Check the below NCERT MCQ Questions for Class 11 Accountancy Chapter 12 Applications of Computers in Accounting with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 11 Accountancy with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Applications of Computers in Accounting Class 11 Accountancy MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Applications of Computers in Accounting Class 11 MCQs Questions with Answers

Question 1.
What is MIS-
(a) Management information system
(b) Micro information system
(c) Middle internet system
(d) Mass information system

Answer

Answer: (a) Management information system


Question 2.
What is C.P.U.
(a) Central processing unit
(b) Central unit of production
(c) Central progress unit
(d) Central power unit

Answer

Answer: (a) Central processing unit


Question 3.
Mouse is a-
(a) Input device
(b) Output device
(c) Input and output both
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Input device


Question 4.
Super computers are-
(a) Large in size and speed and storage are more than else
(b) Small in size and less speed
(c) Same size and same speed
(d) All of above

Answer

Answer: (a) Large in size and speed and storage are more than else


Question 5.
Software are:
(a) 5 types
(b) 6 types
(c) 4 types
(d) 8 types

Answer

Answer: (a) 5 types


Fill in the blanks:

1. Computer is an …………… device.

Answer

Answer: Electronic


2. Compact disk is a ………….. unit.

Answer

Answer: Input


3. Monitor is ……………. device.

Answer

Answer: Output


4. The meaning of hardware is ……………. form we can touch it.

Answer

Answer: Physical


5. In …………… programming is possible.

Answer

Answer: Software


State True or False:

1. In data base we can benefited of co – operation and unity / uniformity.

Answer

Answer: True


2. Digital computer is not done the calculation of digits.

Answer

Answer: False


3. In analog computer we can find information continuously.

Answer

Answer: True


4. The speed of super computer is less.

Answer

Answer: False


5. Computer help in accounting from Journalise, analysis to conclusion.

Answer

Answer: True


Answer in one word / sentence:

1. What is computer?

Answer

Answer: Electronic Device.


2. What is CPU?

Answer

Answer: Central processing unit.


3. Which computer is used for calculation?

Answer

Answer: Digital computer is used for calculation.


4. What is known as brain of the computer?

Answer

Answer: CPU.


5. Write the name of any two application software?

Answer

Answer: Excel
Tally.


6. Write the name of any two languages used by a computer.

Answer

Answer: BASIC
COBOL.


7. What do you mean by computerised Accounting?

Answer

Answer: When the whole accounting process is done by computers then it is called automation of accounting process or computerised Accounting.


8. What do you mean by MIS reporting?

Answer

Answer: The system which provides essential information related to different fields is known as Management Information system.


9. What do you mean by Binary system?

Answer

Answer: The system which the computer uses is called binary system. In this system the information in computer are recorded in two digits ‘0’ and ‘1’.


10. Write one difference between RAM and ROM.

Answer

Answer: RAM is temporary memory while ROM is permanent memory.


11. How many bits are there in one byte?

Answer

Answer: 8 bit.


12. How many bytes are there in 1 kilobyte?

Answer

Answer: 1024 bytes.


13. What is DBA?

Answer

Answer: Database Administration.


14. What are the language of database?

Answer

Answer: DBML, DDL.


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 11 Accountancy Chapter 12 Applications of Computers in Accounting with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 11 Accountancy Applications of Computers in Accounting MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.