RS Aggarwal Class 6 Solutions Chapter 20 Two-Dimensional Reflection Symmetry (Linear Symmetry) Ex 20

These Solutions are part of RS Aggarwal Solutions Class 6. Here we have given RS Aggarwal Solutions Class 6 Chapter 20 Two-Dimensional Reflection Symmetry (Linear Symmetry) Ex 20

Mark against the correct answer in each of Q. 1 to Q. 8.

Question 1.
Solution:
(d)∵ A square has four lines of symmetry, two diagonals and two lines joining the mid-points of opposite sides.

Question 2.
Solution:
(c) ∵ A rectangle has two lines of symmetry, each one of which being the line joining of mid-points of opposite sides.

Question 3.
Solution:
(b) ∵ A rhombus has two lines of symmetry namely two diagonals.

Question 4.
Solution:
(d) Each diameter of a circle is its line of symmetry which are unlimited numbers.

Question 5.
Solution:
(a) ∵ A scalene triangle has no line of symmetry.

Question 6.
Solution:
(a) ∵ It is a figure of kite ; so AC is its line of symmetry.

Question 7.
Solution:
(c) ∵ Letter O has two lines of symmetry, one vertical and second horizontal

Question 8.
Solution:
(a) ∵ Letter Z has no line of symmetry.

Question 9.
Solution:
RS Aggarwal Class 6 Solutions Chapter 20 Two-Dimensional Reflection Symmetry (Linear Symmetry) Ex 20 Q9.1

Question 10.
Solution:
(i) True (T) Parallelogram has no line of symmetry.
(ii) True (T) Bisector of an angle of*equal sides is the line of symmetry.
(iii) True (T)  Perpendiculars from each vertices’s of an equilateral-triangle to its opposite side is its line of symmetry.
(iv) False (F) Rhombus has two lines of symmetry which are its -diagonals.
(v) True (T) Square has four lines of symmetry, two diagonals and two perpendicular bisectors of opposite sides.
(vi) True (T) A rectangle has two lines of symmetry which are the perpendicular bisectors of its opposite sides.
(vii) True (T) H, I, O and X has two lines of symmetry.

 

Hope given RS Aggarwal Solutions Class 6 Chapter 20 Two-Dimensional Reflection Symmetry (Linear Symmetry) Ex 20 are helpful to complete your math homework.

If you have any doubts, please comment below. Learn Insta try to provide online math tutoring for you.

Leave a Reply