Check the below NCERT MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 6 The Crisis of Democratic Order with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 12 Political Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided The Crisis of Democratic Order Class 12 Political Science MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

The Crisis of Democratic Order Class 12 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Find the odd one put in the context of the proclamation of emergency.
(a) The call for Total Revolution.
(b) The Railway strike of 1974.
(e) The Naxalite Movement.
(d) The Allahabad High Court Verdict.
(e) The findings of the Shah Commission Report.

Answer

Answer: (a), (b) and (c).


Question 2.
In which year internal emergency was declared by Smt. Indira Gandhi?
(a) 1965
(b) 1971
(c) 1975
(d) 1980

Answer

Answer: (c) 1975


Question 3.
In which state Nay Nirman Movement was started?
(a) Gujarat
(b) Punjab
(c) Bihar
(d) Haryana

Answer

Answer: (a) Gujarat


Question 4.
State whether the following statements regarding the Emergency are correct or incorrect.
(a) It was declared in 1975 by Indira Gandhi.
(b) It led to the suspension of all fundamental rights.
(c) It was proclaimed due to the deteriorating economic conditions.
(d) Many opposition leaders were arrested during the emergency.
(e) CPI supported the proclamation of the emergency.

Answer

Answer: (a) Correct
(b) Correct
(c) Incorrect
(d) Correct
(e) Correct


Question 5.
Match the following:

(a) Total Revolution (I) Indira Gandhi
(b) Garibi Hatao (II) Jayaprakash Narayan
(c) Students’ Protest (III) Bihar Movement
(d) Railway Strike (IV) George Fernandes
Answer

Answer:

(a) Total Revolution (II) Jayaprakash Narayan
(b) Garibi Hatao (I) Indira Gandhi
(c) Students’ Protest (III) Bihar Movement
(d) Railway Strike (IV) George Fernandes

Question 6.
Match the following:

(a) J.P. Narayan (i) first prime minister belonged to non-congress
(b) Morarji Desai (ii) Call for ‘Total Revolution’
(c) Ch. Charan Singh (iii) Remained Prime Minister for four months only
(d) Jagjiwan Ram (iv) Leader of ‘Congress for Democracy’
Answer

Answer:

(a) J.P. Narayan (ii) Call for ‘Total Revolution’
(b) Morarji Desai (i) first prime minister belonged to non-congress
(c) Ch. Charan Singh (iii) Remained Prime Minister for four months only
(d) Jagjiwan Ram (iv) Leader of ‘Congress for Democracy’

Question 7.
In which year Internal Emergency was declared by Snit. Indira Gandhi?

Answer

Answer: Internal Emergency was declared on 25th June 1975.


Question 8.
In which state Nay Nirman Movement was started?

Answer

Answer: Nay Nirman Movement was started in Gujarat.


Question 9.
How many Lok Sabha seats were won by the Janata Party and its allies in the General Elections of March 1977?

Answer

Answer: Janata Party and its allies won 330 seats out of 542 seats of Lok Sabha.


Question 10.
Who became the Prime Minister of India after the elections of 1977?

Answer

Answer: Morarji Desai


Question 11.
Who introduced the concept of ‘Committed Bureaucracy and Judiciary’ in India?

Answer

Answer: Smt. Indira Gandhi.


Question 12.
Write the name of anyone civil liberties organization.

Answer

Answer: People’s Union for Civil Liberties and Democratic Rights.


Question 13.
When was ‘Grand Alliance’ formed?

Answer

Answer: Grand Alliance was formed in 1971.


Question 14.
When Janata Party was formed and who was the first President of the Janata Party?

Answer

Answer: Janata party was formed in 1977 and Chandra Shekhar was its first President.


Question 15.
Mention the names of the constituent units of the Janata Party.

Answer

Answer: Congress (O), Jan Sangh, The Bharatiya Lok Dal, Samajwadi Party (Socialist Party, Congress for Democracy and few dissidents of Congress Party).


Question 16.
After the election of 1971, who became the Prime Minister of India?

Answer

Answer: Smt. Indira Gandhi


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 6 The Crisis of Democratic Order with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 12 Political Science The Crisis of Democratic Order MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.