Check the below NCERT MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 6 International Organisations with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 12 Political Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided International Organisations Class 12 Political Science MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

International Organisations Class 12 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Mark correct or wrong against each of the following statements below about the Veto power:
(A) Only the permanent members of the Security Council possess the Veto power.
(B) It is a kind of negative power.
(C) The Secretary-General uses this power when not satisfied with any decision.
(D) One Veto can stall a Security Council resolution.

Answer

Answer: (A) Correct
(B) Correct
(C) Wrong
(D) Correct


Question 2.
Mark correct or wrong against each of the following statements below that describe the way the UN functions.
(A) All security and peace-related issues are dealt with in the Security Council.
(B) Humanitarian policies are implemented by the main organs and specialised agencies spread across the globe.
(C) Having consensus among the five permanent members on security issues is vital for its implementation.
(D) The members of the General Assembly are automatically the members of all other principal organs and specialised agencies of the U.N.

Answer

Answer: (A) Correct
(B) Correct
(C) Correct
(D) Wrong


Question 3.
Which among the following would give more weightage to India’s proposal for a permanent member in the Security Council.
(A) Nuclear Capability
(B) It has been a member of the UN since its inception
(C) It is located in Asia
(D) India growing economic power and stable political system

Answer

Answer: All the above


Question 4.
The U.N. agency concerned with the safety and peaceful use of nuclear technology is:
(A) The UN Committee on Disarmament
(B) International Atomic Energy Agency
(C) UN International Safeguard Committee
(D) None of the above

Answer

Answer: International Atomic Energy Agency


Question 5.
WTO is serving as the successor to which of the following organisations:
(A) General Agreement on Trade and Tariff
(B) General Arrangement on Trade and Tariff
(C) World Health Organisation
(D) UN Development Programme

Answer

Answer: General Agreement on Trade and Tariff


Question 6.
India became a member of the U.N. in:
(a) 1945
(b) 1947
(c) 1950
(d) 1962

Answer

Answer: (a) 1945


Question 7.
Who was the first woman President of the U.N. General Assembly?
(a) Sarojini Naidu
(b) Aruna Asaf Ali
(c) Vijay Lakshmi Pandit
(d) Raj Kumari Amrit Kaur

Answer

Answer: (c) Vijay Lakshmi Pandit


Question 8.
Which one of the following is not a permanent member of the U.N. Security Council?
(a) Russia
(b) India
(c) China
(d) France

Answer

Answer: (b) India


Question 9.
Who blocked the Second term for Boutros Ghali as Secretary-General?
(a) USA
(b) India
(C) France
(d) China

Answer

Answer: (a) USA


Question 10.
“The United Nations was not created to take humanity to the heaven, but to save it from the hell.” Who made this statement?
(a) Pt. Jawaharlal Nehru
(b) Kofi Annan
(c) Ban Kimoon
(d) Dag Hammarskjold

Answer

Answer: (d) Dag Hammarskjold


Question 11.
The prime objective of the UN is ________

Answer

Answer: Maintenance of International Peace and security


Question 12.
The highest functionary of the UN is called _________

Answer

Answer: Secretary-General


Question 13.
The UN Security Council has permanent and ______ non-permanent members.

Answer

Answer: Five and Ten


Question 14.
_______ is the present UN Secretary-General.

Answer

Answer: Antonio Guterres


Question 15.
Match the principal organs and agencies of the UN with their functions.

1. Economic and Social Council (a) Overseas the global financial system
2. International Court of Justice (b) Preservation of International peace and security
3. International Atomic Energy Agency (c) Look into the economic and social welfare of the member countries
4. Security Council (d) Safety and peaceful use of nuclear technology
5. UN High Commission for Refugees (e) Resolve disputes between and among member countries
6. World Trade Organisation (f) Provide shelter and medical help during emergencies
7. International Monetary Fund (g) Debates and discusses global issues
8. General Assembly (h) Administration and Coordination of UN affairs
9. World Health Organisation (i) Providing good health for all
10. Secretariat (j) Facilitates free trade among member countries
Answer

Answer:

1. Economic and Social Council (c) Look into the economic and social welfare of the member countries
2. International Court of Justice (e) Resolve disputes between and among member countries
3. International Atomic Energy Agency (d) Safety and peaceful use of nuclear technology
4. Security Council (b) Preservation of International peace and security
5. UN High Commission for Refugees (f) Provide shelter and medical help during emergencies
6. World Trade Organisation (j) Facilitates free trade among member countries
7. International Monetary Fund (a) Overseas the global financial system
8. General Assembly (g) Debates and discusses global issues
9. World Health Organisation (i) Providing good health for all
10. Secretariat (h) Administration and Coordination of UN affairs

Question 16.
When was San Francisco Conference held?

Answer

Answer: April 25, 1945


Question 17.
Who was the first woman president of the U.N. Assembly?

Answer

Answer: Smt. Vijay Luxmi Pandit


Question 18.
When did India become a member of the U.N.?

Answer

Answer: India is an original member and became a member of the U.N. in 1945.


Question 19.
Which member of the U.N. is the single largest contributor ¡n the U.N.?

Answer

Answer: U.S.A.


Question 20.
Name any two members who are having Veto power.

Answer

Answer: the U.S.A. and England


Question 21.
Which country is a serious contender for permanent members of the Security Council?

Answer

Answer: India


Question 22.
Which organisation sets rules for international trade?

Answer

Answer: World Trade Organisation.


Question 23.
Which NGO campaigns for the protection of human rights all over the world?

Answer

Answer: Amnesty international.


Question 24.
What is the full form of NGO?

Answer

Answer: Non-Governmental Organisation.


Question 25.
Who was the main mover in the Mine Ban Treaty of 1997?

Answer

Answer: The International Campaign to ban landmines, an NGO coalition was the prime mover in the Mine Ban Treaty of 1997.


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 6 International Organisations with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 12 Political Science International Organisations MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.