
(b) Jewellery
(c) Electrical goods
(d) Electronic goods

Answer

Answer: (b) Jewellery


MCQ On Consumer Rights And Protection Question 4.
The Consumer Protection Act or COPRA was enacted in the year
(a) 1985
(b) 1986
(c) 1987
(d) 1988

Answer

Answer: (b) 1986


MCQ On Consumer Rights Class 10 Question 5.
When was the ‘Right to Information’ Act passed?
(a) In January 2002
(b) In March 2004
(c) In October 2005
(d) In July 2007

Answer

Answer: (c) In October 2005


MCQ On Consumer Rights Question 6.
Which of the following is not a right of consumers?
(a) Right to safety
(b) Right to be informed
(c) Right to choose
(d) Right to constitutional remedies

Answer

Answer: (d) Right to constitutional remedies


MCQ Questions On Consumer Rights Class 10 Question 7.
When did United Nations adopt the UN Guidelines for Consumer Protection?
(a) 1985
(b) 1990
(c) 1995
(d) 1999

Answer

Answer: (a) 1985


MCQ Questionnaire On Consumer Awareness Question 8.
Which of the following is not a function of Consumer Protection Councils?
(a) To create awareness of consumer rights among consumers.
(b) To guide consumers on how to file cases in consumer courts.
(c) To provide compensation to consumers when they are cheated by shopkeepers.
(d) To represent consumers in Consumer Courts at times.

Answer

Answer: (c) To provide compensation to consumers when they are cheated by shopkeepers.


Consumer Rights MCQ Questions Question 9.
What was the name given to the agency at the global level for the protection of consumer rights?
(a) Consumer Court of Justice
(b) International Consumer Forum
(c) Consumers Commission
(d) Consumers International

Answer

Answer: (d) Consumers International


MCQ Questions On Consumer Awareness Question 10.
Which one of the following does not provide certificate of standardization in India?
(a) ISI
(b) Agmark
(c) Hallmark
(d) COPRA

Answer

Answer: (d) COPRA


Question 11.
Suppose you want to buy toothpaste and the shop owner says that he/she can sell the toothpaste only if you buy a toothbrush, which of your right is being violated by the shopkeeper?
(a) Right to safety
(b) Right to be informed
(c) Right to choose
(d) Right to represent

Answer

Answer: (c) Right to choose


Question 12.
Which of the following is not a right of consumers?
(a) Right to safety
(b) Right to be informed
(c) Right to choose
(d) Right to constitutional remedies

Answer

Answer: (d) Right to constitutional remedies


Question 13.
In October 2005, the Government of India enacted a law known as:
(a) Right to Choose Act
(b) Right to Information Act
(c) Women Reservation Act
(d) Anti-corruption Act

Answer

Answer: (b) Right to Information Act


Question 14.
Which one of the following is not true regarding the Right to Safety?
(a) Right to be protected against unsafe appliances.
(b) Right to protected against unsafe working conditions.
(c) Right to seek information about functioning of government departments.
(d) Right to be protected against services which are hazardous to life.

Answer

Answer: (c) Right to seek information about functioning of government departments.


Question 15.
Which of the following laws was enacted by the Government of India in the year 2005?
(a) The Right to Information Act
(b) The Consumer Protection Act
(c) The Right to Education Act
(d) The Right to Property Act

Answer

Answer: (a) The Right to Information Act


Question 16.
Who amongst the following is protected through rules and regulations in the market place?
(a) The shopkeepers
(b) The manufactures
(c) The consumers
(d) The suppliers

Answer

Answer: (c) The consumers


Question 17.
Marketing of goods and services which are hazardous to life and property is covered under:
(a) right to be protected
(b) right to be assured
(c) right to seek redressal
(d) right to be informed

Answer

Answer: (a) right to be protected


Question 18.
Consumer Protection Act, 1986 covers the whole of India except:
(a) the state of Jammu and Kashmir
(b) Andaman and Nicobar Islands
(c) Lakshadweep
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) the state of Jammu and Kashmir


Question 19.
Who can seek information under the RTI Act, 2005?
(a) A group of persons
(b) An individual citizen
(c) A registered company
(d) An association / society

Answer

Answer: (b) An individual citizen


Question 20.
Consumer Protection Act (COPRA) was enacted by Indian Government in:
(a) 1986
(b) 1983
(c) 1988
(d) 1985

Answer

Answer: (a) 1986


Question 21.
MRP on a product represents:
(a) minimum retail price
(b) maximum retail price
(c) micro retail price
(d) none of the above

Answer

Answer: (b) maximum retail price


Question 22.
Consumers International was created by:
(a) UNESCO
(b) UN
(c) UNICEF
(d) World Bank

Answer

Answer: (b) UN


Question 23.
Which logo or mark you will have to look for on a biscuit packet?
(a) Agmark
(b) ISI mark
(c) Hallmark
(d) ISO mark

Answer

Answer: (a) Agmark


Question 24.
Factors which cause the exploitation of the consumer:
(a) Limited and wrong information
(b) Illiteracy and ignorance of the consumer
(c) Few sellers and limited competition
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 25.
To protect themselves what do consumers need?
(a) Consumer Forums
(b) Consumer Protection Councils
(c) Consumer movement
(d) Consumer awareness

Answer

Answer: (d) Consumer awareness


Question 26.
Which mark should you look for while buying honey?
(a) ISI
(b) ISO
(c) Agmark
(d) ISO

Answer

Answer: (c) Agmark


Question 27.
Name the court to which a consumer can approach, having a claim of Rs. 40 lakhs
(a) National Consumer Court
(b) State Consumer Court
(c) District Consumer Court
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) State Consumer Court


Question 28.
The organisation which lays down standards of products at the international level is called:
(a) ISI
(b) ISRO
(c) ISO
(d) WCF

Answer

Answer: (c) ISO


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 5 Consumer Rights with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Consumer Rights CBSE Class 10 Economics MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.