The Treasure Within Class 8 MCQ Questions with Answers English Chapter 4

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 8 English It So Happened Chapter 4 The Treasure Within with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 8 English with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided The Treasure Within Class 8 English MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well. https://ncertmcq.com/mcq-questions-for-class-8-english-with-answers/

Students can also visit the most accurate and elaborate NCERT Solutions for Class 8 English It So Happened (supplementary) Chapter 4 The Treasure Within Question Answer. Every question in the textbook has been answered here.

MCQ Questions for Class 8 English It So Happened Chapter 4 The Treasure Within with Answers

The Treasure Within MCQ Class 8 Question 1.
Contractor had nightmares about
(a) his maths examination
(b) his failure in the class
(c) never finding a job
(d) losing his mother

Answer

Answer: (a) his maths examination


The Treasure Within Class 8 MCQ Question 2.
Contractor’s earliest memory about school is that
(a) he was a good student
(b) from third standard, he lost interest
(c) he always failed
(d) he always passed in first division

Answer

Answer: (b) from third standard, he lost interest


The Treasure Within MCQ Questions Class 8 Question 3.
Contractor loved
(a) learning books
(b) talking to his friends
(c) playing games
(d) helping his mother

Answer

Answer: (c) playing games


Treasure Within MCQ Class 8 Question 4.
Contractor passed most of his school examination by
(a) hard work
(b) cramming
(c) only with some work
(d) copying

Answer

Answer: (d) copying


Class 8 English Supplementary Chapter 4 MCQ Question 5.
For his SSC examination
(a) contractor worked hard
(b) contractor copied
(c) contractor had advance knowledge of the question papers
(d) contractor’s Principal helped him

Answer

Answer: (a) contractor worked hard


Class 8 English The Treasure Within MCQ Question 6.
Contractor’s teachers
(a) admired him for his talent
(b) gave him a caning every week
(c) sent him out of school
(d) complained to his mother

Answer

Answer: (b) gave him a caning every week


Question 7.
Contractor would plan strategies for
(a) passing the examination
(b) cheating in the examination
(c) fighting against a gang
(d) playing cricket

Answer

Answer: (c) fighting against a gang


Question 8.
What did Hafeez and his friend compete about?
(a) Designing forts
(b) Designing guns
(c) Designing ammunition
(d) All of the Above

Answer

Answer: (d) All of the Above


Question 9.
“Putting design, construction, psychology and sociology together and making a sketch from all that is ‘__________’”
(a) Architecture
(b) French
(c) Design
(d) Mathematics

Answer

Answer: (d) Mathematics


Question 10.
How did he help students who lost their button?
(a) Give them his button
(b) Cut a button out of chalk
(c) Cut a button out of eraser
(d) He did not help them

Answer

Answer: (b) Cut a button out of chalk


Question 11.
Which subjects could he deal with?
(a) Languages
(b) Science
(c) Geography
(d) Both b and c

Answer

Answer: (d) Both b and c


Question 12.
What did the Principal warn hafeez about?
(a) He would not allow him to join if didn’t do good in entrances
(b) He would not allow him to join if didn’t do good in French
(c) He would not allow him to join if didn’t do good in German
(d) He would not allow him to join if didn’t do good in Architecture

Answer

Answer: (a) He would not allow him to join if didn’t do good in entrances


Question 13.
“I was going to an architect’s office to learn ______!”
(a) French
(b) German
(c) English
(d) Architecture

Answer

Answer: (a) French


Question 14.
Why did he not join the Army?
(a) He did not get admission
(b) His aunt tore up the admission letter
(c) His mother advised him to do graduation
(d) None of the Above

Answer

Answer: (b) His aunt tore up the admission letter


Question 15.
Why did students book his textbooks in advance?
(a) He never opened them
(b) He opened them one day prior to the exam
(c) They were brand new
(d) Both b and c

Answer

Answer: (d) Both b and c


Question 16.
What did they do when he created a “distraction”?
(a) Played hide and seek
(b) Played chor police
(c) Played hopscotch
(d) Played football

