Check the below NCERT MCQ Questions for Class 9 English Beehive Poem 2 Wind with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 9 English with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Wind Class 9 English MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

MCQ Questions for Class 9 English Beehive Poem 2 Wind with Answers

Question 1.
Name the poet of this poem.
(a) Robert Frost.
(b) Subramania Bharati.
(c) W.B. Yeats.
(d) Phoebe Cary.

Answer

Answer: (b) Subramania Bharati.


Question 2.
We can make friends with the wind god if we are—
(a) true.
(b) honest.
(c) strong.
(d) respectful.

Answer

Answer: (c) strong.


Question 3.
What does the wind poke fun at?
(a) Weak houses and weak doors.
(b) Weak rafters and weak wood.
(c) Weak hearts and weak bodies.
(d) Any living or non-living thing that is weak and crumbling.

Answer

Answer: (d) Any living or non-living thing that is weak and crumbling.


Question 4.
Select the name of the poet of the poem ‘Wind’.
(a) Robert Frost
(b) Subrarnania Bharati
(c) Coates Kinney
(d) William Wordsworth

Answer

Answer: (b) Subramania Bharati.


Question 5.
What is the effect of the wind on weak fires?
(a) makes them stronger
(b) blow them out
(c) let them burn as before
(d) all the options are correct

Answer

Answer: (b) blow them out


Question 6.
What sort of houses does the poet ask us to make?
(a) luxury houses
(b) huts
(c) strong houses
(d) weak houses

Answer

Answer: (c) strong houses


Question 7.
Who does the wind make fun of?
(a) the rich
(b) the strong
(c) the weak
(d) none of these

Answer

Answer: (c) the weak


Question 8.
What does the poet want the wind to do?
(a) don’t break the shutters of windows
(b) don’t scatter the papers
(c) don’t throw down the books
(d) all the above

Answer

Answer: (d) all the above


Question 9.
Find a word from the poem for “thrown in different directions”
(a) scatter
(b) thrown
(c) blown
(d) none

Answer

Answer: (a) scatter


Question 10.
“He won’t do what you tell him”Who is he in this line?
(a) God
(b) Wind God
(c) wind
(d) all

Answer

Answer: (c) wind


Question 11.
What should the people do to save their homes?
(a) use good cement
(b) build strong homes and close the doors firmly
(c) consult a good architect
(d) none

Answer

Answer: (b) build strong homes and close the doors firmly


Question 12.
How can we be friends with the wind?
(a) by building strong homes
(b) having strong body
(c) having a strong heart
(d) all

Answer

Answer: (d) all


Question 13.
Which figure of speech has been used in the poem?
(a) alliteration
(b) anaphore and metophoric
(c) personification
(d) all

Answer

Answer: (b) anaphore and metophoric


Question 14.
What is the moral of this poem?
(a) be firm and strong and never be defeated by any obstacle
(b) pray to the wind
(c) don’t be weak
(d) request the wind

Answer

Answer: (a) be firm and strong and never be defeated by any obstacle


Question 15.
Wht does the word prosper mean in the poem?
(a) keep going
(b) flourish
(c) keep moving
(d) proper

Answer

Answer: (b) flourish


Question 16.
Who are affected by the wind?
(a) weak
(b) strong
(c) people
(d) things

Answer

Answer: (a) weak


Question 17.
What is winnowing called?
(a) cleaning process
(b) sorting process
(c) Barsana ?
(d) None

Answer

Answer: (b) sorting process


Question 18.
Who broke the doors of the window?
(a) children
(b) a boy
(c) a naughty boy
(d) wind

Answer

Answer: (d) wind


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 English Beehive Poem 2 Wind with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 9 English Poem Wind MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.