Extra Questions for Class 9 Maths with Solutions Chapter Wise

Online Education Extra Questions for Class 9 Maths with Solutions Chapter Wise

Online Education Extra Questions for Class 9 Maths: Here we are providing NCERT Extra Questions for Class 9 Maths with Solutions Answers Chapter Wise Pdf free download. Students can get Class 9 Maths NCERT Solutions, CBSE Class 9 Maths Important Extra Questions and Answers designed by subject expert teachers. https://ncertmcq.com/ncert-solutions-for-class-9-maths/

CBSE Class 9 Maths Extra Questions and Answers is an ultimate revision tool for students who are preparing for board exams. We have already compiled NCERT solutions for class 9 maths on our site. Apart from this important exam resource, CBSE Extra Questions of Maths Class 9 prepared by subjects experts based on the latest NCERT syllabus is essential for efficient preparation. So, we have listed chapter-wise NCERT Class 9 Maths Important Extra Questions with Answers in pdf formats.

Online Education for Class 9 Maths Extra Questions with Solutions Answers

The NCERT Maths Extra Questions Class 9 with solutions and answers can be accessed from the available chapter-wise pdf links for free of cost.

  1. Number Systems Class 9 Extra Questions
  2. Polynomials Class 9 Extra Questions
  3. Coordinate Geometry Class 9 Extra Questions
  4. Linear Equations for Two Variables Class 9 Extra Questions
  5. Introduction to Euclid’s Geometry Class 9 Extra Questions
  6. Lines and Angles Class 9 Extra Questions
  7. Triangles Class 9 Extra Questions
  8. Quadrilaterals Class 9 Extra Questions
  9. Areas of Parallelograms and Triangles Class 9 Extra Questions
  10. Circles Class 9 Extra Questions
  11. Constructions Class 9 Extra Questions
  12. Heron’s Formula Class 9 Extra Questions
  13. Surface Areas and Volumes Class 9 Extra Questions
  14. Statistics Class 9 Extra Questions
  15. Probability Class 9 Extra Questions

We hope the given NCERT Extra Questions for Class 9 Maths with Solutions Answers Chapter Wise Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 9 Maths Important Extra Questions and Answers, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Class 9 History Chapter 1 Extra Questions and Answers The French Revolution

Online Education for Class 9 History Chapter 1 Extra Questions and Answers The French Revolution

Online Education for The French Revolution Class 9 Extra Questions History Chapter 1

Question 1.
What led to the end of monarchy in France?
Answer:
The French Revolution prepared the ground for the culmination of monarchy in India.

Question 2.
What is the Bastille?
Answer:
The Bastille is the fortress prison which belonged the French King, Louis XVI. Its fall was the indication that the Revolution in France has begun.

Question 3.
Who was the king in France at the time revolution in 1789?
Answer:
Louis XVI.

Question 4.
To what does the Old Regime refer?
Answer:
The Old Regime is usually used to describe the society and institutions of France before 1789.

Question 5.
Mention the sections of society which constituted the third estate.
Answer:
Big businessmen, merchants, court officials, lawyers etc. Down below were the peasants, artisans, labourers, servants.

Question 6.
What were the tithes?
Answer:
The tithe was a type of tax, extracted by the church from the peasant during pre-revolution times.

Question 7.
What do you mean by subsistence crisis?
Answer:
Subsistence crisis is an extreme situation where the basic means of livelihood are in danger.

Class 9 History Chapter 1 Extra Questions and Answers The French Revolution

Question 8.
Name the book written by John Locke?
Answer:
Two Treatises on Government.

Question 9.
Who was Montesquieu? Name the book he wrote.
Answer:
Montesquieu was a French philosopher. The name of the book which he wrote was the Spirit of the Laws.

Question 10.
What was the Estates General?
Answer:
The Estate’s General was a political body to which the three estates sent their representatives.

Question 11.
The image ‘the broken chain’ refers to something. Explain the image.
Answer:
The image ‘the broken chain’ refers to a situation of being free.

Question 12.
What does the image sceptre mean?
Answer:
Sceptre means the symbol of royal power.

Question 13.
What does the image ‘the eye within a triangle radiating lighf signify?
Answer:
The image ‘the eye within a triangle radiating light implies that the all-seeing eye is knowledge and die rays of the sun will drive away the clouds of ignorance.

Question 14.
What does red Phrygian cap mean?
Answer:
The red Phrygian cap means that one who wears it is free, and not a slave.

Question 15.
What does the image ‘the winged woman mean?
Answer:
It means the personification of law.

Class 9 History Chapter 1 Extra Questions and Answers The French Revolution

Question 16.
Explain the meaning of the image ‘the law tablet’.
Answer:
The image ‘the law tablet means that the law is the same for all and all are equal before law.

Question 17.
When was monarchy abolished and Republic instituted in France?
Answer:
Monarchy was abolished and the Republic was instituted on September 21, 1792.

Question 18.
What is guillotine?
Answer:
Guillotine is a device, instituted in the regime of Robespierre, consisting of two poles and a blade. With it/ the guilty were beheaded.

Question 19.
What are ‘citbyen’ and ‘citoyenne’?
Answer:
The terms used for he-citizen and she-citizen respectively in 1794.

Question 20.
What led to the subsistence crisis in France on the eve of revolution in 1789?
Answer:
The population in France rose from 23 million in 1715 to 28 million in 1789. This led to a rapid increase in the demand for foodgrains. Production of grains could not keep pace with the demand. So the price of bread which was the staple diet of the majority rose rapidly. Most workers were employed as labourers in workshops whose owners fixed their wages, but wages did not keep pace with the rise in prices. So the gap between the poor and the rich widened. This led to a subsistence crisis, something that occurred frequently in France during the Old Regime.

Question 21.
Why did the King Louis XIV call the meeting of the Estates-General? ‘
Answer:
The king wanted to increase the taxes. So he called for the meeting of the Estates-General in May 1789.

Question 22.
What were the main features of the Constitution of 1791?
Answer:
The following were the main features of thp Constitution of 1791:

  • The power to make laws was given to the National Assembly.
  • The National Assembly was to be indirectly elected: the ordinary citizens would elect the electors, and the electors, members of the National Assembly.
  • Voting power was given to the active citizens who paid taxes equal to three days of a labourer’s (/) wages; the electors were those who paid more taxes.
  • A Declaration of Rights of Man and Citizen was a part of the constitution. These rights included right to life, freedom of opinion, equality before law etc.

Class 9 History Chapter 1 Extra Questions and Answers The French Revolution

Question 23.
Explain the meaning of the painting of the Declaration of Rights of Man and Citizen (see figure on p. 39) by reading only the symbols.
Answer:
The Declaration of the Rights of Man and Citizen (figure painted by the artist Le Barbier in 1790) represents France on the right, and on the left, symbolises the law. The Declaration states rights of man and citizen.

Question 24.
Who was Qlympe de Gouges ?
Answer:
Olympe de Gouges was one of the most important of the politically active women in revolutionary France. She protested against the Constitution and the Declaration of Rights of Man and Citizen as they excluded women from basic rights that each human being was entitled to.

So in 1791, she wrote a Declaration of the Rights of Woman and Citizen, which she addressed to the Queen and to the members of the National Assembly, demanding that they act upon it.

Question 25.
Describe briefly the legacy of the French Revolution.
Answer:
The ideas of liberty and democratic rights were the most important legacy of the French Revolution. These spread from France to the rest of Europe during the nineteenth century, where feudal systems were abolished. Colonised peoples reworked the idea of freedom from bondage into their movements to create a sovereign nation-state.

Question 26.
Describe the causes of the French Revolution.
Answer:
There are three types of the causes relating to the French Revolution. These are intellectual, social and political causes :

I. Intellectual Causes-

  • Liberty-Human Rights/Natural Rights.
  • The sovereignty of the people.
  • Equality meant equal rights for all and tinder the Law. Liberals also wanted freedom from a state-controlled economy. Property was seen as sacred. These were middle-class property owners by and large.

II. Social Causes- A. The Estates System

  • First Estate: The Clergy-1% of population, with 10% of land. They had wealth, land, privileges and they levied a tax on the peasantry, the tithe, which generally went to some remote bishop or monastery rather than the local parish priest.
  • Second Estate: The Nobility-2-5% of population with 20% of the land. They also had great wealth and taxed the; peasantry: There was a “feudal” resurgence in 18th century.
  • Third Estate: Everyone Else-95-97% of the population. There were some few rich members, the artisans and all the peasantry. These were also class divisions.

The Bourgeoisie-8% of the population, about 2.3 million people, with 20% of Land. They often bought land and exploited the peasants on it. In Third Estate, the most important group politically was the. Bourgeoisie.

The Peasants-With 40% of the land, formed the vast majority of population. There was population growth in this period; perhaps 3,00,000 people added over the century. Peasants paid the most tax: aristocrats did not pay. Peasants farmed the land, and regard it as their own, but it was hot legally theirs. What they wanted was to own their own property. This was radical only at to start with. Later it was to be conservative desire.

The Urban Poor of Paris-Artisans- factory workers, journeymen. They were very poor probably less involved in politics. Artisans had different, interests than the bourgeoisie, but they played important role at several points. They were the most politicized group of poor people, possibly due to high literacy.

III. Political Causes-Some of these problems were:

  • Economic Weakness-The Revocation of Edict of Nantes 1685 had struck, a blow at French commerced. The economy tottered for the next hundred years.
  • Taxation Problems-The richest were not taxed: i.e. the Nobles and Clergy. Taxes were indirect on the poorest part of population-the Taille on peasant produce – the Gabele-on salt -various trade tariffs
  • Dependence on loans- The banking system was not able to cope with the fiscal problems. It was” the need for King to raise taxes that led to the calling of the Estates-General.
  • Cost of Mid Century Wars The Seven Years War 1756-63 cost a lot.
  • The Cost of Versailles and the Royal household etc.
  • Bankruptcy of the State-By 1780s the government was nearly bankrupt. Half of government income was going on paying debts (annual deficit 126 Million Livres). (debt was almost 4 Billion Livres).

Class 9 History Chapter 1 Extra Questions and Answers The French Revolution

Question 27.
Compare the manifesto drafted by. Olympe de Gouges with the declaration of Rights of Man and Citizen.
Answer:
Olympe de Gouges (1748-1793), a revolutionary woman drafted a manifesto for women’s rights.
This can be reproduced as under:

  • Woman is born free and remains equal to man in rights.
  • The goal of all political associations is the preservation of the natural rights of women and men. These rights are liberty, property, Security, and above all resistance to oppression.
  • The source of all sovereignty resides in the nation, which is nothing but the union of women and men.
  • The law should be expression of the general will; all female and male citizens should have a say either personally or by their representatives in its formulation; it should be the same for all.
  • No woman is an exception; she is accused, arrested, and -detained in cases determined by law. Women, like men, obey this rigorous law.

Question 28.
Bring out the effects, of the French Revolution.
Answer:
The Trench Revolution, though it seemed a failure in 1799 and appeared nullified by 1815, had far-reaching results. In France the bourgeois arid landowning classes emerged as the dominant power. Feudalism was dead; social order and contractual relations were consolidated by the Code Napoleon. The Revolution unified France and enhanced the power of the national state.

Although some historians view the Reign of Terror as an ominous precursor of modern totalitarianism, others, argue that this ignores the vital role the Revolution played in establishing the precedents of such democratic institutions as elections, representative government, and constitutions. The failed attempts of the urban lower middle classes to secure economic and political gains foreshadowed the class conflicts of the 19th century.

