MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 1 Development with Answers

MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 1 Development with Answers

Students can also read Online Education MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 1 Development Questions with Answers hope will definitely help for your board exams. https://ncertmcq.com/mcq-questions-for-class-10-social-science-with-answers/

Online Education for Development Class 10 MCQs Questions with Answers

Development Class 10 MCQ Question 1.
The Literacy rate of Kerala in 2011 was ……………………….
(a) 82
(b) 94
(c) 62
(d) 50
Answer:
(b) 94

Class 10 Economics Chapter 1 MCQ With Answers Question 2.
Fill in the bLank with respect to the correct criterion of comparison by choosing the most appropriate option:
Students – Height and Weight;
Countries – …………………….
(o) Number of Cities
(b) Size of the Territory
(c) Per Capita Income
(d) Population
Answer:
(c) Per Capita Income

Class 10 Development MCQ Question 3.
In which state of India is the infant mortality rate highest?
(a) Goa
(b) Bihar
(c) Uttar Pradesh
(d) Kerala
Answer:
(b) Bihar

Development MCQ Class 10 Question 4.
Which one of the following actions enhances environmental degradation?
(a) Planting of trees along the roadsides.
(b) Prevention of sewage disposal into water bodies
(c) Ban on use of plastic bags.
(d) Allowing the level of exhaust fumes emitted by cars, buses, trucks, etc., to rise.
Answer:

Class 10 Economics Chapter 1 MCQ Question 5.
Per capita income is:
(a) Income per State
(b) Income per Earning and Non-Earning Members of a family
(c) Income of each female in a house
(d) Income per person
Answer:
(d) Income per person

MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 1 Development with Answers

MCQ Of Development Class 10 Question 6.
What will be the top priority in the developmental goal of jobless youth?
(a) More employment opportunities
(b) More days of work and better wages
(c) Metal roads for transportation
(d) Establishment of a high school
Answer:
(a) More employment opportunities

Class 10 Economics Chapter 1 Development MCQ Online Test Question 7.
Which one of the following is not a feature of an underdeveloped country?
(a) Agriculture as the major occupation
(b) High technological development
(c) Mass poverty
(d) Mass illiteracy
Answer:
(b) High technological development

Explanation: Any underdeveloped country does not have access to high technology because of its economic inadequacy.

Economics Class 10 Chapter 1 MCQ Question 8.
……………… will be the aspiration of a working woman.
(a) To have a garden
(b) To have a safe and secure work environment at the office.
(c) To have good job opportunities where her education can be made use of.
(d) To have better technologies that can make data storing easy.
Answer:
(b) To have a safe and secure work environment at the office.

MCQ On Development Class 10 Question 9.
For each of the sectors, that we come across we should focus on employment and:
(a) GDP
(b) GNP
(c) NNP
(d) NI
Answer:
(a) GDP

Explanation: The other quantities have been associated with the nation and not with individual sectors.

MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 1 Development with Answers

Economics Chapter 1 Class 10 MCQ Question 10.
Which of the following factors are important for development other than income? [Diksha]
(a) Per Capita Income
(b) Literacy
(c) Net Attendance Ratio
(d) All of the above
Answer:

Class 10 Economics Chapter 1 Development MCQ With Answers Question 11.
Which of the following neighboring country of India has a higher HDI rank than India?
(a) Sri Lanka
(b) Nepal
(c) Pakistan
(d) None of the above
Answer:
(a) Sri Lanka

MCQ Development Class 10 Question 12.
Which of the following states has the highest literacy rate according to 2018 study reports?
(a) Haryana
(b) Bihar
(c) Punjab
(d) Kerala
Answer:
(d) Kerala

Get UML full form and full name in details.

Class 10 Economics Chapter 1 One Word Questions And Answers Question 13.
What is the full form of PDS?
(a) Public Distribution System
(b) Public Development System
(c) Public Division System
(d) Public discussion System
Answer:
(a) Public Distribution System

Explanation: Public Distribution System is a scheme run by the government to provide essential food grains like rice, wheat, pulses, oil at very affordable to the disadvantaged classes to ensure their healthy development.

MCQ Questions For Class 10 Economics Chapter 1 Question 14.
…………. is an example of a renewable resource.
(a) Petroleum
(b) Crude oil
(c) Groundwater
(d) Coal resources
Answer:
(c) Groundwater

Explanation: Groundwater is a renewable resource and can be renewed through natural processes. Other renewable resources are Solar Energy, wind energy, etc.

Non-Renewable Resources, once exhausted can not be renewed naturally. For example, Coal, minerals, and petroleum.

Class 10 Eco Ch 1 MCQ Question 15.
Literacy rate measures the proportion of the Literate population in the Age group:
(a) Above 5 years
(b) Above 12 years
(c) Above 7 years
(d) Above 6 years
Answer:

MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 1 Development with Answers

Question 16.
The average income of a person is called:
(a) Total income
(b) Per capita income
(c) Gross income
(d) Per nation income
Answer:
(b) Per capita income

Explanation: The average income of a person in a country is known as per capita income. It is calculated by dividing the total income of the country by its total population.

Related Theory

  • The total income of a person is the sum of his income from all sources in a particular time period i.e. monthly or annually.
  • The value of the total goods and services produced within a country in a year is called the National income of a country.

Full form of DSLR is Digital Single-lens Reflex Camera.

Question 17.
UNDP can be expanded as:
(a) United Nations Development Programme
(b) United Nations Diversity Playground
(c) United Nations Democratic Programme
(d) None of these
Answer:
(a) United Nations Development Programme

Explanation: United Nations Development Programme is a United Nations Agency that studies, looks after the development of member countries by holding annual discussions and programs. It releases a human development report where it measures various countries on scale of a few of its indicators.

Question 18.
Based on Per capita income, India comes in the category of:
(a) Middle-income group
(b) Low-income group
(c) High-income group
(d) Low middle-income group
Answer:

Question 19.
Which of the following statement defines Sustainable Development?
(a) Sustainable use of natural resources without considering the need of the future generation.
(b) Present generation fulfills its needs while considering the needs of the future generation as well.
(c) It means utilization of natural resources by the past, present and future generation.
(d) To meet the needs of the future generations even if the needs of the present generation go unmet.
Answer:
(A) Present generation fulfils its needs while considering the needs of the future generation as well.

Identify

Question 20.
Identify the object on the basis of the hints given:
(1) The resource is renewable.
(2) Its overuse is found in the agriculturally prosperous regions of Punjab and Western U.P.
Answer:
Groundwater
Correct and Rewrite

MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 1 Development with Answers

Question 21.
Rewrite the statement after correcting the underlined phrase.
A country having a high standard of living and a better environment in terms of health and safety is known as a developing country.
Answer:
A country having a high standard of living and a better environment in terms of health and safety is known as a developed country.

