Check the below NCERT MCQ Questions for Class 9 History Chapter 7 History and Sport The Story of Cricket with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided History and Sport The Story of Cricket Class 9 History MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

History and Sport The Story of Cricket Class 9 MCQs Questions with Answers

Choose the correct option:

Question 1.
There were revision of laws by MCC between 1770s and 1780s. They were:
(a) The weight of the ball and the width of the bat were specified
(b) The first leg-before law was published in 1774
(c) The third stump became common, and the first six seam cricket ball was created
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 2.
There was a quarrel between the Bombay Gymkhana (a Whites only club) and the ParsiClub, because :
(a) The Parsis complained that the public park was left unfit for cricket because the polopolies of the Gymkhana Club dug up the surface
(b) The colonial authorities were prejudiced in favour of their own White compatriots
(c) The White cricket elite in India offered no help to the enthusiastic Parsis
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 3.
When was the Marylebone Cricket Club founded?
(a) 1760
(b) 1787
(c) 1788
(d) 1895

Answer

Answer: (b) 1787


Question 4.
The reason that cricket has originated from the villages is/are
(a) Cricket matches had no time limit
(b) Vagueness of the size of the cricket ground
(c) Cricket’s most important tools are all made of pre-industrial materials
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 5.
The poor who played cricket for a living were called
(a) needy
(b) entertainers
(c) professionals
(d) commons

Answer

Answer: (c) professionals


Question 6.
In which of these countries was cricket established as a popular sport?
(a) South Africa, Zimbabwe
(b) Australia, New Zealand
(c) West Indies, Kenya
(d) All the above

Answer

Answer: (b) Australia, New Zealand


Question 7.
What was the term ‘tournament’ called initially?
(a) Triangular
(b) Quadrangular
(c) Angular
(d) Pentangular

Answer

Answer: (b) Quadrangular


Question 8.
How did the cricket boards become rich?
(a) By organising large number of matches
(b) Through patronage from rich industrialists
(c) By selling television rights to television companies
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) By selling television rights to television companies


Question 9.
When was the first World Cup successfully staged?
(a) 1972
(b) 1973
(c) 1974
(d) 1975

Answer

Answer: (d) 1975


Question 10.
The first hockey club in India was started in
(a) Bombay
(b) Madras
(c) Bangalore
(d) Calcutta

Answer

Answer: (d) Calcutta


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 History Chapter 7 History and Sport The Story of Cricket with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding History and Sport The Story of Cricket CBSE Class 9 History MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.