Objective Type Questions

1. Fill in the blanks with the appropriate words given in brackets:

Question 1.
The fortress prison ……………………….. fell to the revolutionaries, (the Bastille, the Versailles)
Answer:
the Bastille

Question 2.
The ……………………………. constituted the first estate (clergy, nobility).
Answer:
clergy

Question 3.
Livre constituted a unit of currency in ……………………………. (America, France)
Answer:
France

Class 9 History Chapter 1 Extra Questions and Answers The French Revolution

Question 4.
Louis XVI became king of France in ……………………………. (1715,1774).
Answer:
1774

Question 5.
The philosopher ……………………………. had an impact on the French Revolution. (Rousseau, Marx)
Answer:
Rousseau

Question 6.
Napoleon was defeated in 1815 at ……………………………. (Waterloo, Als case)
Answer:
Waterloo.

2. Choose true (✓) or false (✗) in the following sentences:

Question 1.
The Declaration of Rights Of Man and Citizen is related to the American War of independence.
Answer:
(✗)

Question 2.
One Indian leader, Tipu Sultan, responded to the ideas coming from revolutionary Frartce, the other was Swami Vivekananda.
Answer:
(✗)

Question 3.
Slavery was finally abolished in France in 1848.
Answer:
(✓)

Question 4.
Robespierre was the leader of the Jacobians.
Answer:
(✓)

Question 5.
Marseillaise is the national anthem of France,
Answer:
(✓)

Question 6.
France became Republic in 1789.
Answer:
(✗).

3. Choose the correct answer from the alternatives given:

Question 1.
The French Revolution occurred in:
(a) 1776
(b) 1789
(c) 1814
(d) 1830
Answer:
(b) 1789

Class 9 History Chapter 1 Extra Questions and Answers The French Revolution

Question 2.
The reign of terror period belongs to:
(a) 1789-1790
(b) 1790-1791
(c) 1792-1793
(d) 1794-1795
Answer:
(c) 1792-1793

Question 3.
Directory was an executive body consisting of the following:
(a) 3 members
(b) 4 members
(c) 5 members
(d) 6 members
Answer:
(c) 5 members

Question 4.
Women got franchise in the following year:
(a) 1945
(b) 1946
(c) 1947
(d) 1948
Answer:
(b) 1946

Question 5.
At the time of French Revolution, the emperor was:
(a) Louis XIII
(b) Louis XIV
(c) Louis XV
(d) Louis XVI
Answer:
(d) Louis XVI

Question 6.
Old Regime belonged to the following period:
(a) Before 1789
(b) After 1789
(c) Before and after 1979
(d) None of the above.
Answer:
(a) Before 1789

Question 7.
France became Republic in:
(a) 1791
(b) 1792
(c) 1793
(d) 1794
Answer:
(b) 1792

Question 8.
One of the following participated in the French Revolution:
(a) Rousseau
(b) Robespierre
(c) Roosevelt
(d) Ramsay Mac Donald
Answer:
(b) Robespierre.

Extra Questions for Class 9 Social Science

Online Education NCERT Solutions for Class 9 Hindi Sparsh Chapter 7

Online Education NCERT Solutions for Class 9 Hindi Sparsh Chapter 7  धर्म की आड़

These Solutions are part of Online Education NCERT Solutions for Class 9 Hindi. Here we have given NCERT Solutions for Class 9 Hindi Sparsh Chapter 7 धर्म की आड़.

पाठ्य-पुस्तक के प्रश्न-अभ्यास

मौखिक

निम्नलिखित प्रश्नों के उत्तर एक-दो पंक्तियों में दीजिए-

प्रश्न 1.
आज धर्म के नाम पर क्या-क्या हो रहा है?
उत्तर:
आज धर्म के नाम पर कुछ स्वार्थी लोगों द्वारा उत्पात किया जा रहा है और भोले-भाले लोगों को आपस में लड़ाया जा रहा है।

प्रश्न 2.
धर्म के व्यापार को रोकने के लिए क्या उद्योग होने चाहिए?
उत्तर:
धर्म के व्यापार को रोकने के लिए साहस और दृढ़ता के साथ उसका विरोध होना चाहिए।

प्रश्न 3.
लेखक के अनुसार स्वाधीनता आंदोलन का कौन-सा दिन सबसे बुरा था?
उत्तर:
स्वाधीनता आंदोलन का वह दिन सबसे बुरा था जब स्वाधीनता के काम में मुल्ला, मौलवी, शंकराचार्य जैसे धर्म के आचार्यों को अधिक महत्त्व दिया गया।

प्रश्न 4.
साधारण से साधारण आदमी तक के दिल में क्या बात अच्छी तरह घर कर बैठी है?
उत्तर:
साधारण से साधारण आदमी तक के दिल में यह बात अच्छी तरह घर करके बैठी है कि धर्म और ईमान के नाम पर अपनी जान दे देना उचित है।

प्रश्न 5.
धर्म के स्पष्ट चिह्न क्या हैं?
उत्तर:
शुद्ध आचरण और सदाचार करना धर्म के स्पष्ट चिह्न हैं।

लिखित

(क) निम्नलिखित प्रश्नों के उत्तर (25-30 शब्दों में) लिखिए

प्रश्न 1.
चलते पुरजे लोग धर्म के नाम पर क्या करते हैं?
उत्तर:
चलते पुरज़े लोग धर्म के नाम पर लोगों को बेवकूफ़ बनाकर अपना स्वार्थ सिद्ध करते हैं। वे चाहते हैं कि उनका नेतृत्व कायम रहे। उनका प्रभाव बना रहे।

प्रश्न 2.
चालाक लोग साधारण आदमी की किस अवस्था का लाभ उठाते हैं? [CBSE 2012]
उत्तर:
चालाक लोग साधारण आदमी की धार्मिक भावनाएँ भड़काते हैं। साधारण आदमी धर्माध होकर धर्म के नाम पर मरने-मिटने को तैयार हो जाता है। उसकी इसी स्थिति का लाभ चालाक लोग उठाते हैं।

प्रश्न 3.
आनेवाला समय किस प्रकार के धर्म को नहीं टिकने देगा?
उत्तर:
जो लोग धर्म के प्रति दिखावा मात्र करके लोगों को आपस में लड़वाते हैं, आनेवाला समय उन्हें टिकने नहीं देगा। जन साधारण की समझ में आ गया है कि ऐसे धार्मिक नेता उनकी भावनाओं से खेलते हैं।

प्रश्न 4.
कौन-सा कार्य देश की स्वाधीनता के विरुद्ध समझा जाएगा?
उत्तर:
प्रत्येक व्यक्ति किसी धर्म को मानने और पूजा-उपासना की कोई भी रीति अपनाने को स्वतंत्र है। उसकी इस स्वाधीनता में हस्तक्षेप करने के कार्य को देश की स्वाधीनता के विरुद्ध समझा जाएगा।

प्रश्न 5.
पाश्चात्य देशों में धनी और निर्धन लोगों में क्या अंतर है?
उत्तर:
पाश्चात्य देशों में धनी लोगों के पास पैसा है, ऊँची-ऊँची इमारतें हैं, सुख-सुविधा है। गरीब लोग रोटी के लिए संघर्ष करते हैं और झोंपड़ियों में रहते हैं।

प्रश्न 6.
कौन-से लोग धार्मिक लोगों से अधिक अच्छे हैं?
उत्तर:
जिन लोगों का आचरण अच्छा है, जो दूसरों का कल्याण करते हैं, अपने आचरण से दूसरों को दुख नहीं पहुंचाते हैं तथा जो अपनी स्वार्थ सिद्धि के लिए भोले-भाले लोगों का शोषण नहीं करते हैं, वे धार्मिक लोगों से अधिक अच्छे हैं।

(ख) निम्नलिखित प्रश्नों के उत्तर (50-60 शब्दों में) लिखिए

प्रश्न 1.
धर्म और ईमान के नाम पर किए जाने वाले भीषण व्यापार को कैसे रोका जा सकता है? [CBSE 2012]
उत्तर:
धर्म और ईमान के नाम परं दंगे-फसाद हो रहे हैं। कुछ स्वार्थी आदमी धर्म के नाम पर लोगों को आपस में लड़वाते हैं। अपने निजी स्वार्थों के लिए आम आदमी के प्राण ले लिए जाते हैं। इसको रोकने का उपाय है कि लोगों को उन आदमियों और धर्म की सही शिक्षा के लिए जानकारी दी जाए। लोगों को समझाया जाए कि दंगा करके खून बहाने वालों का कोई धर्म नहीं होता।

प्रश्न 2.
‘बुद्धि को मार’ के संबंध में लेख़क के क्या विचार हैं?” [CBSE 2012]
उत्तर:
बुधि की मार के संबंध में लेखक का विचार है-कुछ चलते-पुरज़े लोगों द्वारा साधारण लोगों के मस्तिष्क में ऐसे विचार भर देना कि वे अपनी बुधि से कुछ भी सोचने-समझने योग्य न रह जाएँ। ऐसे लोगों की धार्मिक भावनाएँ भड़काकर अपने हित साधने योग्य बना लेना ताकि स्वार्थी लोग अपना स्वार्थ आसानी से पूरा कर सकें।

प्रश्न 3.
लेखक की दृष्टि में धर्म की भावना कैसी होनी चाहिए?
उत्तर:
लेखक के अनुसार, धर्म के विषय में मानव स्वतंत्र होना चाहिए। हर व्यक्ति आजाद हो। वह जो धर्म अपनाना चाहे, अपनाए। कोई किसी की स्वतंत्रता में बाधा न खड़ी करे। धर्म का संबंध हमारे मन से, ईमान से, ईश्वर और आत्मा से होना चाहिए। वह मन को शुद्ध करने का मार्ग होना चाहिए, अपने जीवन को ऊँचा उठाने का साधन होना चाहिए, दूसरे को कुचलने का नहीं।

प्रश्न 4.
महात्मा गाँधी के धर्म संबंधी विचारों पर प्रकाश डालिए। [CBSE 2012]
उत्तर:
गांधी जी धर्म को मानने वाले थे। इसके बिना वे एक कदम भी नहीं चलते थे। वे पूजा-पाठ, नमाज पढ़ने जैसी दिखावापूर्ण धार्मिक क्रियाओं को सच्चा धर्म नहीं मानते थे। उनका धर्म पवित्र भावनाओं से भरपूर था। वे धर्म को लोगों के कल्याण का साधन समझते थे। उनका मानना था कि धर्म ऊँचे और उदार तत्वों का हुआ करता है, जिसे अपनाने में किसी को आपत्ति नहीं हो सकती।

प्रश्न 5.
सबके कल्याण हेतु अपने आचरणा को सुधारना क्यों आवश्यक है?
उत्तर:
जब तक हम स्वयं का आचरण ठीक नहीं रखेंगे, दूसरे लोगों को उसकी प्रेरणा नहीं दे सकते। समाज में उदाहरण बनने के लिए हमें स्वयं का आचरण सुधारना होगा। मानव मात्र की भलाई तभी हो सकती है, जब हम निजी स्वार्थ को छोड़कर पूरे समाज की भलाई के बारे में सोचें।

(ग) निम्नलिखित का आशय स्पष्ट कीजिए

प्रश्न 1.
उबल पड़ने वाले साधारण आदमी को इसमें केवल इतना ही दोष है कि वह कुछ भी नहीं समझता-बूझता, और दूसरे लोग उसे जिधर जोत देते हैं, उधर जुत जाता है।
उत्तर:
कुछ चालू-पुरज़े लोग तथा धर्म के तथाकथिक ठेकेदार साधारण लोगों के दिमाग में यह बात अच्छी तरह बिठा देते हैं कि धर्म और ईमान ही तुम्हारे लिए सब कुछ हैं। इसी से तुम्हारा कल्याण होने वाला है। इसकी रक्षा करते हुए तुम्हें अपनी ज्ञान की परवाह नहीं करनी चाहिए। ये अनपढ़ साधारण भोले लोग धर्म क्या है, यह जाने-समझे बिना तनिक-सा उकसाए जाते ही मरने-कटने के लिए तैयार हो जाते हैं। वे दूसरों के बहकावे में जल्दी आ जाते हैं। इससे उनकी शक्ति और साहस का दुरुपयोग स्वार्थी लोग अपने हित के लिए करते हैं।

