Check the below NCERT MCQ Questions for Class 9 Economics Chapter 3 Poverty as a Challenge with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Poverty as a Challenge Class 9 Economics MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Poverty as a Challenge Class 9 MCQs Questions with Answers

Choose the correct option:

Question 1.
NFWP is stand for:
(a) National Federation for Work and Progress
(b) National Forest for Wildlife Protection
(c) National Food and Wheat Processing
(d) National Food for Work Programme

Answer

Answer: (d) National Food for Work Programme


Question 2.
How many people in India live below the poverty line?
(a) 30 crores
(b) 26 crores
(c) 28 crores
(d) 24 crores

Answer

Answer: (b) 26 crores


Question 3.
Which social group is most vulnerable to poverty in India?
(a) Scheduled castes
(b) Scheduled tribes
(c) Casual labourers
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 4.
Poverty line in rural areas is (As per 1999 – 2000 prices)
(a) Rs 328
(b) Rs. 370
(c) Rs 454
(d) Rs. 460

Answer

Answer: (a) Rs 328


Question 5.
What is the poverty ratio in the state of Orissa?
(a) 50%
(b) 47%
(c) 60%
(d) 57%

Answer

Answer: (b) 47%


Question 6.
In which state have the land reform measures helped to reduce poverty?
(a) Tamil Nadu
(b) Punjab
(c) West Bengal
(d) Kerala

Answer

Answer: (c) West Bengal


Question 7.
In which state is the public distribution system responsible for the reduction in poverty?
(a) Andhra Pradesh
(b) Tamil Nadu
(c) Both (a) and (b)
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Both (a) and (b)


Question 8.
Which of the following is responsible for high poverty rates?
(a) Huge income inequalities
(b) Unequal distribution of land
(c) Lack of effective implementation of land reforms
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 9.
Nutritional level of food energy is expressed in the form of
(a) calories per day
(b) wheat consumption
(c) rice consumption per day
(d) none of the above

Answer

Answer: (a) calories per day


Question 10.
Poverty ratio in India as compared to Pakistan is
(a) same
(b) half
(c) two times
(d) two and a half times

Answer

Answer: (c) two times


Question 11.
Which one from the following is considered as poor?
(a) A rich landlord
(b) A businessman
(c) A landless labourer
(d) A teacher

Answer

Answer: (c) A landless labourer


Question 12.
Which state has the largest percentage of poors in India?
(a) Bihar
(b) Orissa
(c) Kerala
(d) Punjab

Answer

Answer: (b) Orissa


Question 13.
Who advocated that India would be truly independent only when the poorest of its people become free of human suffering ?
(a) Mahatma Gandhi
(b) Indira Gandhi
(c) Jawahar lal Nehru
(d) Subhash Chandra Bose

Answer

Answer: (a) Mahatma Gandhi


Question 14.
Who do not come under the category of urban poor?
(a) The casual workers
(b) The unemployed
(c) The shopkeepe
(d) Rickshawpullers

Answer

Answer: (c) The shopkeepe


Question 15.
Which scheme was started in 1993 to create self-employment opportunities for educated unemployed youth in rural areas and small towns?
(a) Prime Minister Rojgar Yojana
(b) National Rural Employment Guarantee Act
(c) Rural Employment Generation Programme
(d) Swarnajayanti Gram Swarojgar Yojana

Answer

Answer: (a) Prime Minister Rojgar Yojana


Question 16.
Which one of the social groups is vulnerable to poverty?
(a) Scheduled caste
(b) Urban casual labour
(c) Rural agricultural households
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 17.
Which one are not the major causes of income inequality in India?
(a) Unequal distribution of land
(b) Lack of fertile land
(c) Gap between rich and the poor
(d) Increase in population

Answer

Answer: (b) Lack of fertile land


Question 18.
The calorie requirement is higher in the rural areas because:
(a) they do not enjoy as much as people in the urban areas.
(b) food items are expensive.
(c) they are engaged in mental work.
(d) people are engaged in physical labour.

Answer

Answer: (d) people are engaged in physical labour.


Question 19.
Which of the following is not a valid reason for the poverty alleviation programme in India?
(a) Lack of proper implementation
(b) Lack of right targeting
(c) Corruption at the highest level
(d) Overlapping of schemes

Answer

Answer: (c) Corruption at the highest level


Question 20.
Which one from the following states is above the national average of poverty ratio?
(a) West Bengal
(b) Tamil Nadu
(c) Andhra Pradesh
(d) Karnataka

Answer

Answer: (a) West Bengal


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Economics Chapter 3 Poverty as a Challenge with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Poverty as a Challenge CBSE Class 9 Economics MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.