Check the below NCERT MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 2 Migration: Types, Causes and Consequences with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 12 Geography with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Migration: Types, Causes and Consequences Class 12 Geography MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Migration: Types, Causes and Consequences Class 12 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Who wrote these lines:
“SAR ZAMIN-E-HIND PAR AQWAM-EALAM KE
CARVAN BASTE GAYE, HINDOSTAN BANTA GAYA.”
(A) Faiz
(B) Gorakhpuri
(C) Josh
(D) Akbar

Answer

Answer: (B) Gorakhpuri


Question 2.
What work was done by Indian Migrants in West Indies?
(A) Mining
(B) Industries
(C) Plantation farming
(D) Horticulture

Answer

Answer: (C) Plantation farming


Question 3.
What was the reason for migration from India to Middle-East?
(A) Agriculture
(B) Mining
(C) Increase in oil
(D) Favourable climate

Answer

Answer: (C) Increase in oil


Question 4.
The migrants in India (2001 census) are:
(A) 10.7 crores
(B) 15.7 crores
(C) 20.7 crome
(D) 30.7 crores

Answer

Answer: (D) 30.7 crores


Question 5.
In which stream, female migration is highest?
(A) Rural to Rural
(B) Rural to Urban
(C) Urban to Urban
(D) Urban to Rural

Answer

Answer: (A) Rural to Rural


Question 6.
From which neighbouring countries, maximum migrants come to India?
(A) Pakistan
(B) Bangladesh
(C) Nepal
(D) Sri Lanka

Answer

Answer: (B) Bangladesh


Question 7.
How many emigrants belong to Utter Pradesh?
(A) 16 lakh
(B) 20 lakh
(C) 23 lakh
(D) 26 lakh

Answer

Answer: (D) 26 lakh


Question 8.
Which is not a Push factor?
(A) Poverty
(B) Pressure of Population
(C) Entertainment
(D) Disaster

Answer

Answer: (C) Entertainment


Question 9.
How many percent do women migrate after marriage?
(A) 45
(B) 50
(C) 55
(D) 65

Answer

Answer: (D) 65


Question 10.
How many remittances, does India receive from international migrants?
(A) 7 Billion Dollars
(B) 8 Billion Dollars
(C) 10 Billion Dollars
(D) 11 Billion Dollars

Answer

Answer: (D) 11 Billion Dollars


Question 11.
Which one of the following is the main reason for male migration in India?
(A) Education
(B) Business
(C) Work and Employment
(D) Marriage

Answer

Answer: (C) Work and Employment


Question 12.
Which one of the following states receives a maximum number of immigrants?
(A) Uttar Pradesh
(B) Delhi
(C) Maharashtra
(D) Bihar

Answer

Answer: (A) Uttar Pradesh


Question 13.
Which one of the following streams are dominated by male migrants in India?
(A) Rural-rural
(B) Urban-rural
(C) Rural-urban
(D) Urban-urban

Answer

Answer: (C) Rural-urban


Question 14.
Which one of the following urban agglomeration has the highest share in migrant population?
(A) Mumbai UA
(B) Delhi UA
(C) Bengaluru UA
(D) Chennai Uk

Answer

Answer: (A) Mumbai UA


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 2 Migration: Types, Causes and Consequences with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 12 Geography Migration: Types, Causes and Consequences MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.