MCQ Questions for Class 12 Economics Chapter 3 Money and Banking with Answers

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 12 Economics Chapter 3 Money and Banking with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 12 Economics with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Money and Banking Class 12 Economics MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Money and Banking Class 12 MCQs Questions with Answers

Money And Banking Class 12 MCQ Question 1.
What is the defect of the barter system?
(A) Lack of double coincidence of wants
(B) Difficulty in the measurement of value
(C) Difficulty in store of value
(D) All of these

Answer

Answer: (D) All of these


Money And Banking MCQ Question 2.
Which of the following is the credit money?
(A) Cheque and draft
(B) Promissory note
(C) Exchange note
(D) All of these

Answer

Answer: (D) All of these


MCQ Of Money And Banking Class 12 Question 3.
Which among the following is the near money?
(A) Bonds
(B) Insurance policy
(C) Securities
(D) All of these

Answer

Answer: (D) All of these


Money Class 12 MCQ Question 4.
Which of the following is the feature of money?
(A) General acceptability
(B) Homogeneous unit
(C) Liquid asset
(D) All of these

Answer

Answer: (D) All of these


Money And Banking Class 12 MCQ With Answers Question 5.
In order to encourage investment in the economy, the Central Bank may ________
(A) Reduce Cash Reserve Ratio
(B) Increase Cash Reserve Ratio
(C) Sell Government securities in the open market
(D) Increase Bank Rate

Answer

Answer: (A) Reduce Cash Reserve Ratio


Money MCQ Class 12 Question 6.
Institution that accepts deposits for lending purpose is known as __________
(A) Commercial Bank
(B) Central Bank
(C) Government
(D) Public

Answer

Answer: (A) Commercial Bank


Class 12 Money And Banking MCQ Question 7.
Which of the following is the function of a commercial bank?
(A) Accepting deposits
(B) Credit creation
(C) Agency function
(D) All of these

Answer

Answer: (D) All of these


Class 12 Economics Money And Banking MCQ Question 8.
The central bank can increase the availability of credit by:
(A) Rasing repo rate
(B) Raising reverse repo rate
(C) Buying government securities
(D) Selling government securities

Answer

Answer: (D) Selling government securities


MCQ On Money And Banking Class 12 Question 9.
Giving permission to withdraw money by an amount more than deposited to is known as _________
(A) Advance
(B) Overdraft
(C) Loan
(D) None of these

Answer

Answer: (B) Overdraft


MCQ Of Money And Banking Question 10.
What are the alternative measures of money supply in India?
(A) M1
(B) M2
(C) M3 and M4
(D) All of these

Answer

Answer: (D) All of these


Money And Banking MCQs Question 11.
Who circulates all mint and one rupee not in India?
(A) Ministry of Finance
(B) RBI
(C) Ministry of External Affairs
(D) State Government

Answer

Answer: (A) Ministry of Finance


Money And Banking MCQ Class 12 Question 12.
Which of the following is the narrow measure of the money supply?
(A) M2
(B) M3
(C) M1
(D) M4

Answer

Answer: (C) M1


MCQ Questions On Money And Banking Class 12 Question 13.
When was the minimum reserve system started in India?
(A) 1947
(B) 1948
(C) 1951
(D) 1957

Answer

Answer: (D) 1957


MCQ Money And Banking Class 12 Question 14.
Which is the most liquid measure of the money supply?
(A) M4
(B) M3
(C) M2
(D) M1

Answer

Answer: (D) M1


MCQs Of Money And Banking Class 12 Question 15.
High Powered Money includes:
(A) C + DD + OD
(B) C + R + OD
(C) C + R + TD
(D) C + DD + TD

Answer

Answer: (B) C + R + OD


MCQ Of Chapter Money And Banking Class 12 Question 16.
Indian Monetary System is based on ________
(A) Paper Standard
(B) Metallic Standard
(C) Gold Standard
(D) Credit Money Standard

Answer

Answer: (A) Paper Standard


Money Chapter Class 12 MCQs Question 17.
Which of the following is the apex bank of India?
(A) RBI
(B) SBI
(C) SBP
(D) PNB