प्रश्न 2.
यहाँ है बुद्धि पर परदा डालकर पहले ईश्वर और आत्मा का स्थान अपने लिए लेना, और फिर धर्म, ईमान, ईश्वर और आत्मा के नाम पर अपनी स्वार्थ सिद्धि के लिए लोगों को लड़ाना-भिड़ाना।
उत्तर:
भारत में धार्मिक नेता लोगों की बुद्धि का शोषण करते हैं। पहले वे अपने प्रति अंध श्रद्धा उत्पन्न करते हैं। लोग उन्हें ईश्वर, आत्मा और धर्म का पूज्य प्रतीक मान बैठते हैं। जब लोगों की श्रद्धा उन पर जम जाती है तो वे ईमान, धर्म, ईश्वर या आत्मा का नाम लेकर उन्हें दूसरे धर्म वालों से लड़ाते-भिड़ाते हैं तथा अपने स्वार्थ सिद्ध करते हैं।

प्रश्न 3.
अब तो, आपका पूजा-पाठ न देखा जाएगा, आपकी भलमनसाहत की कसौटी केवल आपका आचरण होगी।
उत्तर:
धर्म और ढोंग में अंतर है। धर्म ईश्वर तक पहुँचाने की कड़ी है। कुछ लोग धर्म का आडंबर करते हुए दो-दो घंटे तक पूजा-पाठ करते हैं, शंख बजाते हैं, नमाज़ पढ़ते हैं। ऐसा करके वे समझते हैं कि वे कुछ भी करने के लिए स्वतंत्र हैं। ऐसे लोग यदि अपना आचरण नहीं सुधारते हैं, तो यह पूर्जा-पाठ सब व्यर्थ हो जाएगा। उनके आचरण-व्यवहार में सज्जनता और दूसरों के कल्याण की भावना निहित होनी चाहिए।

प्रश्न 4.
तुम्हारे मानने ही से मेरा ईश्वरत्व कायम नहीं रहेगा, दया करके, मनुष्यत्व को मानो, पशु बनना छोड़ो और आदमी बनो! [CBSE 2012]
उत्तर:
स्वयं ईश्वर भटके हुए लोगों को कहता है-लोगों को धर्म के नाम पर लड़वाना छोड़ो। अपवित्र काम छोड़ो, खुद की पूजा करवाना छोड़ दो। मानवता को समझो। आदमी बनो और पशु वाला आचरण त्याग दो। आशय यह है कि धर्म के नाम पर कट्टरता त्याग दो और मनुष्य के साथ उदारतापूर्वक सहयोग और स्नेह से व्यवहार करो।

भाषा-अध्ययन

प्रश्न 1.
उदाहरण के अनुसार शब्दों के विपरीतार्थक लिखिए

          सुगम            –      दुर्गम

  1. धर्म              –       …………………..
  2. ईमान           –       …………………..
  3. साधारण       –       …………………..
  4. स्वार्थ           –       …………………..
  5. दुरुपयोग     –        …………………..
  6. नियंत्रित       –       …………………..
  7. स्वाधीनता    –       …………………..

उत्तर:

  1. धर्म             –        अधर्म
  2. ईमान          –         बेईमान
  3. साधारण      –        असाधारण
  4. स्वार्थ          –        निस्वार्थ
  5. दुरुपयोग    –        सदुपयोग
  6. नियंत्रित      –        अनियंत्रित
  7. स्वाधीनता   –       पराधीनता

प्रश्न 2.
निम्नलिखित उपसर्गों का प्रयोग करके दो-दो शब्द बनाइए-

  1. ला,
  2. बिला,
  3. बे,
  4. बद,
  5. ना,
  6. खुश,
  7. हर,
  8. गैर

उत्तर:

  1. ला – लापता, लाजवाब, लापरवाही।
  2. बिला – बिलावजह, बिलानागा।
  3. बे – अदब, बेवज़ह, बेवफ़ा, बेशक ।
  4. बद – बदनाम, बदसूरत, बदतमीज़ ।
  5. ना – नासमझ, नादानी, नामर्द ।
  6. खुश – खुशफहमी, खुशगवार।
  7. हर – हररोज़, हरदम।
  8. गैर – गैरकानूनी, गैरहाज़िर।

प्रश्न 3.
उदाहरण के अनुसार ‘त्व’ प्रत्यय लगाकर पाँच शब्द बनाइए-
उदाहरण : देव + त्व = देवत्व
उत्तर:

  1. लघु + त्व = लघुत्व
  2. प्रभु + त्व = प्रभुत्व
  3. महत् + त्व = महत्त्व
  4. नारी + त्व = नारीत्व
  5. मनुष्य + त्व = मनुष्यत्व।

प्रश्न 4.
निम्नलिखित उदाहरण को पढ़कर पाठ में आए संयुक्त शब्दों को छाँटकर लिखिए-
उदाहरण : चलते पुरजे
उत्तर:

  1. समझता – बूझता,
  2. पढ़े – लिखे,
  3. इने – गिने,
  4. मन – माना,
  5. स्वार्थ – सिद्धि,
  6. लड़ाना – भिड़ाना,
  7. दीन – दीन,
  8. नित्य – प्रति,
  9. भली – भाँति,
  10. दिन – भर,
  11. पूजा – पाठ,
  12. देश – भर,
  13. सुख – दुःख।

प्रश्न 5.
‘भी’ का प्रयोग करते हुए पाँच वाक्य बनाइए-
उदाहरण : आज मुझे बाज़ार होते हुए अस्पताल भी जाना है।
उत्तर:

  1. यह भोजन मेरे साथ तुम्हें भी करना है।
  2. गाँधीजी के साथ नेहरू भी आए हैं।
  3. आज सब्जीमंडी से आम भी लाना।
  4. नौकरी के लिए मेहनत ही नहीं, सिफ़ारिश भी करनी पड़ती है।
  5. हम मसूरी-नैनीताल ही नहीं, कौसानी भी गए थे।

योग्यता-विस्तार

प्रश्न 1.
‘धर्म एकता का माध्यम है-इस विषय पर कक्षा में परिचर्चा कीजिए।
उत्तर:

  1. एक छात्र – धर्म से एकता बढ़ती है। धार्मिक आयोजनों में लोग ऊँच-नीच भूलकर मित्र भाव से भाग लेते हैं।
  2. दूसरा छात्र – परंतु कुछ लोग धर्म के नाम पर ही स्वयं को अलग मानते हैं। कोई खुद को सिख कहता है, कोई बौद्ध कहता है, कोई हिंदू तो कोई मुसलमान।।
  3. तीसरा छात्र – परंतु वे सब हैं तो आदमी ही। चौथा छात्र-परंतु धर्म का नाम लेते ही वे स्वयं को इनसान नहीं हिंदू, ईसाई या मुसलमान कहने लगते हैं।

Hope given NCERT Solutions for Class 9 Hindi Sparsh Chapter 7 are helpful to complete your homework.

If you have any doubts, please comment below. Learn Insta try to provide online tutoring for you.

 

The Beggar Extra Questions and Answers Class 9 English Moments

Online Education The Beggar Extra Questions and Answers Class 9 English Moments

Here we are providing Online Education The Beggar Extra Questions and Answers Class 9 English Moments, Extra Questions for Class 9 English was designed by subject expert teachers.

Online Education for The Beggar Extra Questions and Answers Class 9 English Moments

The Beggar Extra Questions and Answers Short Answer Type

The Beggar Class 9 Extra Questions And Answers Question 1.
What is the excuse that the beggar gives Sergei for begging when he meets him for the second time?
Answer:
He says he had been a village schoolmaster for eight years but had lost his job due to intrigues at his place of work. He had not eaten for three days and had no money for lodging.

The Beggar Extra Questions Question 2.
How did Sergei respond to the beggar’s request for money?
Answer:
He looked closely at him and recognised him as the same person who he had seen on Sadovya Street a few days back, when he had introduced himself as a student who had been expelled.

The Beggar Story Questions And Answers Question 3.
Why was Sergei disgusted with the beggar?
Answer:
He was disgusted at his dishonesty because he had seen him on another street pretending that he had was an expelled student in need of money, and now he claimed to be a village schoolmaster who had lost his job due to intrigues at the school. His lies disgusted Sergei.

The Beggar Extra Question Answer Question 4.
What was the beggar’s real identity?
Answer:
He had been part of the Russian choir, but had lost his place there due to drunkenness.

Extra Questions Of The Beggar Class 9 Question 5.
How does the beggar react to Sergei’s offer to chop wood for him in return for money?
Answer:
The beggar accepts the offer readily and follows Sergei home. He says that he can’t refuse because in those days even skilled woodcutters found themselves sitting without food and work.

The Beggar Class 9 Extra Questions Question 6.
Who did Sergei hand over the beggar to on reaching home? What were his instructions?
Answer:
He called his cook, Olga, and handed over the beggar to her. He asked her to take him to the wood-shed and get him to chop some wood.

Beggar Class 9 Extra Questions Question 7.
Why has the beggar been described as a scarecrow?
Answer:
He has been described as a scarecrow because he was as thin as a scarecrow and shabbily dressed in ill- fitting, mismatched clothes.

Class 9 The Beggar Extra Questions Question 8.
What was the real reason the beggar agreed to work for the writer?
Answer:
The real reason was that he was a proud man and he felt ashamed at having been trapped by his own words in front of Sergei. He wanted to prove that he could do honest work when given the opportunity.

Class 9 English The Beggar Extra Questions Question 9.
How did the narrator realise that the beggar had not come willingly with him?
Answer:
The narrator realised this from his gait. He shrugged his shoulders as if in perplexity and went irresolutely after the cook. It was also obvious that he was unhealthy and under the influence of liquor. It did not seem as though he had the strength to chop wood.

The Beggar Extra Questions And Answers Question 10.
How did Olga react to the beggar?
Answer:
She glanced at the beggar with anger, shoved him aside with her elbow, unlocked the shed and angrily banged the door. She then flung down an axe at his feet, spat angrily and appeared to be scolding him.

The Beggar Class 9 Important Questions Question 11.
How do we know that the beggar had no previous experience of cutting wood?
Answer:
We know this from the manner in which he pulled a billet of wood towards him and tapped it feebly with his axe. At first, the billet fell and then the beggar tapped it with the axe again cautiously, as if afraid of hurting himself with the axe.

The Beggar Important Questions Question 12.
How did Sergei react to the beggar’s efforts at chopping wood?
Answer:
He felt a little sorry and ashamed of himself for having set a spoiled, drunken and sick man to work in the cold weather.

Extra Question Answer Of The Beggar Question 13.
Why did the beggar appear at Sergei’s house a month later?
Answer:
He reappeared on the first of the next month because the narrator had told him he could come back and cut wood for him in return for half a rouble.

Question 14.
What change took place in the beggar’s visits after his second visit?
Answer:
He started appearing more often at the narrator’s house and took on odd jobs like shovelling snow, putting the wood in the woodshed in order, beating the dust out of rugs and mattresses, etc.

Question 15.
How was the beggar rewarded for the odd jobs he did at the narrator’s house?
Answer:
He was given twenty to forty copecks for the jobs he performed, and was once even given a pair of old trousers as a reward and payment.

Question 16.
What did Sergei expect the beggar to do when he called him while moving to another house? Did he behave as expected?
Answer:
When he was moving to another house, Sergei called the beggar and asked him to help with the packing and hauling of the furniture. However, the beggar did not do anything except hang around, sober, yet gloomy and silent.

