Check the below NCERT MCQ Questions for Class 10 English First Flight Poem 5 The Ball with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 10 English with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided The Ball Class 10 English MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

MCQ Questions for Class 10 English First Flight Poem 5 The Ball with Answers

Question 1.
Who is the poet of the poem ‘The Ball Poem’?
(a) Sylvia Plath
(b) W.B Yeats
(c) Robert Frost
(d) John Berryman.

Answer

Answer: (d) John Berryman.


Question 2.
Why are the boy’s eyes desperate?
(a) Because he has lost his ball.
(b) Because he has lost his money.
(c) Because he has lost his gloves
(d) None of the Above

Answer

Answer: (a) Because he has lost his ball.


Question 3.
What does ‘in the world of possessions’ means?
(a) Love
(b) Lust
(c) Materialistic things
(d) None of the Above

Answer

Answer: (c) Materialistic things


Question 4.
Where was the boy staring down?
(a) the sea
(b) the ocean
(c) the harbour
(d) the lake

Answer

Answer: (c) the harbour


Question 5.
Name the literary device used in “And no one buys a ball back.”
(a) Metaphor
(b) Simile
(c) Alliteration
(d) Anaphora

Answer

Answer: (c) Alliteration


Question 6.
Why does the poet decide not to condole the boy?
(a) He is busy
(b) He is indifferent
(c) It will be of no use
(d) He is happy

Answer

Answer: (c) It will be of no use


Question 7.
According to the poet, what is the child learning?
(a) to bear loss
(b) to take care of things
(c) to be responsible
(d) to be careful

Answer

Answer: (a) to bear loss


Question 8.
What does a ball cost?
(a) 5 dimes
(b) 10 dimes
(c) 1 dime
(d) 4 dimes

Answer

Answer: (c) 1 dime


Question 9.
What is the boy playing with?
(a) bat
(b) ball
(c) car
(d) bus

Answer

Answer: (b) ball


Question 10.
Name the literary device used in “Merrily bouncing, down the street, and then Merrily over — there it is in the water!”
(a) Metaphor
(b) Simile
(c) Alliteration
(d) Anaphora

Answer

Answer: (d) Anaphora


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 10 English First Flight Poem 5 The Ball with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 10 English Poem The Ball MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.