Check the below NCERT MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 3 Human Development with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 12 Geography with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Human Development Class 12 Geography MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Human Development Class 12 MCQs Questions with Answers

Question 1.
When was the first Human Development Report published by the UNDP?
(A) 1970
(B) 1980
(C) 1990
(D) 1995

Answer

Answer: (C) 1990


Question 2.
What is the average HDI value of India?
(A) 0.802
(B) 0.702
(C) 0.554
(D) 0.502

Answer

Answer: (C) 0.554


Question 3.
India has per capita income on prevailing prices:
(A) ₹ 15,813
(B) ₹ 17,813
(C) ₹ 18,813
(D) ₹ 20,813

Answer

Answer: (D) ₹ 20,813


Question 4.
Which state has the highest percentage of people below the poverty line?
(A) Bihar
(B) Odisha
(C) Andhra Pradesh
(D) Assam

Answer

Answer: (B) Odisha


Question 5.
The infant mortality rate in India per thousand is:
(A) 50
(B) 60
(C) 47
(D) 80

Answer

Answer: (C) 47


Question 6.
In India, the death rate per thousand is:
(A) 6.55
(B) 8.10
(C) 7.48
(D) 9.11

Answer

Answer: (C) 7.48


Question 7.
Which state has the highest literacy rate?
(A) Goa
(B) Kerala
(C) Miwram
(D) Maharashtra

Answer

Answer: (B) Kerala


Question 8.
Which state has the lowest HDI value?
(A) Rajasthan
(B) Bihar
(C) Assam
(D) Madhya Pradesh

Answer

Answer: (B) Bihar


Question 9.
Who Is the author of the book ‘Small is beautiful’?
(A) Maithus
(B) Mahatma Gandhi
(C) Schumacher
(D) Brundtland

Answer

Answer: (C) Schumacher


Question 10.
Which one of the following is India’s rank in terms of Human Development Index among the countries of the world in 2005?
(A) 126
(B) 127
(C) 128
(D) 129

Answer

Answer: (A) 126


Question 11.
Which one of the following states of India has the highest rank in the Human Development Index?
(A) Tamil Nadu
(B) Punjab
(C) Kerala
(D) Haryana.

Answer

Answer: (C) Kerala


Question 12.
Which one of the following states of India has the lowest female literacy?
(A) Jammu and Kashmir
(B) Arunachal Pradesh
(C) Jharkhand
(D) Bihar.

Answer

Answer: (D) Bihar


Question 13.
Which one of the following states of India has the lowest female child sex ratio 0-6 years?
(A) Gujarat
(B) Haryana
(C) Punjab
(D) Himachal Pradesh.

Answer

Answer: (B) Haryana


Question 14.
Which one of the following Union Territories of India has the highest literacy rate?
(A) Lakshadweep
(B) Chandigarh
(C) Daman and Diu
(D) Andaman and the Nicobar Islands.

Answer

Answer: (A) Lakshadweep


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 3 Human Development with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 12 Geography Human Development MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.