Question 17.
Why do you think the beggar was so gloomy and silent when Sergei was moving houses?
Answer:
He was probably upset that he would no longer be able to do odd jobs at his house and make the money he had been earning.

Question 18.
What did Sergei offer Lushkoff? Why did he do so?
Answer:
Sergei offered Lushkoff a job with his friend, who needed someone to do some copying work. Since Lushkoff knew how to write, Sergei offered him this job.

Question 19.
When and where did Sergei meet Lushkoff after two years?
Answer:
Two years later, they met at the ticket window of a theatre, where Lushkoff was buying a ticket.

Question 20.
What surprised Sergei about Lushkoff when he met him at the theatre?
Answer:
He was surprised to see how much Lushkoff had changed. He was wearing decent clothes and had got a job as a notary, earning thirty five roubles.

Question 21.
What does Sergei call Lushkoff? Why does he do so?
Answer:
He calls him his godson, because he had scolded him and pushed him away from begging on the streets, encouraging him to take up respectable work. He had started as a copier, and was not working as a notary.

Question 22.
How does Lushkoff pay credit to Sergei?
Answer:
He says that he was indebted to Sergei for his push, because he would never have changed for the better, but would have continued to deceive people and beg. By following Sergei’s instruction, he had dragged himself out of the pit he had created for himself.

Question 23.
What information does Lushkoff share with Sergei about the cook?
Answer:
Lushkoff speaks very highly of the cook, and gives all credit for his transformation to her. He informs Sergei that it was the nobility of the cook that had truly changed him. She had done all the errands for him so that he could earn the money offered by Sergei. She also used to cry for him, worried that he would end up in total ruin.

Question 24.
Mention two main qualities of the cook.
Answer:
She was compassionate and sensitive. Though she appeared to be tough and rude on the outside, she was very kind hearted, and actually helped him earn the money offered by doing all the work for him.

Question 25.
Discuss the title of the story. Is it appropriate?
Answer:
The Beggar is an appropriate title for the story, as it revolves around the transformation that takes place in the life of a beggar. He was a wastrel and did not do any work. It was only due to the compassion shown by the cook at the narrator’s house that was he able to change his outlook.

When he was too drunk and weak to perform any of the odd jobs he was supposed to do, the cook did all the work for him, feeling sorry for him and worrying about his sorry state. This kindness on her part had a tremendous effect on the beggar, who changed his ways, stopped drinking and slowly over the years got a steady job as a notary, earning thirty five roubles as salary.

The Beggar Extra Questions and Answers Long Answer Type

Question 1.
Has Lushkoff become a beggar by circumstance or by choice? What reasons does he give Sergei for lying?
Answer:
He has become a beggar both by circumstance and by choice. He had lost his position in the Russian choir due to his drunkenness. As he did not have the motivation to work hard or the skills to find another job, begging was the easiest option. According to him, he has to lie to survive, as no one was willing to help him if he told them the truth.

Question 2.
Is Lushkoff a willing worker? Why does he agree to chop wood for Sergei?
Answer:
No, he is not a willing worker. He is too thin, weak and emaciated to work. He also remains drunk most of the time and is hence too unsteady to focus on any work. However, he agrees to chop wood for Sergei out of shame and pride, because he had been trapped by his own words. Sergei had caught him lying, and this was the only way he could redeem some of his self-respect.

Question 3.
Sergei says ‘I am so happy that my words have taken effect’. Why does he say so? Is he right in saying this?
Answer:
He says this when he sees Lushkoff at the theatre and learns that he had improved his life greatly. He was no longer a drunkard and beggar; instead, he had become a notary, earning thirty five roubles a month. Sergei feels that he is responsible for this change in Lushkoff, and that the beggar changed his ways because of the scolding he had given him for begging and deceiving people.

He is right to some extent, because he had hurt LushkofTs pride, and also offered him actual work chopping wood, and other odd jobs, which allowed him to earn money honestly. However, the real credit for LushkofTs change went to Sergei’s cook, who had actually done all the work that Lushkoff was supposed to do. Her selflessness, empathy and concern for his wellbeing had made such a deep impression on Lushkoff that he had changed his ways.

Question 4.
During their conversation, Lushkoff reveals that Sergei’s cook is responsible for the positive change in him. How did Olga save Lushkoff?
Answer:
Olga, Sergei’s cook, would react to Lushkoffs appearance at the house by shouting at him, but soon she would grow sad looking at his face, and start weeping. She would remind him that since he was a drunkard, he would bum in hell and this thought would make her cry again. Finally, seeing that he did not have the energy and ability to do the task he was supposed to, she herself would chop all the wood for him. Her concern and worry for him changed Lushkoff. He stopped drinking and worked hard to improve his life.

Question 5.
Both Sergei and his cook were kind to the beggar. Compare and contrast their characters and the effect they had on Lushkoff.
Answer:
Sergei was a wealthy advocate with a kind heart. He appears to be a practical man who tries to stop Lushkoff from begging by giving him an alternative method of earning a living. He is also resourceful as he keeps engaging Lushkoff in different tasks, which are helpful for both the beggar and him. In the end he sends him to him friend, who needs someone to do some copying work. This helps the man to get a stable job and make a decent living. At first, he takes the credit for the beggar’s transformation, but later he is humble enough to accept that though he provided the opportunity, it was his cook Olga who deserved the credit for inspiring the beggar to change.

The cook, on the other hand, is the most noble and compassionate character in the story. Initially, she appears to be angry with the arrival of the beggar, and seems to ill-treat and abuse him. In reality, however, she is the one performs all the tasks for the beggar and lets him take the credit and money for them. She is empathetic to the extent that she cries seeing the state the beggar is in, and his fate if he continues to be a wastrel and drunkard.

It is her selflessness and compassion that brings about a change in the beggar’s character. Because of her empathy, he is able to remain sober and starts working hard, becoming a notary earning a stable salary within two years. She is thus able to save the life of the beggar, even though she isn’t actually aware of the profound effect she has on him, and never takes any credit for what she has done.

Online Education NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 13 Why Do we Fall Ill

Online Education NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 13 Why Do we Fall Ill

These Solutions are part of Online Education NCERT Solutions for Class 9 Science. Here we have given NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 13 Why Do we Fall Ill. LearnInsta.com provides you the Free PDF download of NCERT Solutions for Class 9 Science (Biology) Chapter 13 – Why Do We Fall ill solved by Expert Teachers as per NCERT (CBSE) Book guidelines. All Chapter 13 – Why Do We Fall ill Exercise Questions with Solutions to help you to revise complete Syllabus and Score More marks.

More Resources

NCERT TEXT BOOK QUESTIONS

IN TEXT QUESTIONS

Question 1.
State any two conditions essential for good health.

  1. Complete physical fitness free from any disease.
  2. Perfect mental (and social) well being.

Answer:
State any two conditions essential for being free of disease.

  1. Non-overcrowded living conditions, safe drinking water and clean environment.
  2. Balanced diet, personal hygiene, exercise and relaxation.

Question 2.
Are the answers to the above questions same or different ? Why ?
Answer:
Different: Health is a state of perfect physical, mental, and social well being of a person while disease is a state of disease or discomfort of the body or its part.

Question 3.
List any three reasons why you would think that you are sick and ought to see a doctor. If only one of these symptoms were present, would you still go to the doctor ? Why or why not ?
Answer:

  1. Cough, cold and fever. The sickness must be due to infection which requires proper diagnosis and treatment which only doctor can do.
  2. If only one symptom is present (say cough only or cold only) even then I will prefer to get treatment from the doctor because an untreated infection can spread and cause further damage to the body.

Question 4.
In which of the following case do you think the long term effects on your health are likely to be most unpleasant ?
Answer:
(a) If you get jaundice
(b) If you get lice
(c) If you get acne.
Jaundice. It is a severe disease which also takes several days to heal. During this period bile pigments collect at several places in the body and permanently damage some of them.

Question 5.
Why are we normally advised to take bland and nourishing food when we are sick ? (CCE 2011, 2012)
Answer:
It helps in strengthening of the immune system and provides nourishment to body which is being depleted by infectious agent.

Question 6.
What are the different means by which infectious diseases are spread ?
Answer:
By air directly or as droplets, e.g., cold.
By contaminated food and water, e.g., cholera.
By fomites or articles contaminated by the patient, e.g., chicken-pox.

Question 7.
Contagious diseases simply spread by contact.
Answer:
By sexual and blood contact in case of AIDS, syphilis and some other diseases.
By vectors and carriers, e.g., malaria by female Anopheles.

Question 8.
What precautions would you take in your school to reduce incidence of infectious diseases ?
Answer:

  1. Airy and well-spaced classrooms.
  2. Advising students falling sick not to come to school. If any such student does come, the same should be provided a separate bench.
  3. Ensuring safe drinking water.
  4. Cleanliness.
  5. Protection against flies and mosquitoes.
  6. Vaccination against diseases.
  7. Regular medical examination of students.

Question 9.
What is immunisation ?
Answer:
Development of immunity or resistance against a pathogen through vaccination is called immunisation.

Question 10.
What are the immunisation programmes available at our nearest health centre in your locality ?
Which of these diseases are two major health problems in your area ?
Answer:
NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 13 Why Do we Fall Ill image - 1
NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 13 Why Do we Fall Ill image - 2

NCERT CHAPTER END EXERCISES

Question 1.
How many times did you fall ill in the last one year ? What were the illnesses ?
(a) Think of one change you could make in your habits in order to avoid any of/most of the above illnesses.
(b) Think of one change you would wish for in your surroundings in order to avoid any of/most of the above illnesses.
Answer:
I suffered last year from cough and common cold (thrice), typhoid (once), malaria (once), loose motions (thrice)
(a) Change in Habits,

  1. I should not sit along with those persons who are suffering from cough and cold,
  2. I should take care of not eating unprotected food,
  3. I should protect myself from mosquito bites.

(b) Change in Surroundings. Sanitary conditions in and around my home should be improved. The drains should be regularly cleaned and kept covered.

Question 2.
A doctor/nurse/health worker is exposed to more sick people than others in the community. Find out how she avoids getting sick herself. (CCE 2012, 2013, 2017)
Answer:
Through

  1. vaccination against most of the common diseases,
  2. use of gloves,
  3. use of different dress or coat while visiting patients, and
  4. use of disposable syringes and needles.

Question 3.
Conduct a survey in your neighbourhood to find what the three most common diseases are. Suggest three steps that could be taken by your local authorities to bring down the incidence of these diseases.
Answer:
The three most common diseases in my neighbourhood are malaria, typhoid and diarrhoea. The diseases mostly spread through unhygienic surroundings. The authorities should take care of

  1. disposal of garbage,
  2. cleaning of drains with occasional spray of insecticides
  3. covering of drains and
  4. providing clean drinking water.

Question 4.
A baby is not able to tell his/her caretakers that he/she is sick. What would help us to find out
(a) that the baby is sick
(b) what the sickness is ?
Answer:

  1. Running fever
  2. Cold and cough
  3. Excessive crying
  4. Loose motions
  5. Non-intake of proper diet.

To find the sickness, the baby is taken to a doctor. The doctor is able to diagnose the disease with the help of stethoscope, palpation (feeling with hand), above symptoms and laboratory test.

Question 5.
Under which of the following conditions is a person most likely to fall sick ?
(a) When she is recovering from malaria.
(b) When she has recovered from malaria and is taking care of someone suffering from chicken-pox ?
(c) When she is on a four day fast after recovering from malaria and is taking care of someone suffering from chicken-pox. Why ?
Answer:
(c) Four day fast will make the person weak with reduced immunity. As a result the chances of picking up chicken-pox and falling sick would be more.

Question 6.
Under which of the following conditions are you most likely to fall sick ?
(a) When you are having examinations.
(b) When you have travelled by bus and train for two days.
(c) When your friend is suffering from measles. Why ?
Answer:
(c) Measles is an infectious viral disease of young children which spreads through nasal or throat discharge (droplet method, fomite and other contacts). Visiting such a friend is likely to provide infection.