Answer

Answer: (A) RBI


Money And Banking Class 12 MCQ Pdf Question 18.
Who has the right of note issue?
(A) Central Bank
(B) Commercial Bank
(C) Government
(D) Co-operative Bank

Answer

Answer: (A) Central Bank


Question 19.
Which of the following is the function of a Central bank?
(A) Issue of notes
(B) Banker to the Government and Banks
(C) Supply and control of money
(D) All of these

Answer

Answer: (D) All of these


Question 20.
The ratio of total deposits that a commercial bank has to keep with RBI is called:
(A) Statutory liquidity ratio
(B) Deposit ratio
(C) Cash reserve ratio
(D) Legal reserve ratio

Answer

Answer: (C) Cash reserve ratio


Question 21.
Demand deposits include
(A) Saving account deposits and fixed deposits
(B) Saving account deposits and current account deposits
(C) Current account deposits and fixed deposits
(D) All type of deposits

Answer

Answer: (B) Saving account deposits and current account deposits


Question 22.
What are the necessary conditions of the Barter System?
(a) Limited Needs
(b) Limited Exchange Area
(c) Economically Backward Society
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 23.
What are the advantages of the Barter System?
(a) Simple System
(b) More Mutual Co-operation
(c) No Economic Disparities
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 24.
Which one is the difficulty of the Barter System?
(a) Lack of Double Coincidence
(b) Difficulty of Division of the Goods
(c) Lack of General Acceptable Measure of Value
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 25.
Which is the correct order of money evolution?
(a) Commodity Money, Paper Money, Metal Money
(b) Commodity Money, Metal Money, Paper Money, Credit Money
(c) Credit Money, Metal Money, Paper Money
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Commodity Money, Metal Money, Paper Money, Credit Money


Question 26.
“Money is what money does.” Who said it?
(a) Hartley Withers
(b) Hawtrey
(c) Thomas
(d) Keynes

Answer

Answer: (a) Hartley Withers


Question 27.
Which one is included in the primary function of money?
(a) Medium of Exchange
(b) Measure of Value
(c) Both (a) and (b)
(d) Store of Value

Answer

Answer: (c) Both (a) and (b)


Question 28.
Which one is included in the secondary function of money?
(a) To make Deferred Payments
(b) Store of Value
(c) Transfer of Value
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 29.
“Money is a pivot around which the whole economy clusters.” Who said it?
(a) Keynes
(b) Robertson
(c) Marshall
(d) Hawtrey

Answer

Answer: (c) Marshall


Question 30.
The function of money is:
(a) Medium of Exchange
(b) Measure of Value
(c) Store of Value
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 31.
The functions of money include:
(a) Value determination
(b) Store of value
(c) Means of exchange
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 32.
Money is a matter which is:
(a) a measure of value
(b) accepted as a means of exchange
(c) used to store wealth
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 33.
By supply of money we mean :
(a) Money deposited in the bank
(b) Money available with the public
(c) Deposits with post office savings bank
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 34.
Which of the following is not a function of money?
(a) Medium of exchange
(b) Price stability
(c) Store of value
(d) Unit of account

Answer

Answer: (b) Price stability


Question 35.
Which one is the Bank of the Public?
(a) Commercial Bank
(b) Central Bank
(c) Both (a) and (b)
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Commercial Bank


Question 36.
The primary function of Commercial Bank is?
(a) Accepting Deposits
(b) Advancing Loans
(c) Credit Creation
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 37.
Deposits accepted by the Commercial Banks:
(a) Current Deposits
(b) Saving Deposits
(c) Time Deposits
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 38.
What type of loan is advanced by Commercial Banks?
(a) Cash Credit
(b) Overdraft
(c) Loan and Advance
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 39.
Which function is the Secondary Function of Commercial Banks?
(a) Agency Function
(b) General Utility Function
(c) Social Function
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 40.
Which is the Agency Function of Commercial Banks?
(a) Advancing Loans
(b) Accepting Deposits
(c) Act as Trustee
(d) Locker Facility

Answer

Answer: (c) Act as Trustee


Question 41.
Credit Multiplier is:
(a) \(\frac{1}{\mathrm{CRR}}\)
(b) \(cash \times \frac{1}{\text { CRR }}\)
(c) Cash x CRR
(d) None of these

