Check the below NCERT MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 4 Climate with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 11 Geography with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Climate Class 11 Geography MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Climate Class 11 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Name the coldest place in India.
(a) Dras
(b) Ladakh
(c) Mawsynram
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Dras


Question 2.
What is the cause of the climatic difference in Agra and Darjeeling?
(a) Latitude
(b) Altitude
(c) Distance from the sea
(d) The Himalayan Mountains

Answer

Answer: (b) Altitude


Question 3.
Which place in India receives the lowest rainfall?
(a) Leh
(b) Jaisalmer
(c) Bikaner
(d) Jodhpur

Answer

Answer: (a) Leh


Question 4.
What type of winds are monsoons?
(a) Seasonal Winds
(b) Western Winds
(c) Northern Winds
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Seasonal Winds


Question 5.
Which type of climate is found on Coromandel coast?
(a) Amw
(b) Bwhw
(c) CWG
(d) As

Answer

Answer: (d) As


Question 6.
Name the rainiest place in India.
(a) Dras
(b) Ladakh
(c) Mawsynram
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Mawsynram


Question 7.
Which one of the following states suffers from loo?
(a) Tamil Nadu
(b) Assam
(c) Gujarat
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Gujarat


Question 8.
Where do you experience a dry winter?
(a) The Ganga plain
(b) North-eastern India
(c) Kashmir
(d) Coromandal coast

Answer

Answer: (a) The Ganga plain


Question 9.
The dreaded evening thunderstorms in West Bengal are locally known as
(a) Loo
(b) Kalbaisakhi
(c) Chheerha
(d) Mango Shower

Answer

Answer: (b) Kalbaisakhi


Question 10.
According to Koppen’s scheme of climatic regions, the monsoon with a short dry season is represented by
(a) As
(b) CWG
(c) Amw
(d) Aw

Answer

Answer: (c) Amw


Question 11.
Deccan plateau comes under the area of
(a) Inadequate rainfall
(b) High rainfall
(c) Medium rainfall
(d) Low rainfall

Answer

Answer: (d) Low rainfall


Question 12.
Dry winter is experienced in the
(a) Ganga plain
(b) the Eastern Ghats
(c) the Western Ghats
(d) Deccan Plateau

Answer

Answer: (a) Ganga plain


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 4 Climate with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 11 Geography Climate MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.