RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 11 Compound Interest Ex 11B

These Solutions are part of RS Aggarwal Solutions Class 8. Here we have given RS Aggarwal Solutions Class 8 Chapter 11 Compound Interest Ex 11B.

Other Exercises

By using the formula, find the amount and compound interest on :

Question 1.
Solution:
Principal (P) = Rs. 6000
Rate (R) = 9% p.a.
Period (n) = 2 years
RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 11 Compound Interest Ex 11B 1.1

Question 2.
Solution:
Principal (P) = Rs. 10000
Rate (R) = 11% p.a.
Period (n) = 2 years
RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 11 Compound Interest Ex 11B 2.1

You can also Download NCERT Solutions for Class 8 Maths to help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Question 3.
Solution:
Principal (P) = Rs. 31250
Rate (R) = 8% p.a.
Period (n) = 3 years
RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 11 Compound Interest Ex 11B 3.1

Question 4.
Solution:
Principal (P) = Rs. 10240
Rate (R) = \(12\frac { 1 }{ 2 } \)% = \(\\ \frac { 25 }{ 2 } \)% p.a.
Period (n) = 3 years
RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 11 Compound Interest Ex 11B 4.1

Question 5.
Solution:
Principal (P) = Rs. 62500
Rate (R) = 12% p.a.
Period (n) = 2 years 6 months
RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 11 Compound Interest Ex 11B 5.1

Question 6.
Solution:
Principal (P) = Rs. 9000
Rate (R) = 10% p.a.
Period (n) = 2 years 4 months
RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 11 Compound Interest Ex 11B 6.1

Question 7.
Solution:
Principal (P) = Rs. 8000
Period (n) = 2 years
RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 11 Compound Interest Ex 11B 7.1

Question 8.
Solution:
Principal (p) = Rs. 1, 25,000
Rate of interest (r) = 8% p.a.
Period (n) = 3 years
RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 11 Compound Interest Ex 11B 8.1

Question 9.
Solution:
Price of a buffalo (P) = Rs. 11000
Rate of interest (R) = 10% p.a.
Period (n) = 3 years
Price of buffalo at present
RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 11 Compound Interest Ex 11B 9.1

Question 10.
Solution:
Amount of loan taken (P)
= Rs. 18000
RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 11 Compound Interest Ex 11B 10.1

Question 11.
Solution:
Amount borrowed from Bank (P) = Rs. 24000
Rate (R) = 10% p.a.
Period (n) = 2 years 3 months
RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 11 Compound Interest Ex 11B 11.1

Question 12.
Solution:
In case of Abhay,
Principal (p) = Rs. 16000
RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 11 Compound Interest Ex 11B 12.1
RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 11 Compound Interest Ex 11B 12.2

Question 13.
Solution:
Simple interest (S.I.) = Rs. 2400
Rate (R) = 8% p.a.
Period (T) = 2 years
RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 11 Compound Interest Ex 11B 13.1

Question 14.
Solution:
Difference between C.I. and S.I.
= Rs. 90
Rate (R) = 6% p.a.
Period (n) = 2 years
Let principal (P) = Rs. 100
RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 11 Compound Interest Ex 11B 14.1
RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 11 Compound Interest Ex 11B 14.2

Question 15.
Solution:
Let sum (p) = Rs. 100
Rate (r) 10% p.a.
Period (t) = 3 years.
RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 11 Compound Interest Ex 11B 15.1
RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 11 Compound Interest Ex 11B 15.2

Question 16.
Solution:
Amount (A) = Rs. 10240
Rate (r) = \(6\frac { 2 }{ 3 } \)% = \(\\ \frac { 20 }{ 3 } \)% p.a.
Period (n) = 2 years
Let sum = P, then
RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 11 Compound Interest Ex 11B 16.1

Question 17.
Solution:
Amount (A) = Rs. 21296
Rate (r) = 10% p.a.
Period (n) = 3 years.
Let P be the sum, Then
RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 11 Compound Interest Ex 11B 17.1

Question 18.
Solution:
Principal (P) = 4000
Amount (A) = Rs. 4410
Period (n) = 2 years
Let r be the rate per cent per annum
We know that,
RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 11 Compound Interest Ex 11B 18.1

Question 19.
Solution:
Principal (P) = Rs. 640
Amount (A) = Rs. 774.40
Period (n) = 2 years
Let r be the rate per cent per annum.
We know that
RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 11 Compound Interest Ex 11B 19.1

Question 20.
Solution:
Principal (P) = Rs. 1800
Amount (A) = Rs. 2178
Rate (r) = 10% p.a.
Let n be the number of years,
We know that
RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 11 Compound Interest Ex 11B 20.1

Question 21.
Solution:
Principal (P) = Rs. 6250
Amount (A) = Rs. 7290
Rate (R) = 8% p.a.
Let n be the time, then
RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 11 Compound Interest Ex 11B 21.1

Question 22.
Solution:
Present population (P) = 125000
Rate of increasing (R) = 2% p.a.
Period (n) = 3 years
RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 11 Compound Interest Ex 11B 22.1

Question 23.
Solution:
3 years ago, the population was = 50000
Rate of increase successively (r1, r2, r3) = 4%, 5% and 3% p.a.
Period (n) = 3 years
Present Population
RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 11 Compound Interest Ex 11B 23.1

Question 24.
Solution:
Population of a city in 2013 = 120000
Increase in next year = 6%
and decrease in the following year = 5%
Population in 2015
RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 11 Compound Interest Ex 11B 24.1

Question 25.
Solution:
Initially bacteria = 500000
Increase in bacteria = 2% per hour
Period (n) = 2 hours
RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 11 Compound Interest Ex 11B 25.1

Question 26.
Solution:
Growth of bacteria in a culture (R1) = 10% in first hour
Decrease in next hour (R2) = 10%
Increase in the third hour (R3) = 10%
Bacteria in the beginning = 20000
Bacteria after 3 hours
RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 11 Compound Interest Ex 11B 26.1

Question 27.
Solution:
Value of machine (P) = Rs. 625000
Rate of depreciation (R) = 8% p.a.
Period (n) = 2 years
RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 11 Compound Interest Ex 11B 27.1

Question 28.
Solution:
Value of scooter (P) = Rs. 56000
Rate of depreciation (R) = 10% p.a.
Period = 3 years
Value of scooter after 3 years
RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 11 Compound Interest Ex 11B 28.1

Question 29.
Solution:
Cost of car = Rs. 34800
Rate of depreciation (R1) = 10% p.a. for first year
RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 11 Compound Interest Ex 11B 29.1

Question 30.
Solution:
Rate of depreciation (R) = 10% p.a.
Period (n) = 3 years
Present value (A) = Rs. 291600
Value of machine 3 years ago
RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 11 Compound Interest Ex 11B 30.1

Hope given RS Aggarwal Solutions Class 8 Chapter 11 Compound Interest Ex 11B are helpful to complete your math homework.

If you have any doubts, please comment below. Learn Insta try to provide online math tutoring for you.

Leave a Reply