Check the below NCERT MCQ Questions for Class 10 English First Flight Chapter 10 The Sermon at Benares with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 10 English with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided The Sermon at Benares Class 10 English MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

MCQ Questions for Class 10 English First Flight Chapter 10 The Sermon at Benares with Answers

Question 1.
Why was Kisa Gotami sad?
(a) her only son had died.
(b) her all property was snatched.
(c) she was beaten up.
(d) None of the Above

Answer

Answer: (a) her only son had died.


Question 2.
Where did Buddha preach his first sermon?
(a) Haridwar
(b) Benares
(c) Chennai
(d) Patliputra

Answer

Answer: (b) Benares


Question 3.
What is the world afflicted with?
(a) Love
(b) Diseases
(c) Death and decay
(d) None of the Above

Answer

Answer: (c) Death and decay


Question 4.
What does the ripe fruit fear?
(a) Someone will eat them
(b) They will rot
(c) Falling down
(d) None of the Above

Answer

Answer: (c) Falling down


Question 5.
Where did Budhha sit?
(a) Peepal Tree
(b) Fig Tree
(c) Mango Tree
(d) Deodar cedar

Answer

Answer: (b) Fig Tree


Question 6.
According to Buddha, what is an inscrutable kind of suffering?
(a) loss of a loved one
(b) beating
(c) hatred
(d) verbal abuse

Answer

Answer: (a) loss of a loved one


Question 7.
Those who do not grieve are _____.
(a) arrogant
(b) proud
(c) happy
(d) wise

Answer

Answer: (d) wise


Question 8.
Who is free from sorrow?
(a) who overcomes sorrow
(b) who does not see sorrow
(c) who remains happy
(d) who gives sorrow to others

Answer

Answer: (a) who overcomes sorrow


Question 9.
What did Kisa ask for to bring her son back to life?
(a) medicine
(c) money
(c) doctor
(d) prayers

Answer

Answer: (a) medicine


Question 10.
He got enlightenment after how many days?
(a) 10
(b) 15
(c) 7
(d) 1

Answer

Answer: (c) 7


Question 11.
“The wise do not _____, knowing the terms of the world”
(a) laugh
(b) smile
(c) grieve
(d) all of the above

Answer

Answer: (c) grieve


Question 12.
What does Kisa search for from house to house in the first place?
(a) mustard seed
(b) a medicine to bring her son back to life
(c) pumpkin seeds
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) a medicine to bring her son back to life


Question 13.
Both young and adults, fools and wise fall into the power of _____
(a) life
(b) death
(c) food
(d) all of the above

Answer

Answer: (b) death


Question 14.
What did the flickering lights made her realise?
(a) she is being selfish
(b) death is common to all
(c) men are mortals
(d) all of the above

Answer

Answer: (d) all of the above


Question 15.
What was the condition imposed upon the source of the seeds?
(a) to be borrowed from a man
(b) to be borrowed from a woman
(c) to be borrowed from a child
(d) None of the above

Answer

Answer: (d) None of the above


Question 16.
What did he name the tree?
(a) Bodhi tree
(b) Buddha tree
(c) Gautama tree
(d) Siddhartha tree

Answer

Answer: (a) Bodhi tree


Question 17.
For how many years did he wander?
(a) 7
(b) 8
(c) 9
(d) 6

Answer

Answer: (a) 7


Question 18.
What was Gautama Buddha’s early name?
(a) Sidhha
(b) Sadhu
(c) Siddhartha
(d) Sidhanth

Answer

Answer: (c) Siddhartha


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 10 English First Flight Chapter 10 The Sermon at Benares with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 10 English The Sermon at Benares MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.