RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 13 Time and Work Ex 13B

These Solutions are part of RS Aggarwal Solutions Class 8. Here we have given RS Aggarwal Solutions Class 8 Chapter 13 Time and Work Ex 13B.

Other Exercises

Question 1.
Solution:
A’s 1 day’s work = \(\\ \frac { 1 }{ 10 } \)
B’s 1 day’s work = \(\\ \frac { 1 }{ 15 } \)
RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 13 Time and Work Ex 13B 1.1

Question 2.
Solution:
A man’s 1 day work = \(\\ \frac { 1 }{ 5 } \)
Man and his son’s 1 days work = \(\\ \frac { 1 }{ 3 } \)
RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 13 Time and Work Ex 13B 2.1

Question 3.
Solution:
A’s 1 day’s work = \(\\ \frac { 1 }{ 16 } \)
B’s 1 day’s work = \(\\ \frac { 1 }{ 12 } \)
RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 13 Time and Work Ex 13B 3.1

Question 4.
Solution:
Let B can do a work in = x days
Then A can do the work
RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 13 Time and Work Ex 13B 4.1

Question 5.
Solution:
Let B’s 1 day’s work = x
Then A’s 1 day’s work = 2x
RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 13 Time and Work Ex 13B 5.1

Question 6.
Solution:
Total wages = Rs. 3000
A’s 1 day’s work = \(\\ \frac { 1 }{ 10 } \)
B’s 1 day’s work = \(\\ \frac { 1 }{ 15 } \)
RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 13 Time and Work Ex 13B 6.1

Question 7.
Solution:
Ratio in the rates of working of A and B = 3:4
Ratio in time = \(\\ \frac { 1 }{ 3 } \) : \(\\ \frac { 1 }{ 4 } \)
= \(\\ \frac { 4:3 }{ 12 } \)
= 4 : 3 (c)

Question 8.
Solution:
A and B’s 1 day’s wok = \(\\ \frac { 1 }{ 12 } \)
B and C’s 1 day’s work = \(\\ \frac { 1 }{ 20 } \)
C and A’s 1 day’s work = \(\\ \frac { 1 }{ 15 } \)
RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 13 Time and Work Ex 13B 8.1

Question 9.
Solution:
3 men = 5 women
1 man = \(\\ \frac { 5 }{ 3 } \) women 5
6 men = \(\\ \frac { 5 }{ 3 } \) x 6 = 10 women
RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 13 Time and Work Ex 13B 9.1

Question 10.
Solution:
A’s 1 day’s work = \(\\ \frac { 1 }{ 15 } \)
Then B’s 1 day’s work = \(\\ \frac { 1 }{ 10 } \) x \(\\ \frac { 100+50 }{ 100 } \)
= \(\\ \frac { 1 }{ 15 } \) x \(\\ \frac { 150 }{ 100 } \)
= \(\\ \frac { 1 }{ 10 } \)
B will finish the work in = 10 days (a)

Question 11.
Solution:
A’s 1 hour’s work = \(\\ \frac { 2 }{ 15 } \)
A and B’s ratio in work = \(\\ \frac { 100-20 }{ 100 } \) : 1
= \(\\ \frac { 80 }{ 100 } \) : 1
= \(\\ \frac { 4 }{ 5 } \) : 1
RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 13 Time and Work Ex 13B 11.1

Question 12.
Solution:
A’s 1 day’s work = \(\\ \frac { 1 }{ 20 } \)
B’s 1 day’s work = \(\\ \frac { 1 }{ 12 } \)
RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 13 Time and Work Ex 13B 12.1

Question 13.
Solution:
A’s 1 days work = \(\\ \frac { 1 }{ 25 } \)
B’s 1 days work = \(\\ \frac { 1 }{ 20 } \)
RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 13 Time and Work Ex 13B 13.1

Question 14.
Solution:
First pipe 1 minutes work = \(\\ \frac { 1 }{ 20 } \)
Second pipe 1 minutes work = \(\\ \frac { 1 }{ 30 } \)
RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 13 Time and Work Ex 13B 14.1

Question 15.
Solution:
First tap’s 1 hours work to fill = \(\\ \frac { 1 }{ 8 } \)
Second tap’s 1 hours work to empty = \(\\ \frac { 1 }{ 16 } \)
Both 1 hour can fill the cistern
RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 13 Time and Work Ex 13B 15.1

Question 16.
Solution:
First pump’s 1 hr work to fill = \(\\ \frac { 1 }{ 2 } \)
Due to leakage, tank is filled in \(2\frac { 1 }{ 3 } \) hour
RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 13 Time and Work Ex 13B 16.1

Question 17.
Solution:
Answer = (b)
First inlet pipe’s 1 hour work = \(\\ \frac { 1 }{ 10 } \)
Second inlet pipe’s 1 hour work = \(\\ \frac { 1 }{ 12 } \)
RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 13 Time and Work Ex 13B 17.1

Hope given RS Aggarwal Solutions Class 8 Chapter 13 Time and Work Ex 13B are helpful to complete your math homework.

If you have any doubts, please comment below. Learn Insta try to provide online math tutoring for you.

Leave a Reply