Check the below NCERT MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 9 Recent Developments in Indian Politics with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 12 Political Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Recent Developments in Indian Politics Class 12 Political Science MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Recent Developments in Indian Politics Class 12 MCQs Questions with Answers

Question 1.
In which year was Janata Dal formed?
(a) 1975
(b) 1982
(c) 1985
(d) 1988

Answer

Answer: (d) 1988


Question 2.
Who headed the coalition government of 1989?
(a) Chandra Shekhar
(b) V.P. Singh
(c) I.K. Gujral
(d) Rajiv Gandhi.

Answer

Answer: (b) V.P. Singh


Question 3.
Unscramble a bunch of disarranged press clipping file of Unni-Munni and arrange the file chronologically.
(a) Mandai Recommendations and Anti-Reservation stir.
(b) Formation of the Janata Dal
(c) The demolition of Babri Masjid.
(d) Assassination of Smt. Indira Gandhi.
(e) The formation of the NDA government
(f) Godhra incident and its fall out.
(g) Formation of the UPA government.

Answer

Answer: (a) Assassination of Smt. Indira Gandhi.
(b) Formation of the Janata Dal.
(c) Mandai Recommendation and Anti-Reservation stir.
(d) The demolition of Babri Masjid.
(e) The formation of the NDA government.
(f) Godhra incident and its fall out.
(g) Formation of the UPA government.


Question 4.
Match the following:

(a) Politics of Consensus (i) Shah Bano Case
(b) Caste-based parties (ii) Rise of OBCs
(c) Personal law and Gender Justice (iii) Coalition government
(d) Growing strength of regional politics (iv) Agreement on Economic policies
Answer

Answer:

(a) Politics of Consensus (iv) Agreement on Economic policies
(b) Caste-based parties (ii) Rise of OBCs
(c) Personal law and Gender Justice (i) Shah Bano Case
(d) Growing strength of regional politics (iii) Coalition government

Question 5.
In which year, did V.P. Singh come into power?

Answer

Answer: V.P. Singh came into power in 1989.


Question 6.
Who headed the coalition government from June 6, 1996, to April 1997?

Answer

Answer: H.D. Deve Gowda.


Question 7.
In which year was Janata Dal formed?

Answer

Answer: Janata Dal was formed in 1988.


Question 8.
Bharatiya Janata Party established in which year?

Answer

Answer: B.J.P. was established in 1980.


Question 9.
Who was the head of the coalition government of 1989?

Answer

Answer: V.P. Singh.


Question 10.
Who was the head of the coalition government from 1999 to 2004?

Answer

Answer: Atal Behari Vajpayee.


Question 11.
After the death of Rajiv Gandhi who became the Prime Minister of India?

Answer

Answer: Narasimha Rao.


Question 12.
In 1989 who formed the govermnent?

Answer

Answer: National Front formed a coalition government.


Question 13.
Which parties supported the National Front government from outside?

Answer

Answer: B.J.P. and Left Front supported the National Front government.


Question 14.
Which party led the National Democratic Alliance?

Answer

Answer: B.J.P. led the National Democratic Alliance.


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 9 Recent Developments in Indian Politics with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 12 Political Science Recent Developments in Indian Politics MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.