RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.8

RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.8

These Solutions are part of RD Sharma Class 8 Solutions. Here we have given RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.8

Other Exercises

Question 1.
Find a rational number between -3 and 1.
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.8 1

Question 2.
Find any five rational number less than 1.
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.8 2

Question 3.
Find four rational numbers between \(\frac { -2 }{ 9 }\) and \(\frac { 5 }{ 9 }\) .
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.8 3

Question 4.
Find two rational numbers between \(\frac { 1 }{ 5 }\) and \(\frac { 1 }{ 2 }\) .
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.8 4

Question 5.
Find ten rational numbers between \(\frac { 1 }{ 4 }\) and \(\frac { 1 }{ 2 }\) .
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.8 5
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.8 6

Question 6.
Find ten rational numbers between \(\frac { -2 }{ 5 }\) and \(\frac { 1 }{ 2 }\) .
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.8 7

Question 7.
Find ten rational numbers between \(\frac { 3 }{ 5 }\) and \(\frac { 3 }{ 4 }\) .
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.8 8

Hope given RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.8 are helpful to complete your math homework.

If you have any doubts, please comment below. Learn Insta try to provide online math tutoring for you.

RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.7

RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.7

These Solutions are part of RD Sharma Class 8 Solutions. Here we have given RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.7

Other Exercises

Question 1.
Divide :
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.7 1
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.7 2
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.7 3
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.7 4

Question 2.
Find the value and express as a rational number in standard form :
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.7 5
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.7 6
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.7 7

Question 3.
The product of two rational numbers is15. If one of the numbers is -10, find the other.
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.7 8

Question 4.
The product of two rational numbers is\(\frac { -9 }{ 8 }\) if one of the numbers is \(\frac { -4 }{ 15 }\), find other.
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.7 9

Question 5.
By what number should we multiply \(\frac { -1 }{ 6 }\) so that the product may be \(\frac { -23 }{ 9 }\) ?
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.7 10

Question 6.
By what number should we multiply \(\frac { -15 }{ 28 }\) so that the product may be \(\frac { -5 }{ 7 }\) ?
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.7 11

Question 7.
By what number should we multiply \(\frac { -8 }{ 13 }\) so that the product may be 24 ?
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.7 12

Question 8.
Bv what number should \(\frac { -3 }{ 4 }\) multiplied in order to produce \(\frac { 2 }{ 3 }\) ?
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.7 13
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.7 14

Question 9.
Find (x +y) + (x – y), if
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.7 15
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.7 16
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.7 17
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.7 18
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.7 19

Question 10.
The cost of 7 \(\frac { 2 }{ 3 }\) metres of rope is Rs 12 \(\frac { 3 }{ 4 }\).Find its cost per metre.
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.7 20
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.7 21

Question 11.
The cost of 2 \(\frac { 1 }{ 3 }\) metres of cloth is Rs. 75 \(\frac { 1 }{ 4 }\)Find the cost of cloth per metre.
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.7 22

Question 12.
By what number should \(\frac { -33 }{ 16 }\) be divided to get \(\frac { -11 }{ 4 }\) ?
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.7 23

Question 13.
Divide the sum of \(\frac { -13 }{ 5 }\) and \(\frac { 12 }{ 7 }\) by the product of \(\frac { -31 }{ 7 }\) and \(\frac { -1 }{ 2 }\).
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.7 24

Question 14.
Divide the sum of \(\frac { 65 }{ 12 }\) and \(\frac { 12 }{ 7 }\) bv their difference.
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.7 25

Question 15.
If 24 trousers of equal size can be prepared in 54 metres of cloth, what length of cloth is required for each trouser ?
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.7 26

Hope given RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.7 are helpful to complete your math homework.

If you have any doubts, please comment below. Learn Insta try to provide online math tutoring for you.

RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.6

RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.6

These Solutions are part of RD Sharma Class 8 Solutions. Here we have given RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.6

Other Exercises

Question 1.
Verify the property : x x y = y x x by taking :
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.6 1
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.6 2
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.6 3
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.6 4

Question 2.
Verify the property : x x (y x z) = (x x y) x z by taking :
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.6 5
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.6 6
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.6 7
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.6 8

Question 3.
Verify the property :xx(y + 2) = xxy + x x z by taking :
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.6 9
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.6 9.1
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.6 10

Question 4.
Use the distributivity of multiplication of rational numbers over their addition to simplify :
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.6 11
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.6 12
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.6 13

Question 5.
Find the multiplicative inverse (reciprocal) of each of the following rational numbers :
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.6 14
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.6 15
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.6 16
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.6 17

Question 6.
Name the property of multiplication of rational numbers illustrated by the following statements :
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.6 18
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.6 19
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.6 20

Question 7.
(i) The product of two positive rational numbers is always______.
(ii) The product of a positive rational number and a negative rational number is always________.
(iii) The product of two negative rational numbers is always________.
(iv) The reciprocal of a positive rational number is________.
(v) The reciprocal of a negative rational number is________.
(vi) Zero has reciprocal. The product of a rational number and its reciprocal is______.
(viii) The numbers and are their own reciprocals______.
(ix) If a is reciprocal of b, then the reciprocal of b is______.
(x) The number 0 is the reciprocal of any number______.
(xi) Reciprocal of \(\frac { 1 }{ a }\), a≠ 0 is______.
(xii) (17 x 12)-1 = 17-1 x________ .

Solution:
The product of two positive rational numbers is always positive.
(ii) The product of a positive rational number and a negative rational number is always negative.
(iii) The product of two negative rational numbers is always positive.
(iv) The reciprocal of a positive rational number is positive.
(v) The reciprocal of a negative rational number is negative.
(vi) Zero has no reciprocal.
(vii) The product of a rational number and its reciprocal is 1.
(viii)The numbers 1 and -1 are their own reciprocals.
(ix) If a is reciprocal of b, then the reciprocal of b is a.
(x) The number 0 is not the reciprocal of any number.
(xi) Reciprocal of \(\frac { 1 }{ a }\), a≠ 0 is a.
(xii) (17 x 12)-1 = 17-1 x________ .

Question 8.
Fill in the blanks :
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.6 21
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.6 22
Solution:
Fill in the blanks :
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.6 23
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.6 24

Hope given RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.6 are helpful to complete your math homework.

If you have any doubts, please comment below. Learn Insta try to provide online math tutoring for you.

RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.5

RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.5

These Solutions are part of RD Sharma Class 8 Solutions. Here we have given RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.5

Other Exercises

Question 1.
Multiply:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.5 1
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.5 2
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.5 3

Question 2.
Multiply:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.5 4
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.5 5
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.5 6
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.5 7
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.5 8

Question 3.
Simplify each of the following and express the result as a rational number in standard form :
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.5 9
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.5 10
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.5 11

Question 4.
Simplify :
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.5 12
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.5 13
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.5 14
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.5 15
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.5 16
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.5 17

Question 5.
Simplify :
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.5 18
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.5 19
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.5 20
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.5 21

Hope given RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.5 are helpful to complete your math homework.

If you have any doubts, please comment below. Learn Insta try to provide online math tutoring for you.

RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.4

RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.4

These Solutions are part of RD Sharma Class 8 Solutions. Here we have given RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.4

Other Exercises

Question 1.
Simplify each of the following and write as a rational number of the form :
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.4 1
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.4 2
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.4 3
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.4 4

Question 2.
Express each of the following as a rational number of the form \(\frac { p }{ q }\):
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.4 5
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.4 6
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.4 7
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.4 8
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.4 9

Question 3.
Simplify :
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.4 10
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.4 11
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.4 12
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.4 13

Hope given RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.4 are helpful to complete your math homework.

If you have any doubts, please comment below. Learn Insta try to provide online math tutoring for you.

RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3

RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3

These Solutions are part of RD Sharma Class 8 Solutions. Here we have given RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3

Other Exercises

Question 1.
Subtract the first rational number from the second in each of the following :
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 2
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 2
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 3
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 4
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 5

Question 2.
Evaluate each of the following :
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 6
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 7
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 8
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 9
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 10

Question 3.
The sum of two numbers is \(\frac { 5 }{ 9 }\). If one of the numbers is \(\frac { 1 }{ 3 }\), find the other.
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 11

Question 4.
The sum of two numbers is \(\frac { -1 }{ 3 }\). If one of the numbers is \(\frac { -12 }{ 3 }\), find the other.
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 12

Question 5.
The sum of two numbers is \(\frac { -4 }{ 3 }\). If one of the number is -5, find the
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 13

Question 6.
The sum of two rational numbers is -8. If one of the numbers is \(\frac { -15 }{ 7 }\) find the other.
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 14

Question 7.
What should be added to so as to \(\frac { -7 }{ 8 }\) get \(\frac { 5 }{ 9 }\) ?
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 15

Question 8.
What number should be added to \(\frac { -5 }{ 11 }\) so as to get \(\frac { 26 }{ 3 }\) ?
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 16

Question 9.
What number should be added to \(\frac { -5 }{ 7 }\) to get \(\frac { -2 }{ 3 }\) ?
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 17
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 18

Question 10.
What number should be subtracted from \(\frac { -5 }{ 3 }\) to get \(\frac { 5 }{ 6 }\) ?
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 19

Question 11.
What number should be subtracted from \(\frac { 3 }{ 7 }\) to get \(\frac { 5 }{ 4 }\) ?
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 20

Question 12.
What should be added to \(\left( \frac { 2 }{ 3 } +\frac { 3 }{ 5 } \right)\) to get \(\frac { -12 }{ 15 }\) ?
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 21
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 22

Question 13.
What should be added to \(\left( \frac { 1 }{ 2 } +\frac { 1 }{ 3 } +\frac { 1 }{ 5 } \right)\) to get 3 ?
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 23

Question 14.
What should be subtracted from \(\left( \frac { 3 }{ 4 } -\frac { 2 }{ 3 } \right)\) to get \(\frac { -1 }{ 6 }\) ?
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 24

Question 15.
Fill in the blanks :
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 25
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 26
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 27
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 28

Hope given RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 are helpful to complete your math homework.

If you have any doubts, please comment below. Learn Insta try to provide online math tutoring for you.

RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.2

RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.2

These Solutions are part of RD Sharma Class 8 Solutions. Here we have given RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.2

Other Exercises

Question 1.
Verify commutativity of addition of rational numbers for each of the following pairs of rational numbers :
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.2 1
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.2 2
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.2 3
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.2 4
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.2 5
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.2 6
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.2 7
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.2 8

Question 2.
Verify associativity of addition of rational numbers i.e., (A: + y) + z = x + (y + z), when :
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.2 9
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.2 10
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.2 11
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.2 12
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.2 13
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.2 14

Question 3.
Write the additive inverse of each of the following rational numbers :
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.2 15
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.2 16
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.2 17

Question 4.
Write the negative (additive inverse) of each of the following :
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.2 18
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.2 19

Question 5.
Using commutativity and associativity of addition of rational numbers, express ‘iach of the following as a rational number :
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.2 20
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.2 21
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.2 22

Question 6.
Re-arrange suitably and find the sum in each of the following :
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.2 23
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.2 24
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.2 25
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.2 26
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.2 27

Hope given RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.2 are helpful to complete your math homework.

If you have any doubts, please comment below. Learn Insta try to provide online math tutoring for you.

RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.1

RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.1

These Solutions are part of RD Sharma Class 8 Solutions. Here we have given RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.1

Other Exercises

Question 1.
Add the following rational numbers:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.1 1
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.1 2
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.1 3

Question 2.
Add the following rational numbers:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.1 4
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.1 5
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.1 6
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.1 7
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.1 8
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.1 9
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.1 10

Question 3.
Simplify:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.1 11
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.1 12
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.1 13
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.1 14
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.1 15
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.1 16
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.1 17
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.1 18
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.1 19

Question 4.
Add and Express the sum as mixed fraction:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.1 20
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.1 21
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.1 22
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.1 23
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.1 24
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.1 25

 

Hope given RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.1 are helpful to complete your math homework.

If you have any doubts, please comment below. Learn Insta try to provide online math tutoring for you.