Check the below NCERT MCQ Questions for Class 11 English Hornbill Chapter 7 The Adventure with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 11 English with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided The Adventure Class 11 English MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

MCQ Questions for Class 11 English Hornbill Chapter 7 The Adventure with Answers

Question 1.
For how many days did the professor live in the alternative world?
(a) one day
(b) two days
(c) three days
(d) a week

Answer

Answer: (b) two days


Question 2.
In reality, was the professor in two different worlds at the present time?
(a) yes
(b) no
(c) maybe
(d) cant say

Answer

Answer: (a) yes


Question 3.
What happens in the case of electrons in lack of determinism in Quantum theory?
(a) electrons don’t move from their path
(b) electrons merge with other atoms
(c) one cannot predict which path the electron takes at a point of time
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) one cannot predict which path the electron takes at a point of time


Question 4.
According to which of the two theories did the incident with Professor Gaitonde happen?
(a) Quantum theory and Theory of Relativity
(b) Only Big Bang Theory
(c) Catastrophe theory and lack of determinism in Quantum theory
(d) Catastrophe theory and Theory of Relativity

Answer

Answer: (c) Catastrophe theory and lack of determinism in Quantum theory


Question 5.
Why did Professor Rajendra say that the incidents narrated by Gaitonde were not real?
(a) as he was in coma for two days
(b) as he was not well
(c) as his mental state was not good
(d) as Rajendra wanted to believe in facts

Answer

Answer: (a) as he was in coma for two days


Question 6.
What happened after the empty chair incident?
(a) he was in the hospital
(b) he went to his room
(c) he went to meet his friend
(d) he decided to go back

Answer

Answer: (a) he was in the hospital


Question 7.
What did the professor do when he noticed the empty chair?
(a) he sat on the chair
(b) he went away
(c) he stood in the crowd
(d) he went back to his guest house

Answer

Answer: (a) he sat on the chair


Question 8.
Towards which place did the professor decide to take a walk after having his dinner?
(a) Post Office
(b) Mandi
(c) Sea
(d) Azad Maidan

Answer

Answer: (d) Azad Maidan


Question 9.
Why did Professor start liking the new India that he was reading about?
(a) This country knew how two stand on its feet
(b) It was different from the one he knew
(c) in this form, India was a wealthy nation
(d) as he liked the ruler in this new country

Answer

Answer: (a) This country knew how two stand on its feet


Question 10.
What did Professor find in the fifth volume of ‘Bhausahebanchi Bakhar’ ?
(a) Marathas had won the Battle of Panipat
(b) India has never been under British Raj
(c) Marathas had won battle of Plassey
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Marathas had won the Battle of Panipat


Question 11.
Why did the professor go to town hall?
(a) to check facts from history books
(b) to pass time
(c) to read books
(d) to meet someone

Answer

Answer: (a) to check facts from history books


Question 12.
What did the Professor notice at the Hornby road?
(a) shops were different
(b) road was constructed
(c) new shopping complex
(d) new residential complex

Answer

Answer: (a) shops were different


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 11 English Hornbill Chapter 7 The Adventure with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 11 English The Adventure MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.