Check the below NCERT MCQ Questions for Class 11 English Hornbill Poem 3 The Voice of the Rain with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 11 English with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided The Voice of the Rain Class 11 English MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

MCQ Questions for Class 11 English Hornbill Poem 3 The Voice of the Rain with Answers

Question 1.
What is the meaning of ‘who art thou’?
(a) Who are you?
(b) What are you?
(c) How are you?
(d) Whose art is this?

Answer

Answer: (a) Who are you?


Question 2.
What does ‘Reck’d or unreck’d’ mean?
(a) enrichment or no enrichment
(b) cared for or not cared for
(c) to purify or not
(d) to wash or not to wash

Answer

Answer: (b) cared for or not cared for


Question 3.
What does the word ‘Descend’ mean?
(a) not clear
(b) come down
(c) to wash
(d) hidden

Answer

Answer: (b) come down


Question 4.
What Hyperbole was used in the poem?
(a) I am the Poem of Earth
(b) Soft-falling shower
(c) Bottomless sea
(d) voice of the rain

Answer

Answer: (c) Bottomless sea


Question 5.
From where does the song of rain originate?
(a) from heaven
(b) from ocean
(c) from the heart of the singer
(d) from the soul of earth

Answer

Answer: (c) from the heart of the singer


Question 6.
What does the poet compare the rain with?
(a) Song
(b) Heaven
(c) Beauty
(d) Flowers

Answer

Answer: (a) Song


Question 7.
How does the rain help the seeds inside the earth?
(a) provides water
(b) provides life and helps them grow
(c) provides life
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) provides life and helps them grow


Question 8.
From which two places does the rain rise in the form of water vapour?
(a) land and bottomless sea
(b) land and ocean
(c) mountains and land
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) land and bottomless sea


Question 9.
What does the rain reply to the poet’s question ‘Who are you’?
(a) she is rain
(b) she is poem of earth
(c) she is rain from mountains
(d) she is poem of mountains

Answer

Answer: (b) she is poem of earth


Question 10.
The poem ‘The Voice of the Rain’ is a conversation between ___?
(a) poet and rain
(b) poet and mountains
(c) rain and trees
(d) birds and rain

Answer

Answer: (a) poet and rain


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 11 English Hornbill Poem 3 The Voice of the Rain with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 11 English Poem The Voice of the Rain MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.