Answer

Answer: (a) \(\frac{1}{\mathrm{CRR}}\)


Question 42.
Credit money is increased when CRR:
(a) Falls
(b) Rises
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Falls


Question 43.
The full form of ATM is:
(a) Any Time Money
(b) All Time Money
(c) Automated Teller Machine
(d) Both (a) and (b)

Answer

Answer: (c) Automated Teller Machine


Question 44.
The main function of a commercial bank is:
(a) Credit control
(b) Loaning to other banks
(c) Accept deposits from customers
(d) All the above

Answer

Answer: (c) Accept deposits from customers


Question 45.
What is the Central Bank of India?
(a) Commercial Bank
(b) Central Bank
(c) Private Bank
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Commercial Bank


Question 46.
Commercial banks:
(a) Issue currency notes
(b) Accepts deposits from customers
(c) Provide loans to customers
(d) Only (b) and (c)

Answer

Answer: (d) Only (b) and (c)


Question 47.
What is true for the Central Bank?
(a) Apex Bank of the Country
(b) Ownership of the Government
(c) Regulates the entire banking system in the country
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 48.
Central Bank of India is:
(a) Reserve Bank of India
(b) State Bank of India
(c) Central Bank of India
(d) Bank of India

Answer

Answer: (a) Reserve Bank of India


Question 49.
Which of the following is the function of the Central Bank?
(a) Monopoly of Note Issue
(b) Banker of the Government
(c) Custodian of Foreign Exchange Reserves
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 50.
Which type of currency is issued by Central Bank?
(a) Currency
(b) Credit Money
(c) Coins
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Currency


Question 51.
Which is the major objective of credit control?
(a) To maintain Price Stability
(b) To stabilize Exchange Rate
(c) To production and Employment
(d) All the above

Answer

Answer: (b) To stabilize Exchange Rate


Question 52.
Which one is true?
(a) Bank rate is a rate at which Central Bank is ready to give credit to commercial banks
(b) Bank rate and interest rates are different
(c) Bank rate is the discount rate of the Central Bank
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 53.
Which is not a quantitative method of credit control?
(a) Bank Rate
(b) Moral Suasion
(c) Open Market Operations
(d) Change in CRR

Answer

Answer: (b) Moral Suasion


Question 54.
Every bank is required to maintain a fixed percentage of its assets in the form of cash is called:
(a) Cash Reserve Ratio
(b) Statutory Liquidity Ratio
(c) Both (a) and (b)
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Statutory Liquidity Ratio


Question 55.
Reserve Bank of India was established in :
(a) 1947
(b) 1935
(c) 1937
(d) 1945

Answer

Answer: (b) 1935


Question 56.
Monetary policy is related with:
(a) Public Expenditure
(b) Taxes
(c) Public Debt
(d) Open market operations

Answer

Answer: (d) Open market operations


Question 57.
Which of the following issue paper currency in the country?
(a) Commercial Bank
(b) Central Bank
(c) World Bank
(d) Industrial Bank

Answer

Answer: (b) Central Bank


Question 58.
The central bank controls credit through:
(a) Bank rate
(b) Open market
(c) CRR
(d) All the above

Answer

Answer: (a) Bank rate


Question 59.
Which of the following is a qualitative method of credit control?
(a) Variation in cash reserve ratio of banks
(b) Restriction on consumer credit
(c) Open market operations
(d) Variation in bank rate

Answer

Answer: (b) Restriction on consumer credit


Question 60.
The major objectives of monetary policy is/are:
(a) Increase in output and employment
(b) Stability in the foreign exchange rate
(c) Price stability
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 61.
Who regulates the money supply?
(a) Govt, of India
(b) Reserve Bank of India
(c) Commercial Bank
(d) Planning Commission

Answer

Answer: (b) Reserve Bank of India


Question 62.
With which Narsimham Committee is related to?
(a) Tax Reforms
(b) Banking Reforms
(c) Agriculture Reforms
(d) Infrastructure Reforms

Answer

Answer: (b) Banking Reforms


Question 63.
In which year the second Narsimham Committee was constituted?
(a) 1978
(b) 1991
(c) 1997
(d) 1998

