Check the below NCERT MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 5 Natural Vegetation with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 11 Geography with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Natural Vegetation Class 11 Geography MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Natural Vegetation Class 11 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Vegetation cover is very scanty in parts of Rajasthan due to
(a) Overpopulation
(b) Over irrigation
(c) Deforestation
(d) Overgrazing

Answer

Answer: (d) Overgrazing


Question 2.
Farm forestry refers to the
(a) raising and management of trees on public property
(b) raising of trees and agriculture crops on the same land
(c) promotion of agro-forestry
(d) farmers who grow trees for commercial and non-commercial purposes

Answer

Answer: (d) farmers who grow trees for commercial and non-commercial purposes


Question 3.
How much part of the total geographical area of India is under forests?
(a) 20 percent
(b) 21 percent
(c) 22 percent
(d) 23 percent

Answer

Answer: (c) 22 percent


Question 4.
State the annual rainfall required for deciduous monsoon forests.
(a) 100 – 200 cm
(b) 100 – 150 cm
(c) 150 – 200 cm
(d) 200 – 250 cm

Answer

Answer: (c) 150 – 200 cm


Question 5.
The world’s richest region from marine biodiversity is
(a) Nilgiri Biosphere Reserve
(b) Sunderbans
(c) Gulf of Myanmar
(d) Gulf of Mannar biosphere Reserve

Answer

Answer: (d) Gulf of Mannar biosphere Reserve


Question 6.
The Nanda Devi Biosphere Reserve is situated in
(a) Himachal Pradesh
(b) Kerala
(c) West Bengal
(d) Uttarakhand

Answer

Answer: (d) Uttarakhand


Question 7.
Bamboos are the important raw material for making
(a) A match stick
(b) Books
(c) Musical instrument
(d) Boxes

Answer

Answer: (c) Musical instrument


Question 8.
Monsoon or Tropical Deciduous forests are found in areas with rainfall between
(a) 50 and 100 cm
(b) 70 and 200 cm
(c) 100 and 200 cm
(d) 200 and 250 cm

Answer

Answer: (b) 70 and 200 cm


Question 9.
Plants remain leafless for most of the year in
(a) Moist deciduous forest
(b) Littoral and swamp forest
(c) Montane forest
(d) Tropical thorn forest

Answer

Answer: (d) Tropical thorn forest


Question 10.
Which of the following was the purpose of Project Tiger?
(a) To kill tigers
(b) To protect tigers from illegal hunting
(c) To put tigers in the zoo
(d) To make films on tiger

Answer

Answer: (b) To protect tigers from illegal hunting


Question 11.
Bamboos are grown most commonly at
(a) Great height from sea level
(b) Medium height from sea level
(c) A very low height from sea level
(d) At any condition

Answer

Answer: (c) A very low height from sea level


Question 12.
Khar, Neem, Khejri, Palas are:
(a) Tropical Thorn forests
(b) Tropical forests
(c) Evergreen forests
(d) Mangroves

Answer

Answer: (a) Tropical Thorn forests


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 5 Natural Vegetation with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 11 Geography Natural Vegetation MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.