Check the below NCERT MCQ Questions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 6 The Making of a Scientist with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 10 English with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided The Making of a Scientist Class 10 English MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

MCQ Questions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 6 The Making of a Scientist with Answers

Question 1.
Name Richard’s college room mate
(a) John
(b) James
(c) Jack
(d) Jeff

Answer

Answer: (a) John


Question 2.
What did Richard’s dad do?
(a) scientist
(b) doctor
(c) he was dead
(d) teacher

Answer

Answer: (c) he was dead


Question 3.
Name Ebright’s social science teacher.
(a) Mr Weiherer
(b) Dr Urquhart
(c) James R Wong
(d) Taplow

Answer

Answer: (a) Mr Weiherer


Question 4.
How many gold spots were there on a Monarch pupa?
(a) 10
(b) 15
(c) 11
(d) 12

Answer

Answer: (d) 12


Question 5.
In which class was Ebright when he lost at the county science fair?
(a) 5
(b) 8
(c) 7
(d) 4

Answer

Answer: (c) 7


Question 6.
What groundbreaking research did Ebright do?
(a) working of body
(b) working of DNA
(c) Working of heart
(d) none of the above

Answer

Answer: (b) working of DNA


Question 7.
He was an excellent _____
(a) debator
(b) scientist
(c) photographer
(d) all of the above

Answer

Answer: (d) all of the above


Question 8.
Who did he write to get an idea for a real science experiment?
(a) his mother
(b) his friend
(c) Dr Frederick A. Urquhart
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) Dr Frederick A. Urquhart


Question 9.
Which butterlies were not eaten by birds?
(a) viceroy
(b) monarch
(c) all of the above
(d) none of the above

Answer

Answer: (b) monarch


Question 10.
He tried to grow _____ in the presence of betties
(a) butterflies
(b) catterpillar
(c) rats
(d) snakes

Answer

Answer: (b) catterpillar


Question 11.
What did he collect during his childhood?
(a) coins
(b) rocks
(c) butterflies
(d) all of the above

Answer

Answer: (d) all of the above


Question 12.
When did he find the cause of a viral disease common among caterpillars?
(a) in the 7th grade
(b) in the 8th grade
(c) in college
(d) none of the above

Answer

Answer: (b) in the 8th grade


Question 13.
How many species of butterflies had he collected till second grade?
(a) 20
(b) 21
(c) 24
(d) 25

Answer

Answer: (d) 25


Question 14.
What was he fond of in his childhood?
(a) basketball
(b) collecting things
(c) baseball
(d) none of the above

Answer

Answer: (b) collecting things


Question 15.
“It was his fascination for _____ that opened the world of science to him.”
(a) cats
(b) dogs
(c) birds
(d) butterflies

Answer

Answer: (d) butterflies


Question 16.
Which of the following is a part of the life cycle of butterflies?
(a) egg
(b) caterpillar
(c) pupa
(d) all of the above

Answer

Answer: (d) all of the above


Question 17.
At what grade did Richard get a hint of what real science is?
(a) fourth grade
(b) fifth grade
(c) sixth grade
(d) seventh grade

Answer

Answer: (d) seventh grade


Question 18.
Ebright is an expert………….
(a) scientist
(b) debator
(c) photographer
(d) all of the above

Answer

Answer: (d) all of the above


Question 19.
Which book did Ebright’s mother give him to?
(a) Travels of Monarch X
(b) Travels of Ebright
(c) Travels of Dr Urquhart
(d) Travels of Viceroy X

Answer

Answer: (a) Travels of Monarch X


Question 20.
Which of the following is a type of butterflies?
(a) viceroy
(b) monarch
(c) both (a) and (b)
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) both (a) and (b)


Question 21.
Ebright tried to grow caterpillars in the presence of :
(a) betties
(b) snakes
(c) wasps
(d) all of the above

Answer

Answer: (a) betties


Question 22.
Who encouraged Ebright in his interest in learning?
(a) his mother
(b) his father
(c) his brother
(d) his teacher

Answer

Answer: (a) his mother


Question 23.
Richard H. Ebright was famous :
(a) singer
(b) scientist
(c) doctor
(d) engineer

Answer

Answer: (b) scientist


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 6 The Making of a Scientist with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 10 English The Making of a Scientist MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.