Answer

Answer: (d) 1998


Question 64.
Banking Ombudsman Scheme was announced in the year:
(a) 1990
(b) 1995
(c) 1997
(d) 2000

Answer

Answer: (b) 1995


Question 65.
Which was included in the purview of the Banking Ombudsman Scheme?
(a) All Scheduled Banks
(b) Co-operative Banks
(c) Commerical Banks
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 66.
Which committee was constituted for suggesting consumer service improvements in banks?
(a) Raja Chelliah Committee
(b) Goiporia Committee
(c) Verma Committee
(d) Chakrabarty Committee

Answer

Answer: (b) Goiporia Committee


Question 67.
For revival and restructuring of weak banks of the public sector, which committee was constituted?
(a) Verma Committee
(b) Goiporia Committee
(c) Rekhi Committee
(d) Narsimham Committee

Answer

Answer: (a) Verma Committee


Question 68.
RBI announced the guidelines to issue licenses to new banks of the private sector on:
(a) January 22, 1993
(b) March 15, 1995
(c) April 1, 1999
(d) None of these

Answer

Answer: (a) January 22, 1993


Question 69.
Who is the custodian of the Indian Banking system?
(a) Reserve Bank of India
(b) State Bank of India
(c) Unit Trust of India
(d) LIC of India

Answer

Answer: (a) Reserve Bank of India


Question 70.
Banking Sector Reforms in India began in:
(a) 1969
(b) 1981
(c) 1991
(d) 2001

Answer

Answer: (c) 1991


Question 71.
14 big scheduled commercial banks in India were nationalised in:
(a) 1949
(b) 1955
(c) 1969
(d) 2000

Answer

Answer: (c) 1969


Question 72.
Which is associated with reforms in the banking sector?
(a) Year 1991
(b) Narsimham Committee
(c) Y.V. Reddy Committee
(d) Only (a) and (b)

Answer

Answer: (d) Only (a) and (b)


Question 73.
“Money is what money does”. Who said this:
(a) Hartley Withers
(b) Harte
(c) Prof. Thomas
(d) Keynes

Answer

Answer: (a) Hartley Withers


Question 74.
The function of money is:
(a) Medium of exchange
(b) Measure of value
(c) Store of value
(d) All of the above

Answer

Answer: (a) Medium of exchange


Question 75.
The meaning of money supply is:
(a) Money deposits in the bank
(b) Cash available with public
(c) Savings in the post office
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above.


Question 76.
What is the Central Bank of India:
(a) Commercial Banks
(b) Central Bank
(c) Private Bank
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Commercial Banks


Question 77.
Through which method we can withdraw money from the bank:
(a) Drawing letter
(b) Cheque
(c) A.T.M.
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above.


Question 78.
Who is the guardian of the Indian Banking System:
(a) Reserve Bank of India
(b) State Bank of India
(c) Unit Trust of India
(d) Life Insurance Company of India.

Answer

Answer: (a) Reserve Bank of India


Question 79.
Narasimham Committee is related to what:
(a) Improvement in Taxation
(b) Improvement in Banking
(c) Improvement in Agriculture
(d) Improvement in Infrastructure

Answer

Answer: (b) Improvement in Banking


Fill in the blanks:

Question 1.
The exchange of goods for goods is called _____ exchange.

Answer

Answer: barter


Question 2.
______ is a narrow concept of money.

Answer

Answer: M1


Question 3.
________ is a broad concept of money.

Answer

Answer: M3


Question 4.
_______ are the deposits which are payable by the banks to the customers after a fixed period.

Answer

Answer: Time deposits


Question 5.
Currency money is also known as ______ money.

Answer

Answer: fiat


Question 6.
Supply of money is a _______ concept.

Answer

Answer: stock


Question 7.
The money multiplier is the rate of change in _____ due to initial deposits.

Answer

Answer: money supply


Question 8.
Currency with public means _____ and ______ with the public outside the bank.

Answer

Answer: coins, currency notes


Question 9.
_______ is the Central Bank of India.

Answer

Answer: RBI


Question 10.
Commercial banks are an important source of _________ in the economy.

