MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 1 Food Where Does It Come From with Answers

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 1 Food Where Does It Come From with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 6 Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Food Where Does It Come From Class 6 Science MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

You can refer to NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 1 Food Where Does It Come From to revise the concepts in the syllabus effectively and improve your chances of securing high marks in your board exams.

Food Where Does It Come From Class 6 MCQs Questions with Answers

Choose the correct option in the following questions:

Class 6 Science Chapter 1 MCQ Question 1.
Which part of a mustard plant is edible?
(a) Seeds and flowers
(b) Leaves and flowers
(c) Seeds and leaves
(d) Stem and roots

Answer

Answer:(c) Seeds and leaves
Explanation:
Seeds of mustard are used for oil and spices while leaves are used as
vegetables.


Food Where Does It Come From Class 6 MCQ Question 2.
Honey bees are often seen sitting on flowers. Why do they do so?
(a) They like flowers
(b) They lay eggs on flowers
(c) They suck nectar from flowers
(d) All of these

Answer

Answer: (c) They suck nectar from flowers
Explanation:
Bees collect nectar from flowers and convert it into honey.


MCQ Questions For Class 6 Science Chapter 1 Question 3.
Which one is the best for health?
(a) Boiled seeds
(b) Roasted seeds
(c) Wet swollen seeds
(d) Sprouted seeds

Answer

Answer: (d) Sprouted seeds
Explanation:
Sprouted seeds are the best for health.


Food Where Does It Come From MCQ Question 4.
Which one of the following set comprises only herbivorous animals?
(a) Cow, goat, rabbit, deer
(b) Cow, goat, rabbit, wolf
(c) Wolf, goat, rabbit, deer
(d) Cow, crow, crane, camel

Answer

Answer: (a) Cow, goat, rabbit, deer
Explanation:
Wolf and crow are not herbivorous.


Ncert Class 6 Science Chapter 1 MCQ Question 5.
Animals which eat both plants and flesh of other animals are called
(a) herbivores
(b) carnivores
(c) omnivores
(d) sanguinivores

Answer

Answer: (c) omnivores
Explanation:
Animals which eat both plants and flesh of other animals are called omnivores.


Class 6 Science Ch 1 MCQ Question 6.
Human beings are
(a) herbivores
(b) carnivores
(c) omnivores
(d) decomposers

Answer

Answer: (c) omnivores
Explanation:
Human beings eat herbs as well as meat and eggs.


MCQ Questions For Class 6 Science With Answers Chapter 1 Question 7.
Which one of the following sets is not correct?
(a) Cow, rabbit, deer, goat
(b) Tiger, lion, wolf, panther
(c) Bear, crow, cat
(d) Rabbit, deer, cat, wolf

Answer

Answer: (d) Rabbit, deer, cat, wolf
Explanation:
All other sets have only one type of animals.


Science Class 6 Chapter 1 MCQ Question 8.
Which one is not a food for a squirrel?
(a) Grains
(b) Small insects
(c) Fruits
(d) All of these

Answer

Answer: (b) Small insects
Explanation:
Squirrel is a herbivorous animal.


MCQ Class 6 Science Chapter 1 Question 9.
Rearing and management of fishes in large scale is called
(a) agriculture
(b) apiculture
(c) pisciculture
(d) horticulture

Answer

Answer: (c) pisciculture
Explanation:
Rearing and management of fishes is called pisciculture.


Class 6 Chapter 1 Science MCQ Question 10.
Which of the following is a root vegetable ?
(a) Potato
(b) Carrot
(c) Cucumber
(d) Onion

Answer

Answer: (b) Carrot
Explanation:
Carrot is a root.


Match the following items given in Column A with that in Column B:

Column A Column B
Lion Nectar
Deer Fruit juice
Man Human faecal
Female mosquito Plants
Butterfly Human blood
Human infant Both plants and animals
Male mosquito Animals
Pig Mother’s milk
Answer

Answer:

Column A Column B
Lion Animals
Deer Plants
Man Both plants and animals
Female mosquito Human blood
Butterfly Nectar
Human infant Mothers milk
Male mosquito Fruit juice
Pig Human feecal

Fill in the blanks with appropriate words:

1. We feel …………….. when we have no food for some time.

Answer

Answer: weak


2. ……………. living beings need food.

Answer

Answer: All


3. Children need food for ………………. .

Answer

Answer: growth


4. If food is not given for long, most of the known living beings will ……………. .

Answer

Answer: die


5. We get ……………… after eating food.

Answer

Answer: energy


6. Different organisms eat …………….. kinds of food.

Answer

Answer: different


7. Mustard ………………….. are used as spices and oil.

Answer

Answer: seeds


8. We get food from ………………… as well as animals.

Answer

Answer: Plants


9. We use ……………… energy when we run than when we walk.

Answer

Answer: more


10. We use ……………… energy when we sleep.

Answer

Answer: more


11. Each of us should make sure not to ……………… food.

Answer

Answer: waste


12. Human beings are ……………. .

Answer

Answer: omnivore


State -whether the statements given below are True or False:

1. Different people have different choices of food.

Answer

Answer: True


2. If a person does not get food he feels weak and is likely to fall ill.

Answer

Answer: True


3. Human beings, animals, birds, insects, etc. eat the same type of food.

Answer

Answer: False


4. There is no effect on our ability to do work even if we do not eat food for a day.

Answer

Answer: False


5. Lion is omnivorous.

Answer

Answer: False


6. Plants give us more varieties of food than animals.

Answer

Answer: True


7. Cooked food can be easily consumed and absorbed by our body.

Answer

Answer: True


8. There is a range of food items eaten over various states of India.

Answer

Answer: True


9. For every item that we eat there are a number of persons who have contributed.

Answer

Answer: True


10. Leaves absorb sunlight and prepare food using chlorophyll.

Answer

Answer: True


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 1 Food Where Does It Come From with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Food Where Does It Come From CBSE Class 6 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.