SELECTION TYPE QUESTIONS

Alternate Response Type Questions
(True/False, Right/Wrong, Yes/No)

Question 1.
Health of an individual depends on the surroundings.
Question 2.
Gainful employment has no relation to individual health.
Question 3.
On the basis of symptoms, physicians look for signs of disease.
Question 4.
High blood pressure is an infectious disease.
Question 5.
Penicillin is effective against bacteria because it inhibits their wall formation.
Question 6.
In open spaces, air borne human diseases spread rapidly.
Question 7.
AIDS spreads through sex, blood to blood contact and from mother to child.
Question 8.
Personal hygiene is basic to prevent infectious diseases.

Matching Type Questions :

Question 9.
Match the contents of the columns I and II (single matching)
NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 13 Why Do we Fall Ill image - 3

Question 10.
Match the contents of columns I, II and III (double matching)
NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 13 Why Do we Fall Ill image - 4

Question 11.
Which type of pathogen(Viral-V, Bacteria-B, Protozoan-P) cause the following discases (key or Check List Items)
NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 13 Why Do we Fall Ill image - 5

Question 12.
Match the stimulus with Appropriate Response.
NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 13 Why Do we Fall Ill image - 6

Fill in the Blanks

Question 13. ………….. medicines are difficult to make as the pathogens have very few biochemical mechanisms of their own.
Question 14. In AIDS patients even small cold can become ……………. .
Question 15. Sleeping sickness is caused by …………. a protozoan.
Question 16. The two important contributory causes of diseases are ……………. and …………… make up.
Question 17. Health is the state of well being physically, ……………. and socially.

Answers:
NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 13 Why Do we Fall Ill image - 7

SOME TYPICAL QUESTIONS

Question 1.
Which parameters to health are difficult to measure ?
Answer:
Mental health and social well being.

Question 2.
Name the biologist who established that pathogen is a disease agent.
Answer:
Robert Koch.

Question 3.
Name the enzyme present in tears which prevents eye infections.
Answer:
Lysozyme.

Question 4.
What kills bacteria in our food in the mouth and stomach ?
Answer:
The enzyme lysozyme in saliva kills bacteria in food in our mouth, and in stomach HC1 of gastric juice kills the bacteria.

Question 5.
If a pregnant mother is suffering from AIDS, would her child get the disease via genes or placenta ?
Answer:
Placenta (Note : AIDS is not a genetic disease).

Question 6.
Why is it difficult to develop vaccines for some diseases ? (CCE 2011)
Answer:
It is difficult to develop vaccines against the diseases caused by viruses. Viruses are very specific to hosts. They have no metabolic machinery of their own. Viruses live and multiply only in the living cells. They cannot be cultured on artificial medium. It is because of these that vaccines are difficult to be prepared in such cases.

Question 7.
While going abroad, why is it essential to get vaccinated against certain diseases ?
Answer:
A person may be carrier of some disease. Such a person may take that particular disease to a foreign country. Therefore, all visitors to a foreign country are vaccinated against the disease which is not prevalent in that country.

Question 8.
Name such a vaccine which saves the life of babies from three diseases.
Answer:
D.P.T. is a vaccine which is three-in-one. Babies should be immunised within the first six weaks of birth D = Diphtheria, P= Pertussis (whooping cough), T = Tetanus.

Question 9.
Who discovered small pox vaccine ?
Answer:
Edward Jenner.

Question 10.
Define the word disease carrier.
Answer:
One who harbours germs of a disease but does not suffer from the disease is termed as carrier.

Question 11.
What are the common symptoms of infection ?
Answer:
In nearly all the infections of the human body, there is a rise in body temperature, an increased rate of heart beat, increased frequency of respiration, dry tongue, poor appetite, concentration of urine and changes in white blood cells circulating the blood.

NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 13 Why Do We Fall ill

Hope given NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 13 are helpful to complete your science homework.

If you have any doubts, please comment below. Learn Insta try to provide online science tutoring for you.

Online Education for RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D

Online Education for RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D

These Solutions are part of Online Education RS Aggarwal Solutions Class 9. Here we have given RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D.

Other Exercises

Question 1.
Solution:
(i) Radius of sphere = 3.5cm
(a) Volume = \(\frac { 4 }{ 3 } \) πr3
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D Q1.1
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D Q1.2

Question 2.
Solution:
Let r be the radius of the sphere and volume = 38808 cm3
∴\(\frac { 4 }{ 3 } \) πr3 = 38803
=> \(\frac { 4 }{ 3 } \) x \(\frac { 22 }{ 7 } \) r3 = 38803
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D Q2.1

Question 3.
Solution:
Let r be the radius of the sphere
∴ Volume = \(\frac { 4 }{ 3 } \) πr3
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D Q3.1

Question 4.
Solution:
Surface area of a sphere = 394.24 m2
Let r be the radius, then 4πr2 = 394.24
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D Q4.1

Question 5.
Solution:
Surface area of sphere = 576π cm2
Let r be the radius, then 4r2 = 576π
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D Q5.1

Question 6.
Solution:
Outer diameter of shell = 12cm,
Outer radius (R) = \(\frac { 12 }{ 2 } \) = 6cm
and inner diameter = 8cm
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D Q6.1
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D Q6.2

Question 7.
Solution:
Length of cuboid of (l) = 12cm
Breadth (b) = 11cm
and height (h) = 9cm
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D Q7.1
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D Q7.2

Question 8.
Solution:
Radius of sphere (r) = 8cm
Volume = \(\frac { 4 }{ 3 } \)πr3
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D Q8.1
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D Q8.2

Question 9.
Solution:
Radius of solid sphere (R) = 3cm.
Volume = \(\frac { 4 }{ 3 } \)π(R)3 = \(\frac { 4 }{ 3 } \)π(3)3 cm3
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D Q9.1
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D Q9.2

Question 10.
Solution:
Radius of metallic sphere (R) = 10.5cm
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D Q10.1

Question 11.
Solution:
Diameter of a cylinder = 8cm
Radius (r) = \(\frac { 8 }{ 2 } \) = 4cm
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D Q11.1

Question 12.
Solution:
Diameter of sphere = 6cm
Radius (R) = \(\frac { 6 }{ 2 } \) = 3cm
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D Q12.1

Question 13.
Solution:
Diameter of sphere = 18cm
Radius (R) = \(\frac { 18 }{ 2 } \) = 9cm.
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D Q13.1

Question 14.
Solution:
Diameter of the sphere = 15.6 cm
Radius (R) = \(\frac { 15.6 }{ 2 } \) = 7.8 cm
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D Q14.1
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D Q14.2

Question 15.
Solution:
Diameter of the canonball = 28cm
Radius (R) = \(\frac { 28 }{ 2 } \) = 14 cm
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D Q15.1
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D Q15.2

Question 16.
Solution:
Given,
Radius of spherical big ball (R) = 3cm
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D Q16.1
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D Q16.2

Question 17.
Solution:
Ratio in the radii of two spheres = 1:2
Let radius of smaller sphere = r then,
radius of bigger sphere = 2r
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D Q17.1

Question 18.
Solution:
Let r1 and r2 be the radii of two spheres
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D Q18.1

Question 19.
Solution:
Radius of the cylindrical tub = 12cm.
First level of water = 20cm
Raised water level = 6.75cm.
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D Q19.1

Question 20.
Solution:
Radius of the ball (r) = 9cm.
Volume of ball = \(\frac { 4 }{ 3 } \)πr³
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D Q20.1

Question 21.
Solution:
Given,
Radius of hemisphere of lead (r) = 9cm.
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D Q21.1
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D Q21.2

Question 22.
Solution:
Given,
Radius of hemispherical bowl (r) = 9cm
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D Q22.1
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D Q22.2

Question 23.
Solution:
External radius of spherical shell (R) = 9cm
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D Q23.1
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D Q23.2

Question 24.
Solution:
Inner radius (r) = 4 cm
Thickness of steel used = 0.5
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D Q24.1

Hope given RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D are helpful to complete your math homework.

If you have any doubts, please comment below. Learn Insta try to provide online math tutoring for you.

Online Education NCERT Solutions for Class 9 Hindi Sparsh Chapter 15

Online Education NCERT Solutions for Class 9 Hindi Sparsh Chapter 15 नए इलाके में … खुशबू रचते हैं हाथ

These Solutions are part of Online Education NCERT Solutions for Class 9 Hindi. Here we have given NCERT Solutions for Class 9 Hindi Sparsh Chapter 15 नए इलाके में … खुशबू रचते हैं हाथ.

पाठ्य-पुस्तक के प्रश्न-अभ्यास

(1) नए इलाके में

प्रश्न 1.
निम्नलिखित प्रश्नों के उत्तर दीजिए-
(क) नए बसते इलाके में कवि रास्ता क्यों भूल जाता है? [CBSE]
(ख) कविता में कौन-कौन से पुराने निशानों का उल्लेख किया गया है?
अथवा
कवि अपने गंतव्य तक पहुँचने के लिए कौन-कौन-सी निशानियाँ ढूँढता है? [CBSE]
(ग) कवि एक घर पीछे या दो घर आगे क्यों चल देता है? [CBSE]
(घ) “वसंत का गया पतझड़’ और ‘बैसाख का गया भादों को लौटा’ से क्या अभिप्राय है?
(ङ) कवि ने इस कविता में समय की कमी की ओर क्यों इशारा किया है? [CBSE]
(च) इस कविता में कवि ने शहरों की किस विडंबना की ओर संकेत किया है?
अथवा
यह कविता किस ओर इशारा करती है, स्पष्ट कीजिए। (CBSE]
उत्तर:
(क) नए इलाके में कवि इसलिए रास्ता भूल जाता है, क्योंकि-

  • यहाँ रोज़ नए मकान बनते रहते हैं।
  • पुराने मकान ढहाकर नए मकान बनाए जाते हैं।
  • नए मकान बनाने के लिए पुराने पेड़ काटने से निशानी नष्ट हो जाती है।
  • खाली जमीन पर कोई नया मकान बन जाता है।

(ख) कविता में निम्नलिखित पुराने निशानों का उल्लेख हुआ है-

  • पीपल का पेड़
  • ढहा घर या खंडहर
  • जमीन का खाली टुकड़ा
  • बिना रंग वाले लोहे के फाटक वाला इकमंजिला मकान

(ग) कवि एक घर आगे या दो घर पीछे इसलिए चल देता है, क्योंकि नए बस रहे उस इलाके में एक ही दिन में काफ़ी बदलाव आ जाता है। वह अपने घर को पहचान नहीं पाता है कि वह सवेरे किस घर से गया था।

(घ)  ‘वसंत का गया पतझड़’ और ‘बैसाख का गया भादों को लौटा’ से यह अभिप्राय है कि वहाँ एक ही दिन में इतना कुछ नया बन गया है, जितना बनने में पहले नौ-दस महीने या साल भर लगते थे। सुबह का निकला कवि जब शाम को वापस आता है तो एक ही दिन में नौ-दस महीने के बराबर का बदलाव दिखाई देता है।

(ङ) कवि ने कविता में समय की कमी की ओर इसलिए संकेत किया है क्योंकि तेज़ी से आ रहे बदलाव के कारण मनुष्य की व्यस्तता भी बढ़ती जा रही है। इससे उसके पास समय की कमी होती जा रही है।

(च) इस कविता में कवि ने शहरों की उस विडंबना की ओर संकेत किया है, जिसमें शहरों में हो रहे बदलाव, खाली जमीनों में टूटे मकानों की जगह इतने नित नए मकान बनते जा रहे हैं कि सुबह घर से निकले आदमी को शाम के समय अपना मकान खोजना पड़ता है, फिर भी उसे अपना मकान नहीं मिल पाता है।

प्रश्न 2.
व्याख्या कीजिए-
(क) यहाँ स्मृति का भरोसा नहीं
       एक ही दिन में पुरानी पड़ जाती है दुनिया
उत्तर:
नगरों में बसने वाली नई बस्तियाँ इस तरह तेजी से बढ़ती चली जा रही हैं कि आदमी को अपना घर तक ढूँढना कठिन हो गया है। वह कुछ ही दिन बाद अपनी बस्ती में लौटकर आए तो रास्ते तक भूल जाता है। उसकी पुरानी निशानियाँ देखते ही देखते नष्ट हो जाती हैं। इसलिए उसकी पुरानी स्मृतियाँ और निशानियाँ किसी काम नहीं आतीं। दुनिया इतनी तेजी से बदल-बन रही है कि जो निर्माण एक दिन पहले किया जाता है, दूसरे दिन तक पुराना पड़ चुका होता है। उसके बाद नए-नए निर्माण और खड़े हो जाते हैं।

(ख)  समय बहुत कम है तुम्हारे पास।
        आ चला पानी ढहा आ रहा अकास
        शायद पुकार ले कोई पहचाना ऊपर से देखकर
उत्तर:
देखिए व्याख्या क्र. 2..