Fill in the Blanks

Question 22.
USA has low reserves of oil and secures it through ………………………
Answer:
Economic power.

Question 23.
Observe the source given below and answer the question that follows:
MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 1 Development with Answers 1
Complete the following sentence based on your observation.
The idea of …………….. can be depicted from the cartoon.

Question 24.
……………. is a new-renewable resource.
Answer:
Coal or Crude Oil

Question 25.
The present Levels of development are
Answer:
not sustainable

MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 1 Development with Answers

Question 26.
The number of deaths of children less than one year of age per 1000 live births is referred as ………….
Answer:
Infant mortality rate (IMR).

Question 27.
One of the best ways to reduce over-usage of groundwater is …………
Answer:
Implementation of stringent policies to control misuse of water.

Question 28.
……………… is an example of renewable resource.
Answer:
Groundwater

Explanation: Renewable resource are replenished by nature as in the case of crops and plants. However even these resources may be overused. Groundwater is renewable but highly overused in states of Punjab, Haryana and Western UP.

Question 29.
Human Development Index (HDI) in India can be improved through ……………….
Answer:
(1) Provision of free educational facilities for children up to 16 years of age to improve literacy rate.
(2) Provision of better and more robust health care services.
(Mention any 1)

Match the Columns Choose the correct pairs:

Question 30.
Choose the incorrect option from Column A and Column B.

Column A (Category of person) Column B (Developmental goats/Aspirations)
(a) Landless rural Labourers (i) More days of work and better wages
(b) Prosperous farmers from Punjab (ii) Availability of other sources of irrigation
(c) Farmers who depend only on rain for growing crops (iii) Assured higher support prices for their crops
(d) A rural woman from a Land- owning family (iv) Regular job and high wages to increase her income

Answer:
(c) Farmers who depend only on rain for growing crops (iii) Assured higher support prices for their crops.

Explanation: A large amount of water is required for the cultivation of crops of the farmers, who are primarily dependent on rain. Hence, their primary need is the availability of irrigation facilities to support their crops in the absence of rain.

MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 1 Development with Answers

Question 31.
Match the countries given with their HDI Rank according to Human Development Report, UNDP, 2018.

Column A Column B
(a) Sri Lanka (i) 150
(b) India (ii) 149
(c) Pakistan (iii) 130
(d) Nepal (iv) 76

Answer:

Column A Column B
(a) Sri Lanka (iv) 76
(b) India (iii) 130
(c) Pakistan (i) 150
(d) Nepal (ii) 149

Explanation: Human Development Report published by UNDP annually compares countries based on the educational levels of the people their health status and per capita income. It calculates a cumulative score by measuring GNI. life expectancy at birth and mean years of schooling (literacy and accessibility to educational facilities). All member countries are compared and ranks are given according to their score. Higher rank means greater human development.

Question 32.
Choose the correctly matched option from the following:

Column I (Category of person) Column II (Development goat)
(a) Farmers who depend only on  rain for growing crops More days of work and better wages
(b) Landless rural Labourers Higher support prices for their crops
(c) Prosperous farmers from Punjab Regular wages
(d) An adivosi from Narmada volley To fulfill Livelihood

Assertion Reasoning questions Class 10 Economics Chapter 1

In each of the following questions, a statement of Assertion (A) is given followed by a corresponding statement of Reason (R). Select the correct answer to codes (a), (b) (c) or (d) as given below:
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(b) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).
(c) (A) is correct but (R) is wrong.
(d) (A) is wrong but (R) is correct.

Question 33.
Assertion (A): Increase in population, urbanization and industrialization lead to increased use for fossil fuels.
Reason (R): Overuse of conventional energy resources has resulted in the phenomenon of greenhouse effect.
Answer:
(b) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

Question 34.
Assertion (A): Groundwater is under serious threat of overuse in many parts of the country.
Reason (R): About 300 districts have reported a water level decline of over 4 meters during the past 20 years.
Answer:
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 1 Development with Answers

Question 35.
Assertion (A): Development involves thinking about the ways in which we can work towards achieving goals of holistic growth.
Reason (R): Holistic growth is economic growth.
Answer:

Question 36.
Assertion (A): Kerala has a better net attendance ratio than Bihar.
Reason (R): Kerala has less female children than Bihar hence the attendance ratio is better.
Answer:
(c) (A) is correct but (R) is wrong.

Explanation: Kerala has better infrastructure and educational facilities for students. This makes it easier to attend school and study.

Question 37.
Assertion (A): People not only think of better income but also have goals such as security, respect for others, equal treatment, freedom, etc. in mind.
Reason (R): Money cannot buy everything.
Answer:

(Competency Based Questions (CBQs))

Question 1.
The given picture shows an overuse of which of the following resources?
MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 1 Development with Answers 2
(a) Soil
(b) Air
(c) Woman Power
(d) Groundwater
Answer:
(d) Groundwater

Question 2.
Read the given source and answer the question that follows:
The idea of development or progress has always been with us. We have aspirations or desires about what we would like to do and how we would like to live. Similarly, we have ideas about what a country should be like. Which of the following is the right replacement for the underlined sentence?
(a) We have community goals.
(b) We have occupational goals.
(c) We have developmental goals.
(d) We have society goals.
Answer:
(c) We have developmental goals.

Question 3.
Match the items in Column A to that of Column B and choose the right option:

Column A

Column B

(A) Girl in an urban family  (I) Regular wages and more job days
(B) A minister  (II) Equal opportunities just like her brother
(C) A laborer  (III) More profit, more projects
(D) A businessman  (IV) More votes

(a) (A)-(II),(B)-(IV),(C)-(I),(D)-(III)
(b) (A)-(III),(B)-(IV),(C)-(II),(D)-(I)
(c) (A)-(III),(B)-(I),(C)-(IV),(D)-(II)
(d) (A)-(I),(B)-(III),(C)-(II),(D)-(I)
Answer:
(a) (A)-(II),(B)-(IV),(C)-(I),(D)-(III)

MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 1 Development with Answers

Question 4.
Study the picture and answer the question that follows:
MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 1 Development with Answers 3
What could be the development goal for the shown area?
Answer:

Question 5.
Study the picture given below. Ident fy an appropriate developmental goal foe the characters.
MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 1 Development with Answers 4
Answer:
An appropriate developmental goal for the poor lady would be to have a stable job and affordable house for her small family. For the rich man, his developmental goal can be more opportunities for profit and investment from foreign countries, more luxurious Life or even a bigger car.

