MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 2 Components of Food with Answers

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 2 Components of Food with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 6 Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Components of Food Class 6 Science MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

You can refer to NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 2 Components of Food to revise the concepts in the syllabus effectively and improve your chances of securing high marks in your board exams.

Components of Food Class 6 MCQs Questions with Answers

Choose the correct option in the following questions:

Question 1.
The food components needed by our body are called
(a) ingredients
(b) nutrients
(c) fragments
(d) ornaments

Answer

Answer: (b) nutrients
Explanation:
ingredients of food have some components which are needed by our body. Such components are called nutrients.


Question 2.
Carbohydrates can be tested by using
(a) iodine solution
(b) caustic soda
(c) copper sulphate
(d) fehling solution

Answer

Answer: (a) iodine solution
Explanation:
Carbohydrates (starch) give violet or black colour with iodine solution.


Question 3.
Which one of the following is an energy giving component?
(a) Protein
(b) Vitamins and minerals
(c) Roughage
(d) Carbohydrates and fats

Answer

Answer: (d) Carbohydrates and fats
Explanation:
Carbohydrates and fats are main sources of energy.


Question 4.
Vitamins and minerals are
(a) protective food
(b) energy giving food
(c) body building food
(d) roughage

Answer

Answer: (a) protective food
Explanation:
Vitamins and minerals protect our body from various diseases.


Question 5.
Roughage helps in
(a) protecting our body from diseases
(b) movement of bowel
(c) providing energy
(d) building and repair of various body parts

Answer

Answer: (b) movement of bowel
Explanation:
Roughage are rich in fibres. Fibres keep in bowel movement.


(vi) Scurvy is caused due to the deficiency of
(a) vitamin A
(b) vitamin B
(c) vitamin C
(d) vitamin D

Answer

Answer: (c) vitamin C
Explanation:
Deficiency of vitamin C causes scurvy.


(vii) Diseases caused due to the deficiency of vitamins are known as
(a) dietary diseases
(b) cronic diseases
(c) deficiency diseases
(d) transmitted diseases

Answer

Answer: (c) deficiency diseases
Explanation:
Since such diseases are caused by deficiency of food components.


(viii) All the deficiency diseases can be prevented by
(a) cleanliness
(b) taking medicine at proper time
(c) vaccination
(d) taking balanced diet

Answer

Answer: (d) taking balanced diet
Explanation:
If we take balanced diet there will not be any kind of deficiency.


(ix) Which of the following food items contains carbohydrates?
(a) Rice
(b) Gram
(c) Cabbage
(d) Pulses

Answer

Answer: (a) Rice
Explanation:
Rice is a source of carbohydrates.


(x) Night blindness is caused due to deficiency of
(a) vitamin A
(b) vitamin B
(c) vitamin C
(d) vitamin D

Answer

Answer: (a) vitamin A
Explanation:
Night blindness is caused due to deficiency of vitamin A.


Match the following items given in Column A with that in Column B:

Column A Column B
(a) Energy giving food (i) Vitamins and minerals
(b) Body building food (ii) Iodine
(c) Protective food (iii) Fats, carbohydrates
(d) Test for fat (iv) Copper sulphate and caustic soda
(e) Test for starch (v) Oily patch on paper sheet
(f) Test for protein (vi) Proteins
Answer

Answer:

Column A Column B
(a) Energy giving food (iii) Fats, carbohydrates
(b) Body building food (vi) Proteins
(c) Protective food (i) Vitamins and minerals
(d) Test for fat (v) Oily patch on paper sheet
(e) Test for starch (ii) Iodine
(f) Test for protein (iv) Copper sulphate and caustic soda

Fill in the blanks with appropriate words:

1. For proper ……………… and …………….. our bodies need adequate food.

Answer

Answer: growth, maintenance


2. Proteins build ……………… material.

Answer

Answer: body


3. Non-living machines burn the fuel at …………….. temperature while living machines burn their food at …………….. temperature.

Answer

Answer: high, low


4. Starch is a ……………… of sugar.

Answer

Answer: polymer


5. …………… gives blue colour with iodine.

Answer

Answer: Starch


6. Proteins are made up of ……….

Answer

Answer: amino acids


7. Skin, hair and nails are ……………..

Answer

Answer: proteins


8. Co-enzymes are nothing but ………..

Answer

Answer: proteins


9. Vitamin C causes …………. when found deficient.

Answer

Answer: scurvy


10. Our body contains ……………. of water.

Answer

Answer: 67%


11. Most of the reactions in our body occur in ……………. solutions.

Answer

Answer: water


12. Balanced diet is one containing all …………….. .

Answer

Answer: nutrients


13. An average person should drink ……………… glasses of water daily.

Answer

Answer: eight


14. Deficiency of ……………. causes rough skin, weak eyesight and thinness of body.

Answer

Answer: fats


15. Excess intake of …………….. over a large period may damage kidneys.

Answer

Answer: alcohol


16. Lack of ……………. leads to lethargy, inactivity and feeling of tiredness.

Answer

Answer: proteins


17. Intake of inadequate quantities of proteins may ……………. the growth and development of children.

Answer

Answer: slow down


State whether the statements given below are True or False:

1. Deficiency of vitamin A makes our bones weak.

Answer

Answer: False


2. Deficiency of iron causes paleness.

Answer

Answer: True


3. Calcium is necessary for strong bones and teeth.

Answer

Answer: True


4. Deficiency of vitamin B helps to increase our appetite.

Answer

Answer: False


5. Deficiency of vitamin D causes swollen and bleeding gums.

Answer

Answer: False


6. Carbohydrates are the main source of energy in our diet.

Answer

Answer: True


7. Expensive food is not always the best food

Answer

Answer: True


8. Protein is a staple food.

Answer

Answer: False


9. Haemoglobin is a carbohydrate.

Answer

Answer: False


10. Cotton and paper are carbohydrates.

Answer

Answer: True


11. Tomatoes contain vitamin C.

Answer

Answer: True


12. Eating lady finger makes you good in mathematics.

Answer

Answer: False


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 2 Components of Food with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Components of Food CBSE Class 6 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.