योग्यता-विस्तार

प्रश्न 1.
पाठ में हिंदी महीनों के कुछ नाम आए हैं। आप सभी हिंदी महीनों के नाम क्रम से लिखिए।
उत्तर:
हिंदी महीनों के नाम-

  1. चैत्र,
  2. बैसाख,
  3. ज्येष्ठ,
  4. आषाढ़,
  5. श्रावण,
  6. भाद्रपक्ष,
  7. आश्विन,
  8. कार्तिक,
  9. मार्गशीर्ष,
  10. पौष,
  11. माघ,
  12. फाल्गुन

(2) खुशबू रचते हैं हाथ

प्रश्न 1.
निम्नलिखित प्रश्नों के उत्तर दीजिए-
(क) “खुशबू रचनेवाले हाथ’ कैसी परिस्थितियों में तथा कहाँ-कहाँ रहते हैं?
(ख) कविता में कितने तरह के हाथों की चर्चा हुई है?
(ग) कवि ने यह क्यों कहा है कि ‘खुशबू रचते हैं हाथ’?
(घ) जहाँ अगरबत्तियाँ बनती हैं, वहाँ का माहौल कैसा होता है?
(ङ) इस कविता को लिखने का मुख्य उद्देश्य क्या है?
उत्तर:
(क) खुशबू रचनेवाले हाथ अत्यंत कठोर परिस्थितियों में गंदी बस्तियों में, गलियों में, कूड़े के ढेर के इर्द-गिर्द तथा नाले के किनारे रहते हैं। वे अस्वच्छ एवं प्रदूषित वातावरण में जीवन बिताते हैं। वे इस दुर्गंधमय वातावरण में रहने को विवश हैं। वे सामाजिक और आर्थिक विषमता के शिकार हैं। दूसरों को खुशबू देने का काम करने । वाले इस प्रकार बदहाली का जीवन बिताते हैं।

(ख) कविता में निम्नलिखित तरह के हाथों की चर्चा हुई है-

  1. उभरी नसोंवाले अर्थात् वृद्ध हाथ।
  2. घिसे नाखूनोंवाले हाथ श्रमिक वर्ग को प्रतीक है।
  3. पीपल के पत्ते जैसे नए-नए हाथ अर्थात् छोटे बच्चों के कोमल हाथ।
  4. जूही की डाल जैसे खुशबूदार हाथ अर्थात् नवयुवतियों के सुंदर हाथ।
  5. गंदे कटे-पिटे हाथ।
  6. जखम से फटे हुए हाथ।

(ग) कवि ने ऐसा इसलिए कहा है क्योंकि इन गरीब मजदूरों के हाथ सुगंधित अगरबत्तियों का निर्माण करते हैं। तथा हमारे जीवन को सुख-सुविधाएँ उपलब्ध कराकर खुशबू से महकाते हैं जिससे ऐसा लगता है कि अत्यंत प्रदूषित वातावरण में रहकर भी इनके हाथ हमारे लिए सुख-सुविधाओं से भरी वस्तुओं का निर्माण करते हैं। जिससे समस्त प्राणियों के जीवन में सुगंध फैल जाती है। ये लोग स्वयं बदहाली का जीवन बिताकर दूसरे लोगों के जीवन में खुशहाली लाते हैं। इन शब्दों द्वारा कवि ने श्रमिकों के श्रम का गुणगान किया है।

(घ) जहाँ अगरबत्तियाँ बनती हैं वहाँ का वातावरण अत्यंत गंदगी भरा होता है। चारों ओर नालियाँ तथा कूड़े-करकट का ढेर जमा होता है। चारों ओर बदबू फैली होती है। ये सुगंधित अगरबत्तियाँ बनाने वाले ऐसे गंदे वातावरण में रहकर भी दूसरों के जीवन में खुशबू बिखेरते हैं पर ऐसे वातावरण में, ऐसी भयावह स्थितियों में रहनी इनकी विवशता है।

(ङ) इस कविता को लिखने का मुख्य उद्देश्य यह है कि हमारे समाज में सुंदरता की रचना करनेवाले गरीब
और उपेक्षित लोगों की ओर हमारा ध्यान आकर्षित करना है ताकि आम लोग इन गरीब मजदूरों के जीवन की वास्तविकता को जान लें और समाज में फैली विषमताओं तथा भेदभावों को मिटाने की कोशिश करें। मजदूरों और कारीगरों की दुर्दशा का चित्रण करना तथा लोगों में उनके उद्धार की चेतना जगाना भी है। कवि अगरबत्तियाँ बनानेवाले कारीगरों का प्रदूषित वातावरण में रहना दिखाकर यह कहना चाहता है कि इनके जीवन स्तर को ऊँचा उठाने के लिए हम सबको मिलकर प्रयास करना चाहिए ताकि इन्हें भी जीवन जीने के लिए। स्वच्छ वातावरण मिल सके।

प्रश्न 2.
व्याख्या कीजिए-
(क)
(i)  पीपल के पत्ते-से नए-नए हाथ
      जूही की डाल-से खुशबूदार हाथ
उत्तर:
अगरबत्ती बनाने वाले हाथों में कुछ के हाथ पीपल के नए-नए पत्तों के समान कोमल हैं। आशय यह है कि कुछ नन्हे-नन्हे बच्चे भी अगरबत्ती बनाने के काम में लगे हुए हैं। कुछ हाथ ऐसे हैं जिनमें से जूही की डालों जैसी खुशबू आती है। आशय यह है कि कुछ सुंदर युवतियाँ भी अगरबत्तियाँ बनाने में लगी हुई हैं।

(ii) दुनिया की सारी गंदगी के बीच
      दुनिया की सारी खुशबू
      रचते रहते हैं हाथे
उत्तर:
यद्यपि अगरबत्ती बनाने वाले कारीगर दुनिया भर को सुगंधित अगरबत्ती प्रदान करते हैं और वातावरण में सुगंध फैलाते हैं किंतु उन्हें स्वयं दुनिया भर की गंदगी के बीच रहना पड़ता है। उनके चारों ओर गंदगी का ही साम्राज्य रहता है। वे शोषित हैं, पीड़ित हैं।

(ख) कवि ने इस कविता में ‘बहुवचन’ का प्रयोग अधिक किया है? इसका क्या कारण है?
उत्तर:
कविता में ‘हाथ’ के लिए बहुवचन का प्रयोग किया गया है। इसके माध्यम से कवि बताना चाहता है कि यहाँ एक कारीगर या एक मजदूर की बात नहीं की जा रही। यह समस्या सब मज़दूरों की है।

(ग) कवि ने हाथों के लिए कौन-कौन से विशेषणों का प्रयोग किया है?
उत्तर:
कवि ने हाथों के लिए निम्नलिखित विशेषणों का प्रयोग किया है-

उभरी नसोंवाले
घिसे नाखूनोंवाले
पीपल के पत्ते-से नए-नए
जूही की डाल-से खुशबूदार
गंदे कटे-पिटे
ज़ख्म से फटे हुए।

योग्यता-विस्तार

प्रश्न 1.
अगरबत्ती बनाना, माचिस बनाना, मोमबत्ती बनाना, लिफ़ाफ़े बनाना, पापड़ बनाना, मसाले कूटना आदि लघु उद्योगों के विषय में जानकारी एकत्रित कीजिए।
उत्तर:
आस पड़ोस में रहने वाले किसी मज़दूर या कर्मचारी से बात करके जानिए और उनकी फैक्ट्री में जाकर देखिए। संभव हो तो घर में बनाने का प्रयास कीजिए।

Hope given NCERT Solutions for Class 9 Hindi Sparsh Chapter 15 are helpful to complete your homework.

If you have any doubts, please comment below. Learn Insta try to provide online tutoring for you.

 

Online Education HOTS Questions for Class 9 Science Chapter 4 Structure of the Atom

Online Education HOTS Questions for Class 9 Science Chapter 4 Structure of the Atom

These Solutions are part of Online Education HOTS Questions for Class 9 Science. Here we have given HOTS Questions for Class 9 Science Chapter 4 Structure of the Atom

Question 1.
Both helium (He) and beryllium (Be) have two valence electrons. Whereas He represents a noble gas element, Be does not. Assign reason.
Answer:
The element He (Z = 2) has two electrons present in the only shell i.e., K-shell. Since this shell can have a maximum of two electrons only therefore, He is a noble gas element. The element Be (Z = 4) has electronic configuration as : 2, 2. Although the second shell has also two electrons but it is not complete. It can still accommodate six more electrons. Therefore, the element beryllium does not represent a noble gas element.

More Resources

Question 2.
Study the data given below and answer the questions which follow :
HOTS Questions for Class 9 Science Chapter 4 Structure of the Atom image - 1

  1. Write the mass number and atomic number of the particles A, B, C and D.
  2. Which represent a pair of isotopes ?

Answer:

  1. Particle A : Mass number = 7 ; Atomic number = 3
    Particle B : Mass number = 17 ; Atomic number = 9
    Particle C : Mass number =16, Atomic number = 8
    Particle D : Mass number =18, Atomic number = 8
  2. Particles C and D represent a pair of isotopes since they have same atomic number.

Question 3.
Which of the two will be chemically more reactive ; element X with atomic number 17 or element Y with atomic number 16 ?
Answer:
The electronic configuration of the two elements are as follows :
X(Z = 16): K (2), L(8), M(6) ;
Y(Z = 17): K(2), L(8), M(7)
The element X needs two electrons in the M shell to have the noble gas configuration of element, Ar (Z = 18). However, the element Y needs only one electron to achieve this. This means that the element Y has a greater urge or desire to take up one electron from an outside atom. It is therefore, more reactive than the element X which needs two electrons.

Question 4.
The number of protons, neutrons and electrons in particles from A to E are given below :
HOTS Questions for Class 9 Science Chapter 4 Structure of the Atom image - 2

  1. Which one is a cation ?
  2. Which one is an anion ?
  3. Which represent pair of isotopes ?

Answer:

  1. B is a monovalent cation (B+)
  2. E is a monovalent anion (E)
  3. A and D represent pair of isotopes.

Question 5.
An atom of an element has three electrons in the third shell which is the outermost shell. Write

  1. the electronic configuration
  2. the atomic number
  3. number of protons
  4. valency
  5. the name of the element
  6. its nature whether metal or non-metal. (CBSE 2012)

Answer:
The third shell is M shell. If the atom of the element has three electrons in the third shell, this means that K and L shells are already filled.

