Check the below NCERT MCQ Questions for Class 11 Business Studies Chapter 3 Private, Public and Global Enterprises with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 11 Business Studies with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Private, Public and Global Enterprises Class 11 Business Studies MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Private, Public and Global Enterprises Class 11 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Disinvestments of PSE’s implies
(a) Sale of equity shares to private sector/public
(b) Closing down operations
(c) Investing in new areas
(d) Buying shares of PSE’s

Answer

Answer: (a) Sale of equity shares to private sector/public


Question 2.
PSE’s are organisations owned by
(a) Joint Hindu family
(b) Government
(c) Foreign Companies
(d) Private entrepreneurs

Answer

Answer: (b) Government


Question 3.
A government company is any company in which the paid up capital held by the government is not less than
(a) 49 percent
(b) 51 percent
(c) 50 percent
(d) 25 percent

Answer

Answer: (b) 51 per cent


Question 4.
Indian economy is a
(a) socialist economy
(b) pure market economy
(c) mixed economy
(d) traditional economy

Answer

Answer: (c) mixed economy
Expalnation:
India is a mixed economy.


Question 5.
Which of the following enterprises may benefit the most by an established brand name at the time of incorporation?
(a) Departmental Undertaking
(b) Government Company
(c) Statutory corporations
(d) Joint Venture

Answer

Answer: (d) Joint Venture
Expalnation:
This is the correct answer. When two parties enter a joint venture one of the parties benefits from the other’s goodwill, which has already been established in the market. With an established brand name there is a ready market waiting for the product to be launched. A lot of investment is saved in the process.


Question 6.
Which of the following types of organisations has the capability of expansion of market territory and operates through a network of subsidiaries, branches and affiliates?
(a) MOFA
(b) MNC
(c) Public Sector enterprises
(d) Private sector enterprises

Answer

Answer: (b) MNC
Explanation:
Multi National Corporations are global enterprises that undertake expansion of market territories extending beyond the physical boundaries of their own country. They operate through a network of subsidiaries, branches and affiliates in their host countries.


Question 7.
Which of the following statements regarding recent Government policy measures towards the public sector is/are true?
a. Restructuring and reviving potentially viable PSU’s.
b. Closing down of those PSU’s that can not be revived.
c. Bringing down government equity in all non strategic PSU’s to 50 percent or lower.
d. Fully protecting the interest of workers.
(a) Only a, b and c
(b) Only a, c and d
(c) Only a, b and d
(d) Only b, c and d

Answer

Answer: (c) Only a, b and d
Explanation:
This is the correct option. These are the true statements regarding recent Government Policy measures towards the public sector.


Question 8.
In the 2001 resolution on industrial policy the number of industries exclusively reserved for the public sector was brought down. This meant that the private sector can now enter all areas, except these and the public sector would have to compete with them. Which of the following areas are now exclusive for the public sector?
a. Atomic energy
b. Arms
c. Communication
d. Railways
(a) Only a, b and c
(b) Only a, c and d
(c) Only a, b and d
(d) Only b, c and d

Answer

Answer: (c) Only a, b and d
Expalnation:
This the correct option because atomic energy, arms and railways are exclusive to the public sector only.


Question 9.
The public sector enterprises are to invest and operate in certain spheres. Which of the following is not one of these core sectors?
(a) Civil aviation
(b) Power generation plants
(c) Pharmaceuticals
(d) Project management consultancies

Answer

Answer: (c) Pharmaceuticals
Explanation:
This is a core sector where the government invested through public sector enterprises.


Question 10.
The shares of a Government Company are purchased in the name of which of the following?
(a) The Indian Government.
(b) The President of India.
(c) The Chief Minister of the state, where the head office of the company lies.
(d) The Managing Director of the company.

Answer

Answer: (b) The President of India.
Explanation:
This is correct. The shares of a Government Company are purchased in the name of the President of India.


Question 11.
The funding of which of the following enterprise comes directly from the government treasury, is under an annual appropriation from the budget of the government and the revenue earned by it is also paid into the treasury?
(a) Departmental undertaking
(b) Statutory corporation
(c) Government company
(d) Cooperatives

Answer

Answer: (a) Departmental undertaking
Explanation:
This is the correct answer. The funding for a departmental undertaking comes directly from the government treasury, is under an annual appropriation from the budget of the government and the revenue earned by it is also paid into the treasury.


Question 12.
Which of the following is true about statutory corporations?
(a) Statutory corporations are public enterprises that come into existence by a special act of the parliament.
(b) Statutory corporations are subject to the same accounting and audit procedures as are applicable to government departments.
(c) Statutory enterprises are funded directly by the government treasury.
(d) The employees of statutory enterprises are civil servants.

Answer

Answer: (a) Statutory corporations are public enterprises that come into existence by a special act of the parliament.
Explanation:
This is the correct answer. Statutory corporations come into existence by a special act of the parliament.


