Check the below NCERT MCQ Questions for Class 9 Economics Chapter 4 Food Security in India with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Food Security in India Class 9 Economics MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Food Security in India Class 9 MCQs Questions with Answers

Choose the correct option:

Question 1.
When was Antyodaya Anna Yojana launched?
(a) 1990
(b) 1980
(c) 1990
(d) 2000

Answer

Answer: (d) 2000


Question 2.
Antyodaya cards are given to the
(a) poor
(b) poorest of the poor
(c) those below poverty line
(d) all of the above

Answer

Answer: (b) poorest of the poor


Question 3.
The two states that recorded significant increases in rice yield in 2012-13 are
(a) Assam and Tamil Nadu
(b) Jharkhand and Odisha
(c) West Bengal and Uttar Pradesh
(d) Kerala and Tamil Nadu

Answer

Answer: (c) West Bengal and Uttar Pradesh


Question 4.
Season hunger is prevalent in
(a) rural areas
(b) urban areas
(c) both rural and urban areas
(d) metro cities

Answer

Answer: (c) both rural and urban areas


Question 5.
The success of wheat was replicated in
(a) pulses
(b) cotton
(c) rice
(d) bajra

Answer

Answer: (c) rice


Question 6.
The most devastating famine occurred in Bengal in
(a) 1938
(b) 1940
(c) 1942
(d) 1943

Answer

Answer: (d) 1943


Question 7.
Fair price shops sell
(a) sugar
(b) kerosene oil
(c) wheat
(d) all of the above

Answer

Answer: (d) all of the above


Question 8.
Which state is associated with AMUL?
(a) Maharashtra
(b) Gujarat
(c) West Bengal
(d) Kerala

Answer

Answer: (b) Gujarat


Question 9.
A large number of food insecure children are under the age of
(a) 10
(b) 8
(c) 5
(d) 4

Answer

Answer: (c) 5


Question 10.
The Minimum Support price in declared by the Government every
(a) year
(b) four years
(c) five years
(d) ten years

Answer

Answer: (a) year


Question 11.
The most affected groups in rural areas facing food insecurity are:
(a) landless people
(b) traditional artisans
(c) beggars
(d) all the above

Answer

Answer: (d) all the above


Question 12.
Green Revolution of 1960s was associated with:
(a) use of HYV seeds
(b) tree plantation programme
(c) fisheries development
(d) None of these

Answer

Answer: (a) use of HYV seeds


Question 13.
Revamped Public Distribution System provides benefits to:
(a) cities
(b) remote and backward areas
(c) self-help groups
(d) cooperative societies

Answer

Answer: (b) remote and backward areas


Question 14.
Annapurna Scheme fulfills the food requirements of:
(a) indigent senior citizens
(b) children
(c) pregnant ladies
(d) young persons

Answer

Answer: (a) indigent senior citizens


Question 15.
Antyodaya Anna Yojana and Annapurna Scheme are linked with :
(a) Public distribution system
(b) mid-day meal
(c) special nutrition programme
(d) none of the above

Answer

Answer: (a) Public distribution system


Question 16.
In which state more than 90% ration shops are run by cooperatives
(a) Andhra Pradesh
(b) Tamil Nadu
(c) Orissa
(d) Bihar

Answer

Answer: (b) Tamil Nadu


Question 17.
NREGA provides:
(a) 200-days of assured work
(b) 100-days of assured work
(c) No assured work
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) 100-days of assured work


Question 18.
Seasonal hunger mostly found in:
(a) urban areas
(b) rural areas
(c) metro cities
(d) both (a) and (b)

Answer

Answer: (b) rural areas


Question 19.
Main purpose of buffer stock is :
(a) to save food grains from pest attack
(b) to stop price fluctuations
(c) to meet the crisis of low production
(d) both (b) and (c)

Answer

Answer: (d) both (b) and (c)


Question 20.
What is Food security means:
(a) availability of food
(b) accessibility of food
(c) affordability of food
(d) all the above

Answer

Answer: (d) all the above


Question 21.
Chronic hunger refers to :
(a) low income
(b) inadequate quantity of food
(c) inadequate quality of food
(d) all the above

Answer

Answer: (d) all the above


Question 22.
In which of the following states do we find the largest number of food insecure people?
(a) Bihar, Jharkhand and Orissa
(b) Bihar, Jharkhand and Gujarat
(c) Bihar, Madhya Pradesh and Tamilnadu
(d) Bihar, Chhattisgarh and Karnataka

Answer

Answer: (a) Bihar, Jharkhand and Orissa


Question 23.
Who released a special stamp entitled ‘Wheat Revolution’ in July 1968?
(a) Mahatma Gandhi
(b) Indira Gandhi
(c) Jawaharlal Nehru
(d) Motilal Nehru

Answer

Answer: (b) Indira Gandhi


Question 24.
To whom the yellow card is issued?
(a) To shop keeper
(b) To land lord’s
(c) To government employee
(d) People below the poverty line

Answer

Answer: (d) People below the poverty line


Question 25.
Food for Work Programme was launched in which of the following years?
(a) 2003
(b) 2001
(c) 2004
(d) 2005

Answer

Answer: (c) 2004


Question 26.
The Mother Dairy is an important cooperative in
(a) Gujarat
(b) Punjab
(c) Haryana
(d) Delhi

Answer

Answer: (d) Delhi


Question 27.
F.C.I. stands for
(a) Foreign Co-operation with India
(b) Food Corporation of India
(c) Fossils Corporation of India
(d) Food Coming to India

Answer

Answer: (b) Food Corporation of India


Question 28.
Name the cooperative that provides milk and vegetables controlled rate decided by the Government of Delhi:
(a) Amul
(b) Kendriya Bhandar
(c) Mother Dairy
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Mother Dairy


Question 29.
Buffer stock is the stock of foodgrains procured by the government through
(a) IFCI
(b) FCI
(c) IDBI
(d) FICCI

Answer

Answer: (b) FCI


Question 30.
When was the Antyodaya Anna Yojana scheme launched?
(a) In Jan 1999
(b) In May 2000
(c) In Dec 2000
(d) In October 2005

Answer

Answer: (c) In Dec 2000


Give full Forms of the following abbreviations

  1. FCI
  2. PDS
  3. ICDS
  4. NSSO
  5. FFW
  6. NHFS
  7. MSP
  8. APL
  9. BPL
  10. ADS
Answer

Answer:

  1. FCI : Food Corporation of India
  2. PDS : Public Distribution system
  3. ICDS : Integrated Children Development Services
  4. NSSO : National Sample Survey Office
  5. FFW : Food-For-Work
  6. NHFS : National Health and Family Survey
  7. MSP : Minimum Support Price
  8. APL : Above Poverty Line
  9. BPL : Below Poverty Line
  10. ADS : Academy of Development Science

We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Economics Chapter 4 Food Security in India with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Food Security in India CBSE Class 9 Economics MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.