  1. Electronic configuration : 2, 8, 3.
  2. Atomic number = No. of electrons =13
  3. Number of protons = No. of electrons =13
  4. Valency of the element = 3
  5. The element with Z = 13 is aluminium (Al)
  6. It is a metal.

Hope given HOTS Questions for Class 9 Science Chapter 4 Structure of the Atom are helpful to complete your science homework.

If you have any doubts, please comment below. Learn Insta try to provide online science tutoring for you.

Ozymandias Extra Questions and Answers Class 10 English Literature

Online Education for Ozymandias Extra Questions and Answers Class 10 English Literature

Here we are providing Online Education for Ozymandias Extra Questions and Answers Class 10 English Literature Reader, Extra Questions for Class 10 English was designed by subject expert teachers.

Online Education for Ozymandias Extra Questions and Answers Class 10 English Literature

Ozymandias Extra Questions and Answers Short Answer Type

Ozymandias Questions And Answers Question 1.
Comment on the irony of the Pharaoh’s words, “Look on my works, ye Mighty, and despair!”
Answer:
This quote implies that no one will ever surpass this work. One might even conclude from this that Ozymandias would even challenge God himself. The irony in this is that all that remains of the mighty zymandias is this broken statue, and that this statue, which was intended to create fear, now only creates wonder because of its ruined condition. The inscription is a verbal irony, for the words are egotistical but are etched on a broken statue that no longer makes other rulers fear.

Ozymandias Short Answer Questions Question 2.
Briefly describe the statue of Ozymandias.
Answer:
The statue is a huge one. Two trunkless legs of the statue of Ozymandias are still standing on a pedestal.
The half-broken face is lying shattered near the legs, half buried in the sand. There is an inscription on the pedestal that says, “My name is Ozymandias, king of kings: Look upon my works, ye Mighty, and despair!”

Ozymandias Question And Answer Question 3.
Describe the look on the face of the statue.
Answer:
The expression on the face of the statue was that of sneering. It seemed as if the king was looking upon everyone with contempt.

Ozymandias Extra Questions and Answers Long Answer Type

Ozymandias Poem Questions And Answers Question 1.
As the traveller, write a diary entry about what you saw in the ancient land where you had gone on a visit.
Answer:
I travelled to a place where an ancient civilisation once existed. I saw an old, dilapidated statue in the middle of the desert. The face of the statue looked stem and powerful. The sculptor did a good job at expressing the ruler’s personality which consisted of disdain and contempt for others.

The irony of the situation is reflected in the writing on the pedestal which said: “My name is Ozymandias, king of kings: Look upon my works, ye Mighty, and despair!” No other evidence of his strength except this giant, broken statue, could survive the  ravages of time. This incident reminds one of man’s mortality and how all his pride gets destroyed while only art remains.

Ozymandias Questions And Answers Pdf Question 2.
As the sculptor, write a diary entry about the statue of Ozymandias you created.
Answer:
Ozymandias commissioned me to create his statue. He is an arrogant ruler. Every time I look at him, I see disdain and contempt for others. He wants me to carve on the pedestal “My name is Ozymandias, king of kings: Look upon my works, ye Mighty, and despair!”
I wonder, will my art survive?

Ozymandias Question Answers Question 3.
The proud Ozymandias lies forgotten in the desert. Comment.
Answer:
In the inscription on the pedestal, Ozymandias calls himself the “king of kings” while also implying that his “works” will be unsurpassed and remembered for eternity. The proud Ozymandias thinks highly of himself and of what he has achieved, both politically and artistically.

The statue is a symbol of Ozymandias’s ambition, pride, and absolute power. The value derived from the poem is that kingdoms and political regimes will eventually crumble, leaving no trace of their existence except, perhaps, broken monuments.

Ozymandias Extra Questions and Answers Reference to Context

Read the extracts below and answer the questions that follow. Write the answers in one or two lines only.

Ozymandias Extra Questions Question 1.
I met a traveller from an antique land
Who said: Two vast and trunkless legs of stone
Stand in the desert.

(a) Where had the traveller come from?
Answer:
The traveller had come from a land where a civilisation flourished in ancient times. He is probably referring to Egypt.

(b) What had he seen there?
Answer:
The traveller had seen a huge statue of a king called Ozymandias.

(c) What part of it still stood?
Answer:
Only the legs of the statue still stood.

Ozymandias Poem Question Answers Question 2.
“Near them, on the sand,
Half sunk, a shattered visage lies, whose frown,
And wrinkled lip, and sneer of cold command,
Tell that its sculptor well those passions read.”

(a) What is ‘them’?
Answer:
‘Them’ are the two legs of the statue.

(b) What lies near them?
Answer:
The half-shattered face of the statue lies near them.

(c) Whose expression did the sculptor read well?
Answer:
The sculptor read the expression on the face of Ozymandias.

Ozymandias Extract Questions Question 3.
“Half sunk, a shattered visage lies, whose frown,
And wrinkled lip, and sneer of cold command,
Tell that its sculptor well .those passions read
Which yet survive, stamped on these lifeless things,
The hand that mocked them, and the heart that fed;”

(a) What is the expression on the face of the statue?
Answer:
There is an expression of contempt on the face of the statue.

(b) Whose hand mocked the expression?
Answer:
The hand of the sculptor mocked the expression.

(c) Whose heart fed the expression?
Answer:
The heart of Ozymandias fed the expression.

Ozymandias Question Answer Question 4.
“Nothing beside remains.
Round the decay
Of that colossal wreck, boundless and bare
The lone and level sands stretch far away.”

(a) What does the poet mean by ‘colossal wreck’?
Answer:
The poet means the huge statue of Ozymandias.

(b) What literary device does the poet use in the last line?
Answer:
The poet uses the device of synecdoche.

Question Answer Of Ozymandias Question 5.
“And on the pedestal these words appear:
My name is Ozymandias, king of kings:
Look on my works, ye Mighty, and despair!”

(a) Where are these words carved, ‘Look on my works, ye Mighty, and despair’?
Answer:
These words are carved at the foot of Ozymandias’s statue.

(b) Why should Ozymandias refer to himself as ‘King of Kings’?
Answer:
Ozymandias considered himself very powerful.

Online Education HOTS Questions for Class 9 Science Chapter 11 Work, Power and Energy

Online Education HOTS Questions for Class 9 Science Chapter 11 Work, Power and Energy

These Solutions are part of Online Education HOTS Questions for Class 9 Science. Here we have given HOTS Questions for Class 9 Science Chapter 11 Work, Power and Energy

Question 1.
A light and a heavy object have the same momentum. What is the ratio of their kinetic energy ?
(CBSE 2011, 2012)
Answer:
HOTS Questions for Class 9 Science Chapter 11 Work, Power and Energy image - 1

More Resources

Question 2.
Can any object have mechanical energy even if its momentum is zero ? Explain.
(NCERT Question Bank, CBSE 2011)
Answer:
HOTS Questions for Class 9 Science Chapter 11 Work, Power and Energy image - 2
p = 0, then mechanical energy of the object = mgh = P.E.
Thus, a stationary object at a height h above the surface of earth has mechanical energy even if its momentum is zero.

Question 3.
Can any object have momentum even if its mechanical energy is zero ? Explain.
(NCERT Question Bank ; CBSE 2011)
Answer:
Mechanical energy = K.E. + P.E.
Since mechanical energy is zero, so both K.E. and P.E are zero. Kinetic energy is zero means velocity of the object is zero. Hence, momentum of the object is also zero.

Question 4.
Compare the momentum of two objects of mass 10 kg and 40 kg respectively but having same kinetic energy.
Answer:
HOTS Questions for Class 9 Science Chapter 11 Work, Power and Energy image - 3

Question 5.
Compare the kinetic energies of two objects of masses 10 kg and 50 kg respectively but having same momentum. (CBSE 2015)
Answer:
HOTS Questions for Class 9 Science Chapter 11 Work, Power and Energy image - 4

Hope given HOTS Questions for Class 9 Science Chapter 11 Work, Power and Energy are helpful to complete your science homework.

If you have any doubts, please comment below. Learn Insta try to provide online science tutoring for you.

Class 9 Civics Chapter 6 Extra Questions and Answers Democratic Rights

Online Education for Class 9 Civics Chapter 6 Extra Questions and Answers Democratic Rights

Online Education for Democratic Rights Class 9 Extra Questions Civics Chapter 6

Question 1.
How many fundamental rights have given to the Indians by the Constitution?
Answer:
6.

Question 2.
How many rights are there in the Right to Freedom?
Answer:
6.

Question 3.
Is an Indian state allowed to discriminate against a citizen on the basis of place of birth?
Answer:
No.

Question 4.
In which form does the Indian Constitution provides for special provisions while guaranteeing the right to equality?
Answer:
The Indian Constitution provides for special provisions in the form of reserve posts while guaranteeing right to equality.

Class 9 Civics Chapter 6 Extra Questions and Answers Democratic Rights

Question 5.
To whom the reserved posts have been provided?
Answer:
The reserved posts have been provided to the scheduled castes, scheduled tribes and to the backward classes.

Question 6.
Which of the fundamental rights has abolished untouchability?
Answer:
Right to equality.

Question 7.
What will be done to a person practising untouchability?
Answer:
A person practising untouchability would be punished by law.

Question 18.
What kind of titles have not been abolished by the constitution?
Answer:
The Constitution has not abolished two types of the titles

  • Military titles
  • Academic titles.

Question 9.
On what basis the government can restrict the fundamental rights?
Answer:
The government can restrict the fundamental rights in the interest of the independence, sovereignty and integrity of the nation.

Question 10.
Name the various kinds of the writs.
Answer:

  • Habeas Corpus
  • Mandamus
  • Prohibition.
  • Quo Warranto
  • Certiorari.

Question 11.
Who can issue the writs?
Answer:
Courts.

Question 12.
During an emergency who is allowed to suspend the Right to Constitutional Remedies?
Answer:
The Central Government.

Question 13.
Under which of the Fundamental rights the titles have been abolished by the government?
Answer:
Right to Equality.

Question 14.
By whom a citizen can be denied his life and liberty?
Answer:
Bylaw.

Class 9 Civics Chapter 6 Extra Questions and Answers Democratic Rights

Question 15.
With do you think that the constitutions of different countries have sections on rights?
Answer:
It is so only to emphasise that such rights are fundamental for the development of human personality.

Question 16.
Do the citizens of all the countries have rights ensured to them?
Answer:
No, really Until recently, the people of South Africa (under white minority rule) had no rights ensured, to them.

Question 17.
Do all the countries have their rights codified?
Answer:
No. the rights given to the people of United Kingdom are based on common law.

Question 18.
Suppose there are no traffic rules in our country, what would have happened?
Answer:
Either accidents or traffic jams.

Question 19.
What is meant by rights?
Answer:
Rights are reasonable claims of the individual recognised by society and sanctioned by law.

Question 20.
What type of right to earn a reasonable wage is?
Answer:
Right to work.

Question 21.
Whom are political rights available to?
Answer:
Political rights are available only to the citizens, and not to the foreigners.

Class 9 Civics Chapter 6 Extra Questions and Answers Democratic Rights

Question 22.
What would happen to democracy if there are no rights?
Answer:
Democracy becomes meaningless if we do not have rights and the means to secure them.

Question 23.
When do we celebrate Human Rights Day?
Answer:
December 10, every year.

Question 24.
How are the rights in France described as?
Answer:
Rights of Man.

Question 25.
Mention anyone right as incorporated in the US Bill of Rights.
Answer:
Freedom of speech.

Question 26.
Where did the US forces put about 600,to people in 2002?
Answer:
In a prison in Guantanamo Bay.

Class 9 Civics Chapter 6 Extra Questions and Answers Democratic Rights

Question 27.
When did the terrorist attack on USA?
Answer:
September 11, 2001.

Question 28.
In which country, the non-Muslims can follow their religions, but only in private.
Answer:
Saudi Arabia.