Answer

Answer: money supply


Question 11.
Banks serve as a channel between _______ and investors.

Answer

Answer: depositors


Question 12.
Two essential functions of a bank are accepting deposit and ________

Answer

Answer: advancing loan


Question 13.
The Central Bank is the apex institution of the _______ system.

Answer

Answer: Monetary


Question 14.
Bank rate is the _______ instrument of Central Bank.

Answer

Answer: Quantitative


Question 15.
Central Bank of India is………………..

Answer

Answer: Reserve Bank of India


Question 16.
Bank rate is also known as………………..

Answer

Answer: Redemption


Question 17.
The bank generates……………….. deposits in credit creation.

Answer

Answer: Derivative


Question 18.
When CRR decreases, credit creation………………..

Answer

Answer: Increases


Question 19.
The measure of deferred payment is ……………….. function of money.

Answer

Answer: Secondary


Question 20.
Medium of exchange is ……………….. function of money.

Answer

Answer: Primary


Question 21.
The static and dynamic function of money is divided by………………..

Answer

Answer: Paul Einzig


State true or false:

Question 1.
Money as a medium of exchange solves the problem of lack of double coincidence of want.

Answer

Answer: True


Question 2.
Legal tender money has a legal sanction behind it by the government.

Answer

Answer: True


Question 3.
M1 includes saving deposits of post office savings banks.

Answer

Answer: False


Question 4.
The money supply is a flow variable.

Answer

Answer: False


Question 5.
Commercial Bank plays no role in stock of money supply in the economy.

Answer

Answer: False


Question 6.
Credit money is money received as credit from banks.

Answer

Answer: False


Question 7.
Commercial banks do not create money.

Answer

Answer: False


Question 8.
Bank rate is a qualitative method of credit control.

Answer

Answer: False


Question 9.
There is an inverse relation between LRR and the size of the money multiplier.

Answer

Answer: True


Question 10.
Money is needed for day-to-day transactions.

Answer

Answer: True


Question 11.
The precautionary demand for money increases with the proportionate increase in income.

Answer

Answer: True


Question 12.
Reserve Bank of India provides loans to the public.

Answer

Answer: False


Question 13.
Along with the Reserve Bank of India, Commercial banks are also authorized to issue currency.

Answer

Answer: False


Question 14.
Reliable money also includes cheques.

Answer

Answer: False


Question 15.
Reserve Bank of India cannot become the owner of any real estate.

Answer

Answer: True


Match the following:

Question 1.

‘A’ ‘B’
1. Primary function of money (a) Paper money
2. Indian Rupee is (b) Bad master
3. An institution which deals with money (c) Measure of value
4. RBI established on (d) Bank
5. Money is a good servant but (e) 1 April 1935.
Answer

Answer:

‘A’ ‘B’
1. Primary function of money (c) Measure of value
2. Indian Rupee is (a) Paper money
3. An institution which deals with money (d) Bank
4. RBI established on (e) 1 April 1935.
5. Money is a good servant but (b) Bad master

Question 2.

Column-I Column-II
1. Fiat money (A) Reserve Bank of India
2. Legal tender (B) Banking through electronic media
3. Apex bank of India (C) Must be accepted as a medium of exchange
4. Central bank in India (D) Statutory Liquidity Ratio
5. E-banking (E) Circulated with the order of government
6. SLR (F) Cash Reserve Ratio
7. CRR (G) Issuing notes
8. Bank rate (H) The central bank of India
9. Function of commercial bank (I) Determined by the central bank
10. Function of the central bank (J) Accepting deposits
Answer

Answer:

Column-I Column-II
1. Fiat money (E) Circulated with the order of government
2. Legal tender (C) Must be accepted as a medium of exchange
3. Apex bank of India (H) The central bank of India
4. Central bank in India (A) Reserve Bank of India
5. E-banking (B) Banking through electronic media
6. SLR (D) Statutory Liquidity Ratio
7. CRR (F) Cash Reserve Ratio
8. Bank rate (I) Determined by the central bank
9. Function of commercial bank (J) Accepting deposits
10. Function of the central bank (G) Issuing notes

We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 12 Economics Chapter 3 Money and Banking with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 12 Economics Money and Banking MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.