Check the below NCERT MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 5 Contemporary South Asia with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 12 Political Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Contemporary South Asia Class 12 Political Science MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Contemporary South Asia Class 12 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Choose the correct answer:
Which of the following country is a South Asian country?
(a) Japan
(b) USA
(c) China
(d) Pakistan

Answer

Answer: (d) Pakistan


Question 2.
Which of the following country is not a South Asian country?
(a) Bangladesh
(b) India
(c) Bhutan
(d) Russia

Answer

Answer: (d) Russia


Question 3.
Which one of the following statements about the ethnic conflict in Sri Lanka is false?
(a) Politics in Sri Lanka openly favoured the Sinhalas.
(b) Interests of Tamils were neglected.
(c) Liberation Tigers of Tamil Elam were supported by the SAARC countries.
(d) There was no political equality in Sri Lanka.

Answer

Answer: (c) Liberation Tigers of Tamil Elam were supported by the SAARC countries.


Question 4.
Bangladesh was a part of Pakistan from the year ______ to _______

Answer

Answer: Bangladesh was a part of Pakistan from the year 1947 to 1971.


Question 5.
Identify the country:
Where the Monarch worked to weed out militants and querrillas from north-eastern India that operated in his country with a view to helping India.

Answer

Answer: Bhutan


Question 6.
Bangladesh was a part of Pakistan from the year ____ to ____

Answer

Answer: 1947 to 1971


Question 7.
Name the countries which signed the Shimla agreement.

Answer

Answer: India and Pakistan


Question 7.
At which place 18th SAARC Summit was held?

Answer

Answer: November 2014


Question 8.
Where was the first SAARC Summit held?

Answer

Answer: Dhaka in December 1985


Question 9.
When SAARC was established?

Answer

Answer: December 1985


Question 10.
Mention the names of the countries which entered into the Free Trade Agreement in Dec. 1998.

Answer

Answer: India and Sri Lanka


Question 11.
In which year multi-party system was introduced in the Maldives?

Answer

Answer: June 2005


Question 12.
Which countries signed the Farakka Treaty?

Answer

Answer: India and Bangladesh.


Question 13.
Which Indian Prime Minister undertook a bus journey to Lahore?

Answer

Answer: Mr. Atal Behari Vajpayee in Feb. 1999.


Question 14.
Write the name of two observer states of SAARC.

Answer

Answer: China and Japan


Question 15.
In which year India and Pakistan conducted nuclear tests?

Answer

Answer: May 1998.


Question 16.
In which year Pakistan and Bangladesh established diplomatic relations?

Answer

Answer: 1976


Question 17.
In which year India sent a peace-keeping force to Sri Lanka?

Answer

Answer: 1987


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 5 Contemporary South Asia with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 12 Political Science Contemporary South Asia MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.