Answer

Answer: (b) Played chor police


Question 17.
“Son, consider yourself as having got a distinction!” How much did he score?
(a) Fifty per cent
(b) Eighty per cent
(c) Eighty five per cent
(d) Ninety per cent

Answer

Answer: (a) Fifty per cent


Question 18.
Hafeez was-
(a) A very good sportsman
(b) Senior Champion for so many years
(c) Cricket captain
(d) All of the Above

Answer

Answer: (d) All of the Above


Question 19.
What did he get interested in instead?
(a) Games
(b) Running around
(c) Playing jokes and pranks on others
(d) All of the Above

Answer

Answer: (d) All of the Above


Question 20.
Why according to him did the nightmares disappear?
(a) He was no longer afraid of the subject
(b) His psyche must have gotten over it
(c) He did not have enough time for nightmares
(d) Both b and c

Answer

Answer: (d) Both b and c


Question 21.
What did he have nightmares about?
(a) Maths exam where he knew it all
(b) Maths exam where he did not know anything
(c) Social studies exam where he knew it all
(d) Social studies exam where he did not know anything

Answer

Answer: (b) Maths exam where he did not know anything


Question 22.
What is the full form of HC?
(a) Hafeez Contractor
(b) Hafeez Chopra
(c) Himansh Chopra
(d) Himansh Contractor

Answer

Answer:(a) Hafeez Contractor


Short Answer Type Questions

Question 1.
What was the terrible nightmare of Hafeez Contractor as a student ?

Answer

Answer: The terrible nightmare of Hafeez Contractor was about his mathematics examination. He often dreamt appearing in maths examination and unable to answer any question.


Question 2.
Hafeez Contractor has a special way of remembering things. What is it ?

Answer

Answer: Hafeez Contractor cannot generally remember old things. What he remembers, he does in a special way. To remember them, he sees them as a photograph. He doesn’t remember them through his mind.


Question 3.
How was Hafeez Contractor punished in school for not minding his studies ?

Answer

Answer: Hafeez Contractor was continuously being pulled up at school. However, he never felt anything about it. He received a caning every week. He didn’t bother. He would soon forget all about it and run out to play.


Question 4.
Did Hafeez Contractor ever feel insecure or threatened at school ?

Answer

Answer: Hafeez Contractor had no time for such feelings. He was just interested in playing and nothing else. He was most interested in funny pranks. So he did not feel insecure or threatened until he approached his 11th class.


Question 5.
What did Hafeez Contractor do in school every Saturday ?

Answer

Answer: Every Saturday, the boys were allowed to go into town to see a movie. That day Hafeez Contractor would not take a lunch. He would collect money from 40-50 students. Then he would run and buy the tickets. On his way back, he would eat to his heart’s content.


Question 6.
What did Hafeez Contractor do as a gang leader ?

Answer

Answer: As a gang leader, he would have gang fights. He would plan strategies. These things interested him more than any academics.


Question 7.
Why did students use to book his books for the following years ?

Answer

Answer: Hafeez Contractor seldom read his books. So they remained almost new till the very end. The students knew it. So those who came next in that class liked to book his books.


Question 8.
Why could Hafeez Contractor not join the army ?

Answer

Answer: Hafeez Contractor wanted to join the army. He got his admission letter but his aunt tore it up. So he could not join the army.


Question 9.
Why did Hafeez Contractor opt for German in Jaihind College ?

Answer

Answer: Hafeez Contractor was to take either French or German. He had studied French for seven years at school. However, he did not know seven words of French. So Hafeez Contractor opted for German.


Question 10.
Why did Hafeez Contractor go to an architect’s office for learning French ?

Answer

Answer: Hafeez Contractor wanted to learn French from his cousin. The cousin’s husband was an architect. So Hafeez Contractor had to go to the architect’s office to learn French.


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 English It So Happened Chapter 4 The Treasure Within with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 8 English The Treasure Within MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Reply