Question 13.
Reconstruction of sick public sector units is taken up by
(a) MOFA
(b) MoU
(c) BIFR
(d) NRF

Answer

Answer: (c) BIFR


Question 14.
Centralised control in MNC’s implies control exercised by
(a) Branches
(b) Subsidiaries
(c) Headquarters
(d) Parliament

Answer

Answer: (c) Headquarters


Question 15.
Which of the following is/are the correct way(s) of forming a joint venture company?
a. Two parties can incorporate a company in India and the business of both parties can be transferred directly to the new company.
b. The above two parties can subscribe to the shares of the joint venture company in agreed proportion, in cash, and start a new business.
c. Promoter shareholder of an existing Indian company and another party may jointly collaborate to jointly carry on the business of that company.
(a) Only a
(b) Only b
(c) Only c
(d) Only a and b
(e) Only b and c

Answer

Answer: (e) Only b and c
Explanation:
This is the correct answer as both these statements are correct.


Question 16.
All joint ventures in India require government approvals if a foreign partner or a Non Resident Indian is involved. The approval can be obtained from which of the following?
(a) RBI
(b) FIPB
(c) BIFR
(d) All of these
(e) Either RBI or FIPB

Answer

Answer: (e) Either RBI or FIPB
Explantion:
This is the correct answer. Reserve Bank of India gives approval if the joint venture is covered under the automatic route. Foreign Investment Promotion Board has to approve a joint venture specially, if it is not covered under the automatic route and it is a special case.


Question 17.
Which of the following roles are played by the public sector in the economy?
a. Regional balance
b. Economies of scale
c. Check over concentration of economic power
d. Import substitution
e. Development of infrastructure
(a) Only a, b and d
(b) Only a, c, d and e
(c) Only a, b, c and e
(d) Only b, c, d and e
(e) All of these

Answer

Answer: (e) All of these
Explanation:
This is the correct answer, as all these factors are important roles played by the public sector in the development of the nation.


Question 18.
All public sector units were referred to _______________, to decide whether a sick unit was to be restructured or closed down.
(a) PSU
(b) MOFA
(c) MoU
(d) BIFR

Answer

Answer: (d) BIFR
Explanation:
This is the correct option the Board of Industrial and Financial Reconstruction decides, whether a sick unit is to be restructured or closed down.


Question 19.
Which of the following was the first successful privatisation of a Central Public Sector Undertaking, carried out by the Government?
(a) BBUNL
(b) LJMC
(c) MMTC
(d) MoU

Answer

Answer: (b) LJMC
Explanation:
This was the first successful privatisation of a Central Public Sector Undertaking, carried out by the Government. Lagan Jute Machinery Company was a Calcutta based company that was in decline, In the initial stages of dis investment LJMC was approved for privatisation through sale of 74 % stake to a strategic partner.


Question 20.
Which of the following has the power of the Government and the considerable amount of operating flexibility of private enterprises?
(a) Departmental Undertakings
(b) Statutory Corporations
(c) Government companies
(d) All of the above

Answer

Answer: (b) Statutory Corporations
Explanation:
This is the correct answer. These are public corporations brought into existence by a Special Act of Parliament. It is a corporate body created by legislature and is a corporate person. Thus, these have the power of the Government and the considerable amount of operating flexibility of private enterprises.


Question 21.
According to the Indian Companies Act 1956, a government company means, any company in which not less than _______________ of the paid up capital is held by the central government or partly by central government, and partly by one or more state governments.
(a) 100 percent
(b) 91 percent
(c) 75 percent
(d) 51 percent

Answer

Answer: (d) 51 percent
Explanation:
This is the correct answer. The paid up capital by the government is not less than 51 percent.


Question 22.
The forms of organisation which a public enterprise may take are?
a. Departmental undertaking
b. Cooperative
c. Statutory corporation
d. Government company
(a) Only a, b, and c
(b) Only a, c and d
(c) Only b, c and d
(d) Only a, b and d

Answer

Answer: (b) Only a, c and d
Explanation:
This is the correct answer because departmental undertaking, statutory corporation and government companies are all forms of public enterprise.


ONE MARK QUESTIONS

1. Mention any two types of Public enterprises.

Answer

Answer: (a) Departmental Undertakings
(b) Government Companies


2. Give an example for departmental undertaking.

Answer

Answer: Railway department


3. Give an example for statutory corporations.

Answer

Answer: Karnataka state road transportation corporation (KSR.TC)


4. Mention any one feature of statutory corporations.

Answer

Answer: Government Control


5. Mention any one feature of Government companies.

Answer

Answer: Ownership


6. Mention any one feature of MNC’s.

Answer

Answer: Large Scale operations


7. Give an example for MNCs.

Answer

Answer: Sony


8. Give an example for Joint venture.

Answer

Answer: Maruthi Suzuki


9. State any one feature of Joint venture.

Answer

Answer: Single Business


10. State the minimum amount of capital held by the government in government companies.

Answer

Answer: The minimum amount of capital held by the government is not less than 51% of paid up capital by state or central government.


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 11 Business Studies Chapter 3 Private, Public and Global Enterprises with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Private, Public and Global Enterprises CBSE Class 11 Business Studies MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.