Question 6.
Study the table and answer the question tnat follows :
MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 1 Development with Answers 5
Sources: Economic Survey, 2017-18 VoL 2, Government of India; National Sample Survey Organisation (Report No. 575)
In comparison to Kerala, which state has the highest infant mortality rate ?
Answer:
Bihar
Explanation: As Bihar lacks health and proper education facilities, the mortality rate is highest there.

Question 7.
Study the table and answer the question that follows:
MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 1 Development with Answers 6
Which State has the lowest net attendance ratio at the secondary stage?
Answer:
Bihar

Explanation: The table shows the lowest statistics for net attendance ratio in Bihar.

Related Theory
Net attendance ratio is the total number of children of age group 14 and 15 years attending school as a percentage of the total number of children in the same age group.

Question 8.
Based on the data given in the following table, calculate the average income for both countries:
MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 1 Development with Answers 7
Which country has more equitable distribution of income?
Answer:

MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 1 Development with Answers

Question 9.
Study the statistics in the table and answer the question that follows:
MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 1 Development with Answers 8
Calculate the average income of the family.
Answer:
₹10,000

Explanation: Average Income of the family: 7,000 + 8,000 + 10,000 + 15,000 = 40,000
Sum of incomes = 40,000
MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 1 Development with Answers 9
Answer:

Question 10.
Read the source given below and answer the questions that follow:
A vessel dumped 500 tonnes of liquid toxic wastes into open-air dumps in a city and in the surrounding sea. This happened in a city called Abidjan in Ivory Coast, a country in Africa. The fumes from the highly toxic waste caused nausea, skin rashes, fainting, diarrhoea etc. After a month seven persons were dead, twenty in hospital and twenty six thousand treated for symptoms of poisoning. A multinational company dealing in petroleum and metals had contracted a local company of the Ivory Coast to dispose the toxic waste from its ship.
(A) Which of the following would be an ideal goal for natives of Abidjan?
(a) Free Healthcare, healthier environ-ment.
(b) More space
(c) More houses
(d) More factories and hence more jobs
Answer:
(a) Free Healthcare, healthier environment.

(B) Which of the following would be an ideal goal for the multinational company?
(I) More money
(II) To get rid of its waste without having to pay for its disposal.
(III) More employees
(IV) More profit
(a) (I) only
(b) (II) only
(c) (III) only
(d) (I) (II) & (IV)
Answer:

(C) Which resource was severely affected in the given source?
Answer:
Water in the sea bodies.

(D) Assertion (A): Different people may have different and conflicting interests.
Reason (R): They belong to different continents.
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(b) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).
(c) (A) is correct but (R) is wrong.
(d) (A) is wrong but (R) is correct.

MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 1 Development with Answers

Question 11.
Read the source given below and answer the questions that follow:
Once it is realised that even though the level of income is important, yet it is an inadequate measure of the level of development, we begin to think of other criteria. There could be a long list of such criteria but then it would not be so useful. What we need is a small number of the most important things. Health and education indicators, such as the ones we used in comparison of Kerala and Haryana, are among them. Over the past decade or so, health and education indicators have come to be widely used along with income as a measure of development For instance, the Human Development Report published by UNDP compares countries based on the educational levels of the people, their health status and per capita income. It would be interesting to look at certain relevant data regarding India and its neighbours from the Human Development Report 2019.

Answer the following MCQs by choosing the most appropriate option:
(A) Which of the following countries has a better rank than India in Human Development Report for 2018?
(a) Pakistan
(b) Sri Lanka
(c) Bangladesh
(d) Nepal
Answer:
(b) Sri Lanka

Explanation: Sri Lanka is at rank 76 while India is at rank 130.

(B) Which of the following criteria is common in the assessment of development in the reports of the World Bank and UNDP?
(a) Educational levels
(b) Health Status
(c) Gold Reserves
(d) Per Capita Income
Answer:
(d) Per Capita Income

(C) Where is the UNDP headquartered?
(a) London
(b) New York
(c) Burns
(d) Geneva
Answer:
(b) New York

(D) Which of the Asian country is lower in HDI?
(a) Myanmar
(b) Pakistan
(c) India
(d) Bangladesh
Answer:
(b) Pakistan
Explanation: Pakistan is at rank 150 according to the list of 2018.

Question 12.
Read the source given below and answer the questions that follow:
Recent evidence suggests that the groundwater is under serious threat of overuse in many parts of the country. About 300 districts have reported a water level decline of over 4 metres during the past 20 years. Nearly one-third of the country is overusing their groundwater reserves. In another 25 years,
60 per cent of the country would be doing the same if the present way of using this resource continues. Groundwater overuse is particularly found in the agriculturally prosperous regions of Punjab and Western U.P., hard rock plateau areas of central and south India, some coastal areas and the rapidly growing urban settlements.

Answer the following MCQs by choosing the most appropriate option:
(A) Which of the following resources are renewable but excessively used?
(a) Solar Energy
(b) Wind Energy
(c) Air
(d) Trees
Answer:
(d) Trees
Explanation: Trees are heavily deforested and uprooted for various industrial and construction projects.

(B) What proportion of the country is over using their groundwater reserves?
(a) One-Fourth
(b) One-Third
(c) One-Tenth
(d) One-Eighth
Answer:
(b) One-Third

(C) Which of the following options is a reason for Groundwater overuse?
(I) Usage at homes
(II) Usage at Agricultural sites
(III) Watering plants
(IV) Pollution through chemicals and solid wastes
(V) Drinking
(a) (I) only
(b) (II) & (IV)
(c) (III), (IV) & (V)
(d) (I), (II) & (IV)
Answer:

(D) Which of the following is a solution to prevent Groundwater overuse?
(a) Stop drinking groundwater
(b) Stop irrigating plants and crops
(c) Rainwater harvesting
(d) Use river water for domestic usage
Answer:
(c) Rainwater harvesting

MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 1 Development with Answers

Question 13.
Read the source given below and answer the questions that follow:
Do all of these persons have the same notion of development or progress? Most likely not. Each one of them seeks different things. They seek things that are most important for them, i.e., that which can fulfil their aspirations or desires. In fact, at times, two persons or groups of persons may seek things which are conflicting. A girl expects as much freedom and opportunity as her brother, and that he also shares in the household work. Her brother may not like this. Similarly, to get more electricity, industrialists may want more dams. But this may submerge the land and disrupt the lives of people who are displaced – such as tribals. They might resent this and may prefer small check dams or tanks to irrigate their land. Answer the following MCQs by choosing the most appropriate option:
(A) Which one of the following is a developmental goal for labour unions?
(a) To get labour rules which benefit the labourers if implemented
(b) To get more buildings made
(c) To get more electricity
(d) To get more money
Answer:
(a) To get labour rules which benefit the labourers if implemented

(B) which of the following statements is correct about developmental goals?
(a) They are the same for all the citizens of a country.
(b) They are different and sometimes even contradictory for different groups and people.
(c) There are no developmental goals.
(d) These goals do not matter.
Answer:

(C) What will be the top priority in the developmental goal of a native craftsman?
(a) Expansion of rural banking
(b) More days of work and better wages
(c) Metal roads for transportation
(d) More demand of local and handmade goods
Answer:
(d) More demand of local and handmade goods

(D) Which two groups have conflicting interests according to the source?
(a) The girls and the boy
(b) The tribals and the industrialists
(c) Companies fighting for one project
(d) The tribals against one another
Answer:
(b) The tribals and the industrialists

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
Suggest any one way to create employment in Semi-rural areas.
Answer:
Capacity building and establishing of food processing units in Semi Rural areas can help create employment in Semi-Rural areas.