Question 29.
What did the Serbs demand of Kosovo Albanian in April 1999?
Answer:
Either the Kosovo Albanians leave the country or accept the dominance of the Serbs.

Question 30.
When was the National Human Rights Commission set up in India?
Answer:
In 1993.

Question 31.
Define rights.
Answer:
Rights are those conditions of social life without which no man can seek to be his best self. They are claims recognised by society and protected by law.

Question 32.
Mention some qualities of rights.
Answer:
Some .qualities of rights are as follows:

  • Right is claim which has to be recognised by others. My right should be respected as should be yours.
  • Right is recognised by society. It is social in nature. What is against society is not.a right. What is against the interest of society is also not a right.
  • Right has to be protected and Sanctioned by law.

Question 33.
Mention some types of rights with example.
Answer:
Rights are of different types. They may be classified as civil, political, economic and social and cultural rights: Right to life, to equality, to family, right to freedoms, to acquire and own property, etc. are civil rights. Right to vote, to contest elections, and to seek any political office are political rights.

Right to work, to earn a reasonable wage, and to fulfil basic needs are economic rights. Right to culture, to religion, to speak in one’s own language, to get education, and to lead a decent life are social and cultural rights. However, all these rights are interconnected. These days we call all of them together as human rights.

Class 9 Civics Chapter 6 Extra Questions and Answers Democratic Rights

Question 34.
Are all types of rights available to all the people? State with examples.
Answer:
Some of the rights are available to citizens as individuals. For example, the right to life is one such a right. Some rights are available to persons as members of a community. For example, the right to culture or language. Some rights are available to all persons residing in a country, whether one is a citizen or not.

For example, European or the refugees from Bangladesh or Sri Lanka living in India have certain rights along with Indian citizens. Similarly, Indians living in the United States too have some rights like that of the American citizens. Some right are available to citizens of a specific age. For example, the right to vote or to contest in elections only when one grows up.

Class 9 Civics Chapter 6 Extra Questions and Answers Democratic Rights

Question 35.
Discuss the relationship between rights and democracy.
Answer:
Rights are necessary for the development of society, individual personality and for the realisation of human potential. Democracy becomes meaningless if we do not have rights and the means to secure them. It is the availability of these rights that make any political system democratic.

Even among democracies, we can know how democratic a country is by looking at the kind of rights available to its people and to what extent they are effective. So the expansion of democracy in any country is closely linked to the expansion of citizens’ rights. Democracy and citizens’ rights are therefore mutually complementary.

Question 36.
Explain briefly the evolution of rights.
Answer:
Rights did not emerge all of a sudden. They had evolved over a long time. They are a result of struggles of people. They change with changes in society. New rights emerge as societies develop. Over the last two hundred years, most democracies have adopted basic rights as essential ingredients of their constitutions and government.

The French National Assembly recognized certain rights of the citizens. It was called the Declaration of the Rights of Man. It proclaimed that all citizens are ‘equal in the eyes of the law. All have an equal right to all public places and employment according to their capacity and talent. In the same year, a Bill of Rights was added to the Constitution of the United States, of America. It gave to American citizens rights such as freedom of speech press, religion, assembly and to petition the government.

Question 37.
Write is short note on Human Rights.
Answer:
The Universal Declaration of Human Rights adopted by the United Nations in 1948 was an important milestone in the long struggle for rights in the world. It recognized certain rights as fundamental to human life. They are the right to life, liberty and security of person; the right to freedom of opinion and expression: the right to freedom of throughout, conscience and religion: and the right to own property.

Question 38.
Point out some aspects of the Rights to equality enjoyed by the citizens of India.
Answer:
Right to equality is one of the most important fundamental rights provided by the Constitution.

These rights have been given in the Articles 14 to 18 of the Indian Constitution.

  • Article 14 establishes equality before the law, It says the state shall not deny to any person equality before the law or equal protec¬tion of the laws within the territory of India.
  • Article 15 prohibits any sort of discrimination among the citizens of the Republic on grounds of religion, race, caste, sex, place of birth or any of them.
  • Article 16 of the Constitution of India provides equal opportunities in all fields of public employment.
  • Article 17 has erased the age-long slur on the face of the Indian social order. Practising of. untouchability in any form has been made an offence punishable by law.
  • Article 18 puts an end to all the titles other than educational and military.
    Thus, the Indian citizens have been provided the right to equality to enjoy their lives.

Question 39.
Describe special provisions which are provided for the advancement of the backward classes.
Answer:
Special provisions are also provided for the advancement of backward classes of citizens and those of the Scheduled Castes and Scheduled Tribes. Equality does not mean that everyone gets, the same treatment, no matter what they need. Right to equality allows special treatment in favour of persons who belong to the weaker sections. For example, government reserves some seats in public educational institutions, or provide stipends to such persons. Similarly, government reserves some posts in favour of backward classes of citizens who are not adequately represented in government services.

But for such special provisions, it would not be possible for the boys and girls of these groups to get admission in premier educational institutions or to get good jobs. These special provisions and reservations are aimed at promoting socio-economic equality. For promoting social equality, the Constitution forbids the practice of untouchability in any form. Untouchability refers hr any belief or social practice which looks down upon people on account of their birth with certain caste labels. Such practice denies them interaction with others or access to public places as equal citizens. So the Constitution made untouchability a punishable offence.

Question 40.
“The right to freedom is a cluster of six freedoms.” Explain.
Answer:
The right to freedom given by the constitution to its citizens includes six freedom rights. Hence the right to freedom is called a cluster of six freedoms.

These rights are the following;

  • Freedom of speech and expression.
  • Freedom to assemble peacefully and without arms.
  • Freedom to form associations and unions.
  • Freedom to move freely throughout the territory of India.
  • Freedom to reside and settle and
  • Freedom to adopt in any profession or the right to carry on any occupation, trade or business.

Every citizen has the right to all these freedoms. That means you cannot exercise your freedom in such a manner that violates others’ right to freedom. Your freedoms should not cause public nuisance or disorder. You are free to do everything which injures no one else. Freedom is the absence of interference by other’s in our affairs, so far as such affairs do not adversely affect other’s lives.

So our freedoms have some limitations. However, such restrictions have to be reasonable. They should be as per the law. Accordingly, the government imposes certain restrictions on our freedoms in the larger interests of the society.

The Constitution ensures protection of individual life and personal liberty. It says that no person can be deprived of his life or personal liberty except according to procedure established by law. That means no government or police officer can interfere with the life and liberty of a citizen unless his action is supported by some provision of law.

Question 41.
Write short notes on:
Answer:
(i) Right Against Exploitation: This is a very important fundamental right. Earlier people were made to do work free of charge for landlords or the wealthy persons. This was known as beggar or forced labour.
It was the kind of labour which was done without any wage in return. Begar is now a crime and punishable by law.

Providing this right the Constitution also forbids employing of children below the age of 14 years in dangerous jobs like factories arid mines. This right makes us conscious about the fact that the children are our assets. They must he allowed to get education and lead happy childhood.

In actual practice, it is very easily seen that the children are working in much less wages. This is done because the child labour is much cheap. Children in fact cannot work like an adult hence they are given low wages. This is, however, a gross violation of the spirit and provisions of the constitution. In this situation, the right against exploitation is a legal weapon to protect today’s children. This right is considered a legal weapon because if this right is violated, one can go to the court of law to get justice.

(ii) Right to Freedom of Religion: Ours is a secular country. That means the government of India would not give any undue bias or preference to any religion. Every religion is equal before the state. Citizens of India are free to practise their respective religions. This is one of the fundamental rights of the citizens given by the Constitution. Foremost objective part of this right is to sustain the principle, of secularism in the country. No state-run institutions can give religious education. However, religious communities are free to set up charitable institutions of their own.

(iii) Cultural and Educational Rights: India is a vast country with a number of religions, languages as well as cultures. Hence the Indian Constitution provides special measures to protect the rights of the minorities. Any community which has a language and script of its own has the right to conserve and develop them. No citizen can be discriminated against for, admission in state or state-aided institutions because of religion or language. All minorities, religious or linguistic, can set up their own educational institutions. Thus, they are able to preserve and develop their culture.

Class 9 Civics Chapter 6 Extra Questions and Answers Democratic Rights

Question 42.
How can we secure our fundamental rights?
Answer:
One important characteristic of the rights in the Constitution is that they are enforceable. We have a right to seek the enforcement of the above-mentioned rights. This is called the Right to Constitutional Remedies. This itself is a Fundamental Right. This right makes other rights effective. It is possible that sometimes our rights may be violated by fellow’ citizens, private bodies or by the government.

When any of our right is violated we can seek remedy through courts. If it is a Fundamental Right we can directly approach the Supreme Court or the High Court of a state. That is why, Dr Ambedkar called the Right to Constitutional Remedies as the heart and soul of our Constitution.

Fundamental Rights are guaranteed against the actions of the Legislatures, the Executive, and any other authorities instituted by the government. There can be no law or action that violates the Fundamental Rights. If any act of the Legislature or the Executive takes away or limits any of the Fundamental Rights it will be invalid. We can challenge such law’s of the central and state governments, the policies and actions of the government or the governmental organizations like the nationalized banks.

The Supreme Court and High Courts are empowered to declare such laws or acts as invalid. They also enforce the Fundamental Rights against private individuals and bodies. The Supreme Court and High Courts have tire power to issue directions, orders or writs for the enforcement of the Fundamental Rights. They award compensation for the violation.

Question 43.
What are the rights guaranteed to the citizens of South Africa?
Answer:
The Constitution of South Africa guarantees its citizens several kinds of new rights. Some of these are :

  • Rights to privacy, so that citizens or their home cannot be searched, their phones cannot be tapped, their communication cannot be opened.
  • Right to an. environment that is not harmful to their health or well being
  • Rights to have access to adequate housing.
  • Right to have access to health care services, sufficient food and water; no one may be refused emergency medical treatment.

Objective Type Questions

1. Put (✓) before right sentences and (✗) before wrong sentences.

(i) Begar is a crime and punishable by law.
Answer:
(✓)

(ii) The Constitution never imposes restrictions on the rights of freedom.
Answer:
(✗)

(iii) The Constitution provides special measures to protect the rights of the minorities.
Answer:
(✓)

(iv) Right to Constitutional Remedies is not as much important as it is considered.
Answer:
(✗)

(v) The court of law stands as a guard against the violation of the fundamental rights.
Answer:
(✓).

Class 9 Civics Chapter 6 Extra Questions and Answers Democratic Rights

2. Complete the following sentences:

(i) Democracy is not merely a ………………………… term.
Answer:
political

(ii) Directive Principles promote an environment to make ………………………… life comfortable.
Answer:
citizens

(iii) The ………………………… provides special measures to protect the rights of the minorities.
Answer:
Constitution

(iv) To safeguard public property is a Fundamental ………………………… .
Answer:
duty

(v) We must cherish and …………………………the noble ideas of freedom struggle.
Answer:
follow.

3. Choose the correct answer from the alternatives given below:

(i) The constitution of India has granted the following number of fundamental rights :
(a) 5
(b) 6
(c) 7
(d) 8
Answer:
(b) 6

(ii) Our rights are protected by the following right:
(a) Right to Equality
(b) Right to freedom
(c) Right against exploitation
(d) Right to Constitutional Remedies.
Answer:
(d) Right to Constitutional Remedies.

Class 9 Civics Chapter 6 Extra Questions and Answers Democratic Rights

(iii) Untouchability is a crime against:
(a) Law only
(b) Constitution only
(c) Both law and constitution
(d) None of the above.
Answer:
(c) Both law and constitution

(iv) Right to equality has the following aspect:
(a) Legal
(b) Political
(c) Social
(d) All above.
Answer:
(d) All above.

Extra Questions for Class 9 Social Science