Question 2.
State any two goals of development other than Income.
Answer:
Values like Peace and Freedom; Healthy environment.

MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 1 Development with Answers

Question 3.
Why does Kerala have a Low Infant Mortality Rate?
Answer:
Availability of Healthcare and medical facilities helps it have a low mortality rate.

Question 4.
What is the development goal of rural people of India as per your viewpoint?
Answer:
To have access to better resources like food, transportation and communication facilities.

Question 5.
What is the advantage of knowing per capita income? Mention any one.
Answer:
Knowing per capita income for a country helps to compare and analyze wealth of different countries and measure their,. economic development. It can be used as a measure of nation’s standard of living.

Question 6.
What is the full form of HDI?
Answer:
Human Development Index.

Question 7.
According to the World Bank (2004), which country would be classified as a low income country?
Answer:

MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 1 Development with Answers

Question 8.
If there are 4 families in a country with per capita income of 15,000 $. The income of 3 families is $10,000, $ 20,000 and $12,000. What is the income of the 4th family?
Answer:
Per Capita Income = Average Income = Sum of income of all units/Total units
= 10,000 + 20,000 + 12,000 + A/4 = 15,000
= 15,000 x 4 = 10,000+20,000+12,000 + A
= 60,000 – (10,000 + 20,000 + 12,000 + A)
A = 60,000 – 42,000
A = Rs. 18,000

Question 9.
“There is enough for everybody’s need but not for everybody’s greed.” Who said these words? [CBSE 2014]
Answer:
Mahatma Gandhi

Question 10.
Why do some people oppose dams? Give one reason.
Answer:
Displacement of homes, destruction of natural habitat makes adivasis in India oppose the construction of dams.

Question 11.
How can development be made sustainable? Illustrate with examples from everyday life.
Answer:
Development can be made sustainable if the existing resources are used in a planned manner. Emphasis should be developing renewable sources of energy and recycling of metals.

Question 12.
Define the term ‘literacy rate’.
Answer:

MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 1 Development with Answers

Question 13.
Defirle the term ‘Uteracy rate’.
Answer:

Question 14.
What may be one of the developmental goals of a girl who belongs to a rich urban family? [CBSE 2019,14,11]
Answer:
the developmental goals of a girl who belongs to a rich urban family may be getting the same freedom as her brother, pursue higher studies and a high standard of living.

Related Theory
A development goal is a target or an aim that a person wants to achieve by developing himself/ herself. Alt people have different development goals according to the situation they are in or the work they do.

Question 15.
How can two people have different developmental goals ? [CBSE 2018]
Answer:
Different people have different developmental goals because people come from different backgrounds and have different dreams and aspirations.

Related Theory
People set their goals according to the changing circumstances and the prevailing situation and may also change the goal with the change in situation which could be contradictory to the previous goal.

Question 16.
Define IMR.
Answer:
The number of children that die before the age of one year as a proportion of 1000 live children born in that particular year, is called infant mortality rate or IMR.

Question 17.
What may be one of the developmental goals of b rich farmer? [CBSE 2019,15]
Answer:
The developmental goals of a rich farmer might be gaining high profits on the produce or availability of cheap labour to work in the farm.

MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 1 Development with Answers

Question 18.
Define the term ‘per capita income’.
Answer:
Per capita income is calculated as the average income of a citizen of a country. Per capita Income = total income of a country/total population

Question 19.
What may be a developmental goal of farmers who depend only on rain for growing crops?
Answer:
The development goal of a farmer who is only dependent on rain for growing crop, would be a good and sufficient monsoon season so that his crops get the required irrigation and he can benefit from the good produce.

Related Theory
Developmental goal is a target or an aim that a person wants to achieve by developing himself/ herself. All people have different development goals according to the situation they are in or the work they do.

Question 20.
Mention the formula to calculate the BMI (Body Mass Index).
Answer:
BMI: (BODY MASS INDEX)
Weight of person in kg and height in metres is taken. Divide the weight by the square of the height.

Question 21.
What may be a developmental goal of the urban unemployed youth? [CBSE 2019,12]
Answer:
The development goal of an urban unemployed youth would be to find a good job and earn a decent wage with that work. He/she will aspire to maintain a good standard of living.

MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 1 Development with Answers

Question 22.
What criteria does UNDP compare to measure the human development index?
Answer:
UNDP compares countries based on the educational levels of the people, their health status and per capita income.

Related Theory
UNDP compares countries based on these aspects and prepares a Human Development Report.

MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers

MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 3 Money and Credit with Answers

Online Education MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 3 Money and Credit with Answers

Students can also read Online Education MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 3 Money and Credit Questions with Answers hope will definitely help for your board exams. https://ncertmcq.com/mcq-questions-for-class-10-social-science-with-answers/

Online Education for Money and Credit Class 10 MCQs Questions with Answers

Money And Credit Class 10 MCQ Question 1.
Fill in the blank by choosing the most appropriate option:
The exchange of goods for goods is a process of ………………
(a) Buying goods through currency
(b) Selling goods through currency
(c) Bartering goods
(d) Making goods
Answer:
(c) Bartering goods

Money And Credit MCQ Question 2.
What portion of deposits is essential for the banks to maintain in liquid cash for their day to day transaction?
(a) 10%
(b) 15%
(c) 20%
(d) 25%
Answer:
(b) 15%

Class 10 Economics Chapter 3 MCQ With Answers Question 3.
Which of the following statements is an essential feature of barter system?
(a) Money can easily be used to buy any commodity or service.
(b) The barter system is based on the double coincidence of wants.
(c) The barter system promises payments at a later date than the day of transaction.
(d) The barter system helps the people to buy and sell goods easily and quickly.
Answer:
(b) The barter system is based on the double coincidence of wants.

MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 3 Money and Credit with Answers

MCQ On Money And Credit Class 10 Question 4.
Which one of the following agencies issues currency notes on behalf of the government of India?
(a) The Finance Minister of India issues them.
(b) Reserve Bank of India issues the currency.
(c) All the banks of the country can issue notes.
(d) World Bank issues notes
Answer:
(b) Reserve Bank of India issues the currency.

Money And Credit Class 10 MCQs Question 5.
Which one of the following is not a modern form of money?
(a) Paper currency
(b) Demand Deposits
(c) Coins
(d) Precious metals
Answer:
(d) Precious metals

Explanation: Gold, Silver and Copper were used to make coins in ancient times.

Class 10 Money And Credit MCQ Question 6.
Why do banks keep a small proportion of the deposits as cash with themselves?
(a) To extend loan to the poor
(b) To extend loan facility
(c) To pay salary to their staff
(d) To pay the depositors who might come to withdraw the money.
Answer:

MCQ Money And Credit Question 7.
Which of the following refers to investment?
(a) The money spent on religious ceremonies.
(b) The money spent on social customs.
(c) The money spent to buy assets such as land.
(d) The money spent on household goods.
Answer:
(c) The money spent to buy assets such as land.

MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 3 Money and Credit with Answers

MCQ Of Money And Credit Class 10th Question 8.
Which one of the following is a formal source of credit?
(a) Traders
(b) Cooperative sectors
(c) Money lenders
(d) Friends and relatives
Answer:
(b) Cooperative sector

MCQ Of Money And Credit Class 10 Question 9.
Which among the following issues currency notes on behalf of the central government?
(a) State Bank of India
(b) Reserve Bank of India
(c) Commercial Bank of India
(d) Union Bank of India
Answer:
(b) Reserve Bank of India

Explanation: The Reserve Bank of India is the monitoring agency and the Central Bank of India that issues currency on behalf of the Government of India. No other person can issue any legalised currency. Other banks are all involved in public dealing of money but don’t issue any currency.

MCQs Of Money And Credit Question 10.
Which one of the following options is NOT correct about a typical Self-Help Group?
(a) It has 15-20 members
(b) It does not have any male members.
(c) Its members usually belonging to one neighbourhood
(d) Saving per member varies in it.
Answer:
(b) It does not have any male members.

MCQ Of Chapter Money And Credit Class 10 Question 11.
What percentage of their deposits as cash, do the banks in India keep with themselves?
(a) 20 per cent
(b) 15 per cent
(c) 12 per cent
(d) 10 per cent
Answer:

MCQs On Money And Credit Question 12.
Money is accepted as a medium of exchange because:
(a) It is authorized by the government of India
(b) It is issued by the Reserve Bank of India
(c) It is legalised as a medium of payment in India
(d) All of these
Answer:
(d) All of these

Money And Credit MCQ Class 10 Question 13.
Find the incorrect option:
(a) Demand deposit share the essential features of money
(b) With demand deposit payments can be made without cash
(c) Demand deposits are a safe way of money transformation
(d) Demand deposit facility is like cheque
Answer:
(d) Demand deposit facility is like cheque.

Class 10 Economics Chapter 3 MCQ Question 14.
What do people do with the extra cash in hand? Choose the most correct option from the following:
(a) They deposit it with one of the informal lenders
(b) They deposit it with an NGO
(c) They deposit it with the bank manager
(d) They deposit it with the banks by opening a bank account in their name.
Answer:
(d) They deposit it with the banks by opening a bank account in their name.

MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 3 Money and Credit with Answers

Money And Credit MCQ Questions Question 15.
When do people have the provision to withdraw money? Choose the most appropriate option from the following:
(a) They can withdraw money at the time of severe illness
(b) They cannot withdraw money before it reaches to it maturity level.
(c) They can withdraw money as and when they require
(d) Both (a) and (b)
Answer:
(c) They can withdraw money as and when they require.

Explanation: People deposit money with the bonks by opening a bank account in their name and receive an amount as interest from the bank on this deposit which can be withdrawn by them as and when they require it.

Related Theory
Since the deposits in the bank accounts can be withdrawn on demand, these deposits are called demand deposits.

Question 16.
Money borrowed from banks and cooperative societies comes under which source of credit?
(a) Informal
(b) Formal
(c) Semi-Formal
(d) None of the above
Answer:
(b) Formal

Explanation: Formal sources of credit include Banks and Cooperative Societies which: provide credit at the low rate of interest to the borrowers and are regulated and supervised by the RBI on behalf of the Central Government in India.

Related Theory
The informal lenders include moneylenders, traders, employers, relatives and peer groups. Such lenders are not monitored or regulated by any agency. Most of the times, lenders fix extremely high rates of interest and push borrowers into debt traps through their informal rules.

Unorganized sources of Credit correspond to Informal sources of credit and cannot be trusted.

Question 17.
In a self-help group most of the decisions regarding savings and loan activities are taken by which one of the following:
(a) Bank
(b) Members
(c) NGOs
(d) All of these
Answer:
(b) Members

Question 18.
Formal sources of credit do not include
(a) Banks
(b) Cooperatives
(c) Employers
(d) Both (a) and (b)
Answer:
(c) Employers

Explanation: Employers, moneylenders, neighbors, friends, relatives etc fall under informal sources of credit who charge high interest on loans that they give to the borrowers.

Question 19.
Arrange the following forms of currency according to their usage from oldest to recent use:
(i) Paper Currency
(ii) Grain and cattle
(iii) Coins
(iv) Net banking and digital payments
(a) (iii)-(iv)-(i)-(ii)
(b) (ii)-(iii)-(i)-(iv)
(c) (i)-(ii)-(iiii)-(iv)
(d) (iv)-(iii)-(ii)-(i)
Answer:
(b) (ii)-(iii)-(i)-(iv)

Explanation: In early times, Grain and Cattle were used as barter to buy items of necessity. This was later replaced by silver, gold and copper coins. Post the invention of paper, paper currency dominated the scene. Today net banking and digital payments have replaced paper currency.

Question 20.
Bank deposits are also called
(a) Collateral
(b) Demand deposits
(c) Cheque
(d) Currency
Answer:
(b) Demand deposits

Explanation: Banks provide the facility of depositing surplus cash of citizens safely. They also provide interest on this deposit. Customers can withdraw or deposit cash at any time according to their demand. Hence this is called a demand deposit.

Question 21.
Terms of credit do not include:
(a) Bank deposits
(b) Interest rate
(c) Collateral
(d) Mode of repayment
Answer:
(a) Bank deposits

Explanation: Interest rate, collateral and documentation requirement, and the mode of repayment together comprise what is called the terms of credit. Together, they are all that a lender or borrower needs to consider before borrowing or lending money.

MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 3 Money and Credit with Answers

Question 22.
Rampur is an area where 80% people borrow money from the bank while 10% don’t borrow and the rest 10% take it from their friends, relatives or local moneylenders. Where will Rampur be situated?
(a) In an Urban Region
(b) Semi-Urban area
(c) In a Rural region
(d) Capital of a country
Answer:
(a) In an Urban Region

Explanation: Rampur is located in an area with proper access to banks, however not all the people are convinced borrowers from the bank. In an urban area, most people go to the bank while some people might also resort to friends and relatives for money, due to small or extremely urgent need.

Related Theory
The country’s capital is generally a High-tech city with all educated and skilled people. Hence Rampur can’t be a Capital. It cannot be situated in a rural area because of the large number of banks and easy accessibility. It cannot be a Semi-urban area due to similar reasons.

Question 23.
Find the correct option:
(a) Collateral is what pushes the lender in to a painful debt trap situation.
(b) Collateral is the amount that RBI gets from other banks.
(c) Collateral is an asset that the borrower owns and uses as a guarantee to a lender against the amount borrowed.
(d) Collateral does not include jewellery.
Answer:
(c) Collateral is an asset that the borrower owns and uses as a guarantee to a lender against the amount borrowed.

Explanation: Collateral acts like a guarantee to a lender until loan is repaid, if the borrower fails to repay the loan, the lender can reimburse his loan by selling the collateral or confiscating it.

Related Theory
Property such as land titles, deposits with banks(Jewellery, bonds), livestock are some common examples of collateral used for borrowing. Collateral is a safety valve to lender’s benefit. It does not put the lender in a debt trap because lender lends and not borrows.

Identify

Question 24.
Identify the financial institution on basis of the hints given:
(1) Monitors other Banks
(2) Regulates lending activities
(3) Issues Currencies
Answer:
Reserve Bank of India

Correct and Rewrite/ True-False
State whether the following statements are True or False. If false, correct the statement.

Question 25.
Banks and cooperatives are informal sources of credit.
Answer:
False
Banks and cooperatives are formal sources of credit.

Explanation: Informal sources of credit are locaL moneylenders, sahukars, jewelers, relatives or friends who lend without any proper documentation and charge exorbitant rates of interest. Banks and Cooperatives are backed by the government and hence are formal sources of credit.

Double coincidence of wants is an essential feature of Barter system.

MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 3 Money and Credit with Answers

Fill in the blanks with suitable information:

Question 27.
………….. is an asset that the borrower owns and uses as a guarantee until the loan is repaid to the lender.
Answer:
Collateral

Explanation: Property such as land, building, vehicle, livestock, jewellery, bonds deposits with banks are some common examples of collateral used for borrowing.

Match the Columns

Choose the correct pairs option from the following:
Match the correct people involved in a variety of occupations with the appropriate reason they might borrow money for:

Column A Column B
(a) Auto-rickshaw driver (i) To buy a house
(b) A businessman whose factory has closed down (ii) To buy a shop of his own
(c) Small trader (iii) To revive his business
(d) A person in government service (iv) To buy his own vehicle

Answer:

Column A Column B
(a) Auto-rickshaw driver (iv) To buy his own vehicle
(b) A businessman whose factory has closed down (iii) To revive his business
(c) Small trader (ii) To buy a shop of his own
(d) A person in government service (i) To buy a house

Assertion Reasoning questions Class 10 Economics Chapter 3

In each of the following questions, a statement of Assertion (A) is given followed by a corresponding statement of Reason (R). Select the correct answer to codes (a), (b) (c), or (d) as given below:
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(b) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).
(c) (A) is correct but (R) is wrong.
(d) (A) is wrong but (R) is correct.

Question 29.
Assertion (A): Not all the money that is deposited in the bank by the depositors is kept by the banks themselves.
Reason (R): They use it to further extend loans to people so that the difference between interest earned and interest is given can be further invested and the chain will continue to go on.
Answer:
(b) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

Explanation: Banks make use of the deposits to meet the loan requirements of people. In this way, banks mediate between those who have surplus funds (the depositors) and those who are in need of these funds (the borrowers). They don’t invest the interest earned again, they use it to provide income to their employees.

Question 30.
Assertion (A): If the borrower fails to repay the loan, the lender does not have the right to sell the asset or collateral to obtain payment.
Reason (R): Collateral acts like a guarantee against the borrowed money.
Answer:
(d) (A) is wrong but (R) is correct.

Explanation: If the borrower fails to repay the loan, the lender has the right to sell the asset or collateral to obtain payment.

MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 3 Money and Credit with Answers

Question 31.
Assertion (A): The terms of credit vary substantially from one credit arrangement to another.
Reason (R): Interest rates, time periods vary from one arrangement to other.
Answer:
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

Question 32.
Assertion (A): Members of a cooperative pool their resources for cooperation in certain areas.
Reason (R): They pool their funds together.
Answer:
(b) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

Explanation: Cooperatives are formed with the purposes of sharing resources and collecting resources.

Question 33.
Assertion (A): Banks have to submit information to the RBI on how much they are lending, to whom, at what interest rate, etc.
Reason (R): This is done to ensure the rich get enough loans.
Answer:
(c) (A) is correct but (R) is wrong.

Explanation: Banks have to submit periodical reports and this is done to ensure appropriate amounts of loans are given to the poor and vulnerable classes.

(Competency Based Questions (CBQs))

Question 1.
Match the items in Column A to those in Column B

Column A (Organisation)

Column B(Its Field of Interest)

(A) NSSO  (I) Data on Self Help Groups
(B) NABARD  (II) Economic planning
(C) RBI  (III) Formal and Informal Sector Credit data and survey
(D) NITI AAYOG  (IV) Monitors the banks and credit activities

(a) (A)-(I), (B)-(III), (C)-(IV), (D)-(II)
(b) (A)-(III), (B)-(I), (C)-(IV), (D)-(II)
(c) (A)-(II), (B)-(III), (C)-(IV), (D)-(I)
(d) (A)-(IV), (B)-(III), (C)-(II), (D)-(I)
Answer:

Question 2.
Study the picture given below and answer the question that follows:
MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 3 Money and Credit with Answers 1
Currency in the era of kings were made from:
(a) Gold, Silver and Copper
(b) Ivory and Bones
(c) Grains and Water
(d) Rice and Water
Answer:
(a) Gold, Silver and Copper

MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 3 Money and Credit with Answers

Question 3.
Rita has taken a loan of ? 7 lakhs from the bank to purchase a car. The annual interest rate on the loan is 14.5 per cent and the loan is to be repaid in 3 years in monthly instalments.
The bank retained the papers of the new car as collateral, which will be returned to Rita only when she repays the entire loan with interest.
Analyse the loan information given above, and point out which one of the following is the correct option that describes the above statements accurately.
(a) Mode of re-payment
(b) Terms of credit
(c) Interest on loan
(d) Deposit criteria
Answer:

Question 4.
Read the given source and answer the question that follows:
No individual in India can legally refuse a payment made in rupees. Hence, the rupee is widely accepted as a medium of exchange.
Who legalises the use of rupee as a medium of payment that cannot be refused in settling transactions in India?
(a) SBI
(b) Indian Law
(c) RBI
(d) The constitution of France
Answer:
(b) Indian Law

Question 5.
Observe the picture carefully.
MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 3 Money and Credit with Answers 2
Describe this image in your own words.
Answer:
This image showcases a meeting of a women self-help group.

Explanation: A typical Self Help Group has 15-20 members, usually belonging to one neighbourhood, who meet and save money regularly. Members can take small loans from the group itself to meet their needs on smaller rates of interest.

Question 6.
Read the source given below and answer the questions that follow:
Besides banks, the other major source of cheap credit in rural areas are the cooperative societies (or cooperatives). Members of a cooperative pool their resources for cooperation in certain areas. There are several types of cooperatives possible such as farmers cooperatives, weavers cooperatives, industrial workers cooperatives, etc. Krishak Cooperative functions in a village not very far away from Sonpur. It has 2300 farmers as members. It accepts deposits from its members. With these deposits as collateral, the Cooperative has obtained a large loan from the bank. These funds are used to provide loans to members. Once these loans are repaid, another round of lending can take place. Krishak Cooperative provides loans for the purchase of agricultural implements, loans for cultivation and agricultural trade, fishery loans, loans for construction of houses and for a variety of other expenses.
(A) The Cooperatives can be classified into sector.
(a) Formal
(b) Informal
(c) Mixed
(d) Unorganised sector
Answer:
(a) Formal
Explanation: Cooperatives are registered and monitored by regulating authorities.

(B) The cooperatives lend without which of the following terms of credit:
(a) Collateral
(b) Interest Rate
(c) Identification
(d) Specific time period for repayment
Answer:
(a) Collateral

(C) Name one type of cooperative mentioned in the source.
Answer:

(D) Assertion (A): Informal sector loans prove to be worse than formal sector loans.
Reason(R): Formal sector loans need less paperwork.
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(b) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).
(c) (A) is correct but (R) is wrong.
(d) (A) is wrong but (R) is correct.
Answer:
(c) (A) is correct but (R) is wrong.

Explanation: Informal sector loans prove to be worse than formal sector loans because the former have no paperwork or documentation. It leads lenders into debt traps.

MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 3 Money and Credit with Answers

Question 7.
Read the source given below and answer the questions that follow:
Swapna, a small farmer, grows groundnut on her three acres of land. She takes a loan from the moneylender to meet the expenses of cultivation, hoping that her harvest would help repay the loan. Midway through the season the crop is hit by pests and the crop fails. Though Swapna sprays her crops with expensive pesticides, it makes little difference. She is unable to repay the moneylender and the debt grows over the year into a large amount. Next year, Swapna takes a fresh loan for cultivation. It is a normal crop this year. But the earnings are not enough to cover the old loan. She is caught in debt. She has to sell a part of the land to pay off the debt Answer the following MCQs by choosing the most appropriate option:
(A) Swapna obtains credit from which of the following sectors?
(a) Formal Sector
(b) Informal Sector
(c) Public sector
(d) Private sector
Answer:
(b) Informal Sector

(B) Which of the following conditions holds true for Swapna?
(a) Her crop was destroyed and this raised her income.
(b) She borrowed from the moneylender and it did not do anything to add to her incomes and thus it was a bad credit.
(c) She was easily able to pay back what she borrowed.
(d) The credit was good but Swapna was not a good farmer.
Answer:

(C) How could Swapna improve her situation?
(a) She could borrow more.
(b) She could borrow less.
(c) She could stop farming.
(d) She could borrow form bank
Answer:
(d) She could borrow from banks.
Explanation: Formal Sector lends at a lowest rate and thus helps the lender to actually increase his income and lifestyle.

(D) What does Swapna’s situation portray about the rural households and credit?
(a) Rural Households cannot handle credit.
(b) Rural Households need more credit.
(c) Rural Households borrow mostly from Informal sources.
(d) Rural Households borrow throughout the year.
Answer:
(c) Rural Households borrow mostly from informal sources.

Question 8.
Read the source given below and answer the questions that follow:
In recent years, people have tried out some newer ways of providing loans to the poor. The idea is to organise rural poor, in particular women, into small Self Help Groups (SHGs) and pool (collect) their savings. A typical SHG has 15-20 members, usually belonging to one neighborhood, who meet and save regularly. Saving per member varies from Rs. 25 to Rs. 100 or more, depending on the ability of the people to save. Members can take small loans from the group itself to meet their needs. The group charges interest on these loans but this is still less than what the moneylender charges. After a year or two, if the group is regular in savings, it becomes eligible for availing loan from the bank. The loan is sanctioned in the name of the group and is meant to create self-employment opportunities for the members.
Answer the following MCQs by choosing the most appropriate option:
(A) Apart from saving and lending, what else is the Self Help Group useful for?
(a) It is a place for taking political decisions
(b) It is a place for discussing social issues
(c) It is a place for entertainment
(d) Both (a) and (b) are correct.
Answer:
(d) Both (a) and (b) are correct.
Explanation: The regular meetings of the group provide a platform to discuss and act on a variety of social issues such as health, nutrition, domestic violence, etc.

(B) What is their saving per member in the group?
(a) Between 20-100 rupees
(b) Below 20 rupees
(c) Above 100 rupees
(d) Varies with states
Answer:
(a) Between 20-100 rupees

(C) What does a Self Help Group have to do to become eligible to borrow from the bank?
(a) Save more
(b) Spend more
(c) Save regularly
(d) Save, lend and repay regularly
Answer:
(d) Save, lend and repay regularly Explanation: After a year or two, if the group is regular in savings, it becomes eligible for availing loan from the bank.

(D) Who takes the decisions regarding the savings and loan activities in a Self Help Group?
(a) Head of the Self Help Group
(b) Mayor
(c) Zila Parishad
(d) All the members of the Self Help Group
Answer:
(d) All the members of the Self Help Group.

MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 3 Money and Credit with Answers

Question 9.
Read the source given below and answer the questions that follow:
In rural areas, the main demand for credit is for crop production. Crop production involves considerable costs on seeds, fertilisers, pesticides, water, electricity, repair of equipment, etc. There is a minimum stretch of three to four months between the time when the farmers buy these inputs and when they sell the crop. Farmers usually take crop loans at the beginning of the season and repay the Loan after harvest. Repayment of the loan is crucially dependent on the income from farming. Credit, instead of helping Swapna improve her earnings, left her worse off. This is an example of what is commonly called debt-trap. Credit in this case pushes the borrower into a situation from which recovery is very painful
Answer the following MCQs by choosing the most appropriate option:
(A) Which of the following will be an appropriate reason farmers can lend money?
(I) to arrange for funds for sister’s marriage.
(II) to buy a new factory
(III) to build a new swimming pool
(IV) to buy new fertiliser
(a) (I) only
(b) (II) & (III) only
(c) (I) & (IV) only
(d) (I), (II) & (IV) only
Answer:
(c) (I) & (IV) only

(B) Fill in the blank by choosing the most appropriate option:
Farmers generally borrow loans from sector.
(a) Unorganised
(b) Organised
(c) Formal
(d) Informal
Answer:
(a) Unorganised

(C) Which of the following situations will lead to a debt trap?
(a) When loans do not add anything to the income of the borrower, it becomes difficult for him to repay, then he has to borrow more to repay, this leads to a debt trap.
(b) When loans help to increase the income, a debt trap is formed.
(c) When loans are paid on time, a debt trap is formed.
(d) When loans are borrowed again and again, a debt trap is formed.
Answer:
(a) When loans do not add anything to the income of the borrower, it becomes difficult for him to repay, then he has to borrow more to repay, this leads to a debt trap.

(D) Which role does credit play according to the situation given in the source?
(a) Positive
(b) Negative
(c) Both (a) & (b)
(d) Neutral
Answer:
(b) Negative

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
How do deposits with banks become their source of income?
Answer:
They charge different rates of interest on the money they loan and the deposits of the customers. The difference forms their revenue and source of income.

Question 2.
Why do farmers require credit?
Answer:
Farmers require credit to buy seeds, fertilisers or other equipment related to farming apart from personal or family needs.

MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 3 Money and Credit with Answers

Question 3.
M. Salim wants to withdraw Rs. 20,000 in cash for making payments to Prem after Prem receives the money he deposits it in his own account? What is the result?
(a) Salim’s balance in his bank account increases and Prem’s balance increases.
(b) Salim’s balance in his bank account decreases and Prem’s balance increases.
(c) Salim’s balance in his bank account increases, and Prem’s balance decreases.
(d) None of the above.
Answer:
(b) Salim’s balance in his bank account decreases and Prem’s balance increases.

Question 4.
Why is the higher cost of borrowing bad for investors?
Answer:

Question 5.
Why is it difficult for poor people to get loans from the Banks?
Answer:
It is difficult because often they do not have the required collateral or documents necessary for borrowing money.

Question 6.
Krishna is working in a neighboring field on very less wage. Expenses on sudden illnesses or functions in the family are also met through loans. The landowner charges an interest rate of 5% per month. At present, she owes the landowner ₹ 5,000.
Analyse his credit arrangements given above.
Answer:

Question 7.
How is money beneficial in transactions?
Answer:
Money has made transactions easy as it solves the problem of double coincidence of wants by acting as a medium of exchange.

Related Theory
Double coincidence of wants occurs when two individuals swap their goods, in exchange for one another’s. This is also referred to as the ‘perfect barter exchange’.

Question 8.
Give one example each of modern currency and older currency.
Answer:
Examples of modem currency are paper bills/notes, coins, credit cards etc., whereas examples of older currency are coins made of precious metals like gold or silver and also terracotta coins, etc.

Related Theory
Money can be defined as anything that acts as medium of exchange, store of value and unit of accounting to facilitate the economic activities and transactions.

Question 9.
Explain the inherent problem of the ‘barter system’.
Answer:

Question 10.
Why are demand deposits considered as money?
Answer:
Demand deposits are considered as money because they can be withdrawn from the bank as and when needed. Also, they are accepted widely as a means of payment by way of a cheque instead of cash.

Related Theory
People with surplus money or extra amount deposit it in banks. Banks keep the money safe and give an interest on it. The deposits can be drawn at any time on demand by the depositors. That is why they are called demand deposits.

MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 3 Money and Credit with Answers

Question 11.
Which bank issues ‘currency notes’ in Indie on behalf of the central government?
Answer:
The Reserve Bank of India issues currency notes in India on behalf of federal government.

Related Theory
Reserve Bank of India (RBI) manages and monitors the working of other banks and also plays the role of a bank to other banks as well as the government

Question 12.
How do the deposits with banks become their source of income?
Answer:
Banks use a major portion of its deposits to extend loans to people, for which they charge high interests and this is how the deposits with banks become their source of income.

Related Theory
The banks mediate between the depositors and the borrowers. Banks charge a higher interest rate on loans than what they pay on the deposits. The difference between the interest charged from the borrowers and what is paid to the depositors is, thus, the main source of income for the banks.

Question 13.
Why is money called a medium of exchange?
Answer:
Money is accepted as a ‘medium of exchange’ because it acts as an intermediary in the process of exchange. A person holding money can easily exchange it for any commodity or service.

Related Theory
Money helps to facilitate trade because people in the economy generally recognise it as valuable. Earlier, barter system was used as a medium of exchange and later, gold was adopted as an intermediary.

MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 3 Money and Credit with Answers

Question 14.
What can be the alternative mode of payment in place of cash money?
Answer:
Cheques and demand deposits’ are two alternative modes of payment that can be used in place of cash money.

Related Theory
Digital payment through the internet and mobile wallets is also a good alternative for cash. Plastic money like credit and debit cards are also used instead of cash in the market.

Question 15.
Explain the meaning of currency.
Answer:
Currency in the form of money: paper notes and coins.

Question 16.
How is a double coincidence of wants not appreciable in the contemporary scenario?
Answer:
Double coincidence of wants not appreciable: What a person desires to sell is exactly not what the other wishes to buy.

Question 17.
Why do banks ask for collateral while giving loans?
Answer:
Banks use collateral as a guarantee until the loan is repaid.

Question 18.
How do the Demand Deposits offer facilities
Answer:
Demand Deposits offer facilities as:
It offers essential characteristics of money/ Safe transfer of money.

Question 19.
What is credit?
Answer:

MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 3 Money and Credit with Answers

Question 20.
What are formal sources of credit?
Answer:
Banks and Cooperative societies which charge less interest on loan are called formal sources of credit.

Question 21.
Give one reason that prevents a rural poor from getting a formal loan.
Answer:
Lack of collateral

Question 22.
What is a cheque?
Answer:
A cheques is a paper instructing the bank to pay a specific amount from the person’s account to the person in whose name the cheque has been issued.

Question 23.
What do terms of credit include?
Answer:
The terms of credit include interest rate, collateral, documentation requirement